Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - savox

Sivuja: [1]
1
Nuoret / Pitäiskö olla huolissaan ?
« : 03.10.18 - klo:00:19 »
Itä-suomalaisen tyttöfutiksen osalta olisin enemmän huolissaan pikkutyttöfutiksen "olemattomuudesta" kuin yj-toiminnasta, Laura Kalmarsita, B-SM:sta, I-divarista ym vanhempien tyttöjunnujen sarjoista. Viidessä vuodessa on menty selvästi taaksepäin tyttäfutiksessa Itä-Suomessa, jossa pikkutyttöihin löytyy enää muutama seura, jolla sitten useampi joukkue. Perinteisistä tyttöseuroista hävinneet melko tyystin mm SiPS, WJK, KiuPa, Yllätys, OuPa, KiU ja Kaiku. Tämä tulee aikanaan näkymään näissä keskustelun alla olevissa Kalmareissa ja B-tyttöjen sarjoissa ja kyllähän ympäristön tyttötoiminnan puute näkyy jo nyt Pallokissojen alamäessä, kun ympäristöstä ei tulekaan enää maajoukkuetyttöjä (kuten SiPS:sta ja WJK:sta). Toivottavasti muualla Suomessa asia on paremmin...

2
Nuoret / Futis harrasteena lapsilla ja nuorilla
« : 03.04.15 - klo:16:43 »
Kun nyt lukee naisfutisforumia ja/tai futisforum2:ta niin sitä ihmettelee, että kiinnostaako ketään enää futis pelkästään iloa tuottavana liikuntamuotona nuorilla ja pitääkö kukaan enää futista harrasteena ilman isompia tavoitteita minkään arvoisena. Äkkiä lukien vain menestys ja maajoukkueet ja aluejoukkueet ja SM ja Kalmari, minkä ikäiset pelaa missäkin maajoukkueessa, millä pelikirjalla koko Suomen nappuloita ja aikuisia pitäisi vetää, jne ovat merkityksellisiä ja muu puuhastelu on merkityksetöntä. Että pitää olla ammattivalmentajat ja yhteinen kansallinen ellei maailmanlaajuinen pelikirja jota noudatetaan ja jota toteuttamalla kaikki pärjää...Vanhemmilla on kuitenkin "ilmainen" motivaatio lähteä mukaan vetämään joukkueita (joillain, ei monilla) ja sekin mollataan keskusteluissa, joissa vain trendikäs ammattivalmentaminen on jotain. Myös siinä Peräkylän Pallo-Seurassa joku palloliiton koulutuksisa mukana ollut "päättäjä" uskoo tämän ja yrittää viedä laumaa eteenpäin jonkun huippujoukkueen opein - tuloksena katastrofi eli joukkueen häviäminen jalkapallokartalta. Tästä löytyy paljon esimerkkejä, mutta kiinnostaako ne ketään ? Toki seuroilla on (ainakin joillain) joitain harrastejoukkueita oman tunnon syistä ikään kuin käsienpelu välineenä, mutta ei sen toiminnan tärkeys kyllä kuvaannu juuri minkään seuran ohjelmanjulistuksista.

Toisaalta on tutkimusten mukaan lasten liikunta koko ajan vähenee ja vähenee ja on kansanterveydellinen riski jo. Harrastusten hinnan nousu toisaalta ruokkii edellä mainittua ilmiötä. Kuinkahan moni Peräkylän Pallo-Seuran 5-7 vuotiaihin lastaan tuova vanhempi on huolissaan siitä, onko joukkueella ammattivalmentajat ja onko tie turvattu piiri-, alue- ja maajoukkueisiin ja ammattilaiskentille ja tähtiin ? Kuinhakan moni perhe ajattelee kokeilla, millainen laji tämä jalkapallo oikein meidän tytölle olisi ja kuinka viihtyy tämän lajin parissa kun vaihtoehtoja on kymmenittäin ? Kuinkahan moni vanhempi miettii, mitä tämä kaikki maksaa ja kannattaako lähteä ollenkaan mukaan vai olisko halvempaa ostaa viimeistä huutoa oleva pleikkari ei niin tulis kuljetuksia ja jatkuvaa rahanmenoa?

Teini-iässä monille tulee muitakin mielenkiinnon kohteita eivätkä he ole omien sanojensa mukaan " valmiita uhraamaan koko elämäänsä futikselle, mutta kiva olis siti pelata". Kunnianhimoinen seurapomo taas voi ajatelle menestystä ja SM:ä jne ja asettaa pelaamisen ehdot niin, että joko täysillä tai ei ollenkaan ja seurauksena on "Titanik-ilmiö" etenkin siellä Peräkylän Pallo-Seurassa, miksei isommissakin seuroissa. Itse näkisin, että harrasteen jatkuminen missä muodossa tahansa veisi futista eteenpäin, sillä massojen lain kautta myös huippuja löytyy ja fanikulttuurin kautta löytyy tukea huippu-urheilullekin - sekä mies että naisfutikseen, sillä monista futaritytöistä tulee aikanaan äitejä ja heidän suhtautumisensa jälkikasvun harrastuksiin voi juontua omista kokemuksista.

Olen itse jo aktiivifutiksen ulkopuolella, mutta ollut vuosikymmiä sen sisälläkin, mutta kirjoitanpahan nyt kuitenkin tähän auki oman näkökulmani ikään kuin testamenttina, etenkin kun näyttää, ettei suomalainen futis kuitenkaan kaikesta kunnianhimoisuudestaan ja suuria futismaita matkimalla ole kuitenkaan kaatunut eteenpäin, vaan mennyt kansainvälisesti ajatellen pikemminkin turvalleen uudelleen ja uudelleen. Menestyksestä ja menestyksettömyydestä riippumatta tämän hieno laji ja peukku kaikille niille, jotka etenkin pienillä paikkakunnilla jaksavat usein yksin tai kaksin tehdä töitä vuodesta toiseen lajin ja lasten eteen  :peukku_ylos:

3
Nilsiässä 24.-26.1.2014 pelataan Siilinjärven Palloseuran ja Nilsiän Pallo-Haukkojen järjestämänä kansallinen B-tyttöjen Tahko SPA-futsalturnaus, jonne kutsutaan joukkueita ympäri Suomen. Tänä vuonna 98/99-tyttöjen sarjassa oli 10 joukkuetta, joista voittoon ylsi APU Aurasta. Mukana oli myös joukkue Venäjältä, joka mahdollisesti osallistuu tänäkin vuonna turnaukseen.


Edullisimman majoitustarjoukset menee ekana, joten pitäkää kiirettä. Puustisen Juha vastaa turnauksesta ja häneltä voi varata huoneita ja saa tarkempaa tietoa turnauksesta. Yhteystiedot löytyy turnaussivulta samoin kuin ilmoittautumislomake. Nopeimmat nappaa edullisimmat majoitustarjoukset.

Turnaussivut: http://www.sips.fi/showpage.php?id=524


Sivuja: [1]