Kirjoittaja Aihe: Miten teen livestreamauksen (suht helposti)  (Luettu 1550 kertaa)

Markus Nygård

 • melkein normaali futisfaija
 • Viestejä: 22
  • Profiili
Miten teen livestreamauksen (suht helposti)
« : 19.01.18 - klo:16:37 »
Sorry kategoria valinta mutta en oikeen tiennyt minne muuten laitaa tämän.
Olen tehnnyt pienet ohjeet jossa on vinkkejä miten suht pienellä vaivalla ja rahalla pystyt streamamaan otteluita. Se ei ole ylensäkään niin vaikeata kun mitä luullaan ja valitettavasti ainoastaan tekemällä oppii.
Miksi sitten pitäisi streamata ottelut?
Valitettavasti niin sehän niin että kotijuokkuella aina on helpompi järjestää streamin kun tietä mistä saa virtaa ja mihin kameran kannataa laitaa jne kun taas vierasjuokkuella on isompi hyöty streamistä koska ollaan ehkä toisella paikkakunnalla ja kaikkilla kannattajilla ei ehkä ole ollut mahdollista tulla seuraamaan ottelua livenä.
Mutta tässä ohjeet:

Mitä tarvitset
- videokamera missä HDMI tai SDI-ulostulo
- HDMI- tai SDI-USB-videokaappari
- internet-yhteys
- tietokone ja streamaus-softa

VIDEOKAMERA
- videokameraksi käy mikä tahansa videokamera mistä saa ulos videokuvan johdolla. Kuten yleensä niin kameroissa yleensä kaalliimpi on parempi. 10000€ kamera antaa huomattavasti paremman kuvan kuin 200€, mutta jos lähtökohtaisesti striimaa "omat" ottelut omalle youtube-kanavalle tai FB-sivulle niin melkein mikä tahansa kamera käy.

HDMI- tai SDI-USB-videokaappari.
- tämä on siis palikka joka tulee kameran ja tietokoneen välin ja muuttaa videosignaaliin (yleensä) h.264-striimiksi. Jos vähän yksinkertaistan asian niin kaappari muuttaa kameran videosignaalin USB-webbikameraksi.
Mitä itse käytän on Yuan SDI-kaappari (n 200€)
http://shop.jmc.se/fi/jmc-kaappaus-ja-tallennus/jmc-yuan-pd570-pro-sdi.html
ja
Voxlink HDMI-kaappari (n. 120€)
https://www.aliexpress.com/snapshot/0.html?spm=a2g0s.9042647.6.2.IKKaIp&orderId=85331095653109&productId=32815651661

INTERNET-yhteys
jos haluaa streamata niin tarvitaan jokin tapa saada streami julkaisukanavalle ja silloin tarvitaan internetyhteys. Jos on saatavilla langallinen yhteys niin se on aina parempi kuin langaton. Wifi on aina parempi kuin 4G, 4G on aina parempi kuin 3G, jos on vaan 3G niin unohda striimaus vaan kuvaa kortille ja laita videotiedosto jälkeenpäin vaikkapa youtubeen. Kun halutaan streamata niin siirtonopeudessa katsotaan aina ns upload, eli miten nopeasti tavaraa sirtyy tietokoneelta pois. yleensä siedettävän laatuinen streami vie noin 4-6 Mbps. jos halua streamata niin silloin sinun upload pitäisi olla tupla eli 10Mbps muuten on todella ISO riski että streami tiltaa jossain vaiheessa.

Tietokone
Tietokoneeksi riittä i3 tai vastaava kone. Yleensä läppärit ovat helpompia kuljettaa mukana kuin pöytäkone. Käyttöjärjestelmä voi olla Windows, Linux tai MacOS riippuen millä softalla streamaat.

Streamaus-softat
Itse suosin kahta eri softaa.
- vMix: on Windows-pohjanen videomikserisofta jolla pystyy hoitamaan aika monimutkaisen streamin missä esim voi olla 4 kamera, pari selostajaa, hidastukset jne. vMix on niin monipuolinen että tällä hetkellä moni ammatillainen käyttää vMixiä kaupallisiin striimeihin. vMix on maksullinen ohjelma mistä löytyy 60 päivän trial ja ilmaisveriso joka on pelkästään SD-laatuinen. Jos SD-laatu riittää niin suosittelen vMIxiä. VMixin kotisivuilta löytyy hyviä lyhyitä video-tutorialeita.  https://www.vmix.com/ 
- OBS Studio eli Open Broadcaster Software on Open Source streameri joka on ns pelistreamaajien suosiossa. Tästä löytyy versiot Windowsin lisäksi myöskin Linuxille ja Macille. Open Source tarkoitaa sitä että tämä on täysin ilmainen. Verrattuna vMixiin niin OBS on pelkkä streamaus-ohjelma eikä niinkään videomikseri. Mutta OBS:n saa laitettua eri grafikoita/tekstejä mutta se vaati kyllä enemmän osamista käyttäjältä. OBS:n löytyy erillinen plugin Snaz, millä saa pelikellon kuvan päälle. Jos haluaa tehdä helppo streami missä on vaan yksi tai maks 2 kameraa ehkä yksi selostaja USB-luureilla ja pelkistetty grafiikka niin OBS on kyllä ihan varteenotettava vaihtoehto. Varsinkin jos on sellainen tilanne että striimeille ei ole deidkoitua konetta vaan ne tehdään aina eri koneilla.      https://obsproject.com/   ja  http://jimmyappelt.be/preview/snaz/

On olemassa muitakin softia esim Wirecast jne mutta yleensä ne ovat joko liian kalliita, liian huonoja tai sitten ne ovat liian integrotu jokun tietyn jakelian kanssa.

Olen tekemässä Youtubeen englanninkielisen OBS-Snaz-livestream graphics tutorial


linkki Dropbox-kansioon mistä kaikki tutorialissa olevat tiedostot löytyvät
https://www.dropbox.com/sh/ixe2319cm4fcvac/AAAgMpaPbC7NIERTvmgvpL4Xa?dl=0

Jos haluaa vaan tehdä superkevyen-streamauksen niin puhelin missä 4G-liittymä riittää. Silloin suosittelen että hankkii monopodin(yksijalkaisen jalustan) sekä kertoo aina välillä mikä tilanne on. Haaste tässä on se että ulkona on aika vaikeata hahmotaa mitä näkyy koska puhelimen näyttö on aika arka auringonpaisteelle. Puhelimella streamattaessa ehkä paras julkaisukanava on FB (pitää olla admin kanavalle).

Toivottavasti tästä oli jotain hyötyä. 
« Viimeksi muokattu: 19.01.18 - klo:18:07 kirjoittanut Markus Nygård »
thinking inside the box is like being in prison

kiira_s_tuli

 • Viestejä: 3517
  • Profiili
Vs: Miten teen livestreamauksen (suht helposti)
« Vastaus #1 : 19.01.18 - klo:17:55 »
Kiitos ohjeista. Joskus voi olla tarpeen. Mites android alustat?
Kännykällä ja/tai tabletilla. Mites onnistuu. Kännykkä yksistään korvaamaan videokamera vai suoraan kännykästä youtubeen tai faceen?
Millaisia hilukkeita tarvitaan? Softat?

Ja streamauskulut? Siis 4Gssa?
"If I wanted you to understand it, I would have explained it better." Johan Cruyff

Markus Nygård

 • melkein normaali futisfaija
 • Viestejä: 22
  • Profiili
Vs: Miten teen livestreamauksen (suht helposti)
« Vastaus #2 : 19.01.18 - klo:18:32 »
Jos streamataan puhelimella niin siinä pitää muistaa että todella harvassa puhelimessa on optinen zoomi.
Optinen zoom = linssejä jotka liikkuu ja siten päättää miten laaja kuva päättyy kuvasensorille
Digitaalinen zoom = sama kuva tulee kuvasensorille ja se rajataan digitaalisesti. esim sinun kännykkä kuvaa 1080p videota, silloin kuvakoko 0on 1920x1080 pixeliä eli kuvapistettä. teet zoomauksen (digi) niin että kuva on puolet lähempänä, silloin sensoeri lukee 960x540 pixeliä joka se sittä venytää ns videonkokoon  eli se näytää jokaisen pixelin tuplana.
muistisääntö optinen zoom=hyvä, digizoom =huono.
Toinen seikka joka sitten vaikutaa tähän on se että futismatsin haluat kuvata tietyn matkan päästä eli haluat käyttä vähän zoomia. Toki olen itse streamannut esim tyttäreni ottelut Tanskasta. Silloin minä seisoin kentänlaidalla ja minulla oli kännykka monopodissa ja koska en käytännössä nähnyt (auringon takia) juuri mitään niin se oli enemmänkin luottamista siihen että käsi ja pää liikkuvat samanaikaisesti samaan suuntaan.
Jos pitää streamata puhelimella niin FB on kyllä minusta se paikka minne sen nyt kannattaa tehdä, jos valmentaja haluaa katsoa otteluita myöhemmin niin Yuotube. Kannataako käytää jotain erikois-appeja streamaukseen, ei minusta, Kännykässä (ja myöskin tabletteissa) on linsin suhteen niin paljon rajoiteita että jos haluaa kunnon materiaalia niin sitten kuvaa oikealla videokameralla, kännykän optisetominaisuudet eivät parane millään appilla.
Jos lähtee streamaaman niin silloin pitää kyllä olla rajaton internet-yhteys. Jo streamaat yhden ottelun 100min ja sinulla on laadukas bitrate eli 5Mbps  niin uploadaat melkein 1GB.
Tärkein varustus on minusta aina jalusta, eli mitä parempi jalusta sen paremmin pystyt ohjamaan kameraa. Huono jalusta nykii, jalat luisuu jne.

Toivottavsti tämä vastasi vähän sun kysymyksiin.
thinking inside the box is like being in prison

kiira_s_tuli

 • Viestejä: 3517
  • Profiili
Vs: Miten teen livestreamauksen (suht helposti)
« Vastaus #3 : 19.01.18 - klo:20:16 »
Ok. Kiitos näistäkin vastauksista.

« Viimeksi muokattu: 21.01.18 - klo:02:10 kirjoittanut kiira_s_tuli »
"If I wanted you to understand it, I would have explained it better." Johan Cruyff