Kirjoittaja Aihe: BSM Karsinta 2019  (Luettu 28467 kertaa)

Dzuppi

 • Viestejä: 11
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: BSM Karsinta 2019
« Vastaus #120 : 12.02.19 - klo:15:48 »
Hyvä,jos nyt kuitenki jäi pätevä valmennus ja huonot lähti pois,voidaan jalostaa palloliiton menestyksekästä taktiikkaa kirjaimellisesti...tarkemmin kun miettii niin aika tiukassa on pohjoisessa menestys ollukki tyttöjen ja naisten puolella vaikka maajoukkue tasosia pelaajia ainakin nuoriin on tullut...yksilövalmennus kieltämättä jotenkin on toiminut!?toisaalta nuorimman maajoukkueen leirityksessä ei nyt ollut kuin pari oulusta ja yksi rovaniemeltä niin kyseenalaista lienee yksilövalmennuskin siltä kantilta katsoen..
Ilmeisesti pelaamisen ja taktiikan opetus ainakin on seurassa jäänyt ihan retuperälle...

Ruudvangullit

 • Viestejä: 9
  • Profiili
Vs: BSM Karsinta 2019
« Vastaus #121 : 12.02.19 - klo:16:52 »
Palloliiton valmennuskursseilla perinteisesti on uusille valmentajille kerrottu, että pelaajien siirtyessä B-junioreihin, nähdään miten pelaajia on valmennettu. Onko kehitetty pelaajia vai menty menestys edellä. Tuo pelaajien kehittäminen on se vaikeampi tie. Juniori-ikäluokissa riittää, että joukkueessa on muutama hyvä pelaaja jotka ratkovat pelejä omilla kyvyillään. B:ssä ei enää riitä, että fifa-valmentaminen, vaan pelaajien pitää oikeasti osata jotain. Mistä se oppi taas hankitaan ovat ikäluokat F-C ja jos noissa ikäluokissa valmennuksen taso ei ole ollut hyvää, silloin B:n valmentajilla on käsissään nippu pelaajia, joiden taktinen pelikäsitys ei ole riittävä. Toki seuralla on iso vastuu pelaajien kehittämisessä. Seuroilla ei yleensä ole kuitenkaan rahaa palkata ammattivalmentajia, joten valmennuksesta poikkeuksetta vastaa lajikokemattomat, itsensä kehittämisestä kiinnostumattomat ja pahimmillaan menestyksenjanoiset isävalmentajat, jotka huomaavat, että joukkue pärjää turnauksissa, mutta ei ymmärrä, että pärjääminen johtuu siitä, että 250 000 asukkaan kaupungissa on lahjakkaita pelaajia paljon, jotka taidollisesti pystyvät dominoimaan omassa ikäluokassa, mutta kun yhteen laitetaan 3 ikäluokan pelaajat, pelaajien pitää myös oikeasti ymmärtää pelaamista.

Aamen! Kunhan kaikki tämän sisäistäisivät. Toisaalta, voivathan asiat mennä juuri toisinpäinkin. 

Jo jonkin aikaa on ollut vallalla selkeä näkemys että suomifutiksen menestymättömyys kumpuaa voitonjanon sumentamien isävalmentajien tekemisistä ja tekemättömyyksistä. Varsinkin liiton, majuvalkkujen sekä median piirissä ihmetellään usein kun pelaajat eivät "osaa" sitä ja tätä. Mikä tietysti pitää usein paikkansa.

Perinteisesti suomijunnut ovat pärjänneet aina n.16v ikään asti, sen jälkeen vastus katoaa taivaanrannan taakse. Vaikka lupaavimmat pelaajat ovat jo usein päässeet ns ammattivalmennuksen piiriin kun tasoerot realisoituu niin tämä on tuskin pelkästään isävalmentajien vika. Suomessa on paljon sitoutuneita ja kyvykkäitä isä- ja äiti valmentajia, siinä missä myös eväättömiä ammattivalmentajia.

Useimmissa seuroissa joukkueet elävät usein omaa elämäänsä, on pelkästään onnen kauppaa päätyykö juniori kehittävään valmennukseen vai ei. On seurajohdon vastuulla varmistaa että kaikki pelaajat jotka haluavat oikeasti haastaa itsensä, saavat riittävän tasokasta valmennusta. Ja jos oma seura ei siihen kykene, ohjaa pelaajan riittävän ajoissa sinne missä sitä on tarjolla. Parhaiden pelaajien kun pitäisi harjoitella siellä missä valmennus ja olosuhteet ovat parasta tasoa.

Mielestäni tarvitsemme ammattimaisesti johdettuja kasvattajaseuroja, jotka keskittyvät nimenomaan siihen junnujen kehittämiseen. Pikkuseurojen utopistinen unelma luoda omista (ja muiden) pelaajista, hinnalla millä hyvänsä, yhden tai kahden ikäluokan menestystarina tapahtuu vain ja ainoastaan pelaajien kustannuksella. Liiton pitäisi luoda kasvattajaseuroille tasovaatimukset ja tarjota siten seuroille
edellytykset ja kannustimet keskittyä nimenomaan yksilöiden kehittämiseen. Parhaalla mahdollisella tavalla.

Matti Lintunen

 • The worst soccer coach in the world
 • Viestejä: 4046
  • Profiili
Vs: BSM Karsinta 2019
« Vastaus #122 : 12.02.19 - klo:20:43 »
Hetken jo ehdin Ruudille kimmastua, mutta sitten luin koko julkaisun....

Olin isavalmentaja tytoissa, koulutusaste A-valkku (ja joidenkin mielesta A-luokan mulk...mutta arvatkaa kiinnostiko heidan mielipiteensa patkan vertaa) ja siviilipuolen koulutusta humanistisissa aineissa ja mm pedagogiikassa maisterin papereiden verran, pelaaja"uraa" 23 vuotta ennen valmentamisen aloittamista  kilpailutasolla ja ennen tyttojen valmentamista valmensin miehia ja poikia, B-pojissa SM-tasolla - parhaat ominaisuudet pelaajana taito ja pelikasitys, fysiikasta jai "vahan" kiinni se ns huippu-ura, mutta silti paljon koin ja nain (tuohon nyt ne pisteet...kai).

Kun luin, etta me ollaan Suomen tyttofutiksen syopa, kimmaannuin. Kun joku nimeaa paremman  REALISTISEN vaihtoehdon 8 - 10-vuotiaille tytoille ja joka jatkaa B-tyttoihin asti ILMAN taloudellista korvausta (halusin, etta raha menee toimintaan eika ihan muutenkin hyvin tienaavaan valkkuun).

Olen taallakin usein sanonut, etta minusta esim tyttojen pitaisi ensinnakin pelata C-tyttojen loppuun asti siella junnuissa ja myos pakollinen yksi treeni- ja pelikausi B-tytoissa ennen siirtymista naisiin - etta on aikaa seka opettaa, oppia ja tottua erilaisiin vaatimuksiin. Hyvan valkun valmennuksessa kaikkien perusasioiden pitaisi olla hallussa viimeisen C-vuoden jalkeen, sitten on aika opetella ruuvaamaan sita fyysista ruuvia kireammalle, ja voitte kylla ihan hyvin kysya valmentamiltani tytoilta- nykyisin naisilta - kuinka kevyesti ja helposti fyysisesti mentiin siihen, etta joukkueen testitulokset olivat ikaluokan majua paremmat noin keskimaarin B-tytoissa, ja joitain ihan huipputuloksiakin oli.

Kuka saatana olisi JyPKissa tehnyt noiden pelaajien kanssa enemman? Osalle - siis niille, jotka nousivat majuun ja sinne ehdokkaiksi - yli 300 ohjattua, hyvin suunniteltua ja myos fyysiset jutut huomioon ottaen plus koulut ja levot jne treenia.

Ei, en nosta omaa hantaani - mutta on ihan vaarin aina yleistaa, ei Suomen naisfutiksen ongelma ole meissa, vaan ihan jossain muualla. OK, jossain varmasti valmentamaan joutuu jonkun isa, kun muita ei ole, kun kenellekaan ei makseta - ja mita sina maksaisit E-tyttojen valkulle? Ja ryhtyisitko siihen itse?

EDIT: ai niin, asun nykyisin Keski-Uudellamaalla. Jos joku taalla kaipaa apua valmennukseen, vaihtelua, talentti- tai taitovalmennusta tai vaikka apua fyysiseen valmennukseen, niin yksaria sitten vaan.
« Viimeksi muokattu: 13.02.19 - klo:10:12 kirjoittanut Matti Lintunen »
There's one thing I tell you friend
I don't believe in supermen
Who fly through the clouds above the rest
I don't believe in the best

Grant Lee Buffalo - The Hook