Paljon hyvää tekstiä, mutta aika off-topic, joten yritetäänpäs kääntää keskustelu takaisin aiheeseen. Itse tunnen ELL-joukkueet (parhaiten Hki/Umaa, joten muissa tiedot ehkä vähän pintapuolisia) , joten laitetaanpa pienet analyysit ja arviot Kalmari-menestyksestä ELL-sijoitusten mukaisessa järjestyksessä. Lisäksi joukkueen perässä 2018 Taso-turnauksen sijoitus.
HJK (2018 4.)
Klubi on aina Klubi eli menestystä odotetaan aina, mutta tämä ryhmä pystyy odotuksiin jopa vastaamaan. Joukkue on poikkeuksellisen pitkäjänteisen työn hedelmä (kiitos Liiton kirjoille siirtyneen Mari Savolaisen, joka teki loistavaa duunia) ja ansaitusti voitti ELL-kevätkierroksen. On vuosien saatossa hionut pallonhallintaan perustuvan pelitapansa erittäin hyväksi, pelaajien henkilökohtainen taitotaso on erinomainen ja etenkin painopisteen muutokset tapahtuvat nopeasti. Tärkeimmät pelaajat Helmari-Allstars pelaajat Jasmin Mansaray ja Daniela Tolonen tulevat pyörittämään peliä keskikentällä ja kärjessä maaleja iskee Sofia Velez, joka oli Helmari-turnauksesta poissa Portugalin U16-maajoukkueleirin vuoksi. Puolustuksen johtohahmona niin ikään Allstarsissa esiintynyt Venla Kajander. Lohkojen "arvonta" toi käytännössä vapaalipun aina välieriin saakka, sillä Klubi saa todennäköisenä lohkovoittajana B lohkon 2. eli todennäköisesti Vaasan (ellei ONS yj. yllätä).
NJS (2018 1.)
Joukkue ei pelaa mitään häikäisevää futista, mutta on äärimmäisen tehokas suoraviivaisessa pelitavassaan. Joukkue on erittäin riippuvainen ikäluokan parhaan pelaajan Oona Seveniuksen suorituksista, sillä käytännössä kaikki rakentelu tapahtuu hänen kauttaan. Hyvänä osoituksena tästä oli ELL kolmen viimeisen kierroksen ottelut, joissa vastassa oli sarjan 3 tyvipään joukkuetta ja niistä käteen jäi vain 3 pistettä. Oona ei pelannut näissä otteluissa ja tuskin tulee enää Laura Kalmarin jälkeen pelaamaan "junnupelejä", sillä on avainpelaaja NJS naisten Kakkosta johtavassa joukkueessa. Maaleja joukkueessa iskee vahvoilla vedoillaan Anni Pajuoja, joka on useampana vuotena voittanut ELL:N maalintekijätilaston. Puolustuksen lukkona pelaa erittäin eleetön Helmari-turnauksen Allstars puolustaja Salla Hyvönen. Turnausmenestyksen kannalta olennaista on maalivahtipelaamisen onnistuminen sekä "ringin laajuus", sillä penkiltä ei juuri joukkueelle apuja löydy. Mielenkiintoista onkin nähdä se, että pääseekö valmennus huilauttamaan avainpelaajia sekä täyttämään yhden puoliajan peluutussäännön lohkovaiheen viimeisessä ottelussa. Tämä tarkoittaisi sitä, että lohkovoitto pitäisi olla varma ennen sitä, sillä NJS tuskin haluaa saada puolivälierissä vastaansa Klubia. Lohkovoitolla vastaan todennäköisesti tulisi Haupa/TP47 yj., jolloin rutiinisuorituksen pitäisi riittää välieriin. Ai niin ja NJS on niitä joukkueita, jotka taistelevat turnauksesta saatavista (2kpl?) talven BSM-karsintapaikoista.
Ilves (2018 5.)
Ilves on ollut ikäluokan huippujoukkueita( ja yksi SHA-joukkueista) jo useamman vuoden ajan, mutta kehityskäyrä osoittaa alaspäin. Joukkue pyrkii pelaamaan pallonhallintaan perustuvaa jalkapalloa, mutta pelaajien taitotaso verrattuna esim. HJK:hon on heikompi, joten etenkin kovaa prässääviä joukkueita vastaan on vaikeuksissa. Ilveksen kaikki kaikessa on Helmari-Allstarsiin valittu erittäin nopea ja maaliahne Moona Laine, joka pelaa pääasiassa nykyään BSM-pelejä ja on tehnyt siellä jo 7 maalia kuudessa pelaamassaan ottelussa (tosin kaikki maalit kolmessa ottelussa). Ilveksen "arpaonni" oli heikko, sillä joutui muiden SHA-joukkueiden kanssa C lohkoon ja ennustan heille lohkon 3.sijaa. Toki Moona voi yksin ratkoa ratkaisevan Honka pelin, joten mielenkiinnolla odotan tuota ottelua.
HyPS (2018 9.)
Joukkue otti hieman yllättäen ELL 4.sijan, sillä aiempina vuosina ei ole ELL pelannut. Pelitapa erittäin agressiiviseen prässiin, tiiviiseen joukkuepuolustamiseen ja vastahyökkäyksiin perustuva. Ei mitään silmiähivelevää , mutta erittäin tehokasta futista. Joukkueen tärkein pelaaja Helmari-turnauksen maalitykki ja Allstars-pelaaja Lotta Lindström, joka maalinteon lisäksi tarjoilee hyökkääjäparilleen Anniina Jurvaselle maalintekopaikkoja etenkin vastahyökkäyksistä. Joukkueen kompastuskivenä maalivahtipeli sekä naapuriseura NJS:n tavoin ohut rosteri ja mielenkiintoista onkin, että minkä verran pelaajia on mukana ja miten "puolenpelintakuu" hoituu, etenkin jos joukkue menee yläkaavioon. HyPSn kohtalona oli joutua kivikovaan D-lohkoon, josta jatkoon pääseminen vaatisi joko ikäluokan huippujoukkueen EPS:n tai PSL 2. JyPK:n voittamisen. HyPS on BSM-karsintapaikkojen suhteen musta hevonen.
EPS (2018 2.)
Älkää antako EPS:n ELL-sijoituksen hämätä, sillä sitä EPS pelasi pääsääntöisesti 05-kokoonpanolla vahvistettuna 04:sten "kakkosketjulaisilla" kun 04:t keskittyivät pääsääntöisesti B Ykkösen peleihin. Kalmarissa joukkueella ei ole mitään muuta tavoitetta kuin voitto (tai no BSM-karsintapaikka ihan minimi). Joukkueen "tikitaka" - jalkapallo on parhaimmillaan kun vastassa on samaan pelitapaan pyrkivä vastustaja, mutta matalalta puolustavia joukkueita vastaan on murtautumisessa välillä haasteita. Joukkue vilisee erittäin laadukkaita pelaajia ja niistä mainittakoon Helmari-Allstarsin ratkaissut Ada Eronen (voitti B Ykkösen B-lohkon maalitilaston) , mutta tulivoimaa löytyy laajalti niin ikään Allstars-pelaajilta Lotta Pohjanhovi, Julia Schalin ja Peppi Kontturi. Puolustuksessa tahtipuikkoa heiluttaa erittäin eleetön ja varma Ida Jokinen, myöskin Allstars. Maalissa ikäluokan paras (IMO) maalivahti Maija Koota, joka putosi Allstarsista vain sen vuoksi, että pelasi Etelä1 maalilla, jonne ei juuri tilanteita tullut. Jos joku haluaa nähdä modernin maalivahdin peliä ja pelinavausta, niin kannattaa suunnata EPS:n peleihin ja ihailla kun Maija avaa 60m laakapalloja millintarkasti.
FC Honka (2018 10.)
Suurseura Honka ratkaisi ELL-mitalisarjapaikan vasta aivan viimeisillä kierroksilla. Mielenkiintoinen joukkue, joka periaatteessa pelaa sitä paremmin mitä parempi on vastustaja, mutta puolustuksen kautta pelaavia ja vastahyökkäyksiin panostavia joukkueita vastaan on ollut hiukan haasteita. Suurimmat haasteet joukkueella siinä, että joukkueelta puuttuu laadukas maalintekijä, joka kaikilta ylemmäksi ELL:ssa sijoittuneilta joukkueilta löytyy. Joukkueen selkeästi paras pelaaja ok keskikentällä tai hyökkäyksen vasemmalla laidalla viihtyvä Helmari-turnauksen parhaaksi pelaajaksi (ja luonnollisesti Allstarsiin) valittu Sanra Pulliainen. Todennäköisesti maalinsuulla nähtävä Emma Mansner (03) on laadukas maalivahti ja puolustuksen Erika Tönnes on erittäin vahva, mutta sääntöjen rajamailla pelaava puolustaja. Honka joutui C lohkoon, jossa se "pääsee" kohtaamaan SHA:sta tutut ONS ja Ilveksen ja uskon Hongan menevän tästä kahden parhaan joukossa yläkaavioon.
PKKU (ei 2018 sijoitusta)
ELL:aan Aluesarjasta noussut Kerho taisteli loppuun saakka Mitalisarjan sijoista, mutta joutui tyytymään 7.sijaan, joka toki antoi Kalmariin helpomman lohkon. Joukkue puolustaa erittäin kurinalaisesti 03-syntyneen Hilla Lehtisen johdolla, keskikentällä Janita Lampisella on hyvät laukaukset ja kärjessä/laidalla viilettää yksi ikäluokan nopeimmista pelaajista Liina Tervo. PKKU antoi sarjassa osoituksen kyvyistään voittamalla NJS:n eli hyvänä päivänä voi haastaa kenet tahansa. En kuitenkaan usko yläkaaviopaikkaan ilman erittäin hyvää tuuria.
Pallo-Iirot yj (ei 2018 sijoitusta)
Nyt mennään hiukan tuntemattomampiin joukkueisiin. Pelaa suoraviivaista ja fyysistä futista ja vaikeuksia pelin avaamisessa mikäli vatsustaja ottaa ylhäältä kiinni. Joukkueen iskukyky paranee huomattavasti kun saavat BSM-sarjaan keskittyvän ja Helmari Allstarsiin valitun erittäin nopean Sofia Määtän mukaansa. Sofia muodostaa Helmari-turnauksen B-lohkon maalitilaston voiton kanssaan jakaneen Wilma Aholan kanssa vaarallisen tutkaparin, joka saattaa aiheuttaa vastustajille harmeja. Joukkueen taso ei kuitenkaan riitä lohkon kärkisijoihin.
NiceFutis (ei 2018 sijoitusta)
ELL:n heikoin joukkue (IMO), joka ei onnistunut sarjassa saavuttamaan yhtään voittoa. Yrittää pelata "hyvää futista", mutta pelinopeus ja pelaajien henk.koht.taitotaso ei vaan riitä siihen. Arviona lohkon jumbosija.