Kirjoittaja Aihe: Pelinappula (vain?)  (Luettu 12432 kertaa)

es

 • Viestejä: 672
  • Profiili
Pelinappula (vain?)
« : 03.11.06 - klo:19:05 »
Kun seurailee joukkueurheilua, niin tuntuu, että suurin ryhmä eli pelaajat eivät ainakaan omalla suullaan paljoa pääse sanomaan siellä, missä päätetään. Valmentaja tietää, mikä on pelaajalle parasta ja tietysti mikä on joukkueelle parasta. Johtaja tietää saman. Valkku ja muut vanhat osaavat kaiken, tietävät kaiken, myös pelaajan puolesta. He tietävät, miltä tuntuu treenata ja pelata. He tietävät, millaista sarjaa on paras pelata ja milloin ja missä.

Missähän iässä pelaajat ovat sellaisia, että oppivat ajattelemaan, jotta heiltä voisi mielipiteitä kysellä? Vaikea sanoa, kun itse on jo ohittanut sen iän. Nyt kun on katsellut jotain kummallisuuksia, kuten että joku 18 v perustaa foorumin, tai että joku ei niin vanha Jykä pyörittää toista net-palstaa ja yks kahden lapsen äiti Helmi (25) perusti viisi vuotta sitten FM:n, niin ehkä nuoret sittenkin jotain osaa. Niin ja Anderssonni.

Tai ei ehkä futiksessa, kun homma on vaativaa, tarvitaan UEFA:an Lennu Johansson, Palloiluliittoon Pekka, ja Klubi menetti pitkäaikaisen asiantuntijansa kesällä.

SM-liigassa taitaa olla suunnilleen 180 pelinappulaa kymmenessä joukkueessa ja sitten pari, jotka tietää ja osaa. Oliskohan niillä jotain ajatuksia esimerkiksi sarjajärjestelmästä, kun sitä huhutaan muutettavan. Siis sellaisia, joita voisi kuunnella.

DP

 • Viestejä: 119
  • Profiili
Vs: Pelinappula (vain?)
« Vastaus #1 : 03.11.06 - klo:22:16 »
Entäs sitten kun valmentaja ei tiedäkään joukkueensa parasta, tai on väärässä?

Uskon, että jo joitakin 14-vuotiaita voi vakavissaan kuunnella valmennukseen liittyvissä asioissa. Nuorilta löytyy yllättävän nerokkaita ajatuksia.

Kuitenkin es:n kanssa aika pitkälle samoilla linjoilla.
« Viimeksi muokattu: 13.02.07 - klo:21:26 kirjoittanut DP »

es

 • Viestejä: 672
  • Profiili
Vs: Pelinappula (vain?)
« Vastaus #2 : 07.11.06 - klo:18:36 »
Minusta on erittäin pohdituttavaa ajatella, että joku futis (kuten muutkin lajit) on urheiluna nimenomaan pelaajien juttu. Luonnollisesti siinä tarvitaan muitakin, kuten valkkuja.

Silti kun katsotaan järjestöjen erilaisia päätösfoorumeita, hallituksia, valtuustoja, valiokuntia, niin ketä siellä on. Siellä on joitain ihmisiä, jotka "ajattelevat toimivansa lajin eduksi". Niin, mutta missä ovat pelaajat, heitä edustetaan monien, etten jopa sanoisi runsaiden välikäsien kautta. Onkohan tässä jotain mätää ihan lähtökohtaisesti? Eivätkö pelaajat voisi jostain asioista sanoa suoraan (pelaajaedustajiensa kautta) mielipiteensä.

Jossain tähän on jo havahduttu. Olympialiikkeessä on joku urheilukomissio tai mikä lieneekään. Futiksessa FIFA:ssa on myös pelaajilla jokin elin. Norjassa sarjaohjelmista kysytään NISO:n mielipidettä ym. Koskahan sieltä rantaudutaan Suomeen liiton, piirien ja seurojen tasolle?

Luultavasti ainoa paikka tällä hetkellä on joukkuetaso suhteessa valkkuun eli kapteenisto, se on hyvä alku, mutta vain alku.

Anderson

 • Kunnianarvoisa
 • Viestejä: 356
  • Profiili
Vs: Pelinappula (vain?)
« Vastaus #3 : 07.11.06 - klo:23:12 »
Niin. Käytännön kokemusta tästä on varmaan esimerkiksi oululaisilla naispelaajilla, joiden asioista päättää (tai itse asiassa aikaisemmin ovat päättäneet, tänä vuonna tilanne lienee eri) lähinnä muiden vanhemmat, vaikka aikuisjoukkueesta olisikin kyse. Se, jos mikä on ahdistavaa, koska totta puhuen: mitä ihmettä ne tietää esim. minun harrastamisestani? Tai varsinkaan ymmärtää.  :-\

Pohjoisessa tilannetta kiristää vielä se, ettei täällä ole vaihtoehtoja. Jos haluaa pelata, on pelattava kaupungin ainoassa joukkueessa tai muutettava jonnekki muualle.
Hiinokka on paras nokka.

es

 • Viestejä: 672
  • Profiili
Vs: Pelinappula (vain?)
« Vastaus #4 : 08.11.06 - klo:10:51 »
Niin. Käytännön kokemusta tästä on varmaan esimerkiksi oululaisilla naispelaajilla, joiden asioista päättää (tai itse asiassa aikaisemmin ovat päättäneet, tänä vuonna tilanne lienee eri) lähinnä muiden vanhemmat, vaikka aikuisjoukkueesta olisikin kyse. Se, jos mikä on ahdistavaa, koska totta puhuen: mitä ihmettä ne tietää esim. minun harrastamisestani? Tai varsinkaan ymmärtää.  :-\
Voi olla, että muiden vanhemmat tietävät ja ehkä hiukka ymmärtävät jotain tai vaikka omat vanhemmat. Peruspointtini on kuitenkin se, että miksi "itse pelaaja" ei pääse sanomaan sitä ajatustaan, vaan joku välikäden välikäden välikäsi ilmoittaa ja luulee, että "pelaajien mielestä" tai "pelaajille olisi parasta".

Kun itse olisi sanomassa, näkisi ehkä myös toista näkökulmaa ja realiteetteja samalla, siis niiden "vanhempien". Ja molemmin puolin ymmärrys saa vivahteita, muitakin kuin kiukkua ja narinaa.

Anderson

 • Kunnianarvoisa
 • Viestejä: 356
  • Profiili
Vs: Pelinappula (vain?)
« Vastaus #5 : 08.11.06 - klo:11:17 »
Mun vanhemmat eivät ole olleet kiinnostuneita näistä asioista edes junnuaikoina saati sitten ku ikää on ollut haitarissa enemmän. Jostakin syystä kuitenkin täysi-ikäisiä pelaajia, jotka ovat asuneet pois vanhempiensa kotoa jo vuosia, ei kohdella samanarvoisina kuin vanhempiensa kanssa asuvien pelaajien vanhempia. Musta se on ihan hirveän omituista. Kysyn yhä, miksi he olisivat parempia päättämään tästä asiasta? He eivät maksa penskojensa pelaamisesta yhtään enempää kuin minäkään omastani eikä heillä todellakaan ole samaa seuratyötuntimäärää ku minulla (tai kenellä tahansa pelaajalla). Miksi aikuisamatöörijoukkueita hoidetaan kuin junnujoukkueita?

Niin, enhän mää enää pelaa, mutta sillon ku pelasin  ;D
Hiinokka on paras nokka.

es

 • Viestejä: 672
  • Profiili
Vs: Pelinappula (vain?)
« Vastaus #6 : 08.11.06 - klo:21:46 »
Niin, ihan hyvä pointti, jospa joku joskus pohtisi... ainakin jossain seurassa. Tällaisia erilaisia paikallisia tarpeita lienee monia erilaisia.

Pelaajan futiselämään vaikuttavia asioita tulee mieleen monia, vähän ajatuksen virikkeeksi:

- pelataanko illalla (työpäivän/koulun päätteeksi) vai viikonloppuna (la vai su?)
- keväällä, kun aurinko paistaa, niin ulkona vai hallissa
- keinonurmella vai perunapeltonurmella vai hiekalla (jos on valinnan varaa)
- mihin aikaan vuodesta.... milloin aletaan, lopetetaan, taukoja....
- turnauksia (sosiaalisesti virittyneitä tapahtumia) vai yksittäisiä matseja ja missä iässä
- sarja vai voisiko ajatella mitalipleijareita/tiputuspleijareita
- matkustuslohkot vai pienempi alue
- neljä kierrosta samoja vastaan vai kerran monia
- jos "tasojuttuja", niin miten
- siirtomenettelyt....

No eipä ole tarvinut pelajien näitä mietiskellä tai siis sanoa mitään. Mikä helpotus!

sohovi

 • Ylläpitäjä
 • *
 • Viestejä: 1513
 • Rahoittaa Oulun ortopedien mukavan elämän.
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Pelinappula (vain?)
« Vastaus #7 : 08.11.06 - klo:22:46 »
Tietenkin ammattipelaajat ovat sanan varsinaisessakin merkityksessä pelinappuloita, joita ostetaan pelimerkeillä. Niin kauan kun ei ole vertauskuvallisesti sieluaan myynyt, on kuitenkin nähdäkseni oikeutettu tekemään valintoja ja avaamaan suunsa. Pelinappulaksi varmasti joutuu aina, kun sellaisen osaan alistuu.

Olisi turhan idealistista kuvitella, että asioita tultaisi päättäjäosapuolen toimistopöydän takaa kysymään. "Näin ne on aina ennenkin hoidettu." Kun ei kysytä, täytyy itse kertoa. Kertominenkin on suhteellisen helppoa ohittaa olankohautuksella, mutta jos pyytää, niin sitä luvataan käsitellä "heti ensi kokouksessa". -Ei konkretiassa siis todennäköisesti koskaan, ainakaan vakavasti.

Mutta entäs jos vaatii? Leimautuu vaikeaksi tapaukseksi, joka on yhteistyökyvytön ja jonka kanssa on mahdotonta toimia. Tietenkin se on mahdotonta, kun käsitys oikeasta ratkaisusta ei vastaa päätöksentekijän mielipidettä.

Mitä, Anderson antanut muiden vanhempien päättää? Eiköhän tuossakin aikuiset pelaajat ois voineet nousta pikku "Me vaadimme" -kapinaan.  ;D (Jumatsukka nämä hymiöt menee kyllä uusintaan vielä.)

On aika jännittävää huomata, kuinka vieraantuneita ihmiset on päätöksenteosta, ihan kuin olisi olemassa jokin ultimaattisen tiedon omaava rotu, päättäjät. Vaikka monissa tapauksissa tällanen päätäntävalta lankeaa lähinnä sopivan hyvä-veli-verkoston tuella, niin kyllähän luottamusta täytyy kuitenkin nauttia. Jos esimerkiksi Hämäläisen valintaa olisi tosissaan alettu puimaan suuremmalla joukolla, olisi päätöstä mietitty ehkä kaksi kertaa. (Ehkä.) En oikeastaan tiedä, olisiko parempia ehdokkaita edes ollut. Mua vähän laiskottaa, siksipä kysynkin josko joku osaa kertoa, että ketkä oikeastaan käyttää liittokokouksessa äänivaltaa, ja millä perusteilla?

Ehkä meillä ei kannusteta avaamaan suutaan, kun kaikki on junnuiästä asti hoidettu vanhempien ja seura-ihmisten toimesta, ei ole ollut pulaa verkkareista eikä bussikuljetuksista, eikä enempää osata vaatia. Ehkä vaatiminenkin pelottaa, pitäisi vaan olla tyytyväinen siihen mitä saa, istus siinä sitten hiljaa. Olen varmaan sitten laskettavissa vaikeisiin ihmisiin, sillä kun jokin tökkii, myös kerron sen. Aina ei voi vaan hymyillä ja nyökyttää. Joka asiassa nyökyttämällä ei saa muuta kun hyvät niskalihakset...
“Like I always say, there's no "I" in team. There's a "me" though, if you jumble it up.” -Dr. Gregory House

Anderson

 • Kunnianarvoisa
 • Viestejä: 356
  • Profiili
Vs: Pelinappula (vain?)
« Vastaus #8 : 09.11.06 - klo:09:35 »
Lainaus
Mitä, Anderson antanut muiden vanhempien päättää? Eiköhän tuossakin aikuiset pelaajat ois voineet nousta pikku "Me vaadimme" -kapinaan.   (Jumatsukka nämä hymiöt menee kyllä uusintaan vielä.)

Ei pelaajia kutsuttu vanhempien palaveriin. Eikä aikuisten pelaajien vanhempiakaan tietenkään:) Aina silloin tällöin noustiin pienimuotoiseen kapinaan ja arvaa mitä sitten? Yhteistyökyvytön, klikki jne. Näihäs se menee.
Hiinokka on paras nokka.

Anderson

 • Kunnianarvoisa
 • Viestejä: 356
  • Profiili
Vs: Pelinappula (vain?)
« Vastaus #9 : 09.11.06 - klo:09:38 »
Niijja sittehän mua tietenki ärsytti että se oli vanhempain palaveri.
Hiinokka on paras nokka.

Matti Lintunen

 • The worst soccer coach in the world
 • Viestejä: 4049
  • Profiili
Vs: Pelinappula (vain?)
« Vastaus #10 : 09.11.06 - klo:15:15 »
Kyllä pelaajat halutessaan pääsevät vaikuttamaan asioihin paljonkin, tosin aika usein kysyttäessä kenelläkään ei ole antaa mielipidettä. Tästä on aika paljon omakohtaista kokemusta...

Kun pelaajat vanhenevat (esim tulevat B-ikään), aktiivisten vanhempien määrä on pudonnut aika pieneksi - kuitenkin erilaisia päätöksiä joukkueen toiminnasta, tavoitteista ja esim taloudesta olisi jonkun tehtävä. Edustusjoukkuetason palavereissa ei sitten vanhempia tarvitakaan, elleivät he ole joukkueen toimihenkilöitä (kuten valitettavasti voittopuolisesti tilanne nais- ja tyttöpuolella on eli taustalle ei saada muita kuin isiä tai äitejä yleensä).

Useinhan nuo toimijat ovat myös entisiä pelaajia joltain tasolta ja heillä on myös kokemusta siltä puolelta, ei tosin aina.

Enkä usko, että kenelläkään on mitään sitä vastaan, että lähdette - tai pelaajat lähtevät - aktiivisesti mukaan seura- ja järjestöelämään.  Usein on vaan vallalla sellainen ajattelu, että on kiva valittaa, mutta jos tarttis itse tehdä jotain jollekin asialle ja ottaa huomioon kaikki osapuolet ja näkökannat, niin on helpompi vaan jäädä taustalle narisemaan.

On myös olemassa Pelaajayhdistys, montakohan nais- ja tyttöjäsentä siinä on? Senkin kautta voisi saada ääntään kuuluville?

Eli jos tunnet olivasi "vain pelinappula", ei siihen tarvitse kai tyytyä, vaan asialle voi tehdä jotain?
There's one thing I tell you friend
I don't believe in supermen
Who fly through the clouds above the rest
I don't believe in the best

Grant Lee Buffalo - The Hook

es

 • Viestejä: 672
  • Profiili
Vs: Pelinappula (vain?)
« Vastaus #11 : 09.11.06 - klo:19:19 »
On hieman yksinkertaistettua sanoa pelaajille, että jos on jotain sanottavaa, niin senkuin sanotte ja otatte asiat esiin.

Seura- ja liittotoiminnassa keskeisenä toimintamallina on tietynlainen hierarkinen malli. Siellä on joukkue, sen päällä seura, sitten piiri jne. Edustajia erilaisiin muodollisiin elimiin valitaan portaittain. Tämä rakenne ei sinänsä estä asioiden käsittelyä siten, että asianomaiset (vaikkapa pelaajat) saavat äänensä kuuluviin suoraan (siis ilman välikäden välikäden välikättä).  Mutta sellainen ei synny itsestään. Varsinkaan sellaisessa toimintakulttuurissa, jossa ei ole tapana antaa aitoa suunvuoroa.

Ei meillä ole tapana kysyä pelaajilta mitään päätöksenteon valmistelussa sellaisella tavalla, jonka pelaajat tuntevat omaksi.

Ensimmäisenä voisi pelaajilta kysyä, mistä asioista he haluavat sanoa jotain ja missä vaiheessa. Ja vastausta ei pidä odottaa pomomaisesti heti, vaan kunhan pelaajat ovat keskenään tavalla tai toisella asioita pohtineet.

Mikä on ikä, jossa tällaista voidaan toivoa? Sanoisin nyt, että SM-liigapelurit ovat ainakin tarpeeksi vanhoja. Ja mikseivät B-ikäisetkin.

Joukkuetasolla tällainen lienee pääosin kunnossa kapujen kautta, mutta kaikki muu?

Matti Lintunen

 • The worst soccer coach in the world
 • Viestejä: 4049
  • Profiili
Vs: Pelinappula (vain?)
« Vastaus #12 : 09.11.06 - klo:20:04 »
Ongelmahan lähtee jo siitä, että seurat eivät välttämättä kuuntele mitä joukkueilla on sanottavaa, piirit ja liitto sen sijaan eivät todellakaan kuuntele seuroja ja joukkueita....

Niinpä ainakin naispuolella ollaan siinä tilanteessa, että joukkueet ovat pieniä seuroja seuran sisällä, ja seura on ns sateenvarjo, jonka nimen alla sitten pelataan, ja se mitä saadaan on lähinnä oikeus edustaa seuraa sen nimissä.

Joskus tuntuu aika selkeästi siltä, että on unohtunut se miksi Palloliitto on olemassa; eli kai liiton työntekijöiden pitäisi pohtia sitä ovatko he olemassa seuroja varten  ja heidän "palvelijoitaan" vai seurat heitä varten - eli kuka loppujen lopuksi heidän työnantajansa?

Joka tapauksessa heittäytymällä passiiviseksi ei saa aikaan mitään.
There's one thing I tell you friend
I don't believe in supermen
Who fly through the clouds above the rest
I don't believe in the best

Grant Lee Buffalo - The Hook

es

 • Viestejä: 672
  • Profiili
Vs: Pelinappula (vain?)
« Vastaus #13 : 09.11.06 - klo:20:31 »
Noinhan se suunnilleen menee.

Kuitenkin sitä (palkka)väkeä SPL-organisaatiossa ei niin hurjasti ole, ehkä jos lasketaan kaikki Hodgsonit mukaan, niin jokaista henkilöä kohti on ainakin tuhat lisenssipelaajaa. Joukkuetasolla on yhtä tukiheppua (valkku, huoltaja, jojo) kohti on  korkeintaan 5-10 pelaajaa, monesti vähemmän.

Siihen, miten toimitaan, voisi moneen kohtaan toivoa jotain. Mutta kauimpana välikäsien takana ovat ilman muuta pelaajat ja heitä varten touhu pyörii. Vai pyöriikö sittenkään? Välillä epäilee, kun yleisömäärien sanotaan olevan niin mahdottoman ja kauhean tärkeitä. Ja jos ei ole yleisöä, niin ei ole oikeaa urheilua. Vähän (tai pikemminkin tosi) kummallinen ajatus.

es

 • Viestejä: 672
  • Profiili
Vs: Pelinappula (vain?)
« Vastaus #14 : 10.11.06 - klo:18:02 »
Vai pyöriikö sittenkään? Välillä epäilee, kun yleisömäärien sanotaan olevan niin mahdottoman ja kauhean tärkeitä. Ja jos ei ole yleisöä, niin ei ole oikeaa urheilua. Vähän (tai pikemminkin tosi) kummallinen ajatus.

Kummallinen vai kapitalistinen. Kiitämättä sitä että jopa ammattilastasolla pelaajat ovat (tai ainakin pitäisi olla) toiminnan keskipiste on todettava että toiminta tarvitsee (etenkin kehittyäkseen) rahaa. Sitä tulee sekä suoraan yleisöltä että välillisesti kasvan näkyvyyden kautta (sponsorit jne.)
Tarrasit hieman sivuun ajatuksestani. Tietysti rahalla on väliä, mutta kummallisuuteni ydin liittyi tähän:

"Ja jos ei ole yleisöä, niin ei ole oikeaa urheilua. Vähän (tai pikemminkin tosi) kummallinen ajatus."