Kirjoittaja Aihe: BSM 2020  (Luettu 18933 kertaa)

Ultimate EOM

 • Viestejä: 59
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #30 : 19.07.20 - klo:22:09 »
Tyttöjalkapalloa aktiivisesti seuranneena, ihmetyttää myös sarjan heikko taso ja pelaajien jatkuva nuoreneminen. Joitain vuosia taaksepäin ainakin suurin osa pelaajista oli n. 17-18 v. Nyt peleissä näkyy paljon 04-05 jopa muutamia 06 tyttöjä.
Tähän pelaajien nuorenemiseen liittyen onko kukaan ajatellut sitä vaihtoehtoa, että nämä 04 ja 05 ikäluokat olisivatkin parempia kuin 03, jonka pitäisi olla se "hallitseva" (eli keskimmäinen) ikäluokka B:ssä? Mikäli en väärin muista, niin 2019 Helmari-turnauksessa oli poikkeuksellisen paljon 04ia ja Allstarsissakin heitä oli useita. 03-MaJu ei päässyt edes EM-alkukarsinnasta jatkoon eli tämä kielisi myös kyseisen ikäluokan tasosta.
Kävin katsomassa BSM Top10 maalintekijät ja siellä on 2kpl 02-03 pelaajia, loput ovat 04/05. Hyvin samanlaiselta näyttää myös B1 lohkojen maalintekijälistat eli 04&05 hallitsevat. BSM-karsinnassa toki näyttäisi olleen etenkin Etelässä "kokemus" valttia, vaikka toki 05-ikäinen senkin voitti. Pohjoisessa taas 04-ikäiset olivat niitä, jotka maaliverkkoja eniten venyttivät.

Ma Aliton

 • Viestejä: 324
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #31 : 20.07.20 - klo:11:17 »
En usko tuohon, että  04 ja 05 ikäluokka olisi absoluuttisesti parempi kuin 03 tai 02. Tuossa iässä 1-2v enemmän treeniä/fysiikkaa vielä vaikuttaa. Toki yksittäisissä pelaajissa eroja voi olla. Kyllä tuota nuorentumista voi selittää suurelta osalta naisten sarjoihin siirtyminen ja lopettamiset. Pikaisesti laskin, että kansallisen liigan joukkueilla on kirjoilla 30 B-ikäistä, mikä on 12% koko liigan pelaajamäärästä. Huomioiitavaa on myös että liigan pelaajista 44% on 20v tai nuorempia. 20-25v löytyy 41% ja yli 25v 6%.

Tuohon 30:een kun lisätää HFA:n pelaajat, saadaan jo yli 50 pelaajaa, jotka ei pelaa vakituisesti B-SM:ää. Jos vielä laskisi ykkösen ja kakkosen pelaajat, niin luvut vain kasvaisivat. Tämä ei voi olla näkymättä B-SM tasossa.   
« Viimeksi muokattu: 20.07.20 - klo:11:19 kirjoittanut Ma Aliton »

ohilaukaus

 • Viestejä: 1164
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #32 : 20.07.20 - klo:12:47 »
Suomessa 02-03 -ikäiset pelaajat pelaavat pääsääntöisesti jo naisten pelejä eri sarjoissa, joten väkisin 04-05 hallitsevat maalintekijä-, torjunta- jne. tilastoja.

Kakkospallo

 • Viestejä: 108
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #33 : 20.07.20 - klo:13:26 »
En usko tuohon, että  04 ja 05 ikäluokka olisi absoluuttisesti parempi kuin 03 tai 02. Tuossa iässä 1-2v enemmän treeniä/fysiikkaa vielä vaikuttaa.

Kyllä tuota nuorentumista voi selittää suurelta osalta naisten sarjoihin siirtyminen ja lopettamiset. Pikaisesti laskin, että kansallisen liigan joukkueilla on kirjoilla 30 B-ikäistä, mikä on 12% koko liigan pelaajamäärästä.

Tuohon 30:een kun lisätää HFA:n pelaajat, saadaan jo yli 50 pelaajaa, jotka ei pelaa vakituisesti B-SM:ää. Jos vielä laskisi ykkösen ja kakkosen pelaajat, niin luvut vain kasvaisivat. Tämä ei voi olla näkymättä B-SM tasossa.

Minä kyllä väittäisin että varsinkin tyttöpuolella jokaisen uuden ikäluokan keskimääräinen taso on aina edellistä korkeampi ja ihan syystäkin.

Vielä silloin kun jopa 00-01-ikäluokat aloittivat jalkapallon, se ei ollut Suomessa mitenkään erityisen trendikäs tai yleinen laji ja valmennuskin tahtoi olla vuosikausia satunnaisen isävalkun tai seuralta nimellistä palkkaa saavan teini-ikäisen tyttöpelaajan harteilla.

Vasta tuon jälkeen tyttöjen jalkapallon suosio ja varsinkin seurojen panostus ammattimaisempaan valmennukseen ihan nuorimmista ikäluokista lähtien on lähtenyt todella jyrkkään kasvuun. Kun valmennus ja pelitoiminta on pyörinyt vuosikausia kovemmalla tasolla aiempiin ikäluokkiin verrattuna niin nuoremmista ei löydykään enää vain yksittäisiä pelaajia joiden taidot riittäisivät vuotta, paria vanhempien vauhtiin vaan melkein kokonaisia joukkueita.

Juuri tuo laskelmasi jonka mukaan pelkästään Kansallisen liigan joukkueissa on kirjoilla 30 B-ikäistä kuvaa täysin syytä siihen miksi suomalaisen naisjalkapalloilun kansainvälinen taso romahtaa juuri B-ikäluokan aikana. Juuri siinä vaiheessa kun on saatu kasvatettua suuri määrä kovatasoista pelaajamateriaalia, pelaajaputket katkaistaan aivan järjettömässä paikassa kolme vuotta kestävään keinotekoiseen pullonkaulaan sen sijaan että koko materiaalille tarjottaisiin nimenomaan tässä kohtaa entistä ammattimaisempaa valmennusta joka tähtää kansainvälisen tason aikuispelaajien luomiseen.

Kyllähän 30 B-ikäistä voi olla kirjoilla vaikka kansallisen liigan joukkeuissa ja vieläkin suurempi joukko naisten ykkösessä mutta eivät ne siellä mitään peliaikaa saa. Ja nekin harvat jotka saavat sen säälivartin 6-0 pelin loppuhetkillä eivät kehity tuolla menolla mihinkään. Mutta tämän kentällä käväisyn toivossa ne istuvat kiltisti penkillä eivätkä osallistu siihen SM-sarjaan jossa niiden pitäisi pelata täysiä minuutteja joka pelissä ja ylläpitää koko B-ikäluokan sarjojen tasoa jolloin kaikki kehittyisivät.

Vielä pahempaa on se että nämä naisten joukkueissa ainakin omissa kuvitelmissaan pelaavat näyttävät kyllä olevan tarjolla aina T18 SM-karsinnoissa ja varmistavat sen että sarja pysyy jokseenkin suljettuna kun yhdet ja samat seurat voivat aina varmistaa T18 SM-sarjapaikkansa vaikka niillä ei todellisuudessa edes ole TBSM-joukkuetta vaan kerran sarjapaikan varmistettuaan peluuttavat siellä pääosin T18 ykkösen keskikastin jengiä.

Sitten saadaan kuunnella jälleen näitä loputtomia selittelyjä malliin "Mutku SM-sarjan pelissä tietty kävi taas näin kun meidän 13 parasta B-ikäistä oli jälleen oman naisten jengin pelissä(penkillä istumassa)". Mitä ihmettä te ylipäätänsä teette SM-sarjassa viemässä paikkaa sellaiselta seuralta jolla olisi TBSM-joukkue joka tosiaan pelaisi T18 SM-sarjaa?

Nimenomaan tämä on romahduttanut SM-sarjan tason. Ne SM-sarjasta ulos jääneet jengit joilla olisi ollut TBSM-tason joukkue hajoavat kun muutama kärkipelaaja hyppää paniikissa kaupungin ykkösjoukkueeseen tajuttuaan että nämä kuitenkin vievät taas paikan peluuttamalla karsinnoissa aivan toista rosteria kuin itse sarjassa ja päätyvät sitten lopulta itsekin istumaan "oikea" paita päällään jossain naisten ykkösen tai liigan penkillä SM-sarjan sijaan.

Sitten ihmetellään kun B-ikäluokkaan saakka euroopan ykkösmaita voittaneen majun taso romahtaa muutamassa vuodessa eikä aikuiseksi saakka jostain syystä selviäkään enää kansainvälisen tason pelaajia vaan se leveä ja laadukas nuorten rosteri katoaa matkalla johonkin. Ihan kuin ne olisivat vain istuneet pääosin jossain penkillä kolme vuotta sen sijaan että olisivat pelanneet jalkapalloa?
« Viimeksi muokattu: 20.07.20 - klo:13:42 kirjoittanut Kakkospallo »

mä vaan

 • Viestejä: 141
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #34 : 20.07.20 - klo:14:09 »
Jos "parhaat" pelaajat siirtyvät naisten joukkueiden penkille, eivätkä kehity?

Jos nämä tytöt eivät naisten ringissä kehity, niin eivät he enää seuraavissa karsinnoissa ratkoisi mitään karsintapaikkoja. Silti he ovat ne avainpelaajat  seuraavissa karsinnoissa, jotka ratkaisevat karsintapaikat. Eli varmasti kehittyvät?

Pelaaja kehittyy parhaiten riittävän haastavassa ja hyvässä harjoitteluympäristössä. Tämä on tärkein asia kehitykselle. Harjoittelu on tärkeämpi osa kehityksen kannalta, kuin pelit. Tuskin naisten joukkueeseen valitaan pelaajaa, jonka taso ei riitä edes harjoittelemaan ringissä ja jopa haittaa tapahtumaa.

Lisäksi jos pelaaja on huomattavasti parempi, kuin suurinosa joukkueen muista pelaajista. Silloin kehitys takuulla ainakin hidastuu, eikä tule saavuttamaan maksimaalista tasoa.

Valitettavasti joukkueesta kentällä on 11 pelaajaa ja loput ovat vaihdossa. Eikä se motivoi kaikkia, ihan sama onko 15- tai 25 vuotias.


Kakkospallo

 • Viestejä: 108
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #35 : 20.07.20 - klo:14:43 »
Jos "parhaat" pelaajat siirtyvät naisten joukkueiden penkille, eivätkä kehity?

Jos nämä tytöt eivät naisten ringissä kehity, niin eivät he enää seuraavissa karsinnoissa ratkoisi mitään karsintapaikkoja. Silti he ovat ne avainpelaajat  seuraavissa karsinnoissa, jotka ratkaisevat karsintapaikat. Eli varmasti kehittyvät?

Arvasin että nyt yritetään perustella nykyistä naisjalkapallon tuhoavaa kehitystä yksittäisillä pelaajilla ja vaietaan kuoliaaksi se laaja pelaajamateriaali joka ei tämän seurauksena pelaa enää sen paremmin omassa ikäluokassaan kuin naistenkaan sarjoissa.

Otetaan ihan konkreettinen esimerkki niistä muutamasta B-ikäluokan pelaajista jotka todella saavat peliaikaa Kansallisessa liigassa eli case EBK

PK-35 Vantaan sopimuspelaajat Forsblom ja Koivu olivat mukana lähes jokaisessa EBK:n T18 SM-karsintaottelussa ja tekivät kumpikin keskimäärin yhden maalin jokaisessa ottelussa. Yhteensä 11 maalia.

Kumpikin 2003 maajoukkuepelaaja on 03-ikäluokkaa joten näiden osaaminen on kyllä edelleenkin EBK:n peruja jossa ne edustivat ikäluokkansa kovinta kärkeä ennen PK-35:n riveihin siirtymistä. On aivan höpöä selitellä näiden "kehittymisellä" naisten jengissä kun lähtötaso saattoi olla jopa korkeampi kuin millä nämä tänään pelaavat.

Ilman tätä kaksikkoa EBK ei olisi taatusti päässyt T18 karsintalohkonsa kakkoseksi ja voidaan jopa perustellusti kysyä olisiko EBK edes selvinnyt SM-sarjaan viimeisimpien tulosten valossa.

Forsblom ja Koivu pelasivat nimittäin täydet minuutit vain SM:n sarjan avausottelussa EPS:iä vastaan jossa kumpikin teki - jälleen - yhden maalin minkä ansiosta ottelu päättyi 2-2 tasapeliin.

Tämän jälkeen näitä kahta ei ole kentällä enää näkynyt ja EBK on hävinnyt seuraavat ottelunsa sekä TPS:lle (jonka EPS voitti juuri 6-0) että PK-35:lle (jonka Honka rökitti 4-1). Kuulin jälkimmäisessä pelissä ilmeisesti jonkun EBK:n vanhemman harmitelleen kun tytöt olivat päässet hakemaan lisää peliaikaa vain siihen ensimmäiseen SM-peliin mutta toivottavasti saavat luvan tulla taas johonkin otteluun.

On aika vaikea kuvitella että missään oikeassa jalkapallomaassa seurojen pelaajakehitys lopetettaisiin jo 15-16 vuotiaana siihen että jalkapallourasta haaveilevat pelaajat joutuvat hyppäämään jo 02-03-ikäisenä aikuisten korkeimmalle sarjatasolle mikä puolestaan aiheuttaa sen ettei tasaista kehityspolkua kaipaaville enää olekaan kolmen vuoden ajaksi kovatasoisia sarjoja jossa näiden ikäluokkien parhaat pelaajat ovat kehittymässä aikuisten tasolle.
« Viimeksi muokattu: 20.07.20 - klo:15:04 kirjoittanut Kakkospallo »

mä vaan

 • Viestejä: 141
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #36 : 20.07.20 - klo:15:04 »
Mikä on sinun korjausehdotus??
1. B-ikäiset eivät saa enää osallistua naisten peleihin? (ihan sama kuinka hyvä)
2. Jos B-ikäinen pelaa yhdenkin naisten pelin. Hän ei saa enää koskaan pelata juniori pelejä?
3. Jos pelaaja osallistuu karsinta peliin, niin ei saa osallistua naisten tulevana kautena naisten peleihin? (ihan sama vaikka kehitys olisi ollut riittävä)

Minä en keksi muita vaihtoehtoja ja nuo ovat todella surkeita muutoksia. Mikä sinusta parantaisi nykyistä järjestelmää?

Kakkospallo

 • Viestejä: 108
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #37 : 20.07.20 - klo:15:59 »
Mikä on sinun korjausehdotus??
1. B-ikäiset eivät saa enää osallistua naisten peleihin? (ihan sama kuinka hyvä)
2. Jos B-ikäinen pelaa yhdenkin naisten pelin. Hän ei saa enää koskaan pelata juniori pelejä?
3. Jos pelaaja osallistuu karsinta peliin, niin ei saa osallistua naisten tulevana kautena naisten peleihin? (ihan sama vaikka kehitys olisi ollut riittävä)

Minä en keksi muita vaihtoehtoja ja nuo ovat todella surkeita muutoksia. Mikä sinusta parantaisi nykyistä järjestelmää?

Tavoite ei pitäisi olla se ettei yksittäisillä B-ikäisillä ole lupaa siirtyä naisten joukkueisiin vaan se ettei niillä ole siihen mitään tarvetta kun B-ikäluokan omat sarjat (T18 SM ja T18 ykkönen) tarjovat niille pelillisesti ja peliajan suhteen parhaan mahdollisuuden kehittyä aikuispelaajaksi joka pääsee sitten täysi-ikäisenä hakemaan sopimuksia muualtakin kuin suomalaisista sarjoista.

Ainoa joukkuelaji jota Suomessa kehitetään todella ammattimaisesti ja jolla pelaajat todella elättävät itsensä niin Suomessa kuin ulkomaillakin on jääkiekko. Tuolla puolella nuoret pelaajat kieltäytyvät jopa ulkomaisista sopimuksista arvioituaan olevansa vielä siinä vaiheessa että pidemmällä tähtäimellä hyötyvät vuoden, parin kehittymisestä vaikka kotimaisessa sarjassa enemmän kuin liian aikaisesta siirtymisestä ammattilaisten sekaan.

Jalkapallon puolella ei selvästikään tähdätä aikuispelaajien kehittämiseen eivätkä pelaajat itsekään näytä hinkuvan muualle kuin jo pikkutyttöinä aikuisten joukkueen penkille istumaan koska tuo on joka tapauksessa se uran huipennus. Kukaan ei ajattele jalkapalloa urana jota jatkaisi ainakin 30-kymppiseksi koska tuossa tapauksessa koko järjestelmä olisi rakennettu aivan toisen näköiseksi.

Valitettavasti koko liigasysteemi on päässyt nyrjähtämään niin pahaan asentoon ettei sitä ole mahdollista korjata nopeasti muuten kuin saamalla takaisin B-ikäisten sarjoihin ne pelaajat jotka oikeasti sinne kuuluvat. Vain tuolla tavalla saadaan B-ikäluokkien omiin sarjoihin nostettua taso joka estää massiivisen pelaajakadon noiden kolmen vuoden aikana ja pitää mahdollisimman laajan materiaalin mukana kehittymässä aikuiseksi saakka.

Periaatteessa riittäisi yksi rajoitus: naisten sarjoihin voivat siirtyä vain ne yhden käden varpailla laskettavat B-ikäluokan pelaajat joiden taso todella on niin poikkeuksellisen korkea että nämä pelaavat (lähes) täydet minuutit jokaisessa ottelussa Kansallisen liigan tai ykkösen tasolla.

Ei haittaa vaikka kansallisen liigan peleissä olisi ne kolme B-ikäistä pelaajaa jotka todella pelaavat isoja minuutteja kunhan ne 27 muuta saadaan sieltä penkiltä istumasta takaisin B:n sarjoihin täysiä otteluita pelaamaan ja nostamaan sarjan tasoa sellaiseksi ettei muille B-ikäluokan huippupelaajille luoda enää keinotekoista pakkoa hypätä tämän sarjan yli vaan panostaa kehittymiseen oman seuran ja joukkueen piirissä täysi-ikäiseksi saakka.

Miten olisi jos Kansallisen liigan ja Naisten ykkösen joukkueet saavat vapaasti tehdä sopimuksia miten monen B-ikäisen kanssa haluavat mutta joutuvat maksamaan niin merkittävän rahallisen sakon joka kerta kun yksikin näistä pelaa yhdessäkin joukkueen pelissä vähemmän kuin 45 minuuttia ettei B-ikäluokasta varata kuin yksittäisiä, todella aikuisten tasolle ehtineitä pelaajia jotka eivät kentältä poistu kuin loukkaantumisen takia?
« Viimeksi muokattu: 20.07.20 - klo:16:01 kirjoittanut Kakkospallo »

Westside

 • Viestejä: 192
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #38 : 20.07.20 - klo:17:39 »
Vähintäänkin pitäisi olla joku sellainen malli, että jos liigaseura tekee sopimuksen B-ikäisen pelaajan kanssa, niin seuran on kehityksen kannalta taattava hänelle peliaikaa sen ihan minimi puoli peliä, mieluummin 70 min joka peliviikko. Jos sitä ei liigajoukkueesta irtoa, niin sitten BSM tai naisten Ykkösestä jollain farmi- tai muulla sopimuksella. Tää jälkimmäinen nyt ei tietenkään BSM-tasoa parantaisi.

Itse löysin äkkiä laskettuna 22 B-ikäistä tyttöä (02 tai nuorempi) liigaseurojen riveistä, ja näistä karkeasti puolet pelaa isommassa roolissa liigajoukkueessaan, painottuen tietysti sarjataulukon häntäpään joukkueisiin.

Onko jollain pidemmän linjan foorumistilla näkemystä siitä, että onko tämä nuorten runsas mukanaolo naisten liigajoukkueissa jotenkin uusi ilmiö - ihan hatusta vetämällä uskoisin, että aiemmin niitä on ollut vieläkin enemmän?

Yksi ei ihan merkityksetön motiivi nuorille saada itselleen mahdollisimman pian liigasoppari on varmaankin myös se, että eikös jo Kansallisessakin ole se tilanne, että jos nyt ei juuri palkkaa makseta, niin artistin ei tarvitse sentään enää maksaa pelaamisestaan ja treenaamisestaan?  Ja B-junnuissa taas ainakin osalla seuroista aika isotkin kk-maksut, joten kyllähän se muutaman tonnin säästö kaudessa vanhempien kukkarossa jo tuntuu.
« Viimeksi muokattu: 20.07.20 - klo:17:44 kirjoittanut Westside »

Kakkospallo

 • Viestejä: 108
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #39 : 20.07.20 - klo:18:49 »
Yksi ei ihan merkityksetön motiivi nuorille saada itselleen mahdollisimman pian liigasoppari on varmaankin myös se, että eikös jo Kansallisessakin ole se tilanne, että jos nyt ei juuri palkkaa makseta, niin artistin ei tarvitse sentään enää maksaa pelaamisestaan ja treenaamisestaan? Ja B-junnuissa taas ainakin osalla seuroista aika isotkin kk-maksut, joten kyllähän se muutaman tonnin säästö kaudessa vanhempien kukkarossa jo tuntuu.

Tuossa tuli taas perimmäinen syy siihen noidankehään johon "nais"jalkapallo on meillä joutunut. Rivit täytetään teinitytöillä jotka asuvat vielä vanhempiensa nurkissa vanhempiensa elätettävinä ja tyytyvät siihen että isän lompakosta ei peritä enää kk-maksuja mikä tekee näiden käytön seuroille taloudellisesti kannattavaksi. Sitten ihmetellään miksi naisjalkapallon taso on niin alhainen ettei se kerää katsojia eikä sponsoreita.

Parhaiden B-ikäisten pelit ovat toki ihan viihdyttäviä ja taitoakin löytyy mutta niitä voi mennä katselemaan ihan ilmaiseksi lähimmän T18 SM-ottelun kentän reunalle joten ei pitäisi hirveästi hämmästellä kun sponsorit ja maksavat katsojat eivät ole tunkemassa setelit kourassa "naisten" joukkueiden tueksi jos puolet rosterista on pikkutyttöjä. (heh, huomasin juuri että Kansallisesta liigastakin löytyy jo ensimmäinen 04-ikäinen jota peluutetaan täydet minuutit joka ottelussa)

Tilaakin teineille löytyy joukkueissa kun jo 19-20-vuotiaatkin joutuvat ensimmäistä kertaa katsomaan pankkitilin saldoa kuukauden lopussa ja toteamaan ettei heillä ole varaa näin kalliiseen harrastukseen ja lyövät hanskat tiskiin. Palkkaa on turha mennä vaatimaan jos ovista ja ikkunoista joukkueeseen on pyrkimässä niitä "ihan yhtä hyviä" B-ikäisiä jotka ovat valmiita vaikka maksamaan siitä että pääsevät oikein aikuisten joukkueisiin. (tai siis laittamat vanhemmat maksamaan).

Jalkapallon pitäisi olla aikuisille, itse elämisensä maksaville naispelaajille jonkinlainen harrastus jota tehdään proosallisesta rakkaudesta lajiin mutta todellisuus on se että harvalla itsensä elättämään joutuvalla nuorella naisella on varaa käyttää työhön tai opiskeluun kuuluvaa aikaa puuhasteluun josta ei makseta palkkaa. Tämä ei toki koske vain naisjalkapalloa vaan nykyään lähes kaikkea kilpaurheilua myös miesten puolella (pl kypäräurheilu).

Valtavia uhrauksia pitäisi tehdä pientä suomenlippua kourassa heilutellen ainakin kolmekymppiseksi saakka kunhan käy sitten iltaisin vaikka lehtiä jakamassa ettei tarvitse olla käsi ojossa mitään rahaa kinumassa. Jos jotain positiivista etsii niin ainakaan kenenkään ei ole enää pakko mennä ostamaan uutta kallista televisiota kesä- eikä talviolympialaisten takia. Ellei sitten tykkää kannustaa norjalaisia tai amerikkalaisia. Suomesta kumpaankaan on turha lähettää enää juuri muita kuin lipunkantaja - siis sen täyttä kuukausiliksaa nauttivan toimitsijajoukon kärkeen joka kyllä ulottuu stadionin takakaarteeseen saakka vaikka yksikään yleisurheilijaa ei tällä kertaa ylittänyt karsintarajaa.
« Viimeksi muokattu: 20.07.20 - klo:18:52 kirjoittanut Kakkospallo »

Dzuppi

 • Viestejä: 122
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: BSM 2020
« Vastaus #40 : 20.07.20 - klo:20:25 »
En jaksa kopioida kaikkea kirjoitettua, mutta lyhyesti mielenpäällä ketjun viimeisimmistä....
Valmennus ei todellakaan ole parantunut suurimmissa osin seuroja, tai no, nyt on nimellisesti päteviä jopa uefa b koutseja muttei se näytä auttavan tasoon! ei riitä että tietää jalkapallon treenaamisedta, pitää osata tuoda asiat kentälle ja treeneihin!
Monessa seurassa näyttää samat nimet olevan edustusjoukkueen, bsm-ja muitten joukkueitten valmentajina? Miten voi olla mahdollista että sha seuralla on kolmessa, neljässä jopa viidessä joukkueessa samat koutsit?En puhuis enää kehittävästä seurakulttuurista, vaan lähinnä puulaaki tason liikuntapuuhastelusta!
Se siitä...
Ongelmathan on nyt tiedossa ja selvillä ja tosi hyviä korjaustoimenpiteitä, mutta.... tällä foorumilla jankkaamalla tätä ei korjata, jotenkin pitää päätöksentekoon saada asiat!?
Sattuupa olemaan tuttava joka on yksi kansallisen liigan pääsponsoreista ja kysyin keväällä, että miten lähditte mukaan niin vastauksena tuli päänpuistelua,,, juuri näitä kaikkia naisfutikseen liittyviä asioita juteltiin ja kyllä uskottavuusongelma on ilmeinen ja futiksessa yleensäkin suomessa tulee olemaan iso asia miten saadaan iso raha pääsarjaan jossa junnuja pyöritetään isossa roolissa!
Siellä rahatornissa ihmiset eivät haihattele katsomalla mitään taktiikka klikkejä juutuupista, vaan pelaavat rahapeliä ja joka killingille asetetaan joku arvo..
Suomessa sponssirahalle ei tule vastinetta kuin jääkiekossa ja se on iso ongelma, koska kaikki raha ei mahdu sinne, ilkeästi sanottuna...
Uskottavuus ongelma kuntoon niin alkaa olemaan mainospaikoista jo pula ja voidaan vähän maksaa palkkaakin pelaajille!
Suomessa ollaan valovuosia futiksessa jäljessä tuotteistamisessa ja kilpaurheilussa vaikka nyt esim. ruotsia
Junnusarjat junnuille ja aikuisten sarjat aikuisille, lajin taso mitataan aikuisten(majun) laadulla, ei junnujen!

Zeriuz

 • Viestejä: 18
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #41 : 20.07.20 - klo:22:23 »
Yllä on paljon mielenkiintoisia pointteja ja havaintoja ja muutamia oletuksia. Laitetaan nyt tänne myös omia ajatuksia useamman vuoden seurannan tuloksena.

-Allekirjoitan aika lailla Dzupin toteamuksen valmentajien kehittymisestä vuosien saatossa. Valmennuskoulutuksia on tosiaan käyty enemmän, joten niitä kirjaimia kyllä varmasti löytyy useammalta valmentajalta kuin aiemmin, mutta tosiaan toteutus ja opetetun asian eteenpäin vieminen onkin ihan eri asia. Itsekin mukana koulutuksissa olleena voin todeta, että tyttöpuolen valmentajat erottuvat ehdottomasti joukosta eikä mitenkään positiivisesti osaamisen laadullaan. Ja nämä valmentajat toimivat edelleenkin osana isoimpia tyttöseuroja ympäri Suomea.

-Pari vuotta sitten BTSM:n parhaimmistoon kuuluva joukkue pelasi harkkapelejä ykkösen heikoimpia vastaan tiukasti. Tällä kaudella erään ykkösen joukkueen B-tytöt voittivat useamman kerran harkkapelissä naisten joukkueensa, yleensä murskalukemin. Kyseinen B-tyttöjen joukkue tullee tällä kaudella olemaan keskitienoilla. Jokainen voi siitä tehdä sitten päätöksiä, mihin suuntaan naisten ja B-tyttöjen taso on mennyt. Kyseinen B-tyttöjen joukkue ei verrannollisesti ole edellisen vuoden kyseisen seuran B-tyttöjen joukkueita merkittävästi parempi.
Ja lisäyksenä, pari vuotta sitten kyseisen seuran B-tytöillä ei ollut mitään asiaa SM-sarjaan...

-Yleinen ajatusmalli on, että uusi ikäluokka on aina edellistään parempi. Jokainen ikäluokka on varmasti keskimäärin suurinpiirtein samantasoinen keskenään pienin eroin kuitenkin. Vähintään -03 ikäluokasta eteenpäin on ollut kuitenkin vallitseja ajatusmalli pelata vanhempien sarjoja, jotta saadaan kovempia pelejä. Viime aikoina myös poikia vastaan pelaaminen on lisääntynyt, josta on mainittu myös tällä foorumilla esimerkkejä. Tämä vuosia sitten alkanut ajatusmalli juurikin kyseisessä ikäluokassa on osasyynä tähän kyseiseen ongelmaan, joka nyt vallitsee, jossa B-tytöt pelaavat naisten sarjoja ja C-tytöt sitten B-tyttöjen sarjoja. Oman ikäluokan pelit ovat mentaalista pakkopullaa, johon ei jakseta keskittyä.
Tilannetta pahentaa se, että B-tyttöjen sarjoja vielä pelaavat pelaajat ajavat ohi jo aikuisikäisten vaihtopelaajien naisten sarjoissa, jotka vielä sattuvat mukana olemaan. Tätäkin on tapahtunut pidemmän aikaa ja sitä perustellaan B-tyttöjen ajamisella sisään naisten peleihin.
Ainiin muuten toinen yleinen ajatusmalli on "ja mietippä ensi kautta, kun meidän B-tytöt ovat taas vuoden vanhempia ja kokeneempia ja auttavat sitä myöten paremmin naisten joukkuetta". Ja miten vuodesta toiseen onkaan käynyt.

Mun ainoa ehdotus, jotta ongelma saadaan korjattua on ihan malli, jossa ennen kauden/karsintojen alkua pitää nimetä esim. 20+3 pelaajaa käsittävä ryhmä, jotka sitten pelaavat kyseistä naisten tai korkeampien juniorien sarjaa. Naisten joukkueessa saisi tähän pelaajamäärän sisällyttää viisi B-ikäistä pelaajaa ja esim. B-tyttöjen sarjoissa tähän saisi sisällyttää viisi C-ikäistä pelaajaa. Yli-ikäisyyksiä ei sallittaisi ylimmissä juniorisarjoissa. Karsintojen ja itse varsinaisen sarjan välissä olisi mahdollista vaihtaa viisi nimeä. Yksittäinen pelaaja on mahdollista nimetä ainoastaan kahteen sarjaan, mukaan lukien naisten ja juniorien sarjat. (esim. Ykkönen ja BTSM). Lisäksi mikäli yksittäinen pelaaja loukkaantuu (esim. pidempää hoitoa vaativa polvivamma), tämä pelaaja voitaisiin korvata nimilistalla. Tämä edelleen teoriassa mahdollistaa sen, että karsintaa ja itse sarjaa periaatteessa voi pelata aivan eri ryhmä tai sen, että yksittäinen pelaaja pelaa sekä naisten sarjaa, että B-tyttöjen sarjaa, mutta käytännössä se estäisi jonkin verran keplottelua ja toisi oman ikäiset pelaajat oman ikäisten sarjoihin pelaamaan. Toisaalta kyseisiä viiden pelaajan poikkeuslupia voisi myös jonkin verran kiristää.
BTSM:n arvostusta pitää saada nostettua. Nyt se on enemmän imago asia isoille seuroille kuin oikeasti sarja, jota junioreina halutaan voittaa. Arvostus nousee tietenkin kahdella tavalla. Toimijoiden asenteen muutoksella sekä pelin tason nousulla.

mä vaan

 • Viestejä: 141
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #42 : 21.07.20 - klo:08:54 »

Mun ainoa ehdotus, jotta ongelma saadaan korjattua on ihan malli, jossa ennen kauden/karsintojen alkua pitää nimetä esim. 20+3 pelaajaa käsittävä ryhmä, jotka sitten pelaavat kyseistä naisten tai korkeampien juniorien sarjaa. Naisten joukkueessa saisi tähän pelaajamäärän sisällyttää viisi B-ikäistä pelaajaa ja esim. B-tyttöjen sarjoissa tähän saisi sisällyttää viisi C-ikäistä pelaajaa. Yli-ikäisyyksiä ei sallittaisi ylimmissä juniorisarjoissa. Karsintojen ja itse varsinaisen sarjan välissä olisi mahdollista vaihtaa viisi nimeä. Yksittäinen pelaaja on mahdollista nimetä ainoastaan kahteen sarjaan, mukaan lukien naisten ja juniorien sarjat. (esim. Ykkönen ja BTSM). Lisäksi mikäli yksittäinen pelaaja loukkaantuu (esim. pidempää hoitoa vaativa polvivamma), tämä pelaaja voitaisiin korvata nimilistalla. Tämä edelleen teoriassa mahdollistaa sen, että karsintaa ja itse sarjaa periaatteessa voi pelata aivan eri ryhmä tai sen, että yksittäinen pelaaja pelaa sekä naisten sarjaa, että B-tyttöjen sarjaa, mutta käytännössä se estäisi jonkin verran keplottelua ja toisi oman ikäiset pelaajat oman ikäisten sarjoihin pelaamaan. Toisaalta kyseisiä viiden pelaajan poikkeuslupia voisi myös jonkin verran kiristää.
BTSM:n arvostusta pitää saada nostettua. Nyt se on enemmän imago asia isoille seuroille kuin oikeasti sarja, jota junioreina halutaan voittaa. Arvostus nousee tietenkin kahdella tavalla. Toimijoiden asenteen muutoksella sekä pelin tason nousulla.

Ajatuksena kaunis, mutta esimerkiksi aikaisemmin mainitun ONSsin naisten joukkueen taru loppuisi.

Ongelman juurisyy on naispelaajat lopettavat hyvin nuorena ja pelaajia ei yksinkertaisesti riitä. Eikä naisten joukkueeseen jouduta vaan se täytyy olla ja on se pelaajien tavoite.

Pelaa joskus nuoria B-ikäisiä pelaajia Veikkausliigassa ja jopa lätkässä SM-liigassa, eikä niistä kukaan valita. Todellakin paljon vähemmän, kuin naisissa johtuen 3 syystä.

1. Poikien B-juniorit ovat U17 ja tytöt U18
2. Tytöt kehittyvät tutkitusti pari vuotta nuorempana. ( 18 vuotias tyttö on usein fysiikalta naispelaajan tasolla, poika tosi harvoin)
3. Miesten sarjat ovat paljon tasokkaampia ja pelaajia on paljon enemmän joista valita.

Ongelma ei ole B-tyttöjen sarjojen heikko taso, vaan se on seuraus. Lisäksi tyttöpelaajissakin valtava tasoero pelaajien kesken. Pääsyy on naisten sarjojen heikko taso ja varsinkin tason leveyden puute. Jos B-ikäinen tyttö on parempi, kuin naisten pelaaja, niin silloin tyttöpelaaja vie pelipaikan oikeutetusti. Eikä pelaajaa voi pitää junnuissa, sen vuoksi että juniorisarjan taso laskee.

Tavoitteellinen jalkapallojoukkue tarvitsee rinkiin n. 20 pelaajaa. Löytyykö Suomesta kovinkaan monta joukkuetta, joilla riittäisi motivoituneita aikuispelaajia riittävästi. Kakkosessa tilanne on varmaan vieläkin huonompi.
Neeskens

 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #43 : 21.07.20 - klo:09:27 »
Kuinka paljon muilla ns.suurseuroilla pelaajista on omia kasvatteja, esim Turussa viimeisen EPS pelin kokoonpanossa olleista pelaajista pikaisesti katsottuna, ennen vuotta 2018 ollut TPS n kirjoilla yksi-kaksi pelaajaa , muut ympäristökuntien joukkueista kerättyjä. Kertooko tämä oman juniorityön tasosta vai yksinkertaisesti tyttöpelaajien pienestä harrastajamäärästä.

mä vaan

 • Viestejä: 141
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #44 : 21.07.20 - klo:09:40 »
Kuinka paljon muilla ns.suurseuroilla pelaajista on omia kasvatteja, esim Turussa viimeisen EPS pelin kokoonpanossa olleista pelaajista pikaisesti katsottuna, ennen vuotta 2018 ollut TPS n kirjoilla yksi-kaksi pelaajaa , muut ympäristökuntien joukkueista kerättyjä. Kertooko tämä oman juniorityön tasosta vai yksinkertaisesti tyttöpelaajien pienestä harrastajamäärästä.
Ympäristökuntien joukkueen toiminta ei ole tarpeeksi laadukasta tavoitteelliselle pelaajalle, eikä seuralla ole edes naisjoukkuetta mistä voisi hakea seuraavaa "porrasta". Näin se menee, ympäristökunnasta siirrytään alueen johtavaan junioriseuraan. Sieltä siirrytään naisjoukkueeseen ja lopulta valtakunnallisesti parempaan tai ulkomaalaiseen seuraan. Samalla tavalla tämä on tavoite kaikessa joukkueurheilussa. Toiset lajiliitot hoitavat vain oman tonttinsa paremmin kuin toiset.