Kirjoittaja Aihe: BSM 2020  (Luettu 18846 kertaa)

Kakkospallo

 • Viestejä: 108
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #90 : 22.09.20 - klo:13:48 »
Tuo ajatus voisi toimia pelkästään pääkaupunkiseudulla. Muualla suomessa taistellaan kokoajan pienenevien ikäluokkien kanssa, eikä se yksi maakunta joukkueen ns "huippupelaaja" voi nostaa koko seuraa sm-tasolle, vaan hänen on siirryttävä parempaan harjoittelu ympäristöön. Tietysti, jos haluaa panostaa lajiin.

Olisihan se hieno ajatus päästä pelaamaan kasvattajaseuran riveissä maan huippu seuroja vastaan, mutta onko siinä järkeä esim.  matkustaa lähes 1000km ottamaan 10-0 pataan?

Ensinnäkin muistutetaan että SM sarjassa pelaa kolme joukkuetta 270 000 asukkaan Espoosta huolimatta siitä että märskyn lisäksi yksi sinipaitainen joukkue ja PK-35 onnistuvat ryöstämään Helsinkiin espoolaisseurojen parhaita pelaajia juuri lukioiässä.

Ainakin Tampereen, Turun ja Oulun talousalueella asuu käytännössä yhtä suuri väestöpohja. Miksi näistä kaupungeista tulee siis kolmen sijaan vain yksi joukkue? Maakuntakeskuksien kuten Jyväskylän väestöpohja on 200 000 luokkaa ja ylipäätänsä väestö keskittyy kaikkialla maakuntien keskustaajamiin joiden jalkapalloseurojen ei siis pitäisi selitellä mitään pienenevistä ikäluokista.

Ja menkää hyvät ihmiset katsomaan niitä pelejä kentän laidalle sarjataulukon tuijottamisen sijaan niin ei tarvitsisi höpötellä enää näistä maan "huippuseuroista" jotka voittavat kenet vaan 10-0. Ei ole ihan yksi eikä kaksi peliä joissa nämä "huippuseurat" ovat olleet hätää kärsimässä ja tauolle menty välillä altavastaajan johtaessa vaikka paperilla tilanteen pitäisi olla vähintään 6-0 nimekkäälle joukkueelle jonka avauskokoonpano vilisee pelkkää majupelaajaa.

Lopputuloksella ei ole enää merkitystä kun se joudutaan vääntämään väkisin kaivamalla penkiltä vielä puoli kentällistä tuoreita majupelaajia siinä vaihessa kun haastajan parhaiden pelaajien jalat ovat jo hapoilla eikä penkiltä löydy enää saman tason vaihtopelaajia. Ensimmäisen 60 minuutin aikana on tullut jo selväksi että valtaosa TBSM-sarjan joukkueista kykenee tuottamaan yhtä laadukasta materiaalia ja valmennusta kuin nämä kuvitteelliset huippuseurat tai itse asiassa jopa korkeatasoisempaa kun otetaan huomioon materiaalin lähtötaso.

Hyvä vertailukohta löytyy lukiovertailuista joita julkaistaan nykyään kahta eri typpiä. Näistä mielenkiintoisempi on tämä vähemmän tunnettu joka ottaa huomioon opiskelijoiden lähtötason. Todellisuudessa monet "huippulukiot"eivät olekaan sitä vaan niissä sisään ängenneiden kympin oppilaiden osaaminen suhteessa taantuu heikommilla arvosanoilla peruskoulusta valmistuneisiin verrattuna. Oikeita huippulukioita ovat ne joissa opetuksen taso ja opiskelijoiden motivaatio on pidetty niin korkealla että vähän alhaisimmilla arvosanoilla sisään tulleiden opiskeljoiden taso paranee huikeasti kirjoituksiin mennessä. Täsmälleen sama näyttää pätevän myös jalkapallossa mutta tuon huomaa vain pelejä, ei sarjataulukon pisteitä seuraamalla. 

B-ikäluokan sarjojen pitäisi olla vielä puhdasta pelaajakehitystä aivan kuten lukio jossa suurin osa tytöistä tuon ikäisenä opiskelee. TBSM-sarjan lopputuloksilla on itsessään yhtä vähän merkitystä kuin kirjoitusten tuloksilla. Sarjataulukko ei kerro mitään siitä miten paljon yksittäinen pelaaja on kehittynyt kolmen vuoden aikana ja miten hyvät edellytykset se on saanut jatkaa peliuraansa ja kehittymistä aikuisten sarjatasoilla. Pikkutyttöjen hinku päästä ihan viimeistään 16-17 vuotiaina "naisten" sarjaan on ihan yhtä älykästä kuin yrittää hypätä yliopistoon lukion eka luokan jälkeen ilman kaikkea sitä kahden vuoden aikana hankitavaa perusosaamista joka on täysin välttämätöntä että korkeakoulussa selviäisi edes fuksivuodesta.

Kun tämä tyttöpelaajien joukkopako ylempiin sarjoihin muuttuu riittävän yleiseksi ei teinityttöjen taso suinkaan nouse kansainväliselle naisten liigatasolle vaan Suomen "naisten" liiga yksinkertaisesti taantuu lukion tasoiseksi höntsäsarjaksi joka ei kiinnosta sen paremmin sponsoreita kuin maksavia katsojiakaan. Vai haluaako joku kiistää sitä tosiasiaa että vielä TBSM-ikäluokkaan siirryttäessä tyttömajut pelaavat kansainvälisellä tasolla mistä romahdetaan divariin naisten ikäluokkiin mennessä.
« Viimeksi muokattu: 22.09.20 - klo:13:51 kirjoittanut Kakkospallo »

Zeriuz

 • Viestejä: 18
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #91 : 23.09.20 - klo:08:06 »


Sulla on ehdottomasti hyviä ajatuksia, joita tulee viestin muodossa ulos. Ja kyllä luin aiemman viestisi. Perustelen haasteeni seuraavanlaisesti, johon et oikeastaan vieläkään vastannut.

Ensinnäkään, mikäli sarjasysteeminä on karsinta ja sen jälkeen x joukkueen sarja, niin kyseessä ei ole varsinaisesti suljettu sarja. Ymmärrän, mitä ajat takaa suljetulla sarjalla, mutta miten 10 joukkueen sarja eroaa periaatteessa 12 joukkueen sarjasta, mikäli tasoerot pysyvät suurin piirtein samoina ja on prosentuaalisesti edelleen mahdollista, että top 10 sijaan useimmiten sinne sarjaan pääsee samat 12 joukkuetta? Suurseurojahan tiukempi karsinta periaatteessa haittaa enemmän, koska on todennäköisempää tippua. Ehkä tästäkin syystä on todennäköisempää siis näillä isoilla seuroilla nähdä niitä jo naisten liigassa pelaavia B-ikäisiä pelaajia pelaamassa niitä karsintoja ja varmistamassa sarjapaikkaa nille "ynnä muille".

Tärkein pointti sinulla oli sarjan laajenemiseen liittyen se, että 12 joukkueen sarja antaa mahdollisuuden olla lähtemättä alueen suurseuraan ja pelata omassa kasvattajaseurassa BTSM:ää. Tavallaan totta, mutta kuten jo kahdesti itse totesit, tänä vuonna sattuneesta syystä ei niin tapahtunut ja voimme vain olettaa, että niin tulisi käymään ensi kaudella, mikäli 12 joukkueen sarja ensi kaudellakin läpi viedään. Näin ollen se ei toimi validina perusteena sille, miten 12 joukkueen sarja tällä kaudella on kyseisen asian osoittanut käyvän toteen.
Lisäksi kahden joukkueen lisäys ei vielä muuta kauheasti tilannetta, jossa omassa seurassa voisi pelata vähän pidempään, koska pääkaupunkiseudulta joukkueita sarjaan mahtuu joka vuosi jo muutenkin se 5-6 ja sarja tulee täydentymään ennen kaikkea muun Suomen alueellisilla "suurseuroilla", joihin taas sillä alueella yleensä parhaiden pelaajien on pakko siirtyä syystä tai toisesta.

Sarjataulukko ei tosiaan kerro aina kaikkea ja siinäkin olet oikeassa. Ja kyllä siellä on joukossa varmasti niitäkin pelejä, joissa heittopussiksi leimaantunut joukkue on lyönyt bussin ja se on aiheuttanut kärkijoukkueelle vaikeuksia. Olen ollut itse samanlaisessa tilanteessa valmentajana, jossa osallistuimme silloiseen aluesarjaan ja kesän aikana taisimme voittaa yhden ottelun ja pelata pari tasuria sekä pari tiukempaa matsia mm. hävisimme silloiselle sarjan voittaneelle joukkueelle ainoastaan 3-2 ja siitä huolimatta olimme sarjan viimeisiä. Silloin tietenkin koitin osoittaa tällä tuloksella, että kuulumme sarjaan erityisesti, kun samassa sarjassa oman alueemme ykkösseura otti samaiselta sarjan voittaneelta joukkueelta muuten pataan 17-0. Ainoa ero oli siinä, että hävisimme jokaisen ottelumme tätä oman alueemme ykkösseuraa vastaan. Ja välillä aika rumastikin.

Olen myös kesän aikana nähnyt useamman BTSM:n pelin sekä myös useamman T15 Liiga pelin. Lisäksi olen usean viimeisen vuoden aikana nähnyt näiden kyseisten sarjojen pelejä myös useamman. Tietenkään kaikkia joukkueita en ole nähnyt, mutta minulla on kuitenkin kyseisistä sarjoista suhteellisen hyvä kuva. Olen esimerkiksi jutellut erään entisen pelaajan kanssa tänä vuonna, jonka kanssa olimme yhtä mieltä siitä, että sarjojen taso on heikentynyt sen jälkeen, kun hän on valinnut toisen urheilulajin. Hän pelasi viimeisenä alueen parhaista kasatussa joukkueessa, joka ei silloin kyennyt SM-karsintoja läpäisemään. Olen jutellut myös tämän kauden BTSM:n pelaajan kanssa, jonka urapolku on ollut käytännössä vaihtopelaajan rooli T15 ELL:ssä, vaihtopelaaja BTSM:ssä ja nyt tällä kaudella on hän ollut useammin avauksessa toisessa BTSM joukkueessa. Myös hänen mukaansa sarjan taso on laskenut viimeisen kahden vuoden aikana.

Mikä sitten osoittaa sen, että 12 joukkueen sarja on tuloksellisesti osoittanut olevansa parempi kuin 10 joukkueen sarja? Tietenkin ne jumbo jengit kykenevät yksittäisissä otteluissa tietyllä tavalla laittamaan paremmankin joukkueen ahtaalle. Mutta selkein osoitus olisi siinä, mikäli se pyristely ei loppuisi aina siinä tunnin kohdalla (kuten kävi omalla joukkueellamme useasti myös), vaan ottelusta pystyttäisiin raapimaan pisteitä, jopa voittoja. Nyt mainitsit, että näin on käynyt, mutta edelleenkään en nää sijojen 11. tai 12. joukkueiden siihen pystyneen, joten perustelut 12 joukkueen sarjasta ei siinä mielessä ole siis pätevät. Tietenkin kyseessä on yksinkertainen sarja, mutta jos ajatuksen tasolla olisikin kaksi kierrosta ja ajatellaan, että sarjan viimeinenkin joukkue kykenisi 22 ottelussa keräämään noin 12 pistettä, niin silloin olisin ehdottomasti samaa mieltä kanssasi. Tässä sarjassa selkeästi sijoilta 2-10 ollaan suhteellisen tasaisessa tilanteessa, mutta tosiaan kärjessä on tullut ainoastaan yksi tilastotappio ja sitten siellä pohjalla on pelattu käytännössä pisteistä vain keskenään.

Voittamaan on valitettavasti osa pelaajakehitystä ja sen olen joutunut itsekin loppujen lopuksi myöntämään. Siksi voitosta pelaaminen on yksi tärkeä osa kokonaisuutta. Olen eri mieltä siinä, että 6-0 tappio silloin tällöin ei tarkoita sitä, että ottelu ei olisi ollut kehittävä kummallekkaan joukkueelle, mutta miten monta kehittävää peliä KPV on saanut, kun maaliodottama peliä kohden on 10 ottelun jälkeen 0,4 tehtyä ja 3,8 päästettyä?

Zeriuz

 • Viestejä: 18
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #92 : 23.09.20 - klo:08:12 »
Laitetaan vielä eri viestiin, että kyllä tässä sarjassa ei mitään niin hyviä pelaajia ole, että ne voisivat vaan juosta kenen tahansa yli tekivät he mitä tahansa. Pari kautta sitten, kun sarjan taso oli lähtökohtaisesti nykytilanteeseen verrattuna jopa parempi, yksikään joukkue ei kyennyt pallokontrollilla tulemaan (ja ollaan nyt kilttejä) yli 50% onnistumisprosentilla edes yli puolessa kentässä olevan viivan yli. Ja tästä olen kirjoitellut aiemminkin vähän eri muodossa ehkäpä, mutta kuitenkin. Eli paraskaan joukkue ei ole kyennyt tätä sarjassa tekemään silloin. Nyt se voi olla mahdollista ehkä sen takia, että joukkueiden taso on tullut alaspäin. Mutta mikäli taso on tullut alaspäin, niin sitä ei kuulu yhdistää siihen, että nyt joukkueessa onkin joukkueita, jotka pystyvät pallokontrollilla pääsemään 30-40 metrin päähän vastustajan maalista ja sen jälkeen maalipaikoille pääseminen on kiinni lähinnä tuurista ja pidemmälle pelin edetessä siitä, että se heikompi joukkue väsyy.

Kaikesta huolimatta siis ehdottomasti olen 12 joukkueen tai jopa sen 16 joukkueen sarjan kannalla. Vaikka ihan mielenkiinnosta sitä kohtaan, että näkyisikö tämä pienentyvänä haluna siirtyä HJK:hon tai PK-35:een ;).

Kakkospallo

 • Viestejä: 108
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #93 : 23.09.20 - klo:12:53 »
n, mikäli sarjasysteeminä on karsinta ja sen jälkeen x joukkueen sarja, niin kyseessä ei ole varsinaisesti suljettu sarja. Ymmärrän, mitä ajat takaa suljetulla sarjalla, mutta miten 10 joukkueen sarja eroaa periaatteessa 12 joukkueen sarjasta, mikäli tasoerot pysyvät suurin piirtein samoina ja on prosentuaalisesti edelleen mahdollista, että top 10 sijaan useimmiten sinne sarjaan pääsee samat 12 joukkuetta?

Väärinkäsitys johtuu nimenomaan siitä että oletit minun sanoneen 12 joukkueen SM-sarjan olevan parempi kuin 10 joukkueen sarja. Ehei, tuo on vain pieni askel oikeaan suuntaan.

Se mitä olen yrittänyt sanoa on yksinkertaisesti se että suomalaisessa jalkapallossa on ajauduttu noidankehään jota on mahdotonta enää purkaa yhdessä vuodessa millään yksittäisellä muutoksella vaan tilanteen korjaaminen vaatisi vähintään 3-4 vuoden järjestelmällisen työn. Meille kehittyneen noidankehän takia Suomessa ei edes yritetä kasvattaa kansainvälisen tason aikuispelaajia vaan pelaajakehitys katkeaa kuin kanan lento lukioikään tullessa eli juuri siinä vaiheessa kun mahdollisimman suuri massa lahjakkaita pelaajia pitäisi laittaa kolmen vuoden intensiiviseen koulutusputkeen.

Loppulos on se että saadaan sitä mihin panostetaan: tyttöpelaaja joiden majut pärjäävät B-ikään saakka kansainvälisissä peleissä sellaisia maita vastaan joiden kanssa naispelaajat eivät pääse edes samalle sarjatasolle B-ikäluokan jälkeen. Romahdus tapahtuu siis nimenomaan tuossa tärkeässä B-ikäluokassa jonka aikan muualla maailmassa vasta ruvetaan määrätietoisesti kouluttamaan tulevaa aikuispelaajien materiaalia mutta Suomessa ollaan niin paljon muuta maailmaa edellä että meillä 16-vuotiaat pikkutytötkin ovat jo täysin oppineita ja valmiiita  hyppäämään suoraan "naisten" sarjaan.

Siis haloo! TBSM-sarjan joukkueiden pitäisi koostua valtaosin maan parhaista 02-ikäluokan pelaajista ja osittain 03:ista. Näin kovassa porukassa pitäisi avaukseenkin päästä vasta muutama ikäluokkansa kärkeä edustava 04-ikäluokan pelaaja. Suomessa olisi siis materiaalia 16 joukkueen TBSM-sarjaan jossa jokainen mukana oleva joukkue edustaisi nykyisiä kovempaa tasoa ja sarja tarjoaisi oikean tason kovimpienkin B-ikäluokan pelaajien pitkäjänteiseen kehitykseen kunhan pelaajapolut pidettäisiin tiukasti kasassa B-ikäluokan yli. Tämä siis siinä tapauksessa että meillä pelaajakehitys tähtäisi pikkutyttöjen tuottamisen sijaan kansainvälisen tason aikuispelaajien kehittämiseen ja kehitysputki pidettäisiin määrätietoisesti kasassa aina 19-vuotiaaksi saakka.

Nyt nuorin joukkue on valtaosin 05-ikäluokkaa ja ylipäätänsä 02-ikäistä joka pelaa vielä TBSM-sarjaa ruvetaan katselemaan vähän säälivästi tyyliin "Voivoi, ei tuosta sinun jalkapallostasi sitten ikinä tullut mitään mutta kiva kun jaksat vielä juoksennella siellä pikkutyttöjen tahdissa" Kas kun muualla maailmassa ylitetään kansainvälinen uutiskynnys jos joku 17 vuotias ihmelapsi nousee naisten liigajoukkueeseen korkeimmalle sarjatasolle mutta meillä Suomessa kehitys vaan on niin huimaa ettei yksikään keskitasoa parempi 03-ikäinenkään enää oman ikäluokkansa peleissä käy kuin vierailevana tähtenä SM-karsinnassa. Vai olisiko sittenkin niin että meillä naisten liiga on vain taantunut todellisuudessa TBSM-sarjaksi jossa on B-ikäisten lisäksi mukana suht reilusti yli-ikäisiäkin.

Otetaanpa esimerkiksi 360 000 asukkaan Islanti. Miten siellä jalkapallon nostettiin MM-tasolle hiukan Espoota suuremmasta väestöpohjasta huolimatta? Olisiko ollut niin että islantilaiset tajusivat ettei oikoteitä ole olemassa vaan määrätietoinen ja yhtäjaksoinen pelaajapolku pitää järjestää mahdollisimman suurelle massalle lupaavia pelaajia jotka pidetään mukana aina eskarista täysi-ikäiseksi saakka. Kansanvälisen tason pelaajien kehitys on kovaa ja määrätietoista työtä jossa on mahdotonta hypätä yhtäkkiä B-ikäisenä kolmen vuoden kehityksen yli suoraan aikuisten tasolle ja yrittää uskotella itselleen että me kaikki ollaan vaan jotain "poikkeusyksilöitä".

Suomalainen idea katkaista pelaajakehitys ja pelaajapolut juuri lukioiässä tuottaa täsmälleen samanlaisia tuloksia kuin jos lukion ekan syksyn jälkeen kaikkien pitäisi hypätä suoraan korkeakouluun ilman sitä kolmen vuoden perusosaamisen kehitystä joka muualla maailmassa on välttämätön edellytys todellisen opiskelun aloittamiselle.
« Viimeksi muokattu: 23.09.20 - klo:13:13 kirjoittanut Kakkospallo »

Zeriuz

 • Viestejä: 18
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #94 : 23.09.20 - klo:16:32 »

Väärinkäsitys johtuu nimenomaan siitä että oletit minun sanoneen 12 joukkueen SM-sarjan olevan parempi kuin 10 joukkueen sarja. Ehei, tuo on vain pieni askel oikeaan suuntaan.

Se mitä olen yrittänyt sanoa on yksinkertaisesti se että suomalaisessa jalkapallossa on ajauduttu noidankehään jota on mahdotonta enää purkaa yhdessä vuodessa millään yksittäisellä muutoksella vaan tilanteen korjaaminen vaatisi vähintään 3-4 vuoden järjestelmällisen työn. Meille kehittyneen noidankehän takia Suomessa ei edes yritetä kasvattaa kansainvälisen tason aikuispelaajia vaan pelaajakehitys katkeaa kuin kanan lento lukioikään tullessa eli juuri siinä vaiheessa kun mahdollisimman suuri massa lahjakkaita pelaajia pitäisi laittaa kolmen vuoden intensiiviseen koulutusputkeen.

Loppulos on se että saadaan sitä mihin panostetaan: tyttöpelaaja joiden majut pärjäävät B-ikään saakka kansainvälisissä peleissä sellaisia maita vastaan joiden kanssa naispelaajat eivät pääse edes samalle sarjatasolle B-ikäluokan jälkeen. Romahdus tapahtuu siis nimenomaan tuossa tärkeässä B-ikäluokassa jonka aikan muualla maailmassa vasta ruvetaan määrätietoisesti kouluttamaan tulevaa aikuispelaajien materiaalia mutta Suomessa ollaan niin paljon muuta maailmaa edellä että meillä 16-vuotiaat pikkutytötkin ovat jo täysin oppineita ja valmiiita  hyppäämään suoraan "naisten" sarjaan.


Muutoksia ei koskaan tehdä yhdessä (yössä) vuodessa vain sarjasysteemeitä muuttamalla. Noidankehästä olen tavallaan samaa mieltä, olen eri mieltä vain siinä, että en usko tyttöjalkapallossa olleen koskaan kovempaa halua kehittää pelaajia kansainväliselle tasolle kuin nyt, koska teoriassa toiminta on "ammattimaisempaa" kuin aiemmin. On tosiaan kehityksen kannalta ollut huono suunta, johon ollaan ajauduttu, kun toimintaa on pyritty kehittämään. Se pystytään kyllä kääntämään.

Eräissä käymissäni koulutuksissa puhuttiin aikanaan paljon juurikin liittyen aiheeseen, missä iässä suomalainen jalkapalloilija putoaa kansainvälisestä kehityksestä? Vertailuna oli juurikin tulokset, jotka vielä siellä 13 vuotiaissa olivat jokseenkin tasaiset, mutta juurikin 15-16 ikävuoden välillä mentiinkin sitten jo ihan eri tasoilla, toiset edellä, me perässä. Keskustelussa päädyttiin siihen, että ehkäpä ongelmat pidempikantoisia kuin vain, että no nyt 15 vuotiaana on alettu yhtäkkiä treenaamaan väärin. Uskottiin, että pohja pelaajien kehittymiselle oli tehty jo nuoresta asti riittämättömällä tasolla, mutta vielä nuoremmissa ikäluokissa tämä ei näkynyt. Vasta siellä 15-16 vuotiaissa erot alkoivat näkymään erittäin selkeästi. Muutoksena piti siis kehittää myös toimintaa siellä aiemmissa vaiheissa, jotta voimme opettaa peliä 15 vuotiaalle niinkuin sitä halutaan 15 vuotiaalle opetettavan. Ja tämä on 100% ongelma joka ikisessä tyttöseurassa edelleen tänä päivänäkin.

mä vaan

 • Viestejä: 141
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #95 : 25.09.20 - klo:11:42 »
n, mikäli sarjasysteeminä on karsinta ja sen jälkeen x joukkueen sarja, niin kyseessä ei ole varsinaisesti suljettu sarja. Ymmärrän, mitä ajat takaa suljetulla sarjalla, mutta miten 10 joukkueen sarja eroaa periaatteessa 12 joukkueen sarjasta, mikäli tasoerot pysyvät suurin piirtein samoina ja on prosentuaalisesti edelleen mahdollista, että top 10 sijaan useimmiten sinne sarjaan pääsee samat 12 joukkuetta?

Otetaanpa esimerkiksi 360 000 asukkaan Islanti. Miten siellä jalkapallon nostettiin MM-tasolle hiukan Espoota suuremmasta väestöpohjasta huolimatta? Olisiko ollut niin että islantilaiset tajusivat ettei oikoteitä ole olemassa vaan määrätietoinen ja yhtäjaksoinen pelaajapolku pitää järjestää mahdollisimman suurelle massalle lupaavia pelaajia jotka pidetään mukana aina eskarista täysi-ikäiseksi saakka. Kansanvälisen tason pelaajien kehitys on kovaa ja määrätietoista työtä jossa on mahdotonta hypätä yhtäkkiä B-ikäisenä kolmen vuoden kehityksen yli suoraan aikuisten tasolle ja yrittää uskotella itselleen että me kaikki ollaan vaan jotain "poikkeusyksilöitä".

Islannissa panostettiin valmennukseen ja pelaajan harjoitteluympäristöön. Islannissa oli nuorimmillakin ikäluokilla (6-7v) ammattivalmentajat. Ei BSM-sarjaan pääsy ole mikään tie taivaaseen, jos kaikki muu toiminta on divaritasoa. Ei pari kymmentä sarjapeliä tee pelaajaa eikä ole mikään tie taivaisiin. Pohjatyö tehdään laadukkaalla harjoittelulla kauden aikana 200-300h. Menestys ja sarjapaikka aukeaa, jos muut asiat ovat riittävällä tasolla. (Liian usein eivät ole). Aikuisten sarjoissa pelaavat tai ainakin harjoittelevat ne joilla siihen on riittävä taito, fysiikka ja motivaatio. Ei syntymävuoden perusteella. Esimerkiksi vilkaiskaapa Borussia Dortmundin rinkiä. Sieltä löytyy 2002 ja 2003 syntyneitä ja jopa 2004 syntynyt pelaaja ja kyseessä on miesten Bundesliga seura. Lisäksi pojat kehittyvät hitaammin kuin tytöt.


Kakkospallo

 • Viestejä: 108
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #96 : 25.09.20 - klo:12:24 »
Islannissa panostettiin valmennukseen ja pelaajan harjoitteluympäristöön. Islannissa oli nuorimmillakin ikäluokilla (6-7v) ammattivalmentajat.

Juuri kuten sanoin. Islannissa tajuttiin ettei ole oikotietä vaan noin pienestä väestöpohjasta pitää järjestää katkeamaton ja ammattimaisesti hoidettu pelaajapolku eskarista aikuisikään saakka jokaiselle vähänkin lupaavalle pelaajanalulle. Kun tavoitteena on kansainvälisen tason aikuispelaajien kehittäminen, kukaan ei osaa vielä jostain 16-18-vuotiaista teineistäkään sanoa kenestä tulee aikuisena majupelaaja joten mahdollisimman moni täytyy pitää mukana toiminnassa.

Siksi pelaajakehitys ei todellakaan pääty siinä vaiheessa yläaste päättyy jonka jälkeen pikkutyttö on meillä näköjään täysin valmis hyppäämään mahdollisimman nopeasti naisten joukkueeseen. Naisten joukkueiden tehtävä ei ole perustaitojen opettaminen ja nuorten pelaajakehitys vaan niissä pelaajien pitäisi olla täysin valmiita ammattiurheilijoita joista seura ottaa maksimihyödyn irti niin kauan kuin kunto ja paikat kestävät.

Yksikään suomalainen B-ikäinen teinityttö ei ole lähelläkään tuota tasoa kansainvälisessä vertailussa vaikka kotimaisen naisten liigan taantuminen käytännössä yli-ikäisillä kuorrutetuksi TBSM-sarjaksi antaakin helposti tällaisen harhakäsityksen kun kentällä juoksentelee 03 ja jopa 04-ikäisiä ihan "oman tasonsa pelissä".

Ei BSM-sarjaan pääsy ole mikään tie taivaaseen, jos kaikki muu toiminta on divaritasoa. Ei pari kymmentä sarjapeliä tee pelaajaa eikä ole mikään tie taivaisiin.

Kuka ihme tuollaista on väittänyt?

Minä väitin ettei pelaaja kehity senkään vertaa jos kaikki B-ikäluokan lupaavimmat pelaajat sullotaan kolmeksi vuodeksi istumaan toistensa syliin muutaman suurseuran penkille jossa ne eivät pääse pelaamaan edes niissä parissakymmenessä SM-ottelussa kuin jämäminuutteja.

Niin hienoa paitaa ei suomalaisista jalkapalloseuroista löydy että se päällä kehittyisi istumalla penkillä kolme vuotta vaikka saisi silloin tällöin minuutteja seuran T18 ykkösen tai naisten kakkosen mukana.

Pahinta on se että kaikki jotka eivät tämän keinotekoisen pullonkaulaan läpi päässet voivatkin käytännössä lopettaa jalkapallon lukioon mennessään ja niin ne lopettavatkin. Meillähän koetaan aivan pystysuora romahdus harrastajamäärissä B-ikäluokan aikana kun kokonaiset joukkueet hajoavat ja meneteteään valtava määrä lupaavaa pelaajamateriaalia joka vielä vuotta aiemmin pelasi ja harjoitteli aivan maan kärjen tasolla.

Pullonkaulan toiselta puolelta saadaan sitten aikuispelaajia joiden maju ei pääse edes samalle sarjatasolle niiden maiden kanssa joita vastaan B-ikäluokkaa edeltävät tyttömajut vielä pelasivat aivan tasaväkisesti.

mä vaan

 • Viestejä: 141
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #97 : 25.09.20 - klo:12:33 »
Siksi pelaajakehitys ei todellakaan pääty siinä vaiheessa yläaste päättyy jonka jälkeen pikkutyttö on meillä näköjään täysin valmis hyppäämään mahdollisimman nopeasti naisten joukkueeseen. Naisten joukkueiden tehtävä ei ole perustaitojen opettaminen ja nuorten pelaajakehitys vaan niissä pelaajien pitäisi olla täysin valmiita ammattiurheilijoita joista seura ottaa maksimihyödyn irti niin kauan kuin kunto ja paikat kestävät

Onko joku väittänyt, että naisiin siirtyy koko ikäluokka? Kirjoitin ne joilla fysiikka, taito ja motivaatio on riittävällä tasolla. Ei liigassa pelaa monta 04 syntynyttä.

Lisäksi ainakin joidenkin naisten ykkösen joukkueiden olisi syytä kerrata perustaitoja. Mahtaa monella 04 tytöllä olla juuri nämä perustaidot paremmalla tasolla.
« Viimeksi muokattu: 25.09.20 - klo:12:49 kirjoittanut mä vaan »

Foxdrive

 • Viestejä: 12
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #98 : 30.10.20 - klo:22:50 »
Eikös 05 maju pelannut juuri HJK:n B SM joukkuetta vastaan treenipelin ? Ja taisi hävitä ihan pystyyn. Olen samaa mieltä kakkospallon kanssa, että aina voi joskus löytyä joku teinisensaatio niin kuin tämä Barcelonan nuori jamppa. Mutta että niitä löytyisi kymmeniä joka vuosi, ja suomessa, ja aina tyttöpuolella. Juu, ei löydy.

Masinol

 • Viestejä: 11
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: BSM 2020
« Vastaus #99 : 01.11.20 - klo:11:36 »
Eikös 05 maju pelannut juuri HJK:n B SM joukkuetta vastaan treenipelin ? Ja taisi hävitä ihan pystyyn.

Ei nyt ihan pystyyn hävinnyt, koska kolme 30 minuuttista jaksoa päättyivät 1-1, 0-1 ja 0-1.

mä vaan

 • Viestejä: 141
  • Profiili
Vs: BSM 2020
« Vastaus #100 : 01.11.20 - klo:23:41 »
Eikös 05 maju pelannut juuri HJK:n B SM joukkuetta vastaan treenipelin ? Ja taisi hävitä ihan pystyyn.

Ei nyt ihan pystyyn hävinnyt, koska kolme 30 minuuttista jaksoa päättyivät 1-1, 0-1 ja 0-1.
Lisäksi jos HJK päästi sarjassa3 maalia, niin pikemminkin muut BSM joukkueet hävisivät pystyyn HJK:lle