Loppiaisena lopetettiin haaveilut lopputurnauksesta (FTK – OYUS 7-1)

Loppiaisena OYUS:n seurue ajeli iki-ihanaan, kaikkien rakastamaan, raikkaaseen Kemin kaupunkiin, kun vastaan asettui sarjakärki FTK. Kinkun ja porkkanalaatikon ämppäämiseen käytetyn tauon jäljiltä osa OYUS:n pelaajistosta oli kuka mistäkin kohtaa kipeänä ja jotkut vielä lomatunnelmissa kaukana pelipaikkana toimineelta Tervahallilta. Peliin lähdettiin kuitenkin luottavaisin mielin ja voittomahdollisuuksiin uskoen. Poissa olivat Kokkolassa polvensa möyhentänyt Anna, lentokoneen missannut Nurtsi sekä moottorikelkkailemassa ollut Suski.

OYUS aloitti pelin puolustaen miesvartioinnilla puolesta kentästä ja FTK sai pallotella kahden alimman pelaajansa välillä omalla kenttäpuoliskollaan.  OYUS:n puolustuksesta löytyy aukko kuitenkin jo ajassa 2.41, kun pallo kulkee hienolla target-pelaamisella Tiia Juntikan kautta laidasta nousseelle Sanna Heikkiselle, joka sijoittaa pallon oikeaan alakulmaan. OYUS:n rivit valtaa tuttu tunne; heti pelin alkuun helppo maali vastustajalle. Peliä jatketaan nopeasta avausmaalista huolimatta samalla taktiikalla; OYUS puolustaa tiukasti ja pyrkii vartioimaan etenkin FTK:n hyökkääjäpelaajat Tiia Juntikan ja Emma Heikkilän tarkasti oman maalin edestä. FTK tuntuukin seisovan paikoillaan, eikä syöttötilaa hyökkäyspäähän löydy. OYUS saa tyytyä lähinnä puolustamaan ja pyrkii maalipaikoille vastahyökkäyksistä. FTK saa ensimmäisen kulmapotkunsa, kun Juntikka saa pallon OYUS:n puolustuspäässä ja potkaisee puolustamassa olleen Sannan kautta sen päätyrajasta yli. Kulmapotkusta kemiläiset pelaavat pallon kaukana maalista vapaaksi jääneelle futsal-kemiläistyneelle Sanna Heikkiselle, joka laukoo kaukaa oikeaan ylänurkkaan ja tilanne on ajassa 4.35 jo 2-0. Seuraava maalipaikka FTK:lla on jo noin minuutin kuluttua, kun pallo pelataan luupilla kulman kautta maalin eteen, jossa kuitenkin OYUS:n maalivahti Sussu ja Pia hoitelevat tilanteen yhteistuumin yli päätyrajasta. Kemiläisten käyttämä, hyvin oululaisilla tiedossa ollut, mielikuvitusrikas kulmakuvio saadaan kuitenkin puolustettua ja kemiläiset joutuvat rakentamaan peliä uudelleen alakerran kautta.

Pelin jatkuessa pallo pysyy edelleen enimmäkseen kemiläisten hallussa, joiden taktiikkana on pelata pelivälinettä pitkällä pystysyötöllä tai syöttötilan puutteessa luuppaamalla jommallekummalle hyökkääjäpelaajalleen, jotka kääntymällä pääsevät maalintekopaikoille. OYUS pyrkii kuitenkin puolustamaan varmasti, mistä seurauksena on pallon päätyminen kuitenkin lopulta aina FTK:lle, eikä oululaisten ketsuppipullon korkki ole lähelläkään aueta. FTK tekee kolmannen maalinsa kulmatilanteesta, kun takatolpalla merkkaamattomana vaanineelle Anne-Maaria Kurviselle jälleen kerran luupataan pallo ja Ampi saa nepata vapaasti pallon maaliin. Neljännen aloituspotkun jälkeen pallo päätyy pitkästä aikaa FTK:n maalille asti, kun kemiläisten neliö leviää ja Ninnu syöttää sen keskelle kirmanneelle Ampalle. Pallo kulkeutuu kuitenkin sekä Ampan että häntä puolustaneen kemiläisen jalkojen välistä aina FTK:n maalivahdille asti, eivätkä OYUS:n maalihanat aukene vieläkään. Tilanteen jälkeen FTK kuitenkin sortuu amatöörivirheeseen ja pudottaa pallon takaisin pelin avanneelle maalivahdille. Ninnu on tilanteessa hereillä ja juoksee pallo mukanaan vapaapotkupaikalle. Kemiläiset ovat kuitenkin myös sääntökirjansa lukeneet ja asettuvat nopeasti muuriksi pallon ja maalin väliin. Sofia lataa pallon kemiläispersauksen kautta sivurajasta yli ja sama persaus on edessä myös sivurajapotkussa. Uusiksi menneen sivurajapotkun Sanna lataa tällä kertaa kemiläistakapuolia välttäen maalin sivuverkkoon.

Kemiläisten seisoskeluun kyllästyttyään OYUS alkaa prässätä ylempää ja ensimmäinen kunnon laukaus kohti maalia syntyy, kun Sanna pelaa laitaan vapaana olleelle Sailalle, joka jatkaa takapuoli kemiläisen sylissä olleelle Ninnulle, joka puolestaan jättää pallon perään juokseelle Sannalle. Sannan laukaus menee kuitenkin niukasti ohi maalin ja ketsuppipullon korkki pysyy tiukasti kiinni; foliosinettikin taitaa olla vielä paikallaan.

Prässin alla kemiläiset jatkavat jännittävää taktiikkaansa ja luuppaavat palloa OYUS:n maalilla vaaniville maalintekijätytöille. Kemiläisten mielikuvituksella ei kuitenkaan tällä kertaa pitkälle pötkitä ja pallo kulkeutuukin useaan otteeseen päätyrajasta yli. OYUS puolestaan pääsee maalintekopaikoille, kun Jalo kuskaa maalille, FTK:n Lotta torjuu, Jeppe yrittää survoa riparia sisään, Lotta torjuu jälleen, jonka jälkeen Saila yrittää vuorollaan laukoa riparia kauempaa, mutta lopulta hyökkäys kilpistyy kuitenkin FTK:n puolustukseen.  Ajassa 10.27 FTK ottaa aikalisän (luultavasti käydäkseen varmuuden vuoksi läpi oikean luuppaustekniikan) ja myös oululaiset saavat hetken hengähtää. Pelin jatkuttua hetken aikaa armoitettu tuomari antaa OYUS:lle tavoistaan poiketen vapaapotkun, kun kemiläistyttö haluaa välttämättä hypätä Ampan reppuselkään. Rikkeen paikka on kuitenkin niin kaukana kemiläismaalista, että vapaapotkusta vain jatketaan peliä. Seuraava kunnon maalipaikka OYUS:lle rakentuu Sofian pitkästä syötöstä FTK:n puolustajien välistä maalia kohti juoksevalle Ninnulle, jonka veto kulkeutuu kuitenkin harmillisen niukasti ohi maalin. Myös Jeppe pääsee kokeilemaan maalintekoa, mutta melko kaukaa lähtevän laukauksen Lotta pysäyttää kuitenkin helposti.

Ensimmäisen puoliajan loppupuolella OYUS:n tunnelin päässä on jopa nähtävissä hieman valoa, kun maalipaikat alkavat olla lähempänä ja FTK nakkoo palloa päätyrajasta yli. Pallo kulkee kenttää päästä päähän, maalilta maalille, mutta kunnon vaarallisia maalipaikkoja ei tahdo olla kummallakaan joukkueella ja maalivahdit napsivat helpot pallot. Ensimmäisen puoliajan viimeisellä minuutilla FTK saa kuitenkin neljännen maalinsa halvalla, kun Tiia Juntikan kärkkärilörö ottaa pomppua puolustavasta Piasta ja OYUS:n mokke-Sussu ei ehdi pomppuun reagoida. Kemiläispelurit puolestaan käyttävät kaikkia mahdollisia raajojaan peittäessään OYUS:n maalipaikat, eikä pallo mene Lotan selän taakse sitten millään. Tauolle lähdetään tilanteessa 4-0, kun summeri soi melko jännästi pallon ollessa vielä viivalla OYUS:n  sivurajapotkua varten.

Toinen puoliaika alkaa OYUS:n puolustaessa jälleen puolesta kentästä, eikä FTK edes yritä päästä keskiviivan toiselle puolelle. Pian OYUS:n penkiltä kuuluukin prässäyskäsky ja kemiläistenkin on pakko laittaa tossua toisen eteen. FTK:lla on heti toisen puoliajan alussa muutamia maalipaikkoja, mutta oululaisten laihaksi lohduksi takatolpalta puuttuu ratkaiseva futsaltossu. Myös FTK prässää ylhäältä, ja OYUS:n pelin rakentaminen on vaikeaa. Mokke-Sussu joutuu heittämään pitkää, jolloin kemiläiset roikkuvat oululaisten selässä ja akkaa kaatuu kuin puuta tapanimyrskyn aikaan. FTK:n viides maali syntyy, kun kemiläisten oma superjunnu Emma Heikkilä pujottelee koko OYUS:n pelaajiston läpi ja tuikkaa pallon maaliin. Viidennen maalin jälkeen kemiläiset pitävät jälleen palloa ja maalivahtikin nousee OYUS:n kenttäpuoliskolle, jolloin oululaiset saavat harjoittaa neliöpönötystä. Pia pääsee maalipaikoille, kun Jalo prässää kemiläispelurille paniikin pöksyyn ja pallo pomppii Pialle jolta edelleen kohti maalia, mutta Lotta on jälleen edessä. Rangaistuspotkun OYUS saa ajassa…. kun pahanteossa FTK:n maalilla ollut Sanna kaadetaan rangaistusalueella. Lotta torjuu sekä Sofian rankkupotkun että Ampan ripariyrityksen, mutta Sofia seuraa tilanteen loppuun asti ja tuikkaa OYUS:lle ensimmäisen – ja viimeisen – maalin.

Tuomari päättää tuuletella rintataskunsa sisältöä ensimmäisen kerran, kun Amppa suorittaa vaihdon väärin ja katselee heti keltaista korttia – ilman suullista huomautusta. FTK:n kuudes maali syntyy ajassa 11.33, kun pallo kimpoilee epäonnekkaasti maalivahdin apuna maaliviivalla häärineen Pian jaloista OYUS:n maaliverkkoon. Heti perään FTK tekee seitsemännen maalinsa, kun – yllätys yllätys – pallo luupataan laidasta vapaana juoksevalle kemiläispelaajalle, joka laukoo tarkasti vasempaan alakulmaan.

Kun aikaa on jäljellä vielä noin 7 minuuttia, alkaa OYUS vetäytyä omalle kenttäpuoliskolleen säästellen jalkojaan sunnuntain peliä varten. FTK pelaa varman päälle ja seisoskelee tumput suorina omalla kenttäpuoliskollaan nakellen silloin tällöin roikkupalloja hyökkääjäpelaajilleen, jotka kuitenkin pysähtyvät OYUS:n puolustukseen. OYUS:n Sussu kasvattaa naamatorjuntatiliään ottamalla pallon vastaan nenänvarrellaan, joka alkoikin matkalla Ouluun ottaa hieman katu-uskottavaa tummempaa väriä. Maalipaikkakin OYUS:lle syntyy pian Sussun naamatorjunnan jälkeen, kun Amppa pääsee jälleen kokeilemaan shortsiensa kestävyyttä liukumalla vapaaseen palloon, jonka edessä on kuitenkin jälleen kemiläismokke. Vapaapotku oululaisittain hyvästä paikasta jää saamatta, kun tuomari ei vihellä selvää keltaisen kortin arvoista, Heikkisen nilkan tarjoilemaa kampitusta, joka tällä kertaa kohdistuu pahanteossa olleeseen Sofiaan. Aina niin asiallisen Sofian yllätysavautuminenkaan tuomarille ei auta, vaan peli saa jatkua. Sofia saa kuitenkin hieman myöhemmin kemiläisyleisöltä aplodit, kun tuomari näyttää jälleen keltaista korttia, tällä kertaa avautumisen jälkiseurauksena. Hetken näyttää siltä, että myös Sanna näkee keltaista annettuaan tuomarille rakentavaa palautetta, mutta oikeudenjakaja tyytyy tällä kertaa suulliseen huomautukseen. OYUS:lla on vielä pari maalipaikkaa, kun ylös noussut kemiläsmaalivahti Lotta jättää FTK:n maalin tyhjäksi. Oululaisten sihti ei kuitenkaan ole kohdillaan ja purkupallot menevät ohi maalin. Juuri, kun Sanna pääsee kehumaan tuomaria päivän ensimmäisestä onnistuneesta vihellyksestä, minkä herra itsekin myöntää, vihelletään kyseenalainen vapaapotku FTK:lle tilanteesta, jossa Ninnu taistelee pallosta Juntikan kanssa. Väärään suuntaan vihelletty vapaapotkukaan ei riitä naulaksi oululaisten arkkuun, vaan keltaisen päivän väri-teema jatkuu ja korttia näkee tilanteen johdosta myös hölmistyneenä massa käsiään levittelevä Ninnu.

Maaleja ei loppiaisen ottelussa enää nähdä, ja peli päättyy siis kemiläisten voittoon lukemin 7-1. Voitto takaa FTK:lle pääsyn helmikuussa pidettävään SM-lopputurnaukseen ja samalla jäädyttää OYUS:n mahikset noihin karkeloihin. Aina ei voi voittaa – ei edes joka kerta.

Mitalin arvoisesta maratonrapsasta vastasi: Panda.

PS: “Unohin siitä parhaat pelaajat/veikkausmitalit, mutta kemiläisethän neki sai.”

Tags: , , , ,

Leave a Comment