Miksi Ruokasuolan Liikasaanti Ei Ole Ihmiselle Terveellistä?

Miksi Ruokasuolan Liikasaanti Ei Ole Ihmiselle Terveellistä
Runsas suolan saanti kerää nestettä ja kohottaa verenpainetta – Runsas natriumin saanti lisää verenpaineen nousua iän myötä. Kohonnut verenpaine vastaavasti lisää aivohalvauksen, sepelvaltimotaudin ja muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä. On arvioitu, että suomalaisten elinikä pitenisi keskimäärin 8 – 10 vuodella, jos verenpaineemme pysyisi läpi elämän ihanteellisella alle 120/80 mmHg tasolla.

 1. Suola myös jäykistää verisuonen seinämiä ja niiden kimmoisuus vähenee.
 2. Nämä muutokset heikentävät sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa.
 3. Lisäksi suola sitoo nestettä elimistössä ja aiheuttaa painon nousua ja turvotusta.
 4. Erityisesti turvotus nilkoissa, sormissa ja silmien alla voivat olla merkkejä liiallisesta suolan käytöstä.

Munuaisilla on keskeinen merkitys suola- ja nestetasapainon säätelyssä. Kun suolaa saadaan jatkuvasti liikaa, munuaiset alkavat vähitellen kuormittua. Suolan saannin rajoittaminen on osoitettu hyödylliseksi munuaisten vajaatoiminaan yhteydessä.
Katso täydellinen vastaus

Miksi liika ruokasuolan saanti ei ole terveellistä?

Suolan saantia voi vähentää – Runsas natriumin (käytännössä suolan) saanti kohottaa ja saannin vähentäminen alentaa verenpainetta, Runsas suolan saanti lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa myös verenpaineesta riippumatta. Runsas suolan käyttö lisää myös kalsiumin eritystä virtsaan ja voi siten altistaa osteoporoosille.
Katso täydellinen vastaus

Mitä Liika suola voi aiheuttaa?

Miksi vähentää suolan saantia? – Mutta miksi nostaa niin kova meteli varsin vaatimattoman näköisen valkean mausteen takia? Muutama gramma sinne tai tänne, onko sillä nyt niin väliä? Kyllä sillä on: Syy 1. Munuaisilla on keskeinen merkitys suola- ja verenpainetason säätelyssä.

 1. Un natriumia saadaan jatkuvasti liikaa, munuaiset alkavat ennen pitkää kuormittua. Syy 2.
 2. Runsas suolan saanti kohottaa verenpainetta.
 3. Vähintään lievästi kohonnut verenpaine tai verenpainelääkitys on Suomessa 47 prosentilla miehistä ja 27 prosentilla naisista. Syy 3.
 4. Liiallinen suolan käyttö rasittaa sydäntä ja verenkiertoelimistöä.

Sydämen seinämät paksuuntuvat ja sen koko voi kasvaa. Suuret verisuonet jäykistyvät ja niiden kimmoisuus vähenee. Tämä häiritsee sydämen ja verisuonten normaalia toimintaa. Syy 4. Suolan liikasaanti lisää aivohalvauksen, sepelvaltimotaudin, muiden sydän- ja verisuonitautien sekä mahasyövän vaaraa.

 • Myös riski kuolla ennenaikaisesti kasvaa. Syy 5.
 • Runsas suolan saanti voi altistaa osteoporoosille, sillä ruuasta saatava natrium lisää kalsiumin erittymistä virtsaan.
 • Suolan saannin vähentäminen 10 grammasta 5 grammaan päivässä vastaa vaikutuksiltaan arviolta 1000 milligramman päivittäistä kalsiumlisää.

Saman määrän kalsiumia saa neljästä parin desilitran maitolasillisesta. Syy 6. Suola sitoo nestettä elimistössä. Liika neste turvottaa, jonka seurauksena paino nousee ja housut kiristävät. Syy 7. Astmaoireet helpottuvat. Syy 8. Muistisairauksia voidaan todennäköisesti ehkäistä vaikuttamalla kohonneeseen verenpaineeseen.
Katso täydellinen vastaus

Mitä suomalaiset saavat liikaa Ruokasuolasta?

Suomalaiset saavat liikaa suolaa Lähes kaikki meistä (96 % naisista ja 99,8 %) miehistä saavat liikaa suolaa. Tämä on suuri kansanterveydellinen ongelma. Runsas suolan saanti nostaa verenpainetta ja altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Runsassuolainen ruoka lisää myös kalsiumin eritystä virtsaan, mikä voi puolestaan altistaa osteoporoosille.

 1. Suurin osa saamastamme suolasta on ruoassa jo valmiina.
 2. Merkitystä on niillä ruoilla, joita kulutetaan päivittäin.
 3. Helposti suolaa saa liikaa valmisaterioista tai itse valmistetusta ruoasta, jos käyttää paljon liemikuutioita sekä valmiskastikkeita.
 4. Myös monet murot, leivät ja leivänpäälliset yllättävät suurella suolapitoisuudellaan.

Suolaa ei saa tuoreista kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Näitä suositellaankin, kun pyritään rajoittamaan suolan käyttöä ja hoitamaan verenpainetta. Lähde: Helsingin sanomat (9.3.2020) Kuva: Pixabay : Suomalaiset saavat liikaa suolaa
Katso täydellinen vastaus

Onko merisuola terveellisempää?

Merisuola on 99-prosenttista ruokasuolaa – Merisuola saadaan nimensä mukaisesti merestä, esimerkiksi haihduttamalla vettä suola-altaassa. Merisuolan ja tavallisen ruokasuolan väliset erot ovat tutkimusprofessori Antti Julan mukaan niin pieniä, ettei niistä terveyden kannalta oikein voi edes puhua.
Katso täydellinen vastaus

You might be interested:  Miksi On Tärkeää Että Maapallolla On Magneettikenttä?

Mistä tietää että on syönyt liikaa suolaa?

2. Suu on rutikuiva – Yhdenkin suolaisen aterian jälkeen tuntuu joskus siltä, että jano ei hellitä koko päivänä. Suola lisää nesteen tarvetta, joten aivot lähettävät hädissään janosignaaleja. Tilanne pahenee, jos syöt jatkuvasti liikaa suolaa. Kyltymättömän janontunteen lisäksi suu voi olla kuiva kuin hiekkapaperi.
Katso täydellinen vastaus

Mitä suolan vähäinen saanti aiheuttaa?

Hyponatremian oireet – Lievä hyponatremia on aika yleinen vaikeissa sydän- ja munuaissairauksissa, eikä siihen yleensä liity mitään oireita. Jos veren natriumpitoisuus laskee alle 125 mmol:iin/l, alkaa esiintyä väsymystä, voimattomuutta, päänsärkyä, pahoinvointia ja lihaskramppeja,
Katso täydellinen vastaus

Onko JOZO merisuolaa?

JOZO – merisuola kerätään suolapannuista käyttämällä antiikin aurinko- ja tuulitekniikoita, minkä jälkeen se pestään, kuivataan ja seulotaan. Se sisältää runsaasti mineraaleja ja hivenaineita, mikä antaa suolalle lempeämmän maun.
Katso täydellinen vastaus

Onko ruokasuola seos?

Onko se seos, vai yhdiste? Atomitasolla natrium ja kloori muodostavat kristallihilan. Ne ovat kiinnittyneet toisiinsa, mikä tarkoittaa pöytäsuolan – tai natriumkloridin – olevan myös yhdiste. Suola ja vesi – ja muut kemialliset yhdisteet – ovat puhtaita aineita, eivät seoksia.
Katso täydellinen vastaus

Voiko suolaa syödä liian vähän?

“Minun täytyy lisätä ruokaani suolaa, sillä elimistöni tarvitsee sitä!” – TARUA! Monesti suolan saanti rinnastetaan vain itse lisättyyn, näkyvissä olevaan suolaan. Monet ruoka-aineet sisältävät luontaisesti natriumia, joka riittää täyttämään elimistön tarpeet.

Tämä natrium ei näy ruoka-aineesta ulospäin. Esimerkiksi liha, kala ja maito ovat ruoka-aineita, joissa luontaista natriumia on runsaasti. Ihmisen elimistö tarvitsee natriumia aineenvaihduntaan, nestetasapainon säätelyyn ja hermoston sekä lihasten toimintaan suolaksi laskettuna noin 1,3 grammaa päivässä.

Tämä tulee täyteen jo edellä mainituista luontaisista natriumin lähteistä. Lisättyä suolaa emme siis tarvitsisi lainkaan.
Katso täydellinen vastaus

Miksi suolassa on jodia?

Ruokasuolassa voi olla yksi tärkeä terveystekijä – jodi. Liian vähäinen jodin saanti lisää riskiä sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan ja struumaan. Toimiva ja terve kilpirauhanen tuottaa hormoneja, joiden osana jodi on. Nämä hormonit, tyroksiini ja trijodityroniini, säätelevät monia elimistön toimintoja, kuten kasvua, lämmönsäätelyä ja aineenvaihduntaa.

 • Sikiöajan ja varhaislapsuuden jodin puute on haitallista lapsen normaalin kasvun ja henkisen kehittymisen kannalta.
 • Jodi on siis selvästi elintärkeä kivennäisaine.
 • Jodin tärkeitä lähteitä jodioidun suolan lisäksi ovat maitotaloustuotteet, joista jodia saadaan rehun jodioinnin ansiosta.
 • Jodia saadaan jonkun verran myös kalasta ja muista merenelävistä.

Jodin saantisuositus yli 10-vuotiailla on 150 µg/vrk, tätä nuoremmilla päiväsuositus vaihtelee 50-120 µg välillä. Liian vähäinen saanti on varsin mahdollista, jos ruokavalioon ei kuulu jodioitua suolaa tai maitotuotteita. Erityisesti vegaaneilla voi olla puutetta jodista, jonka saannista on hyvä huolehtia esimerkiksi ravintolisävalmistein.
Katso täydellinen vastaus

Onko Jodioitu suola hyvä?

Jodioitu suola – Suomen maaperä on jodiköyhää, minkä takia suomalaiset ovat alttiita jodinpuutokselle. Jodia onkin lisätty suolaan ja rehuun aina 1940-luvulta lähtien. Yllättäen teollisten elintarvikkeiden yleistyminen osana suomalaisten ruokavaliota on johtanut myös jodin saannin vähenemiseen, koska teollisissa elintarvikkeissa ei käytetä jodioitua suolaa.

Valikoimastamme löytyy jodioitu vaihtoehto niin merisuolalle, ruokasuolalle kuin mineraalisuolalle. Sydänliitto suosittelee, että kaikki pöytämausteena käytettävä suola olisi jodioitua. Aikuisten saantisuositus jodille on Ruokaviraston mukaan 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. Raskauden aikana jodin saantisuositus on 175 mikrogrammaa ja imettävillä jopa 200 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Jodia saa jodioitujen suolatuotteiden lisäksi myös esimerkiksi viljatuotteista, maitovalmisteista ja kalasta. Jodi on kilpirauhasen toiminnan kannalta välttämätön ravintoaine.
Katso täydellinen vastaus

Mitä suola ja vesi tekee ihmiselle?

Suolainen vesi nostaa verenpainetta – Suurempi suolapitoisuus johtaa helposti kehon kuivumiseen varsinkin, jos elimistö kärsii jo muutoinkin nestehukasta. Jo muutama lasillinen merivettä on liikaa. Suolainen vesi ei helpota nestehukkaa, vaan vain pahentaa sitä.
Katso täydellinen vastaus

Voiko Liika suola tappaa?

Liiallinen suolan syöminen nostaa verenpainetta ja altistaa mm. sydän- ja verisuonitaudeille. Tuoreen tutkimuksen mukaan liika suola aiheuttaa joka vuosi ainakin 1,7 miljoonaa sydäntautikuolemaa. Liiallinen suolan syöminen nostaa verenpainetta ja altistaa mm.

 1. Sydän- ja verisuonitaudeille.
 2. Tuoreen tutkimuksen mukaan liika suola aiheuttaa joka vuosi ainakin 1,7 miljoonaa sydäntautikuolemaa.
 3. Tutkimuksessa yhdistettiin yli sadan suolatutkimuksen aineistot 66 eri maasta ja näin tutkijat saivat tehtyä arvion, joka kattaa yli 70 prosenttia maailman aikuisväestöstä.
You might be interested:  Miten Kertoa Että Ei Ole Kiinnostunut?

Arvion perusteella vuonna 2010 1,65 miljoonaa sydän- ja verisuonitautikuolemaa johtui suositukset ylittävästä suolansaannista. Tämä tarkoittaa joka kymmenettä sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaa kuolemaa. Noin 40 prosenttia suolaan liittyvistä kuolemista sattui alle 70-vuotiaille.

 • Tutkimuksiin osallistuneiden päivittäinen natriumin saanti vaihteli 2–5 gramman välillä, mikä tarkoittaa noin 5–13 grammaa ruokasuolaa.
 • Eskimäärin osallistujat saivat hieman alle 4 grammaa natriumia päivässä eli noin 10 grammaa ruokasuolaa, mikä on tuplasti enemmän kuin suositellaan.
 • Liialliseen suolansaantiin liittyvä sydän- ja verisuonitautikuolleisuus oli suurinta Georgiassa ja vähäisintä Keniassa.

Suomessa suositukset ylittävä suolansaanti aiheuttaa joka vuosi noin 15 sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaa kuolemaa sataatuhatta suomalaisaikuista kohden. Suomalaisaikuiset syövät keskimäärin 3,9 grammaa natriumia eli noin 10 grammaa ruokasuolaa päivittäin.
Katso täydellinen vastaus

Kumpi on terveellisempää suola vai sokeri?

Kumpi sitten on terveydelle epäsuotuisampaa? – Vastaus on yksinkertainen: sokeri. Sokerin katsotaan olevan terveydelle epäsuotuisampaa sen vuoksi, että se ei ole elimistölle välttämätön ravintoaine, ja kuinka tutkimukset ovat osoittaneet, että, Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että sokerin tarve ja välttämättömyys ravintoaineena elimistölle voi kasvaa vain urheilutilanteissa, siinä missä taas suola on välttämätön ravintoaine elämälle niin kovassa urheilussa kuin sen ulkopuolellakin.

Sokerin kulutuksen vähentäminen, tai jopa sen poistaminen ruokavaliosta voisi tuoda runsaasti positiivisia vaikutuksia elimistölle. Aivan ensimmäiseksi, Suomen kansantautinakin tunnettu diabetes lakkaisi olemasta endeeminen sairaus. Toisaalta taas sokerin kulutuksen vähentäminen tai ruokavaliosta kokonaan poistaminen johtaisi liikalihavuuden vähentymiseen, joka taas liittyy suorasti monien elintärkeiden elinten, kuten sydämen heikentyneeseen toimintaan.

Lisäksi tietyntyyppisisten ruoansulatusjärjestelmään vaikuttavien syöpien esiintyvyys laskisi. Liiallinen sokerin kulutus liittyy suoraan kasvaneeseen kroonisten sairauksien riskiin. Se on terveydelle epäsuotuisampaa kuin suola, koska se ei ole elimistölle välttämätön ravintoaine ja lisäksi sen poistaminen ruokavaliosta tuottaa terveydelle monia eri etuja.
Katso täydellinen vastaus

Mistä tietää että on syönyt liikaa suolaa?

2. Suu on rutikuiva – Yhdenkin suolaisen aterian jälkeen tuntuu joskus siltä, että jano ei hellitä koko päivänä. Suola lisää nesteen tarvetta, joten aivot lähettävät hädissään janosignaaleja. Tilanne pahenee, jos syöt jatkuvasti liikaa suolaa. Kyltymättömän janontunteen lisäksi suu voi olla kuiva kuin hiekkapaperi.
Katso täydellinen vastaus

Onko Ruususuola terveellistä?

Onko ruususuola terveellisempää kuin ruokasuola? – Suolan päivittäinen saantisuositus on teelusikallinen, viisi milligrammaa, ja se täyttyy varkain. Yleensä suositellaan jodioidun suolan käyttöä, sillä jodia on vaikea saada muuten riittävästi, ja sitä tarvitaan esimerkiksi kilpirauhasen normaaliin toimintaan.

 • Jos käyttää paljon erikoissuoloja, jodin saanti voi kärsiä.
 • Ruususuolaa markkinoidaan ruokasuolaa terveellisempänä, mutta näin ei ole.
 • Myös ruususuola eli vuorisuola nostaa verenpainetta.
 • Ruususuola sisältää jonkin verran myös muita mineraaleja, kuten kaliumkloridia, rautaoksidia ja magnesiumsulfaattia, mutta käytännössä niin pieniä määriä, ettei niillä ole merkitystä.

Mineraaleja saadakseen ruususuolaa pitäisi syödä niin paljon, että siitä olisi jo haittaa. Mineraaleja saa enemmän vaikkapa ruisleivästä, toteaa ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo THL:stä. Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta
Katso täydellinen vastaus

Mitä tapahtuu jos syö Ruokalusikallisen suolaa?

Suolan yliannostus on harvinainen – Suola imee vettä soluista ja lisää veren natriumpitoisuutta, mikä voi aiheuttaa vakavia aivovaurioita. Tappava annos suolaa elimistössä on 0,5 grammaa kiloa kohti. Se vastaa sitä, että 80 kiloa painava henkilö syö 40 grammaa suolaa, siis noin kuusi reilua teelusikallista.14-kiloiselle lapselle jo yksi teelusikallinen on vaarallinen. Jos juot suuria määriä vettä, etkä saa samaan aikaan tarpeeksi suolaa, elimistön nestetasapaino menee sekaisin, ja pahimmassa tapauksessa seurauksena on kuolema. © Shutterstock
Katso täydellinen vastaus

You might be interested:  Miten Laki Ja Perustuslaki Säädetään Suomessa?

Paljonko ihminen saa syödä suolaa päivässä?

Suolan suositeltu vuorokausiannos ylittyy hyvin helposti. Hyviä keinoja suolan vähentämiseen on onneksi olemassa. – TOTTA : Pieni määrä suolaa on ihmiselle välttämätön. Pitää paikkansa, että ihmisen elimistö tarvitsee hieman natriumkloridia eli suolaa esimerkiksi nestetasapainon ylläpitämiseen.

Aikoinaan korkeaa verenpainetta hoidettiin täysin suolattoman dieetin avulla, koska tehokkaita verenpainelääkkeitä ei vielä ollut kehitetty. Tällöin havaittiin, että pieni määrä suolaa on tarpeen. Ihmisen tarvitsema suola-annos on kuitenkin erittäin niukka: aikuisilla vain reilu gramma päivässä. Tämä määrä täyttyy jo yhdestä leikkeleellä ja juustolla päällystetystä leipäsiivusta.

TOTTA: Lähes jokainen suomalainen saa ruuasta liikaa suolaa. Suositeltu vuorokauden enimmäisannos on paljon suurempi kuin ihmisen tarvitsema suolamäärä. Suositusten mukaan aikuisten tulisi saada suolaa korkeintaan viisi ja lasten enintään kolme grammaa päivässä.

 • Silti suomalaiset miehet kuluttavat suolaa keskimäärin 10 grammaa ja naiset 7,5 grammaa päivässä.
 • TARUA: Jos ruokavalio on muutoin kunnossa, suolankäyttöön ei tarvitse kiinnittää huomiota.
 • Ovan rasvan rajoittaminen sekä kasvisten ja kokojyvätuotteiden suosiminen kuuluvat olennaisesti terveelliseen ruokavalioon.

Yhtä tärkeää on kuitenkin tarkkailla omaa suolansaantia. Erityisesti kaikkien korkeaan verenpaineeseen taipuvaisten kannattaa kiinnittää huomiota ravinnon suolamääriin. TARUA: Suolan vaaroja on liioiteltu. Viime vuosina julkisuudessa on näkynyt väitteitä, ettei suola olisikaan erityisen haitallista.

 • Osa kirjoituksista on jopa saatu näyttämään vakavasti otettavilta tutkimuksilta.
 • Todellisuudessa tiedeyhteisössä vallitsee edelleen hyvin laaja yksimielisyys siitä, että liika suolansaanti on terveydelle haitaksi.
 • Osittain uusissa kohuväitteissä lienee kyse laajemmasta trendistä kyseenalaistaa kaikki viralliset ravitsemussuositukset.

Toisaalta taustalla voi olla taloudellisia intressejä: runsas suolankäyttö palvelee sekä elintarvike- että juomateollisuutta. OSITTAIN TOTTA: Liika suola rasittaa ennen kaikkea aivojen terveyttä. Liiallisen suolankäytön ehdottomasti vakavin seuraus on verenpaineen nouseminen, ja korkea verenpaine puolestaan on aivoverenkiertohäiriöiden merkittävin riskitekijä.

 • Aivojen lisäksi liika suola rasittaa esimerkiksi sydäntä ja munuaisia.
 • OSITTAIN TOTTA: Korkean verenpaineen saaminen kuriin vaatii aina huomion kiinnittämistä suolaan.
 • Vaikka nykyään on tarjolla tehokkaita verenpainelääkkeitä, jokaisen korkeasta verenpaineesta kärsivän kannattaa ehdottomasti vähentää suolansaantiaan.

Lisäksi suola heikentää tiettyjen verenpainelääkkeiden tehoa. OSITTAIN TOTTA: Omaa suolan kulutusta on vaikea tarkkailla ja rajoittaa. Päivittäisten suolamäärien seuraaminen on sitä helpompaa, mitä enemmän kokkaa itse. Einesten ja ravintola-annosten suolaisuuden arvioiminen on hankalampaa.

 • Hyvä keino on ravintolassa pyytää, että omaan annokseen laitetaan tavallista vähemmän suolaa.
 • Suurtalouskeittiöt sen sijaan noudattavat tarkkoja valmistusohjeita, joten niiden tarjoama ruoka ei yleensä ole erityisen suolaista.
 • TARUA: Vähäsuolainen ruoka on mautonta.
 • Ihmisen makuaisti turtuu suolaisuuteen.

Kuitenkin samalla tavoin itsensä voi opettaa pois runsaasta suolasta. Yrttien ja muiden mausteiden luova käyttö vähentää tarvetta lisätä ruokaan ylen määrin suolaa. TARUA: Suosituksiin pääsemiseksi riittää, kun vain vältän ylimääräisen pöytäsuolan ripottelua.

 1. Vuorokauden suositeltu annos ylittyy helposti jo niin sanotusta piilosuolasta: leivän, lihatuotteiden, juustojen, einesten ja erilaisten naposteltavien sisältämästä suolasta.
 2. Turhasta pöytä- tai sormisuolasta luopumisen lisäksi kannattaa siis kiinnittää huomiota eri elintarvikkeiden suolapitoisuuksiin.

TARUA: Trendikkäät puhdistamattomat suolat ovat terveellisempiä kuin tavallinen ruokasuola. Erilaiset vuori-, ruusu- ynnä muut erikoissuolat sisältävät täysin samaa natriumkloridia kuin tuttu ruokasuola. Vaikutus esimerkiksi verenpaineeseen on siis aivan yhtä haitallinen kuin perussuolassa.

 1. Puhdistamattoman suolan väri tulee lähinnä erilaisista kuona-aineista.
 2. TARUA: Pansuola oli ohimenevä villitys.
 3. Pansuolan käyttäminen ruuanlaitossa on yksi hyvä keino päästä suositeltuun suolamäärään.
 4. Pansuola sisältää natriumkloridia noin puolet vähemmän kuin tavallinen ruoka- tai merisuola.
 5. OSITTAIN TOTTA: Elintarviketeollisuus ei ole ottanut suolan vähentämistä riittävästi asiakseen.

Esimerkiksi Sydänmerkki-tuotteiden lisääntyminen kertoo, että osa elintarvikevalmistajista pyrkii aktiivisesti kehittämään entistä vähäsuolaisempia tuotteita. Monissa tuoteryhmissä on jo tarjolla vähemmän suolaa sisältäviä vaihtoehtoja. Sen sijaan viime vuosien tohina lisäaineista on vienyt huomiota hieman väärään suuntaan.

Uluttajia miellyttääkseen teollisuus pyrkii vähentämään vaikkapa täysin turvallisiksi havaittujen säilöntäaineiden tai aromivahventeiden käyttöä ja saattaa vastaavasti lisätä suolamääriä. Todellisuudessa suola on ruuan ehdottomasti haitallisin lisäaine. Asiantuntijana on toiminut professori Timo Strandberg, Helsingin ja Oulun yliopistot sekä Hyks.

Teksti: Mari Vehmanen Kuva: Shutterstock
Katso täydellinen vastaus