Mitä Syödä Kun Tekee Mieli Herkkuja?

Mitä Syödä Kun Tekee Mieli Herkkuja
10 keinoa millä pysäyttää makeanhimo | hyvinvointi 1. Tartu proteiiniin – miten olisi terveellinen popcorn? Seuraavan kerran, kun olet kaivamassa esiin jotain makeaa pysähdy ja mieti! Onko minulla jokin muu vaihtoehto? Jospa otankin jotain proteiinia? Suklaan sijaan nappaa suuhusi proteiinia, esimerkiksi kourallinen pähkinöitä, lautasellinen kreikkalaista jugurttia, marjoja ja muromysliä, lasi smoothieta, paahdettuja kurpitsansiemeniä, leikkele palanen tai pala juustoa.

 1. Proteiinin aiheuttama kylläisyysvaikutus auttaa sinua pääsemään yli mieliteostasi.
 2. Syö siis proteiinia ja odota 20 minuuttia ja katso tekeekö sinun edelleen mieli herkkua? Valmista itsellesi esimerkiksi terveellisiä popcorneja.
 3. Silloin kun ne eivät ole keinotekoisten aromien ja voin kera nautittuja mikrovalmiita popcorneja, ovat popparit terveellinen vaihtoehto.

Popcorn sisältää painostaan kymmenesosan proteiinia, sekä rautaa, vitamiineja ja kivennäisaineita ja vain vähän rasvaa, mutta paljon kuituja. Voit valmistaa mikropopcornisi nopeasti itse. Hanki lähes joka kaupasta löytyviä luomutäysijyvä maissinjyviä ja paperipusseja.

Valmistaminen vie 3 minuuttia. ​ 2. Syö herkku joku toinen kerta Sano itsellesi, että “en tarvitse herkkua juuri nyt, syön sen joskus myöhemmin tai joku toinen kerta”. Jos voit muuttaa ajattelutapaasi herkunhimon iskiessä, se voi usein muuttaa tapaa, miltä sinusta tuntuu. Herkunhimo voi hellittää jo tällä.

Kertomalla itsellesi, että sinä voit ottaa herkun “myöhemmin, joku toinen kerta” auttaa sinua huijaamaan aivojasi hieman, ottamalla mielihalun pois prioriteettilistaltasi ensimmäisestä kohdasta.

 • 3. Hengitä syvään ja pysähdy

Ota kolme syvää hengitystä. Hengitysharjoitukset ovat yllättävän tehokkaita. Kun tunnet mielihaluja, tee kolme syvää hengitystä. Käytä kolmeen hengittämistä keinona pysäyttää toiminta tai totuttu malli, missä “käsi menee kuin automaattisesti herkkukaapille”.

 • Äy samalla mielessäsi läpi kysymyksiä.
 • Ysy itseltäsi: “Miksi haluan syödä tämän nyt?” “Olenko fyysisesti nälkäinen? “Mikä tunnetila minulla on juuri nyt?”.
 • Nämä kysymykset auttavat sinua tunnistamaan omia tottumuksiasi, motivaatiota ja tunteita mielihalujesi taustalla.
 • Tämä voi myös auttaa sinua tunnistamaan syömismalleja, joista haluat ehkä työskennellä kokonaan pois.

Esimerkiksi, jos jokin tunne tai toiminta ohjaa aina herkkujen naposteluun, kuten television katselu sohvalla, mieti miten ko. toimintaa voisi muuttaa terveellisemmäksi, napostella esimerkiksi terveellinen iltapala samassa yhteydessä. Mielen ja ruumiin yhteys on tärkeä ja näin opit tietoista syömistä.

Tietoisen syömisen keinoja on listalla lisää. Jatka siis lukemista.4. Ajattele, miltä sinusta tuntuu 20 minuutin päästä? Hetken hurmio vai pitkään jatkuva mielihyvä? Ruoka tekee sinulle ja kehollesi monia asioita, ei ainoastaan tyydytä mielihaluja ja nälkää. Ruoka vaikuttaa vireystasoosi, vatsan muotoon, kokonaisvaltaiseen oloon sekä myös mieleen.

Syötyäsi voit tuntea esimerkiksi hetken mielihyvää, kylläisyyttä ja energistä ja vireää oloa, tai syyllisyyttä, mielipahaa, tukalaa oloa, vatsaväänteitä sekä väsymystä. On siis tärkeää pohtia ennen herkkuihin tarttumista, mitä ne tekevät minulle? Miltä minusta tuntuu 20 minuutin päästä syötyäni? Tyydytänkö hetkellisen mielihaluni ja himoni, mikä kestää sekunteja vai tarjoanko pidemmällä aikavälillä itselleni mielihyvää terveellisestä ruoasta saatavalla hyvällä ololla.

 1. Syönkö lounaaksi hirmuisen ison hampurilaisen ja ranskalaisia ja iltapäivällä lähes nukahdan työpöydän ääreen vaikka pitäisi tehdä töitä? Jos syyllistyt syömisistäsi, lue lisää artikkelistamme, ​ 5.
 2. Ajattele herkut uusiksi – herkku vai transrasvainen käntty? Mieti herkkuja mitä syöt, mitä ne itse asiassa ovat? Ovatko ne herkkuja vai keinotekoisia väri- ja lisäaineita sisältäviä epäterveellisiä, epäluonnollisia ja ällöttäviä keinoruokia.
You might be interested:  Miksi En Ole Saanut Windows 10 Päivitystä?

Onko tirisevä pizza enemmänkin transrasvoja sisältävä käntty? Karkit väri- ja lisäaineita sisältäviä muovisia palleroita, mitkä saa pääsi särkemään. Jos voit muuttaa ajattelutapaasi s en suhteen, mikä on herkkua, se saattaa auttaa sinua kieltäytymään niistä epäterveellisistä ruoista, mitkä aiemmin mielsit suurimmiksi herkuiksesi.

 1. 6. Hemmottele itseäsi jollain muulla
 2. Tee jotain muuta – syöminen ei ole ainoa tapa tyydyttää mielihaluja.

Mikä muu kuin syöminen tuottaa sinulle iloa ja mielihyvää ja tekee sinut onnelliseksi? Olisiko se lämmin kylpy, hyvä keskustelu ystävän kanssa, hieronta, läheisyys, musiikin kuuntelu, hyvä elokuva. Onko sinulla mielihyvää tuottavia harrastuksia? Vai vain sellaisia, mihin liittyy herkkujen napostelu kiireessä? Voisitko hankkia harrastuksia, mihin napostelu ei liity? Lähde ulos, lenkille, kävelylle, tee jotain muuta, mitä tahansa, mikä saa ajatuksesi pois ruoasta ja saa sinut rentoutumaan ja rauhoittumaan.

 • 7. Syö herkkua vain vähän

Usein jonkin asian kieltäminen saa meidät haluamaan sitä vain lisää. Täydellisen herkuista kieltäytymisen sijaan ajattele, että voit ottaa herkkua ihan vähän tai vain maistaa. Pienikin puraisu voi saada nopean mielihalun tyydyttymään ja makean maun suuhun.

Monille tämä riittää, toisissa se saattaa laukaista ahmimisen. Oikean strategian tiedät vain sinä! ​ 8. Ravitse kehoa riittävästi Mielihalujaan voi hillitä erinomaisesti myös sillä, että muistaa varmistaa, että antaa tarpeeksi ja oikeanlaista polttoainetta keholle. Usein kun yritämme syödä terveellisesti tai laihduttaa, menemme vahingossa liian alhaisille kaloreille ja keho ei saa riittävästi energiaa eikä tarvitsemiaan ravinto- ja vitaaliaineita.

Silloin on ihan luonnollista, että sortuu. Nälkä ei saa kasvaa liian suureksi. Useimmiten tämä ei ilmene nälän tunteena vaan juuri mielihaluina epäterveellisiä herkkuja kohtaan. Ja sitten turhaan soimaamme itseämme huonosta itsekurista, kun kaiken a ja o on, että keholla on riittävästi oikeanlaista ravintoa ja polttoainetta toimia.

 1. 9. Suunnittele itsellesi hyvä vastaus, kun mielihalusi iskee (vaikka et siihen edes itse uskoisikaan)

Monille iskee mielihalu viimeistään loppuiltapäivästä, kahviaikaan. Tämä on myös tottumus, mutta voit alkaa hallita sitä. Kirjoita itsellesi ylös järkevä vastaus, kun mielihalusi iltapäivällä taas iskee ja ajattelet, “minulla on nälkä tai minä ansaitsen nyt tämän ihanan herkun, kun olen ollut niin ahkera tai kun minulla on niin rankkaa”.

 • 10. Etsi itsellesi sopivia “korvaavia” herkkuja eli parempia vaihtoehtoja

Joskus on vaan pakko saada jotain makeaa – useinkin! On luonnollista haluta makeaa. Se kuinka paljon ja minkälaista on tottumuskysymys. Aivan kuten sopeudumme ja totumme uusiin ruoka-aineisiin ja makuihin tai vähäsuolaisempaan ruokaan, totumme myös vähemmän makeaan ruokavalioon.

Täydellinen sokerin kieltäminen ei ole tarpeen. Makeaa voi hyvin syödä päivittäin, mutta ylimääräinen piilosokeri ja liiallinen sokerin syönti on pahasta. Mieti siis valmiiksi, minkälaisia herkkuja syöt, jos syöt. Tämä koskee niin makeaa kuin suolaista. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi nykyään lähes joka kaupasta saatavat karkkiaskeissa myytävät taateli-pähkinät, karpalo-mantelit, luomu lakritsi ja esimerkiksi hyvälaatuinen marenki, missä on paljon proteiinia.

Hedelmät ja kaikki luonnollista sokeria sisältävät ovat luonnollisesti loistavia vaihtoehtoja. Ja jos leivonnaisia tekee mieli, tee ne itse. Etsi reseptejä, joissa on vain vähän sokeria esimerkiksi piimäpohjaan tehty mustikkapiirakka. Suolaisen herkun himoa voi korvata monin tavoin, tekemällä kanamunavoileipiä, avocado- ja tonnikalaleipiä tai popcorneja edellä kuvattuun tapaan.

 1. Uudessa 6 VIIKOSSA KUNTOON -valmennuksen PLUS 4 -treeniohjelmassa on nyt mukana pikaopas myös terveelliseen ruokavalioon.
 2. Lähteet:
You might be interested:  Miksi Hanasta Ei Saa Ottaa Kuumaa Vettä?

Antti Aro, Marja Mutanen, Matti Uusitupa (toim.).2012. Ravitsemustiede. Kustannus Oy Duodecim.

Me kaikki koemme mielihaluja, mitkä usein tuntuvat mahdottomilta sivuuttaa. Olipa sitten kyseessä myöhäisillan makeanhimo tai herkullisen pizzan halu – joskus tuntuu, ettei mielihaluihin auta mikään muu kuin halun toteuttaminen. Mutta näin se ei ole, mielihalut eivät ole niin vaikeita pysäyttää kun kuvittelemme.

Lue 10 keinoa, millä korvata epäterveelliset ja lihottavat mielihalut! ​ Vaikka tuntuu siltä, että vatsamme huutaa rasvaista ja täyttävää hampurilaisateriaa tai makunystyrämme ja kolottavat kehomme kaipaavat kipeästi suklaata, herkullista jäätelö tai lasia viiniä, todellisuudessa kaikki on kiinni korvien välistä.

Mielihalut eivät ole niin vaikeita pysäyttää kun kuvittelemme. Mielihalut ovat sekä henkisiä että fyysisiä, ne alkavat mielessäsi ja “siirtyvät” sieltä suuhun. ​ Mielihaluihin voi liittyä monenlaisia tunteita, mitä niillä tyydytetään, kuten surua, vihaa, tylsyyttä, stressiä tai jännitystä.
Katso täydellinen vastaus

Voiko herkkuja syödä joka päivä?

Makea leivonnainen tai suklaa iltapäiväkahvilla houkuttavat. Kuinka usein herkkuja voi syödä? Saako herkkuja syödä joka päivä, Terveystalon ravitsemusterapeutti Katja Nissinen? Herkkuja voi syödä joka päivä, jos ruokailutottumukset ovat muuten kunnossa.

 1. Un ruokailu on säännöllistä ja monipuolista, mukaan mahtuu myös herkkuja.
 2. Herkku kannattaa yleensä syödä osana päivittäistä ateriaa, mieluummin kuin illan viimeisinä tunteina.
 3. Usein ihmiset näkevät koko päivän nälkää niukoilla aterioilla ja korvaavat sitten energiavajeen myöhäisellä herkuttelulla.
 4. Mieluummin kannattaisi lisätä herkkuja osaksi päivittäisiä aterioita, eikä korvata niillä ravitsevaa ruokaa.

Lue myös: Epäiletkö, että olet sokeririippuvainen? Et ole! Ravitsemusterapeutti kertoo, mistä makeanhimo todellisuudessa johtuu
Katso täydellinen vastaus

Meneekö treeni hukkaan jos syö herkkuja?

1. Syöt roskaruokaa – Vaikka mielesi tekisi, älä syö kotona herkkuja tai juokse salilta herkuttelemaan pikaruokaa. Pahin treenitulosten pilaaja on se, jos syöt treenin jälkeen ruokaa, jossa ei ole lainkaan – tai jossa on huomattavan vähän – ravintoarvoa. Auta lihaksiasi korjautumaan ja kasvamaan proteiinilla ja hiilihydraateilla.
Katso täydellinen vastaus

Kumpi on pahempi sipsit vai karkit?

Terveellinen ruokavalio on monipuolinen ja sisältää myös herkkuja, mutta vain kohtuudella. Jos haluaa herkutella, mikä on ravitsemusterapeutin mielestä paras vaihtoehto järkevän syömisen kannalta? Pizza, perunalastut vai säkillinen karkkia? Kuva: YLE 28.2.2011 10:47 • Päivitetty 21.4.2012 23:46 Ravitsemusterapeutti Virpi Miettisen mielestä olennaista kaikessa herkuttelussa on se, kuinka usein herkuttelee.

Silloin tällöin voi syödä rauhassa melkein mitä vain. Kaikkein pahin yhdistelmä ravitsemusterapeutin mukaan on rasva ja suola. Kahdesta pahasta, suklaasta ja sipseistä, ravitsemusterapeutti valitsee huonommaksi vaihtoehdoksi sipsit. Niissä on paljon sekä rasvaa, että suolaa. Pidemmän päälle rasva ja suola aiheuttavat sydän- ja verisuonisaurauksia.

Suola myös kerryttää nesteitä elimistöön. Pizzasta, hampurilaisesta ja kebab-annoksesta Miettinen valitsisi sen, missä on mukana eniten salaattia. Hänen mielestään on tärkeää, että ateria on monipuolinen. Karkkipäivänä kohtuudella Sokeri ei Miettisen mielestä ole kovinkaan paha.

 1. Sokerin ainoa huono puoli on, että siitä kertyy herkästi ylimääräistä energiaa ja siis ylipainoa.
 2. Erran viikossa herkuttelu saa ravitsemusterapeutilta huutia.
 3. Lauantai-illan elokuvaherkut, pussillinen sipsiä, limsa ja karkit ovat liikaa painon hallinnan kannalta.
 4. Yllä siitä sellainen energiapaukku tulee, että sen päivän aikana sitä ei ainakaan saa kulutettua pois, Miettinen sanoo.
You might be interested:  Miksi Ei Voi Syödä Linnuille Tarkoitettuja Auringonkukansiemeniä?

Kerran viikossa voi herkutella, jos määrät pitää kohtuullisina. Ja kokonaan ilman herkkujakaan ei kannata jäädä. – Silloin tällöin herkuttelu tekee myös henkiselle puolelle hyvää, Miettinen sanoo. Liikunnan määrä ratkaisee Kaikki riippuu tietysti myös henkilön aktiivisuudesta.

Jos harrastaa päivittäin liikuntaa, niin yksi herkuttelupäivä viikossa ei haittaa mitään. Päivittäisiä kalorimääriä Virpi Miettinen ei suosittele laskemaan kovin tarkkaan. Hänen mielestään on järkevämpää miettiä syömisen ja kuluttamisen tasapainoa esimerkiksi viikon jaksoissa. Syö järkevästi, unohda trendit Laihduttajat ovat vuosien varrella kokeilleet erilaisia dietteejä.

TARINA KIUSATUSTA

Joskus muotia oli kuulua Painonvartijoihin, joskus syötiin kaalikeittoa viikkotolkulla. Nyt vallalla on vähähiilihydraattinen ruokavalio, jossa karsitaan peruna, pasta, riisi, sokeri ja viljatuotteet minimiin. Ravitsemusterapeutti Virpi Miettinen ei suosittele mitään trendidieettejä.
Katso täydellinen vastaus

Millä laihduttaja voi herkutella?

Kakkua ja jäätelöä kohtuudella – Laihduttaja voi syödä jopa päivittäin makean herkun. Olennaista on herkun koko sekä sokerin ja rasvan määrä. Sokeria voi vähentää ja korvata leivontamausteilla. Paksu jugurtti ja rahka toimivat monissa kakuissa yhtä hyvin kuin kerma.
Katso täydellinen vastaus

Mitä tapahtuu jos syö liikaa karkkia?

Hampaiden vaurioitumisen lisäksi sokeri voi lisätä riskiä sairastua syöpään ja sydän- ja verisuonitauteihin. Liiallisella sokerin syönnillä on paljon sekä lyhyen että pidemmän aikavälin vaikutuksia kehoon ja yleiseen hyvinvointiin. Lyhyellä aikavälillä sokerin liiallinen kulutus saattaa aiheuttaa turvotusta, painonnousua ja väsymystä.

 • Ajan mittaan sokerihiiren riski sairastua kroonisiin sairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa.
 • Vuonna 2015 The Washington Post teki kansainvälisen vertailun sokerin ja rasvan syönnistä.
 • Suomalaiset söivät sokeria yhdeksänneksi eniten maailmassa, vuorokaudessa keskimäärin 91,5 grammaa.

Samana vuonna Maailman terveysjärjestö WHO antoi suosituksen, jonka mukaan päivittäisestä energiansaannista vain viisi prosenttia tulisi olla lisätystä sokerista.2000 kilokalorin ruokavaliossa tämä vastaa käytännössä noin kuutta teelusikallista. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan lisätystä sokerista tulisi saada korkeintaan 10 prosenttia päivän energiamäärästä.

 • Lapset saavat jo 2-vuotiaasta energiaa sokerista suositusta enemmän, noin 12–14 prosenttia päivän energiamäärästä.
 • Aikuistenkin sokerinsaanti on suosituksen ylärajoilla.
 • Medical News Today listasi liiallisen sokerinsyönnin merkkejä sekä pidemmän aikavälin riskejä, joita sokerin mässäily voi aiheuttaa.

Liiallisen sokerinsyönnin merkkejä 1. Alhainen energiataso 2. Mieli maassa 3. Turvotus Mitä Syödä Kun Tekee Mieli Herkkuja
Katso täydellinen vastaus

Miksi Karkkia ei kannata syödä?

2. Makeiset – Useimmat ihmiset ajattelevat, että on ihan OK syödä päivän aikana hiukan karkkia. Ongelma on suurempi jos makeisia syödään illalla, sillä nämä tuotteet sisältävät runsaasti sokeria ja kemikaaleja, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti unenlaatuun. Jotkut näistä yhdisteistä stimuloivat ihmisen hermostoa sekä laittavat aivot valppauden tilaan, mikä estää nukahtamista.
Katso täydellinen vastaus