Mitä Tapahtuu Kun Mopon Renkaan Sivuttaispito Häviää?

Mitä Tapahtuu Kun Mopon Renkaan Sivuttaispito Häviää
Sivuttaispito hallintaan – Nastarenkaalla ajettaessa harvemmin mieleen tuleva turvallisuusasia on sivuttaispito ja kuinka renkaan luisto on hallittavissa. Yleisesti asiat, joita normaali autoilija renkaasta havainnoi ovat kiihdytyspito ja jarrutuspito.

 1. Harvemmin autoilija toivoo joutuvansa tilanteeseen jossa renkaan sivuttaispito loppuu.
 2. Pidon loppuminen johtaa yleensä joko etupään puskemiseen, aliohjautuvuuteen tai ajoneuvon takapään irtoamiseen luistoon eli yliohjautuvuustilanteeseen.
 3. Molemmat ajotilanteet vaativat kuljettajalta kokemusta, jotta ajoneuvo pysyy hallinnassa.

Nokian Renkaat on historian aikana pyrkinyt maksimoimaan turvallisuuden talvirenkaissaankin siten, että renkaiden sivuttaispidon raja ei yllätä ja että rengas on hallittavissa myös rajan tullessa vastaan. Renkaan pitkittäispito ja sivuttaispito on myös pyritty pitämään oikeassa suhteessa, jotta ajaminen olisi joustavaa ja tasaista.
Katso täydellinen vastaus

Mikä on Sivuttaispito?

Sivusuuntainen pito. Esimerkiksi: Renkaiden sivuttaispito.

Katso täydellinen vastaus

Paljonko saa sakkoa huonoista renkaista?

Sakkoa ja ajon keskeytys – Jos poliisi kohtaa keliin sopimattomalla rengastuksella ajavan, on Poliisihallituksen mukaan seurauksena pääsääntöisesti sadan euron liikennevirhemaksu. Ajon jatkaminen kielletään, kunnes keli ei enää ole liukas. Jos kuljettaja tästä huolimatta jatkaa ajamista, syyllistyy hän niskoitteluun, josta voi olla seurauksena sakko.
Katso täydellinen vastaus

Voiko kesärenkailla ajaa lumessa?

Talvi yllätti vappuautoilijan – näin pärjäät kesärenkailla takatalven yllättäessä Vaikka talvirengaskausi on jo kaukana, asettaa säiden vaihtelu haasteita ja yllätyksiä liikenteeseen. Talvirenkaita tulee lainsäädännön mukaan käyttää joulukuun alusta helmikuun loppuun, mutta miten tulisi toimia, kun lunta tulee vielä vappuna? Vakuutusyhtiöt ja poliisi suhtautuvat kesärenkailla ajamiseen kuten laki määrää.

 • Mikäli kesärenkaat ovat säännösten mukaiset, eli niissä on tarpeeksi kulutuspintaa, saa liikenteeseen lähteä lumellakin.
 • Uljettajan arvioitavaksi jää se, miten järkevää liikenteeseen on lähteä ja miten siellä tulee toimia.
 • Nastarenkailla ajamiseen poliisi puolestaan suhtautuu tapauskohtaisesti ja sakon kirjoittamiseksi tilanteen pitää olla kiistaton.

Kitkarengas antaa liukumaa renkaanvaihtoon, mutta on hyvä muistaa, että ne ovat suunniteltu ja tarkoitettu ensisijaisesti talvikäyttöön. Syksyn ja talven liukkaat kelit tuntuvat yllättävän suomalaiset joka vuosi. Lisäyllätyksiä satelee lisäksi pitkin vuotta, kuten vapuksi saapunut lumisadealue.

 1. Vaihtelevat keliolosuhteet lisäävät myös liikenteen onnettomuusriskejä.
 2. Onnettomuusriskin onkin havaittu olevan sitä suurempi, mitä harvinaisempi keli on kyseessä.
 3. Paras tapa toimia haastavassa kelissä on ennakointi.
 4. Oikea tilannenopeus ja riittävä turvaväli muihin tienkäyttäjiin antavat pelivaraa haastavissakin tilanteissa.

Vaikka kesänopeudet sallivat nostaa nopeutta, liukkauden vaatima jarrutusmatkan kasvu kannattaa muistaa. Kesärenkailla auton hallinta lumisella tiellä on myös haastavaa. Listasimme muistisäännöt yllätyksien varalle. Mitä Tapahtuu Kun Mopon Renkaan Sivuttaispito Häviää Varaudu Tarkista sääennuste ennakkoon ja varaudu matkaan riittävällä ajalla. Reittivalintaa voi myös suunnitella uudestaan, vaihtaa kulkumuotoa tai siirtää matkantekoa. Säätele nopeutta ja vältä urissa ajoa Haastavissakin ajo-olosuhteissa pärjää paremmin, kun muistaa pitää kunnollisen turvavälin ja järkevän nopeuden.

 • Varmimmin vältät liirtoon joutumisen alentamalla nopeuttasi ja välttämällä ajoa veden täyttämissä urissa.
 • Tiedosta virheliikkeiden vaikutus Pitävällä kelillä kuljettaja saa anteeksi monia tekemiään virheliikkeitä, kun taas liukkaalla alustalla kuljettajan virheelliset arviot kostautuvat välittömästi.

Asennoituminen auton poikkeavaan käyttäytymiseen saattaa auttaa. Jos auto lähtee liukumaan, vältä voimakkaita ohjausliikkeitä, paina kytkin pohjaan ja anna vauhdin laskea. Tarkkaile tilannetta Liukkaimmillaan tie on lämpötilan ollessa lähellä nollaa. Pitävyys voi vaihdella suuresti lyhyelläkin matkalla.

Tarkkaavaisuutta vaaditaan varsinkin kaarteissa, ettei auto joudu sivuluisuun. Tunnista vesiliirron uhka Jos tiellä on paljon vettä, rengas saattaa nousta irti tiestä vesipatjan päälle. Vesiliirrossa autoa ei voi ohjata, koska renkaat eivät enää ole kiinni tiessä. Lumisohjossa auto voi joutua myös sohjoliirtoon, jopa herkemmin kuin sateella vesiliirtoon.

Liirtotilanteissa pätee sama toimintaohje: paina kytkin pohjaan, anna vauhdin laskea ja vältä voimakkaita ohjausliikkeitä. Vältä lukkojarrutuksia Jos ajat vanhemmalla, ABS-jarruttomalla autolla, vältä lukkojarrutusta. Pyörien ollessa lukossa autoa ei voi ohjata, vaan se ohjautuu tien kaltevuuden mukaisesti ja voi pahimmassa tapauksessa ajautua vastaan tulevien puolelle.
Katso täydellinen vastaus

Mikä on hyvä kesärengas?

Parhaat talvirenkaat 2020 – Katso mitkä talvirenkaat menestyivät testeissä Michelin Primacy 4 paras Tekniikan Maailman kesärengastestissä Michelinin kesärengas Primacy 4 voitti Tekniikan Maailman kevään 2021 kesärengastestin (TM nro 9B/2021). Kakkossijan jakoivat Continental PremiumContact 6 ja Goodyear EfficientGrip Performance 2.

Testissä oli mukana kaikkiaan 13 rengasmerkkiä, testiautona VW Golf ja rengaskoko 205/55 R 16 V.Näin parhaimmin sijoittuneita arvioitiin: 1. Michelin Primacy 4, arvosana 9,1

“Tasapainoinen rengas vailla heikkouksia ja siten erityisen suositeltava Suomen kesään”. Arvoijat kehuivat renkaan jarrutuspitoa märällä ja kuivalla ajoalustalla sekä rauhallista ajettavuutta. Moitittavaa ei renkaasta löytynyt.2. Continental PremiumContact 6, arvosana 8,8 “Huippurengas hyvää pitoa ja ajettavuutta haluavalle, mutta vierinvastus on liian suuri”.

 • Myös Continentalin jarrutuspito märällä ja kuivalla sekä ajettavuus saivat kehuja arvioijilta.
 • Huonoista puolista mainittiin vierinvastus.2.
 • Goodyear EfficientGrip Performance 2, arvosana 8,8 “Laatutuote, mistä kertoo arvosana 9 jokaisessa kokeessa paitsi vesiliirrossa, mikä on harmillinen puute huipputuotteessa”.

Renkaan hyviin ominaisuuksiin kuuluivat pito märällä ja kuivalla sekä hyvä ajettavuus. Vesiliirron vastustuskyky kirjattiin moitittaviin seikkoihin. : Parhaat talvirenkaat 2020 – Katso mitkä talvirenkaat menestyivät testeissä
Katso täydellinen vastaus

Saako renkaan profiilia muuttaa?

Rengasprofiilin kasvattaminen rekisteriotteessa annetusta | Tuulilasi Liikenneministeriön päätöksen 779/1998 mukaan renkaan ulkohalkaisijaa ei saa suurentaa enempää kuin 51 mm eikä leveyttä enempää kuin 102 mm alkuperäiseen renkaaseen nähden. Jos renkaan ulkohalkaisijaa suurennetaan, on nopeusmittarin näyttämä tarvittaessa korjattava. Tämä on siis lähtökohta. Lisäksi on varmistettava, että rengas pääsee vapaasti liikkumaan, eli ei missään vaiheessa ota kiinni lokasuojiin tai muihin rakenteisin. Tuo muutos 55-sarjasta 60-sarjaan kasvattaa renkaan vierintäkehää 3 %, renkaan korkeus kasvaa 17 mm (585->603 mm), eli ero on aika pieni. Rengaskokomuutos pitää merkitä rekisteriin, eli autolle on tehtävä muutoskatsastus. Käytännössä katsastusmies vain varmistaa, että rengas mahtuu pyörimään vapaasti. Aika moni noin pienen muutoksen tehnyt ajelee tyytyväisenä, vaikkei olekaan käyttänyt autoa muutoskatsastuksessa. Toki vuosikatsastus voi tyssätä tähän, jolloin muutoskatsastus on tehtävä. Kuten alla olevassa kommentissa mainitaan, Trafin ohje asiasta on tällainen: Auto on muutoskatsastettava, jos vanteen nimellishalkaisija poikkeaa alkuperäisestä yli 26 mm tai renkaan leveys poikkeaa alkuperäisestä yli 30 mm. Tätä pienempiä muutoksia ei edellytetä muutoskatsastettavaksi. Tuon mukaan siis profiilin muuttaminen ei edellytä katsastusta. Valitan virhettä alkuperäisessä vastauksessa. : Rengasprofiilin kasvattaminen rekisteriotteessa annetusta | Tuulilasi
Katso täydellinen vastaus

You might be interested:  Miksi Virtsatietulehdukset Ovat Yleisempiä Naisilla Kuin Miehillä?

Voiko 10 vuotta vanhoilla renkailla ajaa?

Henkilöauton renkaiden ikääntyminen tiivistettynä –

Uusina myytävät renkaat: suositus enintään 5 vuotta Uusina renkaina voidaan myydä enintään 5 vuotta aiemmin valmistetut renkaat, sillä oikein varastoituna renkaat säilyttävät alkuperäiset ominaisuutensa jopa 5 vuotta. Hyvän kauppatavan mukaista on kertoa asiakkaalle renkaan valmistusajankohdasta, jos kyseessä ovat yli 3 vuotta vanhat renkaat Renkaan käyttöikä: suositus enintään 6 vuotta Renkaan käyttöikä = renkaan ikä käyttöönotosta. Renkaalle on vaikea määrittää mitään tiettyä maksimikäyttöikää, koska renkaan kuluminen ja ikääntyminen riippuvat monista eri tekijöistä. Kansainvälisen käytännön mukaisesti renkaan käyttöiäksi suositellaan enintään 6 vuotta, mutta yleensä renkaat kuluvat loppuun nopeammin. Renkaan kokonaisikä: suositus enintään 10 vuotta Renkaan kokonaisikä = renkaan tekninen ikä valmistusajankohdasta, joka on merkitty renkaan kylkeen nelinumeroisena tunnuksena (kkvv) DOT-merkinnän yhteyteen. Kansainvälisen käytännön mukaisesti renkaan kokonaisiäksi suositellaan enintään 10 vuotta

Katso täydellinen vastaus

Mistä tietää että rengas on rikki?

Mistä tiedän, että rengas on puhjennut? – Jos rengas vuotaa hitaasti, sen joko näkee (rengas näyttää muita matalammalta) tai tuntee ajaessa (ajokäyttäytyminen muuttuu vähitellen). Jos rengas puhkeaa äkillisesti, hallinnan menetyksen tuntee heti. Yritä hidastaa vauhtia pitäen tukevasti kiinni ohjauspyörästä ja pysähdy välittömästi vaihtamaan rengas.
Katso täydellinen vastaus

Voiko alle 15v saada sakkoa?

Rikoslaki ja alle 15-vuotias – Minilex Rikosoikeudellinen vastuuikäraja on Suomessa 15 vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että alle 15-vuotias ei rikoslain mukaan ole rikosoikeudellisesti vastuunalainen, koska rikosoikeudellisen vastuun edellytyksenä on, että tekijä on rikoksen tekemisen hetkellä vähintään 15-vuotias.

 • Alle 15-vuotiasta ei pidetä syyntakeisena.
 • Alle 15-vuotias on siis syyntakeeton.
 • Syyntakeettomuus tarkoittaa sitä, että rikoksentekijän katsotaan toimineen “ymmärrystä vailla” ja on siksi rangaistusvastuusta vapaa.
 • Alle 15-vuotias rikoksentekijä ei joudu oikeuteen eikä häntä rangaista, koska hänen ei katsota voivan rikosoikeudellisesti syyllistyä rikokseen.

Rikosoikeudellinen vastuu ei ala vielä sinä päivänä, kun nuori täyttää 15 vuotta, vaan hän on rikosoikeudellisesti vastuunalainen vasta seuraavan vuorokauden alusta alkaen. Rikosoikeudellisen vastuun alkaminen vasta 15 vuoden iästä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että alle 15-vuotias selviäisi rikoksistaan ilman seurauksia.
Katso täydellinen vastaus

Saako vanhoista renkaista rahaa?

Milloin renkaat ovat kuluneet vaihtokuntoon? Laki vaatii henkilö- ja pakettiautojen kesärenkailta vähintään 1,6 mm:n urasyvyyttä, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään 4 milliä. Talvirenkaiden minimiurasyvyys on 3 mm, mutta vaativilla talvikeleillä suositellaan vähintään 5 millin urasyvyyttä.

 1. Mihin käytetyt renkaat voi viedä kierrätettäväksi? Uuden jätelain mukaan käytetyt renkaat voi viedä maksutta mihin tahansa renkaita myyvään liikkeeseen, jos ne vastaavat määrältään ostettavia uusia renkaita.
 2. Rengaskierrätyksen vastaanottopisteisiin voit palauttaa vanhat renkaasi maksutta ilman ostovelvoitetta.

Renkaita ei saa viedä kaatopaikalle. Mitkä renkaat kelpaavat kierrätykseen? Kaikki renkaat kelpaavat Suomessa kierrätykseen. Renkaan tuottajilla on kierrätysvastuu muun muassa henkilö-, paketti- ja kuorma-autojen, mopojen, skoottereiden, moottoripyörien, mönkijöiden, mopoautojen, perävaunujen, työ- ja metsäkoneiden sekä traktorien ja muiden maatalouskoneiden renkaista.

 1. Voiko renkaat palauttaa vanteilla? Rengaskierrätyksen vastaanottopisteet ottavat ilmaiseksi vastaan vain vanteettomia renkaita.
 2. Vanteet poistetaan rengasliikkeissä erikseen sovittavaa korvausta vastaan.
 3. Uusakoski Oy:n palvelupisteet ottavat vastaan vanteellisia renkaita oman käytäntönsä mukaisesti.
 4. Paljonko renkaiden kierrätys maksaa? Renkaiden kierrätysjärjestelmä rahoitetaan uusien renkaiden oston yhteydessä perittävällä kierrätysmaksulla.

Näin maksu kohdistuu renkaiden käyttäjiin, eikä esimerkiksi verotuksen kautta kaikkiin kansalaisiin. Rengaskohtaiset kierrätysmaksut ilmenevät nettisivuiltamme. Miten käytöstä poistettuja renkaita hyödynnetään? Renkaat pyritään mahdollisuuksien mukaan pinnoittamaan uudelleenkäyttöön, kierrättämään materiaalina tai hyödyntämään energiana jätehierarkian mukaisesti.

 • Rengasmateriaali jalostetaan leikkeeksi, rouheeksi, granulaatiksi tai jauheeksi eri käyttötarkoitusten mukaan,
 • Mikä on renkaiden hyödyntämisaste? Suomessa käytännössä kaikki käytöstä poistetut renkaat kerätään ja hyödynnetään.
 • Renkaiden tuottajille asetettu 95 prosentin vuotuinen hyödyntämistavoite ylitetään kirkkaasti, sillä kierrätysjärjestelmään päätyy runsaasti myös renkaita, jotka ovat peräisin renkaiden etämyynnistä tai tuottajayhteisöön kuulumattomilta tuottajilta.

Kuinka hyvin renkaat kiertävät muualla? Pohjoismaat ovat edelläkävijöitä tuottajavastuuseen perustuvassa renkaiden kierrätyksessä. Muissa EU-maissa kierrätysjärjestelmiä alettiin toden teolla kehittää vasta 2000-luvun puolella kaatopaikkadirektiivin myötä.

 1. Nykyään käytettyjen renkaiden hyödyntämisaste on Euroopassa keskimäärin 95 prosenttia.
 2. Uka vastaa renkaiden kierrätyksestä Suomessa? Kierrätysvastuu on renkaiden tuottajilla eli valmistajilla, maahantuojilla ja pinnoittajilla.
 3. Tuottajien on huolehdittava kierrätyksestä itse tai liittymällä tuottajayhteisöön laiminlyöntimaksun uhalla.

Suomen Rengaskierrätys Oy on tällä hetkellä ainoa tuottajarekisteriin hyväksytty tuottajayhteisö maassamme. Onko renkaan kuluttajalla kierrätysvelvollisuutta? Renkaan kuluttajalla ei ole kierrätysvelvollisuutta, mutta vastuullinen kuluttaja huolehtii renkaistaan sekä turvallisuutta että ympäristöä ajatellen.
Katso täydellinen vastaus

Mikä on paras talvirengas?

1. Michelin X-Ice North 4 ja Continental Ice Contact 3. (jaettu ykkössija, pisteet 8,8 / 10, viisi tähteä). Kitkarenkaista parhaiten menestyivät Nokian Hakkapeliitta R3 (arvosana 8,3), Continental VikingContact 7 (8,1) ja Michelin X-Ice Snow (8,0).
Katso täydellinen vastaus

Missä renkaassa eniten nastoja?

Yli 1 000 Kontion Kynnen voimalla – uudessa premium-luokan talvirenkaassa Kontio IcePaw’ssa on maailman eniten nastoja ja silti pienempi tien kulutus Kontio IcePaw on uusi, Suomessa suunniteltu premium-nastarengas, jossa on 270 nastaa eli Kontion Kynttä kokoluokassa 205/55R/16. Kontio IcePaw’ssa on nastoja enemmän kuin missään muussa talvirenkaassa. Kontion Kynnet tarjoavat ylivoimaista pitoa ja huomattavasti vähemmän tien pinnan kulumista.

Ontio Renkaiden uusi IcePaw-nastarengas on erittäin suuri panostus ja aikaa vienyt suomalainen projekti luoda kotimaisin voimin ainutlaatuinen premium-luokan nastarengas. IcePaw on 100 prosenttisesti Suomessa suunniteltu ja siinä on parasta suomalaista nastateknologiaa. Nastan nimi on Kontion Kynsi™, joka on Kontio Renkaiden rekisteröimä tuotemerkki.

Kontio IcePaw’ssa on maailman eniten nastoja tieliikennekäyttöön tarkoitetussa renkaassa. Neljässä renkaassa on jopa 1080 nastaa. Modernin teknologian ansiosta Kontio Renkaat on pystynut ensimmäisenä valmistajana ylittämään yli 1 000 nastan rajapyykin”, kertoo Kontio Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Heiskanen.

 1. Suuremmalla nastamäärällä parempi pito ja pienempi tien kulutus Suuresta nastamäärästä huolimatta Kontio IcePaw kuluttaa tien pintaa tutkitusti vähemmän kuin kilpailijoiden premium-talvirenkaat, joissa on tavallista enemmän nastoja.
 2. Suuremmat nastamäärät lisäävät pitoa ja turvallisuutta.
 3. Näin myös Kontio IcePaw’n kohdalla.

Rengas tarjoaa äärimmäistä pitoa. Aikaisemmin haittana suurissa nastamäärissä on kuitenkin ollut rengasmelu ja tien kuluminen. Nyt Kontio IcePaw tuo kauan kaivatun muutoksen näihin ongelmiin: rengas on hiljainen ja säästää Suomen tiestöä nastojen aiheuttamalta kulumiselta”, jatkaa Heiskanen.

Moderni rengasteknologia takaa turvallisuuden ja säästää miljoonia tienhoitomenoissa Premium-luokan Kontio icePaw edustaa uusinta rengasteknologiaa, joka tarjoaa äärimmäistä pitoa Pohjolan haastavissa talviolosuhteissa sekä säästää kansalaisten verorahoja tienhoitomenoissa. “Suomessa maanteiden päällystämiseen kuluu vuosittain useita satoja miljoonia euroja verorahoja.

Henkilöautojen osuus tien pinnan kulumisesta on noin puolet. Jos nyt kaikki autoilijat siirtyisivät käyttämään Kontio IcePaw -nastarengasta, niin karkeasti arvioiden säästöä teiden päällystämisessä syntyisi noin 61 miljoonaa euroa vuosittain”, sanoo Heiskanen.

 • Renkaan teknologisesti kehittyneillä sivuttaispitosärmillä saadaan entistäkin enemmän pitoa lumella.
 • Tämä takaa vakaan ajotuntuman ja hallittavuuden.
 • Ensiluokkaista sivuttaispitoa tarvitaan varsinkin kaarreajossa.
 • Rengaspalojen välissä olevilla portailla on saatu rengasta jäykistettyä niin, että sivuttaispito paranee asfaltilla ja lumella.
You might be interested:  Miten Vaihtaa Micro Sim Nano Simiin?

Portaat pitävät renkaan pinnan kuviopalat tiukasti yhdessä, joten renkaan tiekosketus on optimaalinen kaarteissa ja väistötilanteissa, eikä huojuntaa ja epävakautta esiinny. Teräsrunkoinen premium-nasta Kontion Kynsi ™on kuin naskali Kontio IcePaw’n nastanreikä ja sen ympärys on suunniteltu Kontion Kynttä varten parhaimman pidon saavuttamiseksi.

Nastanreiän ja Kontion Kynnen yhteensopivuus takaa yhdessä erikoisnastan iskevän naskalivaikutuksen jäähän. Kontion Kynsi on premium-luokan teräsrunkoinen erikoisnasta, ei alumiinia, kuten tavanomaiset 2-laippaiset nastat. Teräsrungon ja 3-laippaisuuden ansiosta nasta pysyy pystyssä paremmin ja sen käyttöikä pitenee nastojen pysyessä renkaassa kiinni.

Nastan pieni kärki kuluttaa tietä vähemmän ja puree jäähän paremmin. “Parhaiten Kontion Kynttä voisi kuvailla naskalivaikutuksella. Piikkimäinen Kontion Kynsi on tukevasti kiinni jäässä mutta ei vaurioita asfalttia niin paljon kuin perinteiset nastat. Kontion Kynnessä on markkinoiden pienin nastankärjen halkaisija – tämä puree jäähän ennennäkemättömällä vaikutuksella”, mainitsee Heiskanen.

Ontio Pure Ice™ on Pohjolan talveen suunniteltu erikoiskumiseos Kontio Pure Ice™ -erikoiskumiseoksessa on käytetty luonnonmukaista ja ympäristöystävällistä rypsiöljyä, jotta renkaan pito kovillakin pakkasilla pysyy erinomaisena: kumi ei jäykisty vaan pysyy joustavana. Joustavuus on hyvän pidon tae, ja rypsiöljyllä saadaan tavallista parempi ja joustavampi rengas talviolosuhteisiin kuin käyttämällä haitallisia öljyjä.

“Kontio Pure Ice -kumiseos on yksi renkaan tärkeimpiä ominaisuuksia yhdessä Kontion Kynsien ja innovatiivisen kuvion kanssa. Ne luovat kokonaisuuden, joka toimii parhaiten lumella ja jäällä, kylmimmissä ja vaativimmissa olosuhteissa – erityisesti vaihtelevissa ja haastavissa talviolosuhteissa”, kertoo Heiskanen.

Nastojen matemaattinen sijoittelu eri linjoihin algoritmien avulla Nastojen matemaattisella sijoittelulla 48:aan eri linjaan saadaan optimoitua nastojen pureutuminen koskemattomaan jäähän. Nastojen sijoittelussa on käytetty hyväksi tekoälyn mahdollistamia algoritmeja, joiden pohjalta on analysoitu paras mahdollinen renkaan pito.

Akustisesti optimoitu renkaan pintarakenne pitää renkaan hiljaisena ja miellyttävänä ajaa suuresta nastamäärästä huolimatta. “Se, että kuvio ei toistu koko ajan samana, vaan palojen järjestystä ja kokoa vaihtamalla sekä nastojen älykkäällä matemaattisella sijoittelulla on aikaansaatu kokonaisvaikutus, joka on hiljaisempi nastarengas kuin yleensä premium-valmistajilla.

Kontio IcePaw’lla on todella miellyttävä ajaa”, toteaa Heiskanen. Kontio Renkaat valmistaa premium-renkaita kohtuulliseen hintaan Kontio Renkaat on nokialainen rengasvalmistaja, joka suunnittelee premium-luokan renkaita. Kontio Renkaiden liikeidean ydin on antaa jokaiselle autoilijalle mahdollisuus premium-luokan turvallisiin renkaisiin kohtuullisella hinnalla.

Hyvä pito on jokamiehenoikeus, on yrityksen motto. “Kontio Renkaat on tuonut markkinoille jo kolme kovaa uutuusrengasta viimeisen vuoden aikana: BearPaw-kesärenkaat, Lappi Jää-Ahma -nastarenkaan sekä nostalgiaa henkivän, aidon 3-tuumaa leveän WhitePaw Classic -valkosivurenkaan.

Lappi Jää-Ahma saikin Tekniikan Maailman talvirengastestissä erityiset kiitokset hyvästä lumipidostaan, joka oli lehden mukaan mainio. Tämä osoittaa sen, että suomalaiset osaavat tehdä yhä edelleen talvirenkaita. Kontio Renkaat on tuonut markkinoille nyt neljä täysin uutta rengasperhettä – tällaista ei ole Suomessa nähty yli 50-vuoteen.

Tämä on ainutlaatuista rengashistoriaa Suomessa”, sanoo Heiskanen. Mitä Tapahtuu Kun Mopon Renkaan Sivuttaispito Häviää Uutinen julkaistu 29.05.2020. : Yli 1 000 Kontion Kynnen voimalla – uudessa premium-luokan talvirenkaassa Kontio IcePaw’ssa on maailman eniten nastoja ja silti pienempi tien kulutus
Katso täydellinen vastaus

Onko pakkasella liukasta?

Tänä(kin) talvena on jalankulkijoilla ollut ajoittain ongelmia pysyä pystyssä vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi. Onko kuluva talvi ollut erityisen haastava jalankulkusään osalta? Hyvin moni tekijä vaikuttaa jalkakäytävien liukkauteen. Luonnollisesti lämpötila ja sen “sahaaminen” nollan asteen molemmin puolin vaikuttaa paljon ja tämän lisäksi sateet ovat keskeisessä roolissa.

Säätekijöiden lisäksi muun muassa teiden auraus, hiekoitus ja suolaus eli yleinen kunnossapito vaikuttaa joskus lyhyilläkin etäisyyksillä paljon – yhden korttelin edusta on puhdas ja sula kun taas viereinen voi olla jäinen. Jalankulkija saakin olla jatkuvasti valppaana, sillä yleensä liukastuminen tapahtuu juuri silloin kun keskittyminen herpaantuu.

Yksinkertaisimmillaan liukkauteen vaikuttavien sääolosuhteiden määrää voidaan tarkastella lämpötilan nollarajan ohituksilla. Kun lämpötila laskee tienpinnassa pakkaselle, alkaa esimerkiksi vesisateiden luomat lätäköt tai penkereeltä sulanut lumi jäätyä. Mitä Tapahtuu Kun Mopon Renkaan Sivuttaispito Häviää Helsinki-Vantaan lämpötilahavainnot (oranssi) ja sateen intensiteetti (sininen) 19.2.-20.2.2017. Havainnot ovat UTC-aikaa. Yllä olevasta Helsinki-Vantaan havaintokuvaajasta nähdään esimerkkitilanne kuluvalta helmikuulta, joka johti satojen ihmisten liukastumiseen eri puolilla maan eteläosaa.

 • Uvaajassa on kahden vuorokauden jaksolta lämpötila ja sateen intensiteetti.
 • Ensimmäisenä päivänä lämpötila kohosi useita asteita plussan puolelle.
 • Maassa ollut lumi suli paljastaen alla olleen jääkerroksen, joka myös sulatessaan “kiillottui” hyvin liukkaaksi.
 • Sitten maanantaiaamuna lämpötila laski pakkaselle, jääkerroksen päällä ollut vesi jäätyi ja kaiken kukkuraksi päälle satoi lunta, jolloin jalankulkijat eivät huomanneet oliko vähäisen lumikerroksen alla jäätä vai ei.

Tilastojen valossa nollarajan “ohituspäiviä” on vuosittain keskimäärin 70-90 kpl. Jos laskennassa huomioidaan vain ne ohituspäivät, jolloin on mitattu myös sadetta, on päiviä suuruusluokaltaan 40-50 kpl talvessa. Luonnollisesti jokainen näistä päivistä ei johda pääkallokeliin, mutta luvut antavat osviittaa kuinka monena päivänä on potentiaalia jalankulkukelin huononemiselle. Mitä Tapahtuu Kun Mopon Renkaan Sivuttaispito Häviää Lämpötilan nollarajan ohituspäivien lukumäärä 10 aseman keskiarvona 1960-2016. Näiden 10 aseman havaintojen perusteella jalankulkukelin huononemispäivien lukumäärä olisi ollut hienoisessa laskussa viimeisten noin 60 vuoden aikana. Vuosien välinen vaihtelu on kuitenkin suurta.

 • Aikkein pahimpia talvia viime vuosikymmeninä olisivat tällä kriteerillä olleet 1973-1975.
 • Viime vuosilta voidaan puolestaan nostaa esille muun muassa talvet 2014 ja 2015.
 • Uluvan talven osalta nollarajan ohituspäiviä on kertynyt 10 asemalla keskimäärin 54 kpl, sateen kanssa 29 kpl.
 • Oska pohjoisessa on vielä täysimittainen talvi ja nollarajan sesonkikausi on vasta tuloillaan, on liian varhaista verrata lukuja koko talven keskiarvoihin.

Tämänhetkinen tilanne (helmikuun 23. päivään mennessä) näyttää siltä, että nollarajan ohituspäiviä on kaikilla asemilla ollut keskimääräistä enemmän (+10 päivän molemmin puolin). Sodankylässä ollaan lähimpänä tavanomaista kun taas Seinäjoella päiviä on ollut jopa noin 25 tavanomaista enemmän.

Puhtaasti nollarajan ohitusten määrässä mitattuna on kuluva talvi ollut hieman tavanomaista hankalampi, mutta tämä tarkastelu ei suoranaisesti ota kantaa päivien vakavuuteen. Talvisin esiintyykin yleensä muutama yksittäinen päivä, jolloin suurin osa liukastumisista tapahtuu. Näissäkin voi olla selviä eroja jopa kaupunginosien ja kortteleiden välillä.

Tässä tarkastelussa olleiden havaintoasemien välillä ei ollut selkeitä eroja nollarajan ohituspäivien lukumäärissä. Pienimmät määrät olivat kuitenkin Helsingin, Vantaan ja Maaningan asemilla, jotka sijaitsevat lähellä suurempaa vesistöä. Vesistöt, suuremman lämpökapasiteetin vuoksi, hidastavat lämpötilan muutoksia ja ehkä siten myös vähentävät nollarajan ohituksia.

Silti yleiskuvaltaan liukkaaseen jalankulkusäähän johtavia päiviä on eri puolilla maata suurin piirtein yhtä paljon. Liukastumiset aiheuttavat joka talvi mittavat kustannukset sairauspoissaolojen, lonkkaleikkausten yms. syiden vuoksi. Onnettomuuksilta voi välttyä muun muassa käyttämällä nastakenkiä tai muita liukuesteitä.

Kaikkein pahimpien pääkallokelien aikaan turhaa ulkona liikkumistakin voi välttää. Loppukevennyksenä voisi heittää ilmaan provokatiivisen kysymyksen, tulisi jalankulkijoilla olla talvisaikaan nastakenkäpakko, samaan tapaan kuin autoilijoilla on nastarengaspakko?
Katso täydellinen vastaus

You might be interested:  Miten Musiikki Edistää Hyvinvointia Ja Terveyttä?

Paljonko nastoja saa puuttua?

5 vinkkiä käyt käytettyjen talvirenkaiden ostamiseen – 1. Tarkista jokainen rengas huolella Tarkista jokainen rengas silmämääräisesti: miten kuluneet ne ovat, onko viiltoja, näkyykö pullistumia tai puuttuuko nastarenkaista paljon nastoja? Nastamäärä saa poiketa enintään 25 % sen renkaan nastamäärästä, jossa nastoja on eniten.

 • Esimerkiksi, jos parhaassa renkaassa on 100 nastaa, huonoimmassakin nastoja pitää olla jäljellä 75 nastaa.2.
 • Mittaa urasyvyys Lain mukaan urien syvyyden tulee olla talvirenkaissa vähintään kolme millimetriä.
 • Suositeltava urasyvyys on kuitenkin talvirenkaissa kuusi millimetriä.
 • Renkaan urasyvyys on helppo mitata kahden euron kolikolla, jossa reunuksen leveys on neljä milliä.

Jos se uppoaa uraan reilusti, niin syvyyttä on vielä riittävästi.3. Ovatko renkaat kuluneet ulkoreunoistaan ? Jos rengas on kulunut huomattavasti muuta pintaansa enemmän nimenomaisesti ulkoreunastaan, siinä on todennäköisesti liian vähän ilmaa. Liian vähäinen ilma taas voi johtua vuodoista.

Huomioi siis tämä ennen ostamista.4. Ovatko renkaat kuluneet keskiosastaan ? Jos renkaan keskiosa on huomattavan kulunut suhteessa sen ulkoreunoihin, sisällä on todennäköisesti liikaa ilmaa. Liika ilma taas kasvattaa puhkeamisriskiä. Ilmaa saa poistettua painemittarilla esimerkiksi huoltoasemilla.5. Tarkista myös vanne Talvirenkaiden ns.

peltivanteet ovat yleensä hieman ruostuneet eikä siitä ole haittaa. Pahoin ruostuneessa vanteessa voi olla ns. väsymishalkeamia, jotka usein aiheuttavat ääntä ajaessa ja huonontavat vanteen kuormituksenkestämiskykyä. Alumiinivanteeseen on voinut imeytyä maantiesuolaa, jos vanteita ei ole viitsitty pestä talven jäljiltä.
Katso täydellinen vastaus

Onko mopossa pakko olla talvirenkaat?

Tarvitseeko mopossa/skootterissa lain mukaan käyttää talvirenkaita joulukuusta helmikuuhun ? vai pitääkö olla erilliset nastarenkaat Jos sää tai keli sitä edellyttää, marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana on käytettävä talvirenkaita, joiden kulutuspinnan pääurien syvyys on vähintään 3,0 millimetriä, seuraavissa ajoneuvoissa: 4) moottoripyörä, mopo, kolmipyörä, nelipyörä, raskas nelipyörä ja kevyt nelipyörä.105§ Talviaikana käytettävät renkaat Moottoripyörän ja mopon talvirenkaaksi katsotaan talvikäyttöön soveltuva karkeakuvioinen rengas,
Katso täydellinen vastaus

Saako yksi rengas olla erilainen?

VASTAUS: Asetuksen ajoneuvojen käytöstä tiellä mukaan ‘samalle akselille asennettavien renkaiden on oltava mitoiltaan, rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan samanlaiset’. Hajonneen nastarenkaan tilalle on siis asennettava vastaava nastarengas; ei kitka- tai kesärengasta. Sen sijaan samaa merkkiä sen ei tarvitse olla.
Katso täydellinen vastaus

Mikä on paras nastarengas?

Tekniikan Maailma on taas julkaissut perinteisen talvirengastestinsä. Kaikkiaan testattiin yhdeksän nastarengasta ja yhdeksän kitkarengasta. Nastarenkaiden ykköseksi nousi Nokian Hakkapeliitta 10 ja kitkarenkaiden ykköspaikka jaettiin Continental VikingContact 7 – ja Michelin X-Ice Snow -renkaiden kesken.

 • Hakkapeliitan pistemäärä on 8,6.
 • Seuraavina tulevat Hankook Winter I*PikeRS2 (8,4), Continental IceContact3 (8,3) ja Goodyear UltraGrip Arctic2 (8,3).
 • Itkarenkaiden ykköspaikka tuli pistemäärällä 7,9.
 • Olmanneksi tullut Nokian Hakkapeliitta R5 sai 7,8 pistettä.
 • Nastarenkaiden ykkösessä hyvää on pito jäällä ja lumella ja ajettavuus talviolosuhteissa.

Huonoa on ominaisuudet märällä. Katso tästä muut TM:n talvirengasvertailut. Kitkarenkaiden Continentalissa hyvää on pito jäällä ja lumella ja vierinvastus. Huonoa on rajalliset ominaisuudet märällä ja kuivalla. Kitkarenkaiden Michelinissä hyvää on pito ja ajettavuus lumella ja vierinvastus.

Huonoa on keskinkertaiset ominaisuudet asfaltilla. Lue myös tämä: Keski-Euroopan kitkarengas ja ympärivuotinen rengas eivät pärjää oikeille talvirenkaille Se, että renkaissa on eroa vahvistuu tällä testillä. Nastarenkaiden viimeiseksi jäi 6,5 pisteellä Antares Grip 60 Ice ja kitkarenkaiden viimeiseksi jäänyt Dynamo Snow-H MWH01 sai vain 5,9 pistettä.

Nastarenkaat Nokian Hakkapeliitta 10 8,6 pist. Hankook Winter I*Pike RS2 8,4 Continental IceContact 3 8,3 Goodyear UltraGrip Arctic 2 8,3 Michelin X-Ice North 4 8,2 Bridgestone Blizzak Spike 3 8,0 Falken Winterpeak F-Ice 1 7,9 Nokian Nordman 8 7,3 Antares Grip 60 Ice 6,5 Kitkakrenkaat Continental VikingContact 7 7,9 pist.

Michelin X-Ice Snow 7,9 Nokian Hakkapeliitta R5 7,8 Goodyear UltraGrip Ice 2 7,3 Hankook Winter I*Cept IZ2 7,2 Falken Winterpeak F-Snow 1 7,0 Bridgestone Blizzak Ice 7,0 Kumho WinterCraft Ice Wi51 6,9 Dynamo Snow-H MWH01 5,9 Rengastesti on julkaistu Tekniikan Maailmassa 18/2022. Se on myös luettavissa verkossa ostamalla kolmen kuukauden lukuoikeuden 15 eurolla.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //
Katso täydellinen vastaus

Mikä on renkaan leveys?

Vanteiden ja renkaiden vastaavuustaulukko

Vanteen leveys Renkaan leveys vähintään Renkaan leveys enintään
5 155 185
5.5 165 195
6 175 205
6.5 185 215

Katso täydellinen vastaus

Mitä tarkoittaa renkaan mitat?

Renkaiden merkinnät | Rengaskoko | EU-merkinnät Renkailla on merkittävä rooli auton monissa toiminnoissa – ne vaikuttavat muun muassa polttoainetalouteen ja turvallisuuteen, jarrutusmatkoihin, melutasoon ja ennen kaikkea mahdollisuuksiin selviytyä äärimmäisissä sääolosuhteissa.

 1. Uusia renkaita valittaessa on myös tärkeää valita autoon sopiva rengaskoko sekä varmistaa, että renkaiden kantavuus ja nopeusluokka ovat riittävän suuret.
 2. Okomerkintä löytyy renkaan kyljestä.
 3. Siihen on merkitty renkaan leveys, vanteen päälle tulevan osan korkeus eli profiili sekä vanteen koko.
 4. Esimerkki rengaskoon merkinnästä: 195/65 R 15, jossa 195 on renkaan leveys (mm), 65 profiili (prosenttia leveydestä) ja 15 vanteen koko (tuumaa).

Koon yhteydessä ilmoitetaan myös renkaan kantavuus ja nopeusluokka, esimerkiksi 94T, Silloin renkaan kantavuus on 670 kg (4 rengasta yhteensä 2680 kg) ja sillä voi ajaa korkeintaan 190 km/h nopeutta. Yleisimpiä kantavuus- ja nopeusluokkia:

Kantavuusluokka Kantavuus per rengas
86 530 kg
91 615 kg
94 670 kg
98 750 kg
102 850 kg

table>

Nopeusluokka Maksiminopeus T 190 km/h H 210 km/h V 240 km/h W 270 km/h Y 300 km/h

Katso täydellinen vastaus