Jos kolhun aiheuttanut henkilö on vielä paikalla, ota talteen hänen yhteystietonsa. Vahingosta ilmoitetaan tämän ajoneuvon vakuutusyhtiöön. Vakuutusyhtiö käsittelee vahingon, ja jos se korvataan, sinun ei tarvitse maksaa omavastuuta tai huolehtia bonusmenetyksistä.
Katso täydellinen vastaus
Contents
Pitääkö vahinkoilmoitus tehdä heti?
Kuinka nopeasti vahinkoilmoitus pitää tehdä? Vahinkoilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään vuoden kuluessa siitä, kun vahinko on sattunut.
Katso täydellinen vastaus
Kenelle ilmoittaa hylätystä autosta?
Toimi näin, kun tiellesi osuu väärinpysäköity auto yksityisellä alueella: – Autopaikallani on toinen auto. Jos pihallasi, taloyhtiön pihalla tai esimerkiksi omalla parkkipaikallasi on väärinpysäköity auto, tulee ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön, isännöitsijään tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan.
Katso täydellinen vastaus
Ketä parkkipaikalla Väistetään?
Kuka väistää parkkipaikalla? Tiesitkö peruuttajien väistämisvelvollisuudesta? Vakuutusyhtiöille ilmoitetaan yli 40 000 parkkipaikoilla sattunutta vahinkoa joka vuosi. Joka toisessa turmassa korjauskustannukset nousevat 1 000 euron yli. Vahinkoja sattuu eniten peruutuksissa ja risteyksissä.
- Useimmat olisivat helposti vältettävissä muutamilla perussäännöillä.
- Väistämisvelvollisuus on aina peruuttajalla, pakitti hän sitten ruutuun tai sieltä pois.
- Joka kolmas vastaaja ei kyselyssä tunne tätä sääntöä.
- Ruudusta niiden väliselle väylälle keula edellä ajava väistää niin ikään muuta ajoneuvoliikennettä ja jalankulkijoita.
Turvallisinta on pysäköidä niin, että liikkeelle pääsee nimenomaan keula edellä. Vain joka neljäs vastaaja noudatti tätä neuvoa, sanotaan Autoklinikan vuosi sitten julkaisemassa tutkimuksessa. Pysäköintipaikoilla ei saa oikoa autolla ruutujen päältä. Siirtymiseen käytetään vain ruutujen väliin jääviä ajoväyliä.
Niiden risteykset puolestaan ovat tasa-arvoisia, ellei liikennemerkillä muuta osoiteta. Sen sijaan parkkipaikalta yleiselle tielle tai kadulle lähtevä on väistämisvelvollinen. Tämän vakuudeksi risteyksessä yleensä on kärkikolmio tai stop-merkki. Ifin tilastojen mukaan pysäköintivahinkoja ajetaan suhteellisesti eniten pääkaupunkiseudulla ja Oulussa, isoista kaupungeista vastaavasti vähiten Salossa ja Hämeenlinnassa.
Monen pysäköintipaikan rakenne ja väylät ovat luvattoman sekaiset. Siksi on aina viisaampaa katsoa toisenkin kerran ja antaa tilaa tarvittaessa, vaikka itse olisikin mielestään oikeassa. : Kuka väistää parkkipaikalla? Tiesitkö peruuttajien väistämisvelvollisuudesta?
Katso täydellinen vastaus
Ketä parkkipaikalla pitää väistää?
Ensimmäinen nyrkkisääntö on siis se, että pysäköintialueella kannattaa varautua väistämään oikealta tulevaa. Parkkiruudusta lähtevän kuskin on väistettävä myös vasemmalta tulevaa. Toinen ongelma liittyy pysäköintialueiden nopeusrajoituksiin. Useilta pysäköintialueilta puuttuu nopeusrajoitusmerkintä.
Katso täydellinen vastaus
Mitä autovakuutus ei korvaa?
Mitä liikennevakuutus korvaa – Lakisääteinen liikennevakuutus korvaa liikennevahingossa aiheutuneet henkilövahingot sekä ulkopuolisille aiheutuneet omaisuusvahingot. Ajoneuvojen yhteenajotilanteissa korvataan syyttömän osapuolen ajoneuvon vauriot. Liikennevakuutus ei korvaa omalle ajoneuvolle tai tässä ajoneuvossa olevalle omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja.
- Näitä vahinkoja voidaan korvata esimerkiksi vapaaehtoisesta ajoneuvovakuutuksesta eli kaskovakuutuksesta.
- Lue lisää sivulta Vapaaehtoinen kaskovakuutus,
- Liikennevahingon korvaamisen edellytyksenä on, että vahinko on aiheutunut ajoneuvon liikenteessä käytössä.
- Vahinko korvataan pääsääntöisesti, vaikka kukaan ei olisi huolimattomuudellaan aiheuttanut vahinkoa.
Poikkeuksena ovat ajoneuvojen yhteenajotilanteet. Haettaessa korvausta vastapuolen liikennevakuutuksesta yhteenajotilanteessa korvattavuuden edellytyksenä on, että vahinko on aiheutunut vastapuolen ajoneuvon kuljettajan tai omistajan huolimattomudesta, liikennesääntöjen vastaisesta kulusta tai ajoneuvon puutteellisesta kunnosta.
Katso täydellinen vastaus
Kumpi tekee vahinkoilmoituksen?
Aiheutitko itse kolarin? Siinä tapauksessa liikennevakuutuksesi korvaa vastapuolen ajoneuvolle sattuneet vahingot, sekä kaikki henkilövahingot. Jos oma ajoneuvosi on vaurioitunut ja sinulla on L- tai XL-kasko, voit hakea korvausta kaskovakuutuksestasi, Toimi näin:
Tutustu vahinkokohtaisiin ohjeisiin kolari- ja liikennevahinkojen ohjesivuillamme, Oma Palvelussa teet tarvittaessa vahinkoilmoituksen tai lähetät vahinkoilmoitukseesi liittyviä dokumentteja. Oma Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Voit ilmoittaa vahingostasi myös puhelimitse Korvauspalveluumme, Korvauspalvelumme on avoinna arkisin klo 9–15.30.
Mikäli tarvitset kiireellistä apua, POP Päivystyspalvelu auttaa sinua vahinkoasioissa ympäri vuorokauden. Aiheuttiko vastapuoli kolarin? Kolarin aiheuttanut osapuoli tekee vahinkoilmoituksen omaan vakuutusyhtiöönsä. Hänen liikennevakuutuksestaan korvataan sinulle ja ajoneuvollesi aiheutuneet vahingot.
Katso täydellinen vastaus
Mitä jos kolhii autoa?
Jos kolhun aiheuttanut henkilö on tiedossasi Jos kolhun aiheuttanut henkilö on vielä paikalla, ota talteen hänen yhteystietonsa. Vahingosta ilmoitetaan tämän ajoneuvon vakuutusyhtiöön. Vakuutusyhtiö käsittelee vahingon, ja jos se korvataan, sinun ei tarvitse maksaa omavastuuta tai huolehtia bonusmenetyksistä.
Katso täydellinen vastaus
Milloin auto menee lunastukseen?
3.1 Liikennevakuutus – Ajoneuvo lunastetaan, jos ajoneuvon korjaaminen ei ole taloudellisesti perusteltua. Vakuutusyhtiö lunastaa ajoneuvon, jos sen arvo vaurioituneena yhdessä arvioitujen korjauskulujen kanssa ylittää ajoneuvon käyvän arvon. Koska vanhoilla autoilla käypä arvo on alhainen, voivat pienehkötkin vauriot johtaa auton lunastukseen.
Katso täydellinen vastaus
Saako toisen autoa koskea?
Toisen auton kolhiminen ei ole sallittua, mutta itseään ei lain mukaan tarvitse käräyttää, vaikka rehti kuski yhteystietonsa jättääkin. Korkeimman oikeuden vuodelta 2014 olevan päätöksen mukaan autoilijan ei tarvitse ilmoittaa esimerkiksi parkkipaikalla tapahtuneesta pikkukolarista kolhitun auton omistajalle.
Katso täydellinen vastaus
Millä saa pien pois autosta?
Pienpoisto (pinttyneiden tahrojen poisto) auton maalipinnoilta ★ Huom! Mobiililla ABC:n valikko avautuu ylhäältä logon vierestä ≡ Pienpoisto kuuluu auton perusteellisen käsittelyn vaiheisiin. Pienpoisto on hyvä suorittaa vähintään pari kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Jokaisen pesun yhteydessä sitä ei tarvitse tehdä. Pienpoistolla tarkoitetaan työvaihetta esipesun/kinnaspesun jälkeen, jossa poistetaan maalipinnalta piki-, pihka-, mahla-, polttoaine- ja liimatahrat.
Asfaltin paikkaukseen käytettävä piki on riesa erityisesti pohjoisessa, jossa routavauriot aiheuttavat jatkuvan teidenpaikkauksen tarpeen. Piki ja muut vastaavat epäpuhtaudet eivät lähde maalipinnasta tavallisilla pesuaineilla ja voivat aiheuttaa vahingoa maalipinnoille reagoidessaan auringonvalon / kuumuuden kanssa.
Piki lähtee vain pienpoistoaineella! Pienpoistossa käytetään erityistä pienpoistoon tarkoitettua kemikaalia, joka auton maalipinnalle suihkutettaessa reagoi epäpuhtauksien kanssa. Pikitahrat näkyvät maalipinnalla tai auton vanteissa yleens mustina täplinä, joita on vaikea saada pois. Pienpoistoaine liuottaa tahrat pois.
Pienpoistoaineen vaikutusta voidaan tehostaa brushaamalla eli sutimalla kevyesti autonhoitoon tarkoitetulla brushilla. Lopuksi pienpoistoaine huuhdellaan huolellisesti pois. Pienpoisto on erittäin tärkeä ja oleellinen työvaihe auton täydellistä käsittelyä suoritettaessa. Se tehdään usein yhdessä raudanpoiston kanssa.
Suosittelemme raudanpoistoa tehtäväksi ennen pienpoistoa. Muista käsitellä myös vanteet pienpoistoaineella vähintään keväällä ja syksyllä vaihtaessasi renkaita! Vanteiden käsittely pienpoistoaineella on erityisen palkitsevaa. Esimerkkikuva vanteessa olevista pikipalloista!
Katso täydellinen vastaus
Saako lunastuksesta rahaa?
Liikennevakuutus pakollinen, kaskosta korvataan vahinkoja – Liikennevakuutus on lakisääteisesti pakollinen kaikille liikenteessä käytettäville moottoriajoneuvoille ja perävaunuille, ellei liikennevakuutuslaissa toisin määrätä. Lakien velvoittavuus varmistaa, että jokaisella autoilijalla on vakuutus, joka vahingon sattuessa korvaa syyttömälle osapuolelle aiheutuneet vahingot, pääsääntöisesti kaikkien osapuolten henkilövahingot sekä muita omaisuusvahinkoja liikennevakuutuslain mukaisesti.
Korvaus maksetaan sen osapuolen liikennevakuutuksesta, joka on aiheuttanut vahingon. Liikennevakuutuksesta ei korvata liikennevahingon aiheuttaneen ajoneuvon vaurioita. Jos syyllisyys jää osoittamatta, ajoneuvon vahinkoja ei korvata liikennevakuutuksesta. Omalle autolle aiheutuneiden vahinkojen varalta ajoneuvon voi vakuuttaa vapaaehtoisella auto vakuutuksella eli kaskovakuutuksella.
Kolariauto voidaan lunastaa liikennevakuutuksen tai vapaaehtoisen autovakuutuksen eli kaskon perusteella. Liikennevakuutuksessa ajoneuvo lunastetaan aina käyvästä arvosta. Kaskovakuutuksesta saatetaan maksaa käypää arvoa suurempia korvauksia. Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto Lähde: Lunastus kasko- ja liikennevakuutuksesta (FINE 2019) Artikkeli julkaistu alun perin 27.10.2019
Katso täydellinen vastaus
Mitä jos kolhii autoa?
Jos kolhun aiheuttanut henkilö on tiedossasi Jos kolhun aiheuttanut henkilö on vielä paikalla, ota talteen hänen yhteystietonsa. Vahingosta ilmoitetaan tämän ajoneuvon vakuutusyhtiöön. Vakuutusyhtiö käsittelee vahingon, ja jos se korvataan, sinun ei tarvitse maksaa omavastuuta tai huolehtia bonusmenetyksistä.
Katso täydellinen vastaus
Kuka maksaa kun kaveri ajaa autollani kolarin?
Jos kolarin aiheutti toisen ajoneuvon kuljettaja, vahingosta ilmoitetaan kyseisen ajoneuvon liikennevakuutusyhtiöön. Vakuutusyhtiö käsittelee vahingon ja jos se korvataan, sinun ei tarvitse maksaa omavastuuta tai huolehtia bonusmenetyksistä.
Katso täydellinen vastaus