Mitä Tehdä Kun Joku On Naarmuttanut Autoa?

Mitä Tehdä Kun Joku On Naarmuttanut Autoa
Jos kolhun aiheuttanut henkilö on tiedossasi Jos kolhun aiheuttanut henkilö on vielä paikalla, ota talteen hänen yhteystietonsa. Vahingosta ilmoitetaan tämän ajoneuvon vakuutusyhtiöön. Vakuutusyhtiö käsittelee vahingon, ja jos se korvataan, sinun ei tarvitse maksaa omavastuuta tai huolehtia bonusmenetyksistä.
Katso täydellinen vastaus

Mitä tehdä jos naarmuttaa toisen autoa?

Kolisiko pelti pysäköidessä? Vakuutusyhtiön vinkit toimintaan vahinkotilanteessa –

Pysäköintialueella sattuneita vahinkoja korvataan sekä lakisääteisestä liikenne- että vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Liikennevakuutuksesta korvataan kaikille osapuolille sattuneita henkilövahinkoja ja syyttömän osapuolen ajoneuvolle tai muulle omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja. Kaskovakuutus kattaa omalle ajoneuvolle sattuneet vahingot. LähiTapiolan Loisto tai Laajaan kaskoon kuuluva pysäköintivakuutus korvaa pysäköidylle autolle myös tuntemattomaksi jääneen toisen moottoriajoneuvon aiheuttaman vahingon ilman bonusmenetystä. Jos kolhaisee toisen autoa, on reilua jättää omat yhteystiedot tai jäädä odottamaan auton omistajan saapumista. Jos kaksi ajoneuvoa kolaroi, pyrkikää selvittelemään tilannetta mahdollisimman paljon paikan päällä.

Merkitse muistiin vastapuolen nimi, osoite, puhelinnumero ja vakuutusyhtiö sekä ajoneuvon rekisteritunnus. Jos tapahtumalla on todistajia, pyydä myös heidän yhteystietonsa. Ota kuvia vahingoista ja tapahtumapaikasta esimerkiksi kännykkäkameralla tai laadi siitä piirros. Etenkin epäselvissä tilanteissa on hyvä, jos tapahtumalla on silminnäkijöitä tai tapahtumapaikasta on kuvia.

Älä ota vahingosta vastaan rahallista korvausta kolaripaikalla tai maksa vahingon kärsineelle suoraa korvausta, vaan selvitä vahinko vakuutusyhtiön kanssa. Pienestäkin vahingosta voi aiheutua yllättävän suuret euromääräiset korjauskustannukset. Jos jotakin sovitaan kolaripaikalla, tee sopimus kirjallisesti. LähiTapiolan asiakkaana voit ilmoittaa vahingoista sujuvasti verkossa ja tarvittaessa soittaa korvauspalveluumme. Neuvomme vahingon tarkastamisessa ja korjaamon valinnassa. Tarkempia ohjeita vahinkotilanteeseen löytyy täältä.

LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 4.–26.1.2021 kaikkiaan 5 539 suomalaista. Pysäköintiaiheisiin kysymyksiin vastasi 1 908 henkilöä, jotka ovat ajaneet autoa viimeisen 12 kuukauden aikana. Kyselyn toteutti Kantar TNS, ja sen tilastollinen virhemarginaali on noin 1,3 prosenttiyksikköä.
Katso täydellinen vastaus

Kuka korvaa auton naarmut?

Mitä täyskasko korvaa? –

Kasko korvaa myös oman autosi vahingot, mikäli aiheutat kolarin tai suistut tieltä. Saat korvauksen myös silloin, kun tuntematon ajoneuvo tai oma ajovirhe aiheuttaa autoon naarmun esimerkiksi parkkihallissa. Täyskaskoon on saatavilla lisäturvina paitsi lasiturva myös lunastusturva ja sijaisautopalvelu.

Ifin kasko sisältää ainoana testin tuotteena henkilöturvan ja lemmikkiturvan.

Mitä kasko korvaa? Täyskasko Osakasko
Sisältää Sisältää
Sisältää Sisältää
Sisältää Sisältää
Sisältää Sisältää
Sisältää Sisältää
Sisältää Sisältää
Sisältää Sisältää
Sisältää Ei sisältää
Sisältää Ei sisältää

table>

Mitä lisästurvia voit valita? Täyskasko Osakasko Sisältää Sisältää Sisältää Ei sisältää Sisältää Ei sisältää

Katso täydellinen vastaus

Mitä pitää tehdä kun joku ajaa perään?

Tarkastakaa vauriot ja selvittäkää mitä sattui Jos mahdollista, ota valokuvia vahinkopaikasta ja ajoneuvojen sijainnista. Jos tilanne on epäselvä, soita paikalle poliisi. Kumppanimme Falck antaa ohjeita ongelmatilanteisiin tien päällä ja järjestää tarvittaessa hinauksen.
Katso täydellinen vastaus

Pitääkö molempien tehdä vahinkoilmoitus?

Kun toinen osapuoli on aiheuttanut vahingon – Vahingon aiheuttajan tulee aina tehdä vahinkoilmoitus omaan vakuutusyhtiöönsä. Voit myös itse tehdä vahinkoilmoituksen vastapuolen vakuutusyhtiöön. Muista tarkastuttaa vahingot ennen korjausta aiheuttajan liikennevakuutusyhtiön ohjeiden mukaan.
Katso täydellinen vastaus

Tarvitseeko ilmoittaa jos Kolhii toisen autoa?

Toisen auton kolhiminen ei ole sallittua, mutta itseään ei lain mukaan tarvitse käräyttää, vaikka rehti kuski yhteystietonsa jättääkin. Korkeimman oikeuden vuodelta 2014 olevan päätöksen mukaan autoilijan ei tarvitse ilmoittaa esimerkiksi parkkipaikalla tapahtuneesta pikkukolarista kolhitun auton omistajalle.
Katso täydellinen vastaus

Mitä tehdä kun joku kolhi autoa?

Jos kolhun aiheuttanut henkilö on tiedossasi Jos kolhun aiheuttanut henkilö on vielä paikalla, ota talteen hänen yhteystietonsa. Vahingosta ilmoitetaan tämän ajoneuvon vakuutusyhtiöön. Vakuutusyhtiö käsittelee vahingon, ja jos se korvataan, sinun ei tarvitse maksaa omavastuuta tai huolehtia bonusmenetyksistä.
Katso täydellinen vastaus

Mitä tehdä jos vastapuoli ei tee Vahinkoilmoitusta?

Miten toimia peltikolaritilanteessa, jos vastapuolella ei ole liikennevakuutusta? – Mitä, kuka, missä? Selvitä toisen osapuolen kanssa, mitä tapahtui ja oletteko samaa mieltä tapahtumien kulusta. Vaihtakaa yhteystietoja ja tarkistakaa ne esimerkiksi ajokorteista.Ota kuvia ajoneuvoista, aiheuttajan rekisterikilvestä ja ajokortista.

Voitte yhteisesti myös kirjata tapahtumat ylös vapaamuotoisesti tai vahinkoilmoituslomakkeelle, jos sellainen sattuu autossa mukana olemaan. Tarvittaessa voit aina soittaa poliisille ja pyytää apua. Jos asian selvittäminen toisen osapuolisen kanssa ei syystä tai toisesta onnistu, tee vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöösi niillä tiedoilla mitä on.

Ilmoita vahingosta vakuutusyhtiöön, Voit ilmoittaa vahingon joko omaan vakuutusyhtiöösi tai aiheuttajan ilmoittamaan vakuutusyhtiöön. Jos jo tässä vaiheessa on selvillä, että vahingonaiheuttaneella ei ole vakuutusta, voit ilmoittaa vahingosta suoraan Liikennevakuutuskeskukseen,

 • Jos vastapuolen vakuuttamattomuus selviää vakuutusyhtiön korvauskäsittelyssä, toimittaa vakuutusyhtiö tiedot vahingosta edelleen Liikennevakuutuskeskukseen.
 • Vakuuttamattoman ajoneuvon omistaja ei välttämättä kiirehdi oman vahinkoilmoituksensa jättämisen kanssa, vaikka olisi sen luvannut tehdä.
 • Vahingonkärsineenä osapuolena sinun on hyvä olla valmis tekemään vahinkoilmoitus ja toimittamaan tarvittavat lisätiedot vakuutusyhtiöön, jotta saat korvausasiasi vireille.

Onko kasko käytettävissä? Jos sinulla on kiire oman auton korjauksen kanssa ja ajoneuvossasi on kaskovakuutus, harkitse sen käyttämistä. Korvauksen kaskovakuutuksesta saa usein nopeammin kuin liikennevakuutuksesta, koska esimerkiksi syyllisyyskysymyksiä ei tarvitse arvioida.
Katso täydellinen vastaus

Kannattaako auton naarmu korjata?

Naarmuja auton maalipinnassa? Mitä Tehdä Kun Joku On Naarmuttanut Autoa S uurilla nopeuksilla ajettaessa pienetkin kivet ja renkaista irtoavat nastat voivat tehdä tuhoa auton maalipinnalle, tuulilasille tai puskurille. Kiveniskemien lisäksi naarmuja voi tulla huolimattomasta oven avauksesta, auton parkkeerauksesta ahtaalla parkkipaikalla tai kevyes t ä kolaritilantees ta,

 • Valoisaan aikaan pienet naarmut ja kolhut nousevat auton pinnasta selkeämmin esiin, kun aurinko paistaa ja auto on puhdas,
 • Naarmujen korjaaminen on helpompaa mitä pienempiä ne ovat.
 • Pintanaarmut ovat lähinnä vain esteettinen haitta.
 • Mikäli naarmukohdassa on nähtävissä peltiä, on suositeltavaa korjauttaa naarmu mahdollisimman pian.

Jos isot ja syvät naarmut jättää korjaamatta, voi ruoste levitä maalipinnan alle ja maalipinta alkaa irtoamaan. Nopeasti korjattu naarmu estää isommat vauriot ja on huomattavasti edullisempi korjata, ku i n korjaamattoman naarmun aiheuttamat vahingot.
Katso täydellinen vastaus

Milloin peräänajaja on syytön?

Peräänajaja ei kuitenkaan aivan aina ole syyllinen. Jos edellä ajava jarruttaa tiukasti ilman pätevää syytä esimerkiksi päätiellä, tällaisissa tapauksissa onkin syylliseksi tuomittu jarruttaja eikä peräänajaja.
Katso täydellinen vastaus

Mihin voi ilmoittaa hylätystä autosta?

Siirrettävästä ajoneuvosta ilmoittaminen – Tienkäyttäjä voi ilmoittaa havaintonsa siirrettävästä ajoneuvosta Tienkäyttäjän linjalle, puh.0200 2100. Ilmoituksessa tulee mainita ajoneuvon sijainti (kunta, osoite, tiennumero tai tiennimi) ja rekisteritunnus tai ajoneuvon tuntomerkit.
Katso täydellinen vastaus

Mitä tehdä jos joku ajaa liian lähellä?

Turvavälin puuttumisesta voi napsahtaa sakko – Poliisilla on mahdollisuus sakottaa turvavälin puuttumisesta, ja on ylikonstaapeli Päiviö Roukalan mukaan sakotettukin, mutta tilanteita on vaikeaa näyttää toteen. Sakotuksella pyritäänkin puuttumaan vain sellaisiin tilanteisiin, joissa perässä ajaminen jatkuu pitkään ja siitä aiheutuu vaaratilanne, Roukala kertoo.

 1. Ihmisillä on eriäviä käsityksiä ylipäänsä siitä, kuinka lähellä perässä ajetaan tai kuinka kauan ajetaan.
 2. Jos poliisi sattuu olemaan lähellä, voidaan perässäroikkuja yrittää pysäyttää ja keskustella asiasta.
 3. Orostan kuitenkin, että perässä liian lähellä, ilman turvaväliä, ei saisi missään nimessä ajaa.

Se on vaarallinen ajotapa, Roukala muistuttaa. Turvavälin pitäminen auttaa myös ohituksessa. – Ohittaminen helpottuu huomattavasti, kun edessä on pelivaraa ottaa vähän vauhtia kiihdytykseen, ja pääsee näkemään eteenpäinkin paremmin kuin edellä menevän puskurissa roikkumalla.
Katso täydellinen vastaus

Kauanko vahinkoilmoitus kestää?

Miten kauan käsittely kestää? Miksi käsittelyajat vaihtelevat? – Yksittäisen hakemuksen käsittelyaikaa on vaikea arvioida täsmällisesti. Noin puolet vahinkoilmoituksista ratkaistaan reilun seitsemän kuukauden kuluessa ja yli 90 prosenttia vahinkoilmoituksista vuoden kuluessa vahinkoilmoituksen saapumisesta.
Katso täydellinen vastaus

Kannattaako tehdä vahinkoilmoitus?

Vahinkoilmoitus kannattaa tehdä heti sen jälkeen, kun auto on kolhiintunut. Viivyttely voi maksaa tuntuvasti. Vauriokorjaamoketju Autoklinikan tilaaman kyselyn perusteella osa autoa kolhineista häpeää tekosiaan niin, että vaurioista ei kerrota muille. Autoklinikan työnjohtaja Marko Tuokko kertoo, miksi vauriotapaukset tulisi huolehtia vakuutusyhtiön tietoon ja korjautettavaksi mahdollisimman pian.

 • Tuokon mukaan vauriokorjaamisen salailu on kuitenkin melko harvinaista.
 • Hän muistaa viime vuosilta muutamia tapauksia, joissa asiakkaat ovat korjauttaneet auton omistajalta salaa tai jättäneet asian mainitsematta vakuutusyhtiölle.
 • Iusallisimmat tilanteet liittyvät vanhemmalta lainassa olevan auton kolhimiseen.

– Saimme arvioitavaksi kerran auton, jonka puskurin autonomistajan tytär ehti kolhaista vain muutamaa päivää ennen aiemman vaurion vuoksi sovittua korjausaikaa. Tytär ei halunnut töppäilynsä paljastuvan äidilleen, joten hoidimme puskurin kuntoon hänen laskuunsa.

 1. Äiti toi autonsa meille myöhemmin varsinaiseen korjaukseen tietämättä asiasta mitään.
 2. Yleisiä syitä vaurioiden salaamiselle ovat myös saituus ja häpeä auton kunnossapidon laiminlyönnistä.
 3. Moni autonsa kolhinut odottaa, että lommoja tai naarmuja tulee useampia ennen kuin raaskii korjauttaa ne.
 4. Odottaminen ei kuitenkaan kannata, sillä autovakuutus kattaa vain ne vauriot, jotka on ilmoitettu vakuutusyhtiöön vuoden sisään vahinkopäivästä.

Vaurioita syntyy aina kun kaksi autoa kolahtaa toisiinsa, Autoklinikan työnjohtaja Marko Tuokko muistuttaa. Kuva: Kimmo Taskinen – Eräs asiakkaamme oli onnistunut vaurioittamaan uuden Mazdansa etupuskurin pian hankinnan jälkeen. Hän sai aikaiseksi tuoda sen arvioitavaksi ja korjautettavaksi vasta neljän vuoden kuluttua tapahtuneesta.

 • Oska asiakas ei ollut tehnyt vahinkoilmoitusta ajoissa, hän joutui kustantamaan koko 2 000 euron korjaussumman itse, vaikka oli maksanut tunnollisesti kaikki vakuutusmaksunsa, Tuokko muistelee.
 • Autovakuutuksen piikkiin tehtävään vauriokorjaamiseen liittyy Tuokon mukaan väärinkäsityksiä tai tietämättömyyttä etenkin nuorten keskuudessa.

He saattavat ajatella, että korjaaminen tulee kalliiksi, jos vahinko on itse aiheutettu. Moni ei lisäksi muista, että vahinkoilmoitus pitää tehdä ennen auton korjaamista, jotta vakuutuskorvauksen saa käyttöönsä. Pysäköintialueiden kolaritapauksissa ja risteyksien peräänajoissa hyviin käytöstapoihin kuuluu yhteystietojen vaihtaminen, vaikka autoihin ei silmämääräisesti vaikuttaisi tulleen vaurioita.

 • Tämä on erityisen tärkeää niissä tilanteissa, joissa toinen osapuoli ei ole paikalla tai jos käytössä oleva auto ei ole omissa nimissä.
 • Iso osa vaurioista on sellaisia, ettei maallikko välttämättä erota niitä omin silmin.
 • Äytännössä kaikki autoon tulleet tönäisyt kannattaa käyttää arvioittamassa autokorjaamossa, sillä iso osa vaurioista on sellaisia, ettei maallikko välttämättä erota niitä omin silmin.

Vaurioita syntyy aina kun kaksi autoa kolahtaa toisiinsa, Tuokko muistuttaa. Suurimmat vauriot etupuskurin osuessa takapuskuriin tulevat usein pellin ja muovikuoren alle. Ongelmia saattaa ilmetä esimerkiksi siinä, ettei takaluukku enää aukea. Etenkin jos etupää osuu vetokoukkuun, ei kannata lähteä liikkeelle ennen kuin on varmistanut, ettei autosta vuoda nesteitä ulos.
Katso täydellinen vastaus

Milloin vakuutus ei korvaa kolaria?

Mitä liikennevakuutus korvaa – Lakisääteinen liikennevakuutus korvaa liikennevahingossa aiheutuneet henkilövahingot sekä ulkopuolisille aiheutuneet omaisuusvahingot. Ajoneuvojen yhteenajotilanteissa korvataan syyttömän osapuolen ajoneuvon vauriot. Liikennevakuutus ei korvaa omalle ajoneuvolle tai tässä ajoneuvossa olevalle omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja.

 1. Näitä vahinkoja voidaan korvata esimerkiksi vapaaehtoisesta ajoneuvovakuutuksesta eli kaskovakuutuksesta.
 2. Lue lisää sivulta Vapaaehtoinen kaskovakuutus,
 3. Liikennevahingon korvaamisen edellytyksenä on, että vahinko on aiheutunut ajoneuvon liikenteessä käytössä.
 4. Vahinko korvataan pääsääntöisesti, vaikka kukaan ei olisi huolimattomuudellaan aiheuttanut vahinkoa.

Poikkeuksena ovat ajoneuvojen yhteenajotilanteet. Haettaessa korvausta vastapuolen liikennevakuutuksesta yhteenajotilanteessa korvattavuuden edellytyksenä on, että vahinko on aiheutunut vastapuolen ajoneuvon kuljettajan tai omistajan huolimattomudesta, liikennesääntöjen vastaisesta kulusta tai ajoneuvon puutteellisesta kunnosta.
Katso täydellinen vastaus

Saako autoa korjata itse?

Auton omistaja tai haltija tekee aina itse päätöksen siitä missä hänen autonsa korjataan – Vakuutusyhtiöiden suositusten lisäksi h ämmennystä korjaamon valintaan saattaa aiheuttaa yhä edelleen varsin yleinen uskomus automerkkien takuuehdoista. mukaan auton omistaja saa vapaasti päättää, missä huollattaa autonsa ilman autonvalmistajan antaman takuun raukeamista.

Sama pätee myös kolarikorjauksissa, sillä automerkkien takuuehdot eivät vaadi kolarivaurioidenkaan korjaamista merkkikorjaamossa. Asetukset takuun säilymisestä säädettiin alkuperin vuonna 2002, ja tarkennukset ja nykymuotoon saattaminen tehtiin 2010, V aikka asetuksista on jo kymmenen vuotta aikaa herättää tämä edelleen hämmennystä autoilijoiden keskuudessa.

Säädetty asetu ksen tarkoituksena on pitää huol i kilpailusta, etteivät autovalmistajat pysty pitämään autojensa huoltoon vaadittavaa tietoa pelkästään omilla merkkihuolloillaan ja tämän avulla määrittämään palvelulle haluamansa hinnan.
Katso täydellinen vastaus

Voiko auton vakuutus olla toisen nimissä?

Usein kysyttyä | Ajoneuvovakuutukset | If Vakuutuksenottajan tulee liikennevakuutuslain mukaan olla joko ajoneuvon omistaja tai ajoneuvon haltija, mikäli ajoneuvolla sellainen on. Haltijalla tarkoitetaan ajoneuvon pääasiallista käyttäjää, kun tämä on joku muu henkilö kuin ajoneuvon omistaja.

Esimerkiksi työsuhdeauton todellinen käyttäjä tai autoa pääasiallisesti käyttävä perheen jäsen tulee merkitä ajoneuvorekisteriin haltijana, mikäli auto on tämän henkilön käytössä yli 30 päivän ajan. Esimerkki 1: Perheeseen hankitaan auto, jota juuri ajokortin saanut poika käyttää satunnaisesti, tai poika alkaa satunnaisesti ajaa perheen autoa.

Pääasiallisena käyttäjänä säilyy auton omistava äiti. Poikaa ei tarvitse merkitä auton haltijaksi, mutta hänet tulee huomioida autoa ajavana nuorena kuskina uutta vakuutusta hankittaessa tai päivittää nuori kuski nykyisen vakuutuksen tietoihin. Esimerkki 2: Perheeseen hankitaan auto juuri ajokortin saaneen tyttären käyttöön tai isän käytössä ollut auto siirtyy tyttären käyttöön.

Isä säilyy auton omistajana. Tytär tulee merkitä ajoneuvorekisteriin auton haltijaksi, ja myös vakuutus kannattaa ottaa hänen nimiinsä. Tällöin tytär alkaa jo nuorella iällä kartuttaa bonuksia itselleen, eivätkä hänelle mahdollisesti sattuneet vahingot toisaalta pääse laskemaan isän bonuksia. Viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi muuttaa pois kotoa, vakuutus tulisi ottaa suoraan hänelle ajoneuvon haltijana tai uutena omistajana.

Muille kuin ajoneuvon oikealle omistajalle tai haltijalle ajoneuvoa ei saa vakuuttaa. Jos vakuutusyhtiölle ilmoitetaan väärät tiedot omistajasta tai haltijasta, vakuutus voidaan myöhemmin peruuttaa ja vakuutuskorvaukset evätä. : Usein kysyttyä | Ajoneuvovakuutukset | If
Katso täydellinen vastaus

Mitä jos auto menee lunastukseen?

Liikennevakuutus pakollinen, kaskosta korvataan vahinkoja – Liikennevakuutus on lakisääteisesti pakollinen kaikille liikenteessä käytettäville moottoriajoneuvoille ja perävaunuille, ellei liikennevakuutuslaissa toisin määrätä. Lakien velvoittavuus varmistaa, että jokaisella autoilijalla on vakuutus, joka vahingon sattuessa korvaa syyttömälle osapuolelle aiheutuneet vahingot, pääsääntöisesti kaikkien osapuolten henkilövahingot sekä muita omaisuusvahinkoja liikennevakuutuslain mukaisesti.

 • Orvaus maksetaan sen osapuolen liikennevakuutuksesta, joka on aiheuttanut vahingon.
 • Liikennevakuutuksesta ei korvata liikennevahingon aiheuttaneen ajoneuvon vaurioita.
 • Jos syyllisyys jää osoittamatta, ajoneuvon vahinkoja ei korvata liikennevakuutuksesta.
 • Omalle autolle aiheutuneiden vahinkojen varalta ajoneuvon voi vakuuttaa vapaaehtoisella auto vakuutuksella eli kaskovakuutuksella.

Kolariauto voidaan lunastaa liikennevakuutuksen tai vapaaehtoisen autovakuutuksen eli kaskon perusteella. Liikennevakuutuksessa ajoneuvo lunastetaan aina käyvästä arvosta. Kaskovakuutuksesta saatetaan maksaa käypää arvoa suurempia korvauksia. Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto Lähde: Lunastus kasko- ja liikennevakuutuksesta (FINE 2019) Artikkeli julkaistu alun perin 27.10.2019
Katso täydellinen vastaus

Onko auto pakko antaa lunastukseen?

Vakuutusyhtiö lunastaa auton tietyillä ehdoilla kolarin jälkeen, mikäli autossa on niin sanottu Kasko-vakuutus. Normaalisti auto korjataan entistä vastaavaksi, mutta jos korjauskustannus nousee yli 70 prosenttiin auton arvosta, se lunastetaan.
Katso täydellinen vastaus

Mitä autoa hinataan eniten?

Nämä automerkit työllistävät eniten hinausfirmoja – lista saattaa yllättää laatutietoisen Julkaistu 06.10.2021 17:43 POP Vakuutus julkaisi tilastot eniten hinattavaksi joutuvista automerkeistä. Kärkisijoille on päätynyt kalliiksi laatuautoiksi miellettyjä merkkejä.

 1. POP Vakuutuksen tilastot osoittavat, että BMW, Mercedes-Benz, Citroen ja Audi työllistävät eniten hinausfirmoja, kerrotaan POP Vakuutuksen tiedotteessa.
 2. Hinausmääriä tutkittiin kolmen vuoden ajalta.
 3. Useimmiten hinausauto tilataan POP Vakuutuksen mukaan teknisen vian takia.
 4. Huomattavasti harvemmin syynä on onnettomuus.

Tässäkin on kuitenkin nähtävissä merkkikohtaisia eroja. Toyotalla yli viidennes hinauksista johtuu kolarista. Kolareiden osuus hinauksista on pienin Saabilla.
Katso täydellinen vastaus

Saako autoa ajaessa syödä?

2. Ylimääräinen toiminta auton ratissa – Vaikka kuskista tuntuu, ettei kappaleen vaihtaminen puhelimesta tai navigaattorin säätäminen vaaranna liikennettä, on muistettava, että kaikki ylimääräinen näpräys hidastaa reagointiaikaa. – Liikenteessä näkee aivan kaikenlaista.

 • Esimerkiksi, että katsotaan tabletilta elokuvia ajon aikana.
 • Myös ruokailu on ylimääräistä ja ei-toivottua toimintaa, jos ollaan auton ratissa.
 • Oulujen alkaessa on kuskien oltava tarkkana suojateiden läheisyydessä.
 • Uva: Henrietta Hassinen / Yle Ylikonstaapeli Nygård muistuttaa, että vaikka syömistä ja juomista ei varsinaisesti ole kielletty, niin kaikki ylimääräinen pitäisi jättää pois.

– Siinä mennään niin sanotulla harmaalla alueella. Eihän syömistä tai juomista ole suoranaisesti kielletty, mutta mikäli se aiheuttaa häiriötä tai vaaratilanteita, niin silloinhan se tulee kielletyksi.
Katso täydellinen vastaus

Mitä pitää tehdä jos auto lähtee luisuun?

Ammattilaisen opeilla talven liukkailla – vinkit suoraan Kankkusen ajokoulusta Teknavi pääsi mukaan paljon kansainvälistäkin julkisuutta saaneeseen Juha Kankkusen ajokouluun Kuusamoon. Pääsimme harjoittelemaan nelivetoisilla autoilla ajoneuvon hallintaa liukkaissa olosuhteissa monipuolisilla jääradoilla.

Yksi liukkaalla ajamisen kulmakivistä on rauhallinen toiminta. Auto ei reagoi kuljettajan käskyihin yhtä terävästi kuin pitävällä alustalla, ja tästä viiveestä johtuen kokematon kuljettaja sortuu usein turhan suuriin ohjausliikkeisiin. Tämä puolestaan johtaa pidon palautumisen myötä teräviin ja suuriin liikkeisiin, joiden seurauksena auto voi pahimmillaan lähteä hallitsemattomaan luisuun.

Rauhallisten liikkeiden lisäksi on tärkeää tietää, kuinka oma auto käyttäytyy ääritilanteissa. Tähän vaikuttavat esimerkiksi hallitsevat ajo-olosuhteet, renkaat, autossa oleva kuorma sekä ajonvakautusjärjestelmät. Nykyisellään apujärjestelmät tekevät ajamisesta helppoa, eikä niiden toimintaa välttämättä edes huomaa, mikäli siihen ei osaa kiinnittää huomiota. Mitä Tehdä Kun Joku On Naarmuttanut Autoa Juha näytti mallia nelivetoautolla ajamiseen Golf R:llä Mitä Tehdä Kun Joku On Naarmuttanut Autoa Teknavin testikuski Risto Virtanen on yksi Kankkusen vakiokouluttajista Vetotavat tuovat myös eroavaisuuksia autojen välille. Kaksivetoisilla autoilla kuljettaja havaitsee liukkauden helpommin auton sutiessa liikkellelähdöissä. Nelivetoisella autolla liukkautta ei huomaa yhtä helposti, minkä vuoksi nelikon ratissa on äärimmäisen tärkeää tiedostaa ajopinnan liukkaus esimerkiksi turvallisessa paikassa hieman voimakkaammin jarruttamalla.

Lisäksi luistotilanteissa eri vetotavat vaativat erilaista toimintaa. Etuveto on herkin aliohjautumiselle, eli auto niin sanotusti puskee. Kaasua nostamalla auton perä useimmiten lähtee kevyeen luisuun ja auto alkaa kääntyä paremmin haluttuun ajosuuntaan. Takavedolle tyypillinen tilanne on perän irtoaminen luisuun.

Tämän saa korjattua niin sanotulla vastaohjauksella, jolloin ohjauspyörää käännetään auton luisusuuntaan. Nelivetoisella autolla kaikki liikkeet tulee pitää pienempinä ja kaksivetoisten autojen tyyliin neliveto ei tarvitse vastaohjausta. Nelivetoiselle autolle nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että eturenkaat suunnataan aina haluttuun ajosuuntaan ja kääntymistä avustetaan kaasun käytöllä liukkaissa olosuhteissa.

Tarkista renkaiden kunto Tunnustele pidon määrää turvallisessa paikassa esimerkiksi hieman voimakkaammalla jarrutuksella Toimi rauhallisesti auton lähtiessä luisuun Mahdollisuuden tullessa vastaan, tutustu autosi ominaisuuksiin esimerkiksi jääradalla Suhteuta ajonopeutesi olosuhteisiin

Kuvat: Mikko Autio : Ammattilaisen opeilla talven liukkailla – vinkit suoraan Kankkusen ajokoulusta
Katso täydellinen vastaus

Saako autoa korjata itse?

Auton omistaja tai haltija tekee aina itse päätöksen siitä missä hänen autonsa korjataan – Vakuutusyhtiöiden suositusten lisäksi h ämmennystä korjaamon valintaan saattaa aiheuttaa yhä edelleen varsin yleinen uskomus automerkkien takuuehdoista. mukaan auton omistaja saa vapaasti päättää, missä huollattaa autonsa ilman autonvalmistajan antaman takuun raukeamista.

Sama pätee myös kolarikorjauksissa, sillä automerkkien takuuehdot eivät vaadi kolarivaurioidenkaan korjaamista merkkikorjaamossa. Asetukset takuun säilymisestä säädettiin alkuperin vuonna 2002, ja tarkennukset ja nykymuotoon saattaminen tehtiin 2010, V aikka asetuksista on jo kymmenen vuotta aikaa herättää tämä edelleen hämmennystä autoilijoiden keskuudessa.

Säädetty asetu ksen tarkoituksena on pitää huol i kilpailusta, etteivät autovalmistajat pysty pitämään autojensa huoltoon vaadittavaa tietoa pelkästään omilla merkkihuolloillaan ja tämän avulla määrittämään palvelulle haluamansa hinnan.
Katso täydellinen vastaus

Miten saa auton pois Jumista?

Ennen kaikkea tarvitaan malttia ja rauhallista kaasujalkaa. Silloin tästä Autoliiton ja muiden asiantuntijoiden hyväksymästä kolmen konstin listauksesta saa hyödyn irti.1. Kaiva lunta pois Jos lumeen juuttuu joko aamulla töihin lähtiessä tai matkan aikana, voi lumilapio olla tarpeen. Mitä Tehdä Kun Joku On Naarmuttanut Autoa 2. Kokeile heijaamista Auton niin sanottu heijaaminen voi auttaa, kun autoa yrittää ajaa pois jumista. Autoa heijataan eteen ja taakse. Auton liikerata kasvaa, kun pyörät auraavat kulku-uraa. Lopulta liikerata pitenee ja auton saa ajettua pois jumista. Usein etuvetoinen auto lähtee jumista paremmin peruuttamalla kuin eteenpäin ajamalla.3.
Katso täydellinen vastaus