Parhaiten tepsii kuuma liisteri ja puolentoista tunnin pituinen odotus. Vanhan tapetin poistamiseen on olemassa jos jonkinlaisia aineita. Yleensä niiden teho ei ole juuri vettä kummempaa. Kaikkein tehokkain ja vähiten muuta tuhoa aiheuttava tapa poistaa vanhat tapetit seinästä on käyttää kuumaa liisteriä.
Katso täydellinen vastaus
Contents
- 1 Pitääkö vanha tapetti poistaa?
- 2 Miten Liisterin saa pois seinästä?
- 3 Onko tapetti hengittävä?
- 4 Voiko vanhan tapetin päälle maalata?
- 5 Mitä tehdä ylijäämä Tapetista?
- 6 Mikä tapetti Pinkopahvin päälle?
- 7 Pitääkö listat poistaa kun Tapetoi?
- 8 Mikä on Palstautuva tapetti?
- 9 Mitä on Tapettiliisteri?
- 10 Voiko tapetin päälle laatoittaa?
- 11 Voiko vanhan tapetin päälle laittaa Lasikuitutapetin?
Pitääkö vanha tapetti poistaa?
Vanha tapetti irti – Vanha tapetti kannattaa yleensä poistaa ennen uuden asennusta, sillä vanhan tapetin päälle tapetoidessa ei voi varmuudella tietää kuinka hyvin se on alustassaan kiinni. Vanhan tapetin saa helpoiten seinästä pois käyttämällä tapetinirrotusainetta, Katso alla olevalta videolta, miten tapetin poisto kannattaa tehdä.
Katso täydellinen vastaus
Miten saada vanha tapetti pois?
Ohjeita tapetin poistamiseen –
Sekoita liisterijauheesta ja mahdollisimman kuumasta vedestä paksu liisteri ja sivele sitä paksu kerros vanhan tapetin pintaan. Anna tapettipinnan vettyä kunnolla niin, että tapettipintaan nousee kupruja ja tapetti vettyy irti. Veteen laimennettavat geelipohjaiset tapetinpoistoaineet auttavat vanhan tapetin irtoamista seinäpinnoista ja tekevät tapetin poistamisesta helpompaa. Esimerkiksi sopii paperi-, vinyyli- sekä non woven -tapeteille. Tapetinpoistoainetta levitetään telalla tai siveltimellä vanhan tapetin pintaan ja aineen annetaan vaikuttaa noin puolen tunnin ajan, kunnes tapetti on vettynyt. Kun tapetti on turvonnut, vuodat irtoavat helposti. Mikäli tapettikerroksia on useita, poistoainetta joudutaan lisäämään useampaan kertaan. Jos tapetti on pesunkestävää, sen pinta karhennetaan rikki ennen tapetinpoistoaineen levitystä. Jos seinään jää pieniä tapettisuikaleita, ne saa pois teräväreunaisella teräslastalla, Lastan kanssa kannattaa työskennellä varoen, jotta seinään ei tule koloja. Hankalinta uuden tapetin asennus on silloin, kun seinässä on lasikuitutapettia. Sen irrottaminen on niin työlästä ja hankalaa, että pinta kannattaa mieluimmin peittää tasoitetapetilla, ohuella saneerauslevyllä tai seinätasoitteella.
Miten saa Tapettiliiman pois seinästä?
Tapettiliiman poistaminen – Kun olet poistanut tapetin seinästä, on todennäköistä, että seinä on jäänyt liimasta tahmeaksi. Helpoin tapa poistaa liima on hinkata seinää kuumaan saippuaveteen kastetulla sienellä. Käsitiskiaine sopii tähän puuhaan mainiosti.
Katso täydellinen vastaus
Mitä tehdä kun tapetti ei irtoa?
Irrota vedellä tai laihalla liisterillä – Vanhan tapetin poistaminen voi tuntua viheliäältä, mutta oikeilla opeilla homma hoituu. K-rauta kertoo, että paperimaisiin, vettä läpäiseviin tapetteihin paras poistotapa on vesi. Työvälineeksi sopii sieni. Tapetin saa myös irti laihaa liisteriä käyttämällä, Martat vinkkaavat.
Katso täydellinen vastaus
Miten Liisterin saa pois seinästä?
Lastalla kaapiminen normaalisti riittää. Vesiohenteinen maali pysyy kiinni, vaikka liisteriä on vähän alla.
Katso täydellinen vastaus
Mitä maksaa tapetin poisto?
Viimeisen 12 kuukauden aikana tapetin poisto on maksanut keskimäärin 1 433 euroa ja neliöhinta on ollut keskimäärin 21,18 euroa/m². Edullisin työ oli tapetin poisto hintaan 1 000 euroa. Kallein työ oli tapettien irrottaminen, mikä maksoi 2 000 euroa.
Katso täydellinen vastaus
Onko Tapeteissa asbestia?
Keittiön kaakeleiden tai vinyylilaattojen vaihtaminen voi pölläyttää ilmaan asbestipölyä. Kesä on mukavaa aikaa tehdä pientä remonttia. Ennen vasaraan tarttumista voi kuitenkin olla syytä ottaa yhteyttä asbestikartoittajaan. Kartoittajan tehtävänä on selvittää, onko rakenteissa muun muassa keuhkosyöpäriskiä nostavaa asbestia.
Vuoden 2016 alussa voimaan tullut laki edellyttää, että asbestin selvittäminen on pakollista, jos remontissa puretaan rakenteita, joissa voi olla asbestia. Laki koskee ennen vuotta 1994 valmistuneita rakennuksia. Käytännössä tämä voi tarkoittaa kartoittajan kutsumista paikalle vaikkapa silloin, kun puretaan keittiökaakeleita tai vinyylilaattoja.
Jopa seinän poraaminen voi pölläyttää ilmaan terveysriskin. Asbestialtistus voi tulla myös kylpyhuoneremontin yhteydessä. Vanhan tapetin altakin voi löytyä asbestia. Lista on pitkä, sillä asbestia on käytetty monessa kohtaa, esimerkiksi putkieristeissä, tasoitteissa, maaleissa, liimoissa, putkieristeissä, rakennuslevyissä, ovissa ja julkisivumateriaaleissa.
Katso täydellinen vastaus
Onko tapetti hengittävä?
Perinnerakentaja haluaa, että hänen tapettinsa läpäisee sekä kaasumaisen että nestemäisen veden. Useimmat tapettivalmistajat ilmoittavat, että heidän tapettinsa on hengittävä, mutta he tarkoittavat sillä yleensä vain kaasumaisen veden, ilmassa leijuvien mesimolekyylien, läpäisykykyä.
Katso täydellinen vastaus
Voiko vanhan tapetin päälle maalata?
Ensisijaisesti suosittelemme tapetin poistamista ennen maalaamista. Jos kuitenkin päädyt tapetin päälle maalaamiseen, huomioi muutama asia: Jos tapetti on huonosti seinässä kiinni, alkaa se myös helposti maalauksen aikana kupruilla. Usein kuprut tasoittuvat maalin kuivuttua yön yli.
Katso täydellinen vastaus
Mitä tehdä ylijäämä Tapetista?
Kerää ylijäämä tapetteja kirpputoreilta,kierätyskeskuksita tai varastosta. Taulun pohjaksi käy vaneri tai muu kevyt alusta. Leikkaa tapetista haluamasi kokoinen pala ja liimaa tapetti erikeepperillä tai liisterillä vanerilevyyn. Anna kuivua puoli tuntia ja taulu on valmis.
Katso täydellinen vastaus
Voiko tapettia pestä?
Tapetoitu seinä pysyy hyvänä vuosia oikealla huolenpidolla. Lue, kuinka poistat tahrat, tummentumat ja häivytät naarmut. Tapetit ovat nykyisin kestäviä. Niiden puhdistaminen ja pesu onnistuu hyvin, mutta yksi sääntö kannattaa pitää mielessä. “Mitä kauemmin tahra on tapetissa, sitä epätodennäköisempää sen pois saaminen on”, sanoo Aku Kiiveri Tapettitaivas.fi sta.
Katso täydellinen vastaus
Voiko Tasoitetapetin laittaa tapetin päälle?
Voiko kuvio- ja kangastapettien päälle levittää tasoitetta? Kyllä voi. Jos tarkoituksesi on maalata seinä, joka on tapetoitu kohokuvioidulla tai kangastapetilla, ja haluat seinäpinnasta tasaisen, täytyy seinä ensin tasoittaa kokonaan. Joskus kohokuvioitujen tapettien päällikerros on helposti revittävissä pois.
- Tämän jälkeen tasoite levitetään koko seinäpinta-alalle katosta lattiaan.
- Työtä varten tarvitset leveän levityslastan.
- Aikki tasoitteet kutistuvat hieman kuivuessaan.
- Järkeen käyvin tapa on levittää tasoitetta “lavealti”.
- Varsinkin viimeistä tasoitekerrosta levitettäessä, koska tasoitekerrosten välillä joudut hiomaan pintaa saadaksesi aikaan tasaisen lopputuloksen.
Tasoite kuivuu huonosit, eikä myöskään kiinnity kunnolla, jos sitä levitetään liian paksulti. Tässä toimii sama periaate kuin maalauksessakin: useampi tasoitekerros johtaa parempaan lopputulokseen. Aivan kuten maaleissakin, on tasoitteissakin eri ominaisuuksia.
Lue valmistajan ohjeet huolella. Parhaimman lopputuloksen saat aikaan, kun hiot tasoitepinnan mahdollisimman tasaiseksi ennen seuraavan tasoitekerroksen levittämistä. Puhdista seinä hiontapölystä ennen kuin levität uuden kerroksen tasoitetta. Muuten tasoite ei kiinnity, vaan jää pyörimään lastaan. HUOM! EasyUp tapetit kannattaa ehkä pohjamaalata ennen tasoitteen levittämistä, jotta tapettiin ei muodostu kupruja.
: Voiko kuvio- ja kangastapettien päälle levittää tasoitetta?
Katso täydellinen vastaus
Miksi tapetti ei pysy seinässä?
Remontti-sarja: Tapetointi – Koti asemalla Mähän olen kerran jo noin vuosi sitten tehnyt kattavat postaukset meidän talon tapeteista, enkä lähde niitä siis uudelleen listaamaan. Ne postaukset löytyy ja, Meiltähän löytyy 9-10 erilaista tapettia, joten tapetointia on tässä talossa tullut tehtyä jo melko paljon.
Ajattelin käydä läpi meidän tapetointitekniikan. Niin ja meillähän on siis käytetty paperitapettia, joka on ihan erilaista tapetoida kuin muut. Ollaan kaksi vessaa tapetoitu roiskeita kestävällä tapetilla. Vaikka monet sanoo että nykyaikaisett tapetit on helpompia tapetoida, me ollaan todettu just toisinpäin.
Mikä voi myös johtua siitä että totuttiin paperitapetteihin. Kuten kaikki uusi, tapetointi alkoi melko sähläten ja kiroillen, mutta pikkuhiljaa siihen tuli omat tavat, rutiinit ja kikkakolmoset. Yleensä minä liisteröin, ja mies pisti tapetit seinään. Se systeemi toimi hyvin.
Mun hermot ei olisi kestänyt korkeilla tikkailla seisomista ja sitä välillä hyvinkin pikkutarkkaa hommaa. Nyt asiaan. Huom! Tässä ohjeessa ei ole huomioitu mahdollisia seinänpurku/pinkopahvituksia tms. Tarvikkeet: vesipullo, seinän tasoiteaine, (pohjamaali), hiomapaperi tms, liisteri, mattoveitsi, (tapetointipöytä), liisterisuti, liisteröinti lasta/harja, paperipaino ja mitta.
Hyvä tapettimyyjä ohjeistaa tapettimäärien valinnassa. Itse kerroin Helsingin Tapettitalon myyjälle huoneen koon, ja hän laski mulle rullien määrän. Rullien määrään vaikuttaa paljon myös tapetin kohdistusväli. Jos kuvio on pientä ja usein samoin toistuvaa, tapettia ei tarvitse niin paljon.
Jos kuvio on isoa ja monimutkaista, on määrä isompi ja hukkapaloja tulee enemmän. Alkuun tehdään tietty pohjatyöt. Mahdolliset edelliset tapetit revitään pois. Paperitapetit lähtee tosi hyvin kun ne ensin suihkuttaa märäksi suihkepullolla, antaa veden hetken imeytyä ja sitten voitkin repiä tapetit isoina paloina pois.
Paitsi jos tapetoinnissa on käytetty jotain erikeeper-hirvitysliimaa Meidän vanhat tapetit oli jotain muovipintaista. Niistä revittiin eka kerros kuiviltaan irti, ja pohjakerros kasteltiin. Jostain syystä joissain huoneissa tapetti irtosi leikiten, joissain ei.
- Aluksi irroitetaan pintavetona asennetut johdot seinistä, paitsi jos halutaan tapetoida niiden päältä.
- Me laitettiin johdot tapettien päälle.
- Myös lattia-ja kattolistat irroitetaan.
- Seuraavaksi tasoitetaan seinät.
- Mahdolliset kolot pakkeloidaan ja annetaan pakkelin kuivua.
- Sitten seinä hiotaan kevyesti läpi.
Mitään vähänkään terävää ei kannata seinään jättää tai tapetti voi revetä. Tarvittaessa voit pohjamaata vielä seinän. Meillä tapettia poistaessa repeytyi myös paikoin seinälevyjen pinta, ja valkoisen pinnan alta tuli esiin ruskea täytemassa. Maalasimme ruskeat kohdat kevyesti ja hioimme reunat.
Joillakin on myös tapana maalata vuotien välikohdat tapetin väriseksi. Vanhoissa taloissa kun seinät liikkuu ja välillä seinä saattaa irvistää tapettivuotien välistä. Esimerkiksi tumman tapetin välissä valkoinen seinä irvistää rumasti. Me ei kyllä tehty tätä, kyllä ne välit aina umpeutuu kesäisin. Sitten alkaa itse tapetointi.
Jotkut tykkää liisteröidä lattialla, jotkut tykkää leikata monta vuotaa kerralla. Me ostettiin tapetointipöytä koska se oli kovassa käytössä. Selälle tietty parempi liisteröidä pöydällä, ja ainahan pöydän voi myydä eteenpäin kun sitä ei enää tarvitse. Lisäksi pöydän pinnassa oleva “mittanauha” oli kätevä kun mittaili vuodan pituutta.
- Me aloitettiin tapetointi muuriseinien reunasta, yleensä suuntana oikealta vasemmalle.
- Mittaa seinän korkeus lattiaan tai mahdolliseen puolipaneeliin asti.
- Hyvä keino on myös tehdä “luotisuora” vuotien reunakohtiin, jotta varmasti näkee että vuota menee suoraan.
- Eli seinän yläreunaan vuotien välikohtaan naula/nasta, siitä pitkä naru roikkumaan ja narun alapäähän pieni paino roikkumaan.
Narua seuraten saat tapetin suoraan. Eka vuota on helppo laittaa kun ei tarvitse vielä kuviota kohdistaa. Leikkaa vain oikean pituisen vuodan, liisteröi ja asentaa seinään. Liisteriä ei kannata laittaa liikaa eikä liian vähän. Kokeillessa alkaa kyllä pian näkemään oikean määrän.
Liian vähän jos laitat, vuota ei pysy seinässä. Liikaa jos laitat, liisteri tursuaa vuotien reunasta. Itse sudin liisteriä pöydällä reilun napakasti, niin että liisteriä todella oli joka paikassa mutta ei mitään paksuja kerroksia. Muista varmistaa erityisen hyvin vuotien reunat jotta niihin tulee liisteriä.
Muuten vuotien reunat irvistää ikävästi. Lopuksi vuota jätetään muutamaksi minuutiksi imeytymään. Eli käännä vuodan ylä- ja alapuoli niin sanotusti vuodan päälle, eli liisteröidyt puolet vastakkain. (Nyt pitäisi olla kuva jotta tämän ymmärtää) Näin vuota kostuu hyvin, pehmenee, on helpompi käsitellä ja pysyy paremmin seinässä.
Vuota seinään, aloita kiinnitys ylälaidasta, seuraa luotisuoraa jotta vuota menee suoraan ja pikkuhiljaa rauhassa kiinnitä vuotaa ylhäältä alaspäin, keskeltä sivuille päin. Tasoita tapetointilistalla/harjalla/käsillä hyvin vuota jotta sinne ei jää ilmakuoppia. Jos vuota irvistää jostain kohtaa reunasta, saat pumpulipuikolla lisättyä liisteriä kaivattuun kohtaan.
Jos taas liisteriä pursuaa ulos reunoista, tai liisteriä jollain muulla tavoin päätyy tapetin pinnalle, pyyhi se heti pois. Muuten liisteristä jää läikkä. Voit pyyhkiä liisterin hyvin kevyesti kostutetulla/nahkealla rätillä. Eka vuota on seinässä, jee! (Vitsi että onkin ihana fiilis kun ekat vuodat on seinällä ja alkaa vähän näkemään miltä lopputulos tulee näyttämään!) Lopuksi vielä leikkaa mattoveitsellä tarvittaessa esimerkiksi oviaukkojen sivut siistiksi.
Seuraava vuota onkin vähän haastavampi, koska kuvio täytyy kohdistaa. Katso seinällä olevan tapetin ylälaidasta mistä kohtaa kuvio alkaa, ja aloita uusi vuota samasta kohtaa. Leikkaa siis hukkapala pois ja aloita siitä vasta vuodan mittaaminen. Koska meillä on seinät vinot, täytyi joka kertaa kuvio katsoa uudelleen.
Kuvio kun alkoi välillä hiukan eri kohdasta. Sillä aikaa kun vuota taas rauhassa kostuu pöydällä, siirrä luotisuora seuraavaan vuodan reunaan. Älä siis pelkästään seuraa edellisen tapetin reunaa, koska tapetti saattaa helposti lähteä pikkuhiljaa menemään vinoon.
Varsinkin jos seinät on vinot. Sitten taas vuota seinään, aivan edelliseen vuotaan kiinni. Jotkut tykkää laittaa vuodat millin-pari päällekäin mutta se ei ollut meidän tapa. Tällä idealla tapetointi loppuun asti. Kun tapetit on seinässä, kiinnitä johdot ja listat paikalleen. Tosin seinäthän ei ole vain tasaisia seiniä ja ongelmakohtia löytyy.
Seinien nurkat, ikkunat, oviaukot, johtojen paikat, mahdolliset sähkölaatikot tms. Joten tapetointi ei aina ole niin helppoa. Mun ykkösvinkki on, ota iisisti! Tässä hommassa voi helposti palaa hermot mutta ei hätää. Ei paniikkia. Vuota ei kuivu heti joten sulla on aikaa.
Voit välillä irroittaa vuodan seinästä jos se lähtee vinoon tai ryppyyn. (Mutta irroita vuota heti!) Aloita rauhassa ylälaidasta tasoittaen ja ole erityisen varovainen esim nurkissa koska sielä tapetti menee helposti vinoon. Eikä haittaa jos kulmaan jää vähän ilmakuplia, ei niitä kukaan näe. Muutenkin tapetointi ei ole niin justiinsa.
Kukaan ei jälkikäteen näe jos seinään jää pieni ryppy tai ilmakuoppa! Älä jää niitä itkemään siis. Me myös tehtiin välillä vähän hassujakin ratkaisuja, koska meidän seinät oli paikoin tosi hankalat tapetoida. Korkeat ja vinot seinät, sekä kaikenmaailman sähkölaatikot oli omat haasteensa.
Oli todella vaikeaa käsitellä paikoin jopa 3,3 metriä pitkiä vuotia. Siksi me saatettiin esimerkiksi nurkissa tai ikkunoiden kohdalla halkaista vuota pitkittäin kahtia, jotta sitä oli helpompi käsitellä. Laitettiin vuota siis kahdessa osassa seinään. Kukaan ei todellakaan näe jälkikäteen että niin on tehty.
Joskus leikkasimme vuodan poikki myös poikittain, esimerkiksi ikkunoiden kohdalla. Iso ikkuna jonka alla oli vielä patteri, oli ihan mahdoton tapetoida. Joten me leikattiin tapetti poikki välillä ikkunoiden alareunan kohdalta. Asennettiin ensin yläosa seinään ja sitten pujotettiin alaosa patterin taakse.
Eli paikoin tapetit on asennettu melko palapelinä, mutta jälkikäteen sillä ei ole väliä. Hyvät ne on silti. Nyt myöhemmin tapetit saattaa paikoin repeillä talvisin kun talo elää, mutta siitä ei kannata huolestua. Se on asia jolle ei vaan voi mitään. Repeytymiä ei huomaa enää, ja ne menee tosiaan kesäisin umpeen.
Meillä myös paneelit seinissä elää ja irvistää talvisin, mutta tällaista se on vanhassa talossa. Huh, tulipa pitkä ohjeistus vaikka luulin että tämä on ihan helppo juttu. Tapetoinnissa on omat haasteensa, mutta älä pelkää ryhtyä siihen. Se on myös ihan kivaa puuhaa ja tosi palkitsevaa kun eron entiseen näkee heti.
Katso täydellinen vastaus
Mikä tapetti Pinkopahvin päälle?
Vanhojen seinien tapetointi Pinkopahvi soveltuu hyvin tapetointialustaksi, mutta repeämät ja kupruilut kannattaa ensin korjata. Pienet repeämät voi korjata liimaamalla useampia ohuita paperipaikkoja repeämäkohdan päälle. Päällimmäinen paikkapala tehdään aina hieman alempaa suuremmaksi.
- Viimeiseksi pintaan tulevan paikan reuna-alue jätetään muutaman sentin matkalta ilman liimaa.
- Liiman kuivuttua irtonainen reuna revitään pois ja hiotaan vielä hiomapaperilla tasaiseksi, niin kohouma ei näy tapetin alta.
- Upruilevista kohdista tapetti viilletään auki ja naulataan pinkopahvin kiinnittämiseen tarkoitetuilla nupinauloilla limittäin kireälle kiinni.
Pinkopahvin reuna hiotaan ohueksi ja päälle liimataan vielä paperipaikka, jonka reunakaista revitään ja hiotaan kuten edellä. Vanhan pinkopahvin päälle kannattaa telata ohut vaalea pohjamaalikerros, jolloin vanha väri ei kuulla uuden tapetin tai pintamaalin taustalta.
Lasikuitutapetin voi päällystää uudelleen tapetoimalla. Pinta on kuitenkin saatava ensin tasaiseksi, koska vanhan lasikuitutapetin poisto saattaa olla todella hankalaa. Tasoittamisen voi tehdä seinäpinnan yli teräslastalla levitettävällä pintatasoitteella. Kuivunut tasoite on vielä hiottava ja pohjamaalattava ennen tapetointia.
Helpompi tapa on käyttää tasoitetapettia, joka kiinnitetään lasikuitutapetin päälle ja voidaan edelleen tapetoida pintatapetilla. Tuotteiden käyttöohjeita on noudatettava. : Vanhojen seinien tapetointi
Katso täydellinen vastaus
Pitääkö listat poistaa kun Tapetoi?
Vanha tapetti kannattaa poistaa ennen tapetoinnin aloittamista. Epätasaisuudet tasoitetaan ja hiotaan, likainen seinä pestään. Listojen poistaminen on suositeltavaa, muttei välttämätöntä.
Katso täydellinen vastaus
Voiko vanhan tapetin päälle laittaa Lasikuitutapetin?
Lasikuitutapetti on sitkeä painajainen – näin siitä pääsee eroon Lasikuitutapetin irrottaminen on erittäin hankalaa hommaa. Sen edessä reipaskin remontoija lannistuu. Tapetti on usein liimattu vahvalla seinäliimalla. Entistä tiukemmassa lasikuitutapetti on, jos alustana on maalaamaton levy.
Irrottamista voi toki kokeilla, ja onnistumistarinoitakin on kuultu kerrottavan. Irrottamisen vaihtoehto on tapetin pinnan tasoittaminen. Tasoitteella käsitellyn seinän voi maalata tai tapetoida uudelleen. Ensimmäiseksi lasikuitutapetti puhdistetaan, ja lattia ja listat suojataan. Seinän reikäkohdat kitataan tasoitteella ja hiotaan, kun tasoite on kuivunut.
Seuraavaksi lasikuitutapetille sopiva tasoite levitetään koko seinälle esimerkiksi telan ja teräslastan avulla. Kun tasoite on kuivunut, seinä hiotaan. Hiominen on pölyävää hommaa, joten hengityssuojainta kannattaa käyttää. Lopuksi seinä on vielä imuroitava.
- Tarvittaessa pinta pohjamaalataan tapetin sävyn mukaiseksi.
- Markkinoilla on ollut jo pitkään myös tasoitetapetteja.
- Sitä näkee myös nimillä peittopinnoite tai taustatapetti.
- Tasoitetapetti liimataan seinäliimalla lasikuitutapetin päälle.
- Sitten seinän voi maalata tai tapetoida mieluiseksi.
- Aina tasoitetapetti ei ole tarpeeksi peittävä, vaan lasikuitutapetin kuvioitu kohopinta näkyy läpi.
Jos työn haluaa tehdä perusteellisesti aikaa ja vaivaa säästämättä, seinän voi myös levyttää. Silloin työvaiheiksi koituvat saneerauslevyjen kiinnittäminen, saumojen kittaaminen, hiominen ja pohjamaalaaminen. : Lasikuitutapetti on sitkeä painajainen – näin siitä pääsee eroon
Katso täydellinen vastaus
Mikä on Palstautuva tapetti?
Tapetin valinta – Tapettirullan etiketistä löytyvät kaikki tarvittavat tiedot, kuten tapetin numero ja painos. Tiedot on hyvä säilyttää, jos joskus haluaa saada esim. paikkaukseen samaa tapettia. Varsinkin halvemmissa paperitapeteissa kuosin elinkaari on niin lyhyt, ettei vuoden päästä tapettia enää välttämättä markkinoilta löydy.
Siksi onkin järkevää ostaa hiukan yli oman tarpeen. Ei ole paha asia, vaikka varastoon jäisi jopa kokonainen rulla. Etiketistä näkee myös kohdistuksen mitan. Tämä on tärkeä tieto laskettaessa menekkiä, sillä yli puolen metrin kohdistus ei ole harvinainen. Arvon ollessa nolla ei kuviokohdistusta ole, eikä näin ollen myös siitä johtuvaa hukkaa.
Myös tapettirullan pituus vaihtelee. Yleisin pituus on 10,05 metriä, joka on oiva koko – ilman kohdistustarvetta – 2,5 metrin huonekorkeudelle. Palstautuva tapetti tarkoittaa, että tapetin pinta lähtee kostutettaessa pois ja alla oleva paperipinta jää pohjatapetiksi.
Tämä on yleistä varsinkin kohokuvioisilla kuoseilla. Etiketistä näkee myös tapetin valon sietokyvyn, puhdistettavuuden ja tietenkin valmistajan. Tapetti valitaan käyttörasituksen mukaan. Keittiöön, eteiseen ja lastenhuoneeseen valitaan hyvät puhdistusominaisuudet omaava tapetti. Makuuhuoneen ja olohuoneen tapetin valinta onkin jo vapaampaa.
Kodinhoitohuone sekä WC-, puku- ja pesutilat vaativat kosteantilan tapetin. Tapettimateriaaleja ovat paperi-, paperivinyyli-, vinyyli-, lasikuitu-, PVC- ja kangastapetit.
Katso täydellinen vastaus
Mitä on Tapettiliisteri?
Liisteriä Liisteri on liima, joka sisältää vedessä turpoavia tärkkelys- tai selluloosayhdisteitä. Liisteriä käytetään esimerkiksi tapetoinnissa, Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä, Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Katso täydellinen vastaus
Voiko tapetin päälle laatoittaa?
Viesti Debate Ryhmä: Jäsenet Viestit: 650, Vierailut: 0 Onko sinulla Pönkki tieteellistä tietoa tai käytännön kokemusta tai muita perusteita väitteillesi. Silloin kun taloyhtiömme asukkaat laatoittivat tapetin päälle kyse oli katastrofin alusta eli tapettien alareunojen saumat alkoivat kipristellä suihkutilan kohdalla.- Silloin ei taidettu vesieristeiden jaloa taitoa, eikä se ollut luvallistakaan ottaa taloyhtiön laittamaa tapettia pois.
- Nythän halutaan repiä se kaakelointi ja tapetti pois, mutta tilalle sitten taas se MUOVITAPETTI.
- Lohdutuksena minulle kerrottiin, että voihan sen päälle sitten kaakeloida jos haluaa.
Pönkki Ryhmä: Jäsenet Viestit: 18, Vierailut: 0 Olen tekniikan(kone) ja myös käytännön hallitseva henkilö, mutta tieteellistä taustaa minulla ei ole. Virheitähän noissa nimenomaan kylpyhuoneiden muovitapettijutuissa on tehty paljonkin, mm. edellisessä taloyhtiössa jossa asuin joistakin huoneistoista poistettiin osa tapetista ja osa jätettiin laatan alle, kun ei jaksettu irroittaa paikoin lujassa ollutta tapettia, ja tähän ryhdyttiin juuri rakoilevien saumojen vuoksi. Ryhmä: Jäsenet Viestit: 18, Vierailut: 0 Olen tekniikan(kone) ja myös käytännön hallitseva henkilö, mutta tieteellistä taustaa minulla ei ole. Virheitähän noissa nimenomaan kylpyhuoneiden muovitapettijutuissa on tehty paljonkin, mm. edellisessä taloyhtiössa jossa asuin joistakin huoneistoista poistettiin osa tapetista ja osa jätettiin laatan alle, kun ei jaksettu irroittaa paikoin lujassa ollutta tapettia, ja tähän ryhdyttiin juuri rakoilevien saumojen vuoksi. Ryhmä: Jäsenet Viestit: 650, Vierailut: 0 Tiesitkö, että vanhoissa muovitapeteissa saattaa olla asbestia? Niiden repiminenkin on riski ja voi olla paljon suurempi terveyshaitta kuin paikoilleen jättäminen. Siksi en ymmärräkkään, että tilalle halutaan jälleen muovitapettia, kun tutkimuksien mukaan uudet tapetit aiheuttavat homemikrobien aiheuttamien oireiden kaltaista oireilua etenkin kosteana. Ryhmä: Valvojat Viestit: 4,5K, Vierailut: 5,2K Jos muovitapetti asennetaan ns. puuskusaumaan ei kannata laatoittaa. Sauma vuotaa! Jos tapetti täyttää vesieristeelle vaaditut arvot ja on hitsattavaa laatua niin silloin sen päälle voi laatoittaa. Joskus tuntuu siltä kuin joillakin olisi ns. lukihäirö kun asia tunnu menevän kaaliin. Debate Ryhmä: Jäsenet Viestit: 650, Vierailut: 0 Betonitohtori hyvä olet oikeassa siinä, että minulla on lievä lukihäiriö, mutta ei mitään vikaa ymmärtämisessä., päin vastoin. Nämä kirjoitusvirheet nopeassa työssä ja stressin alla ilmentävät sitä. lukihäiriötä Se sinun kirjoittamasi “lukihäiriö” on niillä ihmisillä joille minun pitäisi jatkossa selittää nämä asiat.
Siksi kysyn uudestaan ja uudestaan, mutta hieman eri näkökulmasta käsin. On nimittäin aiemmin väitetty, että muovitapettien materiaali ei kestä laastia, eikä saumamassaa, Muovitapetit uudetkin repeilevät, kuka takaa taaskaan uusien muovitapettien kanssa mitä laattojen alla on. On ehkä laasteja, jotka sopivat, mutta kiinnitys ei ole paras mahdollinen jne.
Itse esimerkiksi maalasin vanhojen muovitapettien saumat kiinni, olisi voinut tehdä sen työn vielä paremmin jos silloin kukaan olisi asiasta mitään sen enempää tuuminut. Laatat ovat myös saumojen päällä (isot sellaiset ja keskellä) jne. Ainoa vika on, että korkeus on vain 180, ja esim.
- Kuntotarkastajat mittaavat suihkun omana mittansa mukaan,
- Tiedä, että Tikkurilan luja menetelmä sallii laatoituksen ja myös metodille on 10 vuoden takuu, jonka jälkeen tarvitsee ainoastaan maalata.
- Ei ime vettä ja väriskaala on rajaton.
- Voi laatoittaa puoleen väliin tai kokonaa.
- Ysyin sitä myös voiko muovitapetin liimata vesieristeen päälle juuri siksi, että en haluaisi koko seiniä laatoituksen alle.
Pienissä kylpyhuoneissa on kuin “pullossa” istuisi kun seinät ovta kokonaan ja kaikki seinät laattojen alla. haluan myös tailijavapauden jos sellaisesta enää nykyisen diktatuurin aikana voi edes kuiskata. Debate Ryhmä: Jäsenet Viestit: 650, Vierailut: 0 Mutta sinulla betonitohtori taitaa olla se lukihäriö. Vastasit ihan saman kun aiemmin, vaikka puhe oli jo asbestista. Totuushan on se, etä turvallisuuteen ja työsuojeluun perehtyneenä en kestä sitä, että en voi vaikuttaa mitenkään siihen, että minulta puretaan epäerveellisillä menetelmillä mahdolliesti jopa asbestipitoista materiaalia ja tökätään tilalle joakin uutta, josta ei ole yhtään parempia takuita. Ryhmä: Jäsenet Viestit: 18, Vierailut: 0 Olet aivan oikeassa asbestin suhteen, sitä kun voi löytää lähes mistä vaan entisaikana tehdyistä rakenteista. Itse olen löytänyt sitä “yllätyksenä” mattoliimasta ja joistakin laasteista. Varmuudenhan asbestin olemassaolosta antaa näyte materiaalista, joka kannattaa tutkituttaa jos ko. asia jää mieltä askarruttamaan. Debate Ryhmä: Jäsenet Viestit: 650, Vierailut: 0 Pönkiltä kysyisin missä sen mittauksen voisi edullisimmin tehdä ? Se asbesti kun ei ole mikään vitsi tai leikin asia. Olen opiskellut ympäristötoksikologiaa ja toiminut työsuojeluun liittyvissä työtehtävissä. Maamme parhailta asinatuntijoilta sain oppia tositarinan miehestä,joka sahasi terveenä omaa mökkiä varten paahtavassa helteessä asbestilevyjä ja kuoli samana vuonna nopeasti kehittyvään keuhkosyöpään. Ryhmä: Jäsenet Viestit: 17, Vierailut: 0 Revi kaikki muovitapetti alta pois ja käytä hyviä suojaimia kun pöllyttelet.Kaikki mahdolliset primerit kannattaa käyttää,mitä vaan vesieristeen/ja laastin valmistaja suosittelee.Ne on kokeilleet niitä labroissaan ja hyväksi todenneet.Työtä se tietää mutta kiität vielä itseäsi.
Mitä maksaa seinän tapetointi?
Tapetointi hinta – Todelliset hinnat (2023) Tapetin asennus maksaa noin 20 – 35 €/m2. Yhden seinän tapetoiminen voi maksaa noin 200 € ja koko huoneen tapetoiminen 600 € luokkaa. Tapetoinnin hinta riippuu kuitenkin paljon tapetoitavan alueen pinta-alasta, sekä tapetoidaanko seinää, kattoa vai molempia. Tapetointi piristää huoneen ilmettä helposti
Katso täydellinen vastaus
Mitä tarkoittaa tapetin Vuorokohdistus?
Vuorokohdistus – Vuorokohdistusta tarvitaan yleensä tapeteissa, joissa on suuri kuvio. Vuorokohdistuksen avulla saat suurten kuvioiden rytmityksen seinällä tasaisemmaksi. Kuvio jatkuu seuraavaan vuotaan säännöllisellä korkeuserolla. Tee samoin kuin tasakohdistuksessa, mutta voit joutua vetämään vuotaa ylös pidemmälle sopivan kohdistuksen löytämiseksi. Osta tapetointivälineitä! Katso, kuinka lasket tapetin menekin. Katso myös tapetointiohjeet. Kysy mitä vain remontoinnista!
Katso täydellinen vastaus
Pitääkö tapetti poistaa ennen maalausta?
Ensisijaisesti suosittelemme tapetin poistamista ennen maalaamista. Jos kuitenkin päädyt tapetin päälle maalaamiseen, huomioi muutama asia: Jos tapetti on huonosti seinässä kiinni, alkaa se myös helposti maalauksen aikana kupruilla. Usein kuprut tasoittuvat maalin kuivuttua yön yli.
Katso täydellinen vastaus
Onko Tapeteissa asbestia?
Keittiön kaakeleiden tai vinyylilaattojen vaihtaminen voi pölläyttää ilmaan asbestipölyä. Kesä on mukavaa aikaa tehdä pientä remonttia. Ennen vasaraan tarttumista voi kuitenkin olla syytä ottaa yhteyttä asbestikartoittajaan. Kartoittajan tehtävänä on selvittää, onko rakenteissa muun muassa keuhkosyöpäriskiä nostavaa asbestia.
- Vuoden 2016 alussa voimaan tullut laki edellyttää, että asbestin selvittäminen on pakollista, jos remontissa puretaan rakenteita, joissa voi olla asbestia.
- Laki koskee ennen vuotta 1994 valmistuneita rakennuksia.
- Äytännössä tämä voi tarkoittaa kartoittajan kutsumista paikalle vaikkapa silloin, kun puretaan keittiökaakeleita tai vinyylilaattoja.
Jopa seinän poraaminen voi pölläyttää ilmaan terveysriskin. Asbestialtistus voi tulla myös kylpyhuoneremontin yhteydessä. Vanhan tapetin altakin voi löytyä asbestia. Lista on pitkä, sillä asbestia on käytetty monessa kohtaa, esimerkiksi putkieristeissä, tasoitteissa, maaleissa, liimoissa, putkieristeissä, rakennuslevyissä, ovissa ja julkisivumateriaaleissa.
Katso täydellinen vastaus
Onko tapetti hengittävä?
Perinnerakentaja haluaa, että hänen tapettinsa läpäisee sekä kaasumaisen että nestemäisen veden. Useimmat tapettivalmistajat ilmoittavat, että heidän tapettinsa on hengittävä, mutta he tarkoittavat sillä yleensä vain kaasumaisen veden, ilmassa leijuvien mesimolekyylien, läpäisykykyä.
Katso täydellinen vastaus
Voiko vanhan tapetin päälle laittaa Lasikuitutapetin?
Lasikuitutapetti on sitkeä painajainen – näin siitä pääsee eroon Lasikuitutapetin irrottaminen on erittäin hankalaa hommaa. Sen edessä reipaskin remontoija lannistuu. Tapetti on usein liimattu vahvalla seinäliimalla. Entistä tiukemmassa lasikuitutapetti on, jos alustana on maalaamaton levy.
Irrottamista voi toki kokeilla, ja onnistumistarinoitakin on kuultu kerrottavan. Irrottamisen vaihtoehto on tapetin pinnan tasoittaminen. Tasoitteella käsitellyn seinän voi maalata tai tapetoida uudelleen. Ensimmäiseksi lasikuitutapetti puhdistetaan, ja lattia ja listat suojataan. Seinän reikäkohdat kitataan tasoitteella ja hiotaan, kun tasoite on kuivunut.
Seuraavaksi lasikuitutapetille sopiva tasoite levitetään koko seinälle esimerkiksi telan ja teräslastan avulla. Kun tasoite on kuivunut, seinä hiotaan. Hiominen on pölyävää hommaa, joten hengityssuojainta kannattaa käyttää. Lopuksi seinä on vielä imuroitava.
Tarvittaessa pinta pohjamaalataan tapetin sävyn mukaiseksi. Markkinoilla on ollut jo pitkään myös tasoitetapetteja. Sitä näkee myös nimillä peittopinnoite tai taustatapetti. Tasoitetapetti liimataan seinäliimalla lasikuitutapetin päälle. Sitten seinän voi maalata tai tapetoida mieluiseksi. Aina tasoitetapetti ei ole tarpeeksi peittävä, vaan lasikuitutapetin kuvioitu kohopinta näkyy läpi.
Jos työn haluaa tehdä perusteellisesti aikaa ja vaivaa säästämättä, seinän voi myös levyttää. Silloin työvaiheiksi koituvat saneerauslevyjen kiinnittäminen, saumojen kittaaminen, hiominen ja pohjamaalaaminen. : Lasikuitutapetti on sitkeä painajainen – näin siitä pääsee eroon
Katso täydellinen vastaus