1. Rasvasolut ovat viisaita – Rasvakudos on kuin väriään vaihtava kameleontti. Se esimerkiksi muuttaa toimintaansa sen mukaan, mitä syöt ja millaiset elintottumukset sinulla on. Rasvasolut luopuvat sisältämästään rasvasta vasta, kun ruuasta saadun energian määrä on ollut tarpeeksi pientä tarpeeksi pitkän aikaa. Hyppivän ihmisen jalat. Kuva: Unsplash liikunta,jalat Sen lisäksi, että rasvasolut haluavat pitää tiukasti kiinni sisältämästään rasvasta, on rasvasoluilla myös niin sanotusti norsun muisti. – Kun rasvasolu on menettänyt varastoimansa rasvan, se odottaa, että se pääsee varastoimaan sen takaisin.
Katso täydellinen vastaus
Contents
Miksi laihdun vaikka syön paljon?
Tahattoman laihtumisen syitä – Moniin sairauksiin liittyy laihtumista. Näitä ovat esimerkiksi äskettäin puhjennut diabetes, jokin ruoansulatuskanavan sairaus, syöpä, tai kilpirauhasen liikatoiminta, Yleensä näissä sairauksissa on muitakin oireita kuin laihtuminen, jolloin hakeudutaan lääkäriin joka tapauksessa.
Joskus laihtuminen voi sairauden alussa olla ainoa oire. Ruokailutottumusten muuttaminen, esimerkiksi siirtyminen kasvisruokavalioon, voi vähentää painoa ilman varsinaista laihduttamista. Vanhuksilla ruoan saanti voi vähentyä suun kiputilojen tai huonojen hampaiden vuoksi, jolloin paino laskee. Laihtuminen voi johtua myös psyykkisistä syistä.
Yleisin näistä on masennus (depressio), johon usein liittyy ruokahaluttomuutta. Melko yleinen psyykkinen syy varsinkin nuorilla naisilla on syömishäiriöihin kuuluva laihuushäiriö (anorexia nervosa). Se kuitenkaan ei kehity tahattomasti, sillä laihuushäiriöön sairastunut henkilö haluaa olla alipainoinen, koska kuva omasta kehosta on häiriintynyt.
- Yksi syy laihtumiseen etenkin iäkkäillä voi olla lääkitys, joka vaikuttaa ruokahaluun tai maku- ja hajuaistiin.
- Tällaisia lääkkeitä ovat esim.
- Diabeteslääke metformiini, jotkut psyykenlääkkeet, kihtilääke allopurinoli, happolääkkeet ym.
- Vanhuksilla laihtumista todetaan melko usein vähentyneen syömisen vuoksi.
Syynä on tavallisesti ikääntymiseen liittyvä ruokahalun häviäminen tai huono hampaisto, joka vaikeuttaa syömistä. Yleinen raihnaistuminen voi vähentää painoa lihasten surkastumisen vuoksi. Melko usein, noin neljäsosassa tapauksista, tahattomalle laihtumiselle ei löydy mitään syytä.
Katso täydellinen vastaus
Miksi en laihdu vaikka imetän?
Ensin naureskelin sitä haluan rahat takaisin tästä maailman suurimmasta huijauksesta -vitsillä. Sitten oloni vaihtui absurdiksi: mistä ihan oikeasti voisi olla kyse. Muistan jo esikoisen ajoilta median ja tosielämän imetystä hehkuttavat tarinat – ei tällä kertaa lapsen ravinnonsaannin näkökulmasta, vaan äidin painonhallinnan ja palautumisen.
Ihmettelin jo kolme vuotta sitten, mikä minussa on vikana, kun en pysty samaistumaan näihin tarinoihin, en sinnepäinkään, ja aloin ihmetellä sitä taas nyt. Vaikka täysimetän, se ei näy eikä tunnu missään, että suloinen kikattelija syö minusta jopa 600 kaloria päivässä. Oikeastaan päinvastoin. Imetys ei tunnu vievän minusta mitään, mutta antaa kyllä: tavallistakin kovemman nälän.
Tähän väliin on syytä painottaa, että en tietenkään imetä tai imettämättä jätä kilojen takia, tämä keskustelu on täysin elämäni suurten rakkausten saamisen sivutuote. Enkä tietenkään oleta tai vaadi, että olisin neljän kuukauden jälkeen timmi. Suhtaudun itseeni inhimillisesti, palautumiseen realistisesti ja syömiseen luontevasti.
Syy on maidontuotannon aikaansaava hormoni, prolaktiini. Osalla naisista prolaktiini todella nopeuttaa rasva-aineenvaihduntaa, mutta toisilla se hidastaa ja kasvattaa nälkää. Aika loogista oikeastaan: jossain tapauksissa keho varmistaa ravinnon saannin rasvasta kiinni pitämällä.
Nyt kun tiedän faktat, tilanne on paljon helpompi hyväksyä. Minulla omaan painoon on matkaa seitsemisen kiloa ja se lähtee sitten, kun lähtee, mutta tuskin niin kauan kuin imetän. Totta kai pyrin edelleen syömään tasapainoisesti ja ulkoilemaan riittävästi, mutta ihmeitä en enää odota.
- Enkä tunne samanlaista pettymystä siitä, että en voikaan pukea syksyllä omia alaosia kaapista helpon hulmuavan kesämekkokauden jälkeen, vaan hyväksyn sen, että joudun lähtemään ostoksille etsimään välivaiheen (7635 % elastaania sisältäviä) housuja.
- Halusin kirjoittaa tästä teille, koska tästä olisin itse halunnut lukea jo kolme vuotta sitten.
Tuntuu tärkeältä oikaista väärinkäsitys, että kaikki naiset palautuisivat imettämisen ansiosta ihanteellisella tavalla – tai samalla tavalla ylipäätään. Lempeää viikonloppua!
Katso täydellinen vastaus
Paljonko kaloreita saa syödä että laihtuu?
Paljonko kaloreita päivässä tarvitaan? – Eri ihmisten kaloritarve vaihtelee sem mukaan, paljonko painaa, mitä sukupuolta on, minkä ikäinen ja kuinka aktiivinen on. Karkea arvio on, että 70-kiloinen nainen käyttää noin 2200 kcal päivässä ja 80-kiloinen mies noin 2800 kcal.
- UNTO PLUSsan kalorilaskurilla lasket helposti, paljonko kaloreita juuri sinä tarvitset päivässä.
- Voit laskea oman kaloritarpeesi, jos haluat pysyä nykyisessä painossasi (= energiatasapaino ) tai paljonko kaloreita saa kertyä päivässä, jos haluat laihtua tai lihoa,
- Irjoita laskuriin tavoitepaino ja kuinka nopeasti haluat laihtua tai lihoa, niin laskuri laskee energiatarpeesi.
Kalorilaskurissa pitää valita oma aktiivisuustaso eli liikunnan määrä sekä työssä että vapaa-ajalla. Päivittäisellä aktiivisuudella on suuri vaikutus siihen, miten paljon energiaa elimistö kuluttaa. Mitä laskurin eri aktiivisuustasot tarkoittavat:
Ei lainkaan aktiivinen: Jos olet vuodepotilaana etkä käytännössä pysty liikkumaan juuri lainkaan, valitse kalorilaskurissa tämä vaihtoehto. Jonkin verran aktiivinen: Teet istumatyötä, jossa liikut vain vähän. Vapaa-ajallasi harrastat vain kevyttä liikuntaa enintään pari kertaa viikossa, eikä hyötyliikuntaakaan juuri kerry. Aktiivinen: Teet kevyehköä, mutta liikkuvaa työtä, harrastat rankkaa liikuntaa noin kahdesti viikossa ja hyötyliikuntaa kertyy jonkin verran. Melko aktiivinen: Teet fyysisesti raskasta työtä, jossa tulee liikuttua runsaasti. Lisäksi harrastat fyysisesti rankkaa liikuntaa vähintään kahdesti viikossa. Erittäin aktiivinen: Teet fyysisesti erittäin raskasta työtä. Vapaa-ajallasi harrastat fyysisesti rankkaa liikuntaa vähintään neljä kertaa viikossa.
Kalorilaskuri toimii vain aikuisilla. Lasten energiantarpeen laskurissa kaava olisi erilainen kuin tässä kalorilaskurissa käytetty. Ero johtuu lasten kehon erilaisesta koostumuksesta. Lapset ovat yleensä aikuisia hoikempia, ja myös lepoaineenvaihdunta on vilkkaampi kuin aikuisilla, koska lapset kasvavat jatkuvasti.
Lasten energiantarve suhteessa kokoon, painoon ja aktiivisuustasoon on siis aikuisia suurempi. Voit toki käyttää kalorilaskuria saadaksesi osviittaa lapsesi energiantarpeesta. Lisää tällöin tulokseen 10 % eli kerro päivittäinen kalorintarve 1,1:llä. Vie lapsesi ravitsemusterapeutin tai lääkärin vastaanotolle, jos epäilet, että hän painaa liikaa tai liian vähän tai jos hän ei tunnu kasvavan normaalisti.
Esimerkki lapsen energiantarpeesta Esimerkiksi 10-vuotias poika, joka painaa 42 kiloa ja liikkuu runsaasti koulussa ja vapaa-ajalla, tarvitsee energiaa 2 780 kilokaloria päivässä (2 525 kcal x 1,1). Vastaus on sama kuin lasten kohdalla eli kalorilaskuri on optimoitu aikuisille.
- Niin kauan kuin nuori vielä kasvaa, laskuri aliarvioi nuoren energiantarpeen, sillä kasvu vie runsaasti energiaa.
- Nuoret kasvavat yleensä pyrähdyksinä, joten on vaikea arvioida nuoren yleistä energiantarvetta suhteessa aikuisiin.
- Mutta jos käytät laskuria antamaan suuntaa, lisää nuoren tulokseen 10 – 20 % eli kerro päivittäinen energiantarve kilokaloreina 1,1:llä tai 1,2:lla.
KUNTO PLUSsan kalorilaskurin laskelmat perustuvat Pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, Keskimääräinen energiatarve on laskettu laajoihin tutkimuksiin perustuvien keskimääräisten lepoaineenvaihduntatietojen pohjalta ottaen huomioon ikä, sukupuoli ja paino.
- Lisäksi on huomioitu energiankulutuksen nousu fyysisessä aktiivisuudessa eli aktiivisuustaso, PAL (physical activity level).
- Un perusaineenvaihdunnan kulutus kerrotaan aktiivisuustasoa vastaavalla aktiivisuuskertoimella, saadaan kokonaisenergiantarve.
- Jos esimerkiksi tekee istumatyötä, mutta on kohtalaisen aktiivinen vapaa-ajallaan, kokonaisenergiantarve saadaan kertomalla perusaineenvaihdunnan kulutus aktiivisuuskertoimella 1,6.
KUNTO PLUSsan kalorilaskurissa käytetään keskimääräisiä perusaineenvaihduntalukemia ja aktiivisuuskertoimia. Koska jokainen ihminen on yksilöllinen, energiatarvelaskelmat eivät oli sataprosenttisen tarkkoja, mutta ne antavat valistuneen arvion. Kuten kaikissa laskentamalleissa, energiantarpeeseen vaikuttaa monia muitakin tekijöitä.
- Esimerkiksi kehon koostumus on olennainen.
- Laskuri antaa liian pienen tai liian suuren energiatarpeen henkilöille, joilla on keskimääräistä enemmän tai vähemmän lihasmassaa.
- Jos lihasmassaa on 5 kg enemmän kuin keskimäärin, se merkitsee 50 kcal:n lisäenergiantarvetta vuorokaudessa, ja vastaavasti 5 kg keskimääräistä pienempi lihasmassa merkitsee samansuuruista energiatarpeen laskua.
Toinen tekijä, joka vaikuttaa tulosten tärmällisuuteen, on fyysinen aktiivisuus, Laskurissa onkin mahdollisuus valita neljästä vaihtoehdosta sopivin aktiivisuustaso sekä työpäiville että vapaa-ajalle, mutta se ei kuitenkaan kerro täsmälleen, kuinka paljon liikut päivittäin.
- Pienikin ero aktiivisuudessa – katseletko televisiota sohvalla, vai puuhailetko kaikenlaista – vaikuttaa jo paljon.
- Oska laskelmat ovat keskimääräisiä, on tärkeää, että kalorilaskurin tulokset otetaan arviona eikä absoluuttisena totuutena.
- Energiatasapaino tarkoittaa sitä määrää kaloreita, millä paino pysyy samana eli ei liho eikä laihdu, toisin sanottuna paino pysyy tasapainossa.
Jos haluaa laihtua, pitää syödä omaa energiatasapainoa vähemmän, Jos haluaa lisää massaa, esimerkiksi lisää lihaksia tai jos painoindeksi on liian pieni, pitää syödä enemmän kuin energiatasapaino edellyttää. Oma energiatasapaino riippuu monista tekijöistä, kuten paino, sukupuoli, ikä ja aktiivisuustaso.
Voit helposti laskea energiatasapainosi KUNTO PLUSsan kalorilaskurilla – jätä vain kohdat ” Haluatko laihtua – vai lisätä painoasi? ” tyhjäksi. Eniten energiaa kuluu peruselintoimintojen ylläpitämiseen eli levossa tapahtuvaan aineenvaihduntaan. Levossa kuluva energia voidaan laskea laboratorio-oloissa mittaamalla henkilön levossa käyttämän hapen määrä.
Keho työskentelee nimittäin myös levossa, sillä esimerkiksi sydän, munuaiset, aivot ja suolisto tekevät töitä rasituksesta riippumatta. Lepoaineenvaihdunnan nopeus riippuu iästä, painosta, kehon koostumuksesta, sukupuolesta ja geeneistä. Lisäksi elimistössä on runsaasti toimintoja, jotka aktivoituvat ja passivoituvat päivän mittaan.
Aivot noin 20 prosenttia levossa kuluvasta energiasta Ruuansulatus noin 5 – 10 prosenttia Muut elimet noin 15 – 20 prosenttia Solujen uusiutuminen (rasva, lihakset, iho, hiukset, luut jne.) kuluttaa loput.
Kokonaisaineenvaihduntaan lisätään vielä liikkumiseen ja kaikkeen fyysiseen aktiivisuuteen kuluva energia. Päivittäinen energiankulutus voidaan jakaa pääpiirteittäin seuraavasti:
Aineenvaihdunta kuluttaa noin 50 – 70 prosenttia päivittäisestä energiasta. Ruuansulatus kuluttaa noin 5 – 10 prosenttia. Fyysinen rasitus kuluttaa noin 20 – 40 prosenttia.
Lepoaineenvaihduntaan ja ruuansulatukseen kuluvaan energiaan voi vaikuttaa jonkin verran esimerkiksi rankan liikunnan jälkikulutusta kasvattamalla ja syömällä hitaasti sulavia ruokia mutta ennen kaikkea fyysinen rasitus on se tekijä, jolla voi säädellä omaa energiankulutustaan.
- Esimerkiksi hoitotyössä kuluu paljon enemmän energiaa kuin toimistotyössä, koska fyysinen hoitotyö on fyysisesti raskaampaa.
- Aikki liike kuluttaa enemmän energiaa kuin paikallaanolo.
- Mitä enemmän liikut, sitä enemmän kulutat.
- LASKURI: Laske oma energiankulutuksesi kävelyssä, juoksussa, pyöräilyssä ja 48 muussa liikuntamuodossa Treenaamalla voi vaikuttaa lepoaineenvaihduntaansa lihasmassaa kasvattamalla.
Elimistö käyttää enemmän energiaa lihasten kuin rasvan ylläpitoon. Elimistö kuluttaa 13 – 15 kilokaloria päivässä jokaisen lihaskilon ylläpitoon, kun taas jokaisen rasvakilon ylläpito kuluttaa vain noin 5 kilokaloria. Lihaksikkaalla 90-kiloisella miehellä on siis huomattavasti vilkkaampi lepoaineenvaihdunta kuin samanpainoisella miehellä, jolla on vähemmän lihaksia ja enemmän rasvaa.
100 rasvasta peräisin olevan kcal:n käsittelemiseen ruuansulatuksessa kuluu 1 kcal,100 hiilihydraatista peräisin olevan kilokalorin käsittelyyn kuluu 5 kcal,100 proteiinista peräisin olevan kilokalorin käsittelyyn kuluu 25 kcal,
Proteiinipitoinen ruokavalio, jossa 25 % päivittäisestä energiasta saadaan proteiinista, voi kasvattaa energiankulutusta jopa 75 kilokalorilla vuorokaudessa. Yhdessä kilossa kehon rasvaa on noin 7 000 kilokaloria. Jotta polttaisit kilon rasvaa kehostasi, sinun pitäisi siis saada aikaan 7 000 kilokalorin vaje.
Jos haluat pudottaa 1 kilon viikossa (eli 7 päivässä), päivittäisen kalorivajeesi on oltava 1 000 kilokaloria. Tämän vajeen saat aikaan syömällä vähemmän eli saamalla vähemmän energiaa ja/tai polttamalla enemmän kaloreita liikkumalla. Vaikka saisit aikaan tasan 7 000 kilokalorin vajeen viikoittaisessa energiansaannissasi, voi olla, ettei vaaka silti näytäkään kilon pienennystä painossa.
Tämä johtuu mm. nesteen kertymisestä elimistöön, nestehukasta ja suolen sisällöstä, jotka kaikki vaikuttavat painoon.7 000 kilokalorin vaje ei siis välttämättä tarkoita kilon laihtumista, mutta suuruusluokka on kuitenkin oikea. KUNTO PLUSsan kalorilaskurilla voit laskea helposti, kuinka paljon voit saada energiaan, jos haluat laihtua kilon viikossa.
Katso täydellinen vastaus
Mitä syön että Laihdun?
2. Syö enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja – Kasvisten, hedelmien ja marjojen energiatiheys on hyvin pieni. Kun aiempaa suurempi osuus päivän syömästäsi ruuasta on kasviksia ja hedelmiä, mukaan ei mahdu paljoa hyvin energiapitoisia ruokia ja laihdut.
Katso täydellinen vastaus
Miksi jotkut ei lihoa?
4. Stressi ja unen puute – Sekä stressi että unen puute voivat olla esteenä sille, ettei paino pysy vakaana; niillä voi olla lihomiseen suora vaikutus. Stressaantuneina valitsemme usein epäterveellisiä ruokia, koska pidämme niistä tai ne tekevät olomme paremmaksi. Mutta juuri tätä pitäisi välttää, jotta emme omaksuisi epäterveellisiä elämäntapoja.
Katso täydellinen vastaus
Voiko stressi laihduttaa?
Tunnista miten stressi voi vaikuttaa syömiseen ja painonhallintaan “Jos katsotaan lihomisen keskiarvoa, stressi ei vaikuta nostavan painoa. Jo pidempään on kuitenkin tiedetty, että osalla ihmisistä stressi vaikuttaa selvästi painoon. Toiset, usein lähtökohtaisesti hoikat ihmiset laihtuvat stressin lisääntyessä, kun taas ylipainoiset saattavat lihoa stressin myötä selvästi”, Lääkärikeskus Aavan lääketieteen ja kirurgian tohtori, työterveyshuollon erikoislääkäri Eira Roos kertoo.
Stressi voi nostaa painoa, mutta sen mekanismeja ei vielä täysin tunneta. Taustalla on sekä hormonaalisia että psykologisia tekijöitä. Jatkuva sympaattisen hermoston aktivaatio kuluttaa voimavaroja. Yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, että stressin myötä syömisrytmit muuttuvat ja liikuntaan on vähemmän mahdollisuuksia.
“Stressi saattaa lisätä mielitekoja runsasenergistä ruokaa kohtaan. Usein stressaavalla kaudella on myös vähemmän aikaa tai energiaa suunnitella syömisiään etukäteen, valmistaa itse aterioita tai huolehtia välipaloista. Ruokatauot saattavat venyä, jolloin seuraavalla aterialla onkin ‘pohjaton nälkä'”, Eira Roos summaa.
Katso täydellinen vastaus
Miksi paino ei nouse vaikka syö paljon?
Olen alipainoinen nuori mies. Pituutta minulla on 179 cm ja paino yleensä 52–53 kg, ylimmillään 54 kg. Painoni on neljä vuotta pysynyt näissä lukemissa vaikka syön mielestäni ihan normaalisti (6–8 kertaa päivässä) eikä rasvaisemmankaan ruoan syönti ole auttanut.
Syönnin jälkeen vatsani turpoaa ja sitä kestää yleensä noin 15 minuuttia. Myös huuleni turpoavat esimerkiksi leivän syönnin jälkeen ja kasvoihin ja silmiin on tullut viime aikoina turvotusta. Kärsin aknesta ja pari viikkoa sitten alkoi lähteä hiuksia. Voisiko nämä vaivat viitata keliakiaan? Ilmoittamiesi lukeminen perusteella painoindeksisi on noin 16,5, joka on kyllä selvästi alipainoinen lukema.
Painosi on neljä vuotta ollut näissä lukemissa, mitä se sitten oli aikaisemmin? Oletko laihtunut vai eikö murrosiän kasvupyrähdyksen jälkeen paino ole tuon enempään ollutkaan? Ovatko vanhempasi tai ainakin toinen heistä ollut samoin nuorena hyvin laiha? Ilmoitat syöväsi 6–8 kertaa päivässä, mutta syömiskertojen lisäksi tietysti olennaista on, mitä näillä kerroilla laittaa suuhunsa. Osmo Saarelma yleislääketieteen erikoislääkäri
Katso täydellinen vastaus
Miksi en laihdu vaikka liikun ja syön terveellisesti?
1. Rasvasolut ovat viisaita – Rasvakudos on kuin väriään vaihtava kameleontti. Se esimerkiksi muuttaa toimintaansa sen mukaan, mitä syöt ja millaiset elintottumukset sinulla on. Rasvasolut luopuvat sisältämästään rasvasta vasta, kun ruuasta saadun energian määrä on ollut tarpeeksi pientä tarpeeksi pitkän aikaa. Hyppivän ihmisen jalat. Kuva: Unsplash liikunta,jalat Sen lisäksi, että rasvasolut haluavat pitää tiukasti kiinni sisältämästään rasvasta, on rasvasoluilla myös niin sanotusti norsun muisti. – Kun rasvasolu on menettänyt varastoimansa rasvan, se odottaa, että se pääsee varastoimaan sen takaisin.
Katso täydellinen vastaus
Voiko laihtua Jos syö liian vähän?
2. Fysiikka kärsii – LIIKAA RUOKAA: Täydellä vatsalla ei jaksa treenata – tunne on varmasti monille tuttu esimerkiksi joulunpyhiltä. Suuret ateriat tekevät olosta tukalan ja raskaan, jolloin liikkuminen tuntuu ajatuksenakin epämiellyttävältä. Jos ylensyönnistä tulee tapa, tulee liikuttua vähemmän ja ylimääräinen rasva alkaa myös varastoitua elimistöön, jolloin paino nousee.
- Jos ateriat ovat lisäksi ravintoarvoiltaan köyhiä, voi ruokavalio alkaa vaikuttaa konkreettisesti vointiin ja jaksamiseen.
- Ylensyönti voi kasvattaa ylipainon lisäksi esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen ja verenpainetaudin riskiä sekä kuormittaa polvia ja niveliä.
- LIIAN VÄHÄN RUOKAA: Aterian jääminen väliin silloin tällöin tai lyhyt paasto ei vielä johda aliravitsemukseen, ja jos olo nälkäisenä onkin ärtyisä, kyseessä on mielen reaktio tavoista poikkeamiseen, ei elimistön.
Jos liian vähäisestä syömisestä tulee kuitenkin tapa, elimistö alkaa kuluttaa energiavarastojaan, aluksi sokereita ja sen jälkeen rasvaa, jolloin paino alkaa pudota. Tämän jälkeen energianlähteeksi kelpaa jo lihaskudoskin, ja aivan viimeinen hätävara ovat sisäelinten, kuten maksan ja aivojen, rasva.
Katso täydellinen vastaus