Miksi Koiralla On Parempi Kuulo Kuin Ihmisellä?

Miksi Koiralla On Parempi Kuulo Kuin Ihmisellä
Äänellä ja sen sävyillä on iso merkitys koirien kouluttamisessa. Koiran kuulo on ihmisen kuuloon verrattuna moninkertaisesti parempi ja äänet vaikuttavat myös koiran käyttäytymiseen, kuten ulvomiseen. Koiran ulvonta Koiran ulvomisreaktio voi käynnistyä monen eri äänen ansiosta. Tällaisia voivat olla ukulele, piano, laulu tai vaikkapa ambulanssin ääni. – Nämä äänet kuuluvat taajuudella, joka antaa ärsytyksen koiran ulvomiseen. Koirahan kuulee myös ultraääniä, eli sellaisia joita me ihmiset emme kuule, kertoo opettaja Teija Viljamaa Kainuun ammattiopiston koirakeskuksesta.

Oiran kuulo on huomattavasti parempi kuin ihmisellä, sillä koira kuulee jopa nelinkertaisesti ihmistä paremmin. Nuoren, hyvin kuulevan ihmisen kuuloalue on 20–20 000 hertsiä eli värähdystä sekunnissa. Koiranomistajan käsikirjan mukaan koiran kuuloalue on taas 70–100 000 hertsiä, joten koirat kuulevat myös ultraääniä eli paljon kimeämpiä ääniä kuin ihmiset.

Koiralle ulvominen on yksi keino kommunikoida aivan kuten haukkuminenkin. Esimerkiksi yksin ulvova koira hakee ulvomisella laumaa kasaan. – Alkukantaisilla koirilla ja koirasosiaalisilla roduilla, kuten valjakoissa ja koirayhteisöissä työskentelevillä kuten huskyilla ja malamuuteilla, on paljon taipumusta ulvomiseen, sanoo Viljamaa.
Katso täydellinen vastaus

Onko kissalla parempi kuulo kuin koiralla?

KISSA KLINIKALLA, OSA 1 Kissa voi kuulla jopa 85t hertsiä. Tämä auttaa kissaa paikantamaan saaliinsa. Usein kuulee sanottavan kissapotilaan saapuessa klinikalle, että sen eleitä ja ilmeitä on vaikeampi tulkita kuin koiran. Tämä johtunee siitä, että sekä klinikoilla että kotioloissa kissan elekieleen tutustuminen ja sitä kautta lajinomaisten kommunikaatiotapojen seuraaminen jää vähälle.

 • Issan keho on hioutunut pienten saaliseläinten metsästämiseen; saaliin löytämiseen, kiinni saamiseen, tappamiseen ja ruuan sulattamiseen.
 • Issan anatomiset ja fysiologiset piirteet ovat luoneet kissasta täydellisen metsästäjän.
 • Issojen saaliseläimet ovat usein pieniä, arkoja jyrsijöitä tai vikkeliä lintuja, jotka kykenevät tulkitsemaan pienenkin liikkeen horisontissa uhaksi.

Sen lisäksi, että kissan tulee liikkua ja sulautua maastoonsa mahdollisimman huomaamattomaksi, on sen ensin löydettävä saaliinsa. Usein jopa pimeässä. Kissan näkö on kehittynyt huimasti verrattuna ihmiseen. Sen pupillit vastaanottavat valonsäteitä ja laajentajat tai pienentävät pupilleja parantaen kissan katseen kohdistamista saaliiseen.
Katso täydellinen vastaus

Onko koirilla parempi kuulo kuin ihmisillä?

Koiran korvatulehdus on yleisimpiä koiran sairauksia. Koiran korvakäytävä on ihmisen korvakäytävää huomattavasti syvempi ja käytävä toimii hyvänä äänitunnelina. Koira kuulo on noin neljä kertaa parempi verrattuna ihmisen kuuloon. Koiran korvakäytävä on rakenteeltaan L-kirjaimen muotoinen, joka selittää sen, että korvakäytävään kerääntyy helposti kosteutta sen pituuden ja mutkaisuuden vuoksi, etenkin paljon uivilla riippukorvaisilla koirilla.

 • Orvakäytävää peittää ihoa vastaava epiteelisolukerros ja ulkokorvatulehduksessa tämä ihon osa on tulehtunut.
 • Terve koiran korvakäytävä on vaaleanpunainen, ei punoita ärtyneesti, ei tuota suuria määriä eritteitä eikä haise voimakkaasti.
 • Jos koirasi korvat näyttävät terveiltä, niille ei tarvitse tehdä mitään.

Tervettä, eritteetöntä korvaa ei tarvitse puhdistaa. Tarkista kuitenkin koirasi korvat säännöllisesti, jotta huomaisit mahdolliset ongelmat ajoissa.
Katso täydellinen vastaus

Onko koira hyvä lemmikki?

Koiran omistamisen hyötyjä – Mikään ei vedä vertoja pitkälle lenkille koirakaverin kanssa kauniin raikkaana kevätaamuna. Tai sitä iloa, mikä koirasta kuvastuu, kun nappaat käteesi pallon ja koira tietää, että on aika suunnata leikkimään läheiseen puistoon! Jopa kotona oleskelu on hauskempaa kaverin kanssa.

 • Vanha sanonta kuuluu, että lemmikit ja koirat antavat saamansa rakkauden takaisin kymmenkertaisena, ja tämä todella pitää paikkansa.
 • Ennen kuin koiraa ryntää hankkimaan, päätös kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan.
 • Oiran hoito voi olla vaativaa ja elinikäinen sitoumus, sillä koira luottaa sinuun monen vuoden ajan.

Kun olet varmistanut, että sinulla on riittävästi aikaa ja sopiva elämäntyyli, jossa on tilaa koiralle, olet tutkinut eri toruja ja tyyppejä, on aika tarkastella koiran omistamisen hyviä puolia. Tiesitkö?

Tutkimukset osoittavat, että koiranomistajilla on alempi verenpaine ja alempi kolesteroli kuin ihmisillä, joilla ei ole koiraa. Heillä esiintyy myös vähemmän pieniä ja vakavia terveysongelmia.Koiranomistajilla on yleensä parempi vastustuskyky, joka auttaa heitä pysymään terveenä ja vähemmän aikaa kuluu sairasteluun ja pöpöihin. Itse asiassa koiranomistajat tarvitsevat lääkäriä harvemmin kuin ihmiset, joilla ei ole koiraa, ja he käyttävät vähemmän lääkkeitä.Koiranomistajat paranevat nopeammin taudeista ja heillä on jopa parempi selviytymisprosentti sydänkohtauksesta.Lapsilla, joiden perheessä on karvainen kaveri, on vähemmän sairauspoissaoloja koulusta.Kroonisista sairauksista kärsivät lapset reagoivat paremmin hoitoon, jos perheessä on koira.Koirat ovat myös henkisen hyvinvoinnin lähde osoittamansa varauksettoman kiintymyksen ansiosta. Siksi koira on hyvä seuralainen ja lohtu yksinasuville.Koiran omistaminen saattaa auttaa ihmisiä toipumaan henkilökohtaisesta traumasta, esimerkiksi menetyksestä.Koiran omistaminen saattaa auttaa mielenterveysongelmista kärsiviä toipumaan ja tuntemaan olonsa paremmaksi.Kun koiran kanssa käy säännöllisesti lenkillä, myös oma kunto paranee ja se edistää terveyttä.Koiralenkeillä tapaa usein myös muita koiranomistajia, joten voit saada uusia ystäviä, aivan kuten koirasikin.

Näiden kaikkien mahtavien asioiden lisäksi koirat ovat myös erittäin hauskaa seuraa. Ne saavat sinut nauramaan, ovat vastassa rankan päivän jälkeen ja ovat aina valmiina lohduttavaan halaukseen, kun sitä tarvitset.
Katso täydellinen vastaus

Voiko koiran kuuloa parantaa?

Koira saattaa olla syntymästään kuuro tai sen kuulo saattaa heikentyä onnettomuuden, sairauden tai yksinkertaisesti vanhenemisen seurauksena. Riippumatta kuulon heikentymisen syystä omistaja pystyy auttamaan koiraa monin tavoin. Perinnöllinen kuurous on yleisempää tietyillä koiraroduilla ja sen syitä voidaan selvittää testaamalla koiran vanhemmat tai pentu pienenä.

 • Dalmatialainen on esimerkki rodusta, jolla kuurous on muita rotuja yleisempää.
 • Rotukoiran ostoa suunnittelevien kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa roduilla mahdollisesti esiintyvistä perinnöllisistä sairauksista.
 • Jos sinulla on jo koira ja epäilet, että sen kuulo on heikentynyt, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Jotkut tällaista oireilua aiheuttavat sairaudet, kuten korvatulehdukset, ovat hoidettavissa.
Katso täydellinen vastaus

Miksi koira nuolee omistajan korvia?

Koirat nauttivat yhdessäolosta – Koirat muistuttavat meitä ihmisiä siinä, että koskettaminen on niille tärkeää: ystävällisissä väleissä olevat koirat nukkuvat usein lähekkäin ja saattavat nuolla toistensa päätä ja korvia. Läheisyys vahvistaa tunnesiteitä.

Koirat hakeutuvat myös ihmisten lähelle ja hakevat huomiota ystävällisesti elehtimällä. Ihmisen merkitys ravinnon lähteenä on kautta kehityshistorian ollut koirille niin suuri, että monet koirat sietävät jopa melkoista hätistelyä ja yrittävät silti lähestyä taas ihmistä heti, kun voivat. Omasta ihmisestään eroon joutuminen voi tuottaa koiralle synnynnäisesti todellista ahdistusta.

Pitkään lajitovereistaan eristettynä ollut koira voi masentua tai turhautua. Ihminen ei pysty kaikessa korvaamaan toisia koiria, ihmiset eivät esimerkiksi pysty matkimaan koirien keskinäisten leikkien kaikkia vivahteita. Monenlaisia ihmisiä pentuaikana nähneet koirat ovat ihmisten seurassa luontevasti, mutta silti ne eivät synnynnäisesti pysty ymmärtämään ihmisten kaikkia eleitä.
Katso täydellinen vastaus

You might be interested:  Mitä Syödä Kun Ei Tee Mitään Mieli?

Miksi koira nuolee varpaita?

Koira nuolee sinua –

Koira ei nuole siksi, että pitää ihmistä herkkupalana. Nuoleminen on koiran tapa osoittaa hoitoa ja hoivaamista ja se nuolee näyttääkseen sinulle pitävänsä sinusta huolta. Tämä on varma merkki välinpidosta. Mikäli et kuitenkaan toivo koiraltasi tätä rakkauden osoitusta, tulisi sinun hellästi opettaa koirallesi esimerkiksi kompromissi, jossa se saa nuolla kättäsi, mutta ei kasvojasi.

  Katso täydellinen vastaus

  Montako vuotta koira elää?

  Koirien ikävaihtelu on suurta – Ihmisen ja koiran iän vertailua ei helpota se, että koirarotujen iät vaihtelevat suuresti: suuret rodut elävät usein vain 6–7 vuotta, kun taas chihuahuan kaltaiset pienet koirat voivat elää jopa 17–18 vuotta. Kaikki koirarodut käyvät kuitenkin lävitse saman kehityskaaren, ja kehitystä voi verrata esimerkiksi ihmisen vastaavaan.

  1. Alifornian ylopiston tutkijaryhmä päätyi vertailemaan ensimmäisenä ihmisiä ja koiria.
  2. Lajien polut erkanivat jo varhaisessa vaiheessa nisäkkäiden evoluutiota, mutta helpotusta toi se, että koirat elävät samankaltaisissa ympäristöissä kuin ihmiset.
  3. Monet koirat pääsevät myös osallisiksi kehittynyttä sairaanhoitoa.

  Tutkimuksessa keskityttiin yhteen rotuun, labradorinnuotajaan, koska se helpotti geneettisten tekijöiden tunnistamista. Tutkittavana oli 104 koirayksilöä, joiden iät vaihtelivat kuukaudesta 16 vuoteen. Labradorinnoutajat elävät keskimäärin 12-vuotiaiksi.
  Katso täydellinen vastaus

  Miksi koira haukkuu koko ajan?

  Koirat eivät ole ihmisen tavoin riippuvaisia suullisesta viestinnästä, mutta se muodostaa merkittävän osan niiden itseilmaisua ja tunteiden välittämistä muille koirille ja myös ihmisperheelle. Koiran äänelliseen viestintään kuuluu muitakin ilmauksia kuin haukku.

  Koirakaverimme vinkuvat, inisevät, ulvovat, ulisevat, inahtelevat, murahtelevat, ulvahtelevat ja ärisevät osana viestintäänsä. Myös syvä huokaus kuuluu monen koiran valikoimaan! Koiran haukkumiselle on monia syitä, mutta kannattaa pitää mielessä, että haukkuminen saattaa vaikuttaa liialliselta vain ihmisen näkökulmasta.

  Haukkuminen kaikissa muodoissaan kuuluu koiran luontoon. Liiallinen haukkuherkkyys saattaakin johtua eroahdistuksesta, koira saattaa yrittää kertoa jonkun olevan ovella tai viestiä kesken leikin, että sillä on hauskaa. Jos koiria on useampi kuin yksi, pienikin tekijä saattaa innostaa ne haukkumaan.
  Katso täydellinen vastaus

  Miksi koirat pitävät joistakin ihmisistä?

  Evolutiivinen perustelu on se, että niistä saa ainakin kuitua ja B-ryhmän vitamiineja. Jos niistä on muuten puutetta, tuo käytös voi täydentää ravitsemusta. Toisaalta papanoista tulee harvoin mitään sairauksia. Eläinpsykologisesti ottaen koira ilmeisesti kokee papanan tuoksun niin, että se houkuttaa maistamaan.
  Katso täydellinen vastaus

  Mitä koira tekee päivisin?

  Meillä ihmisillä on usein säännöllinen unirytmi. Olemme yleensä päivällä noin 16 tuntia valveilla ja yöllä nukumme keskimäärin kahdeksan tuntia. Koirilla ei ole aivan samanlaista rytmiä; ne viettävät vuorokaudesta keskimäärin 20 % hereillä ja aktiivisina, 30 % hereillä ja passiivisina ja 50 % nukkuen.
  Katso täydellinen vastaus

  Mikä koirarotu on hyvä ensimmäiseksi koiraksi?

  Tiesitkö, että koirarotuja on pitkälti yli 350!* Tuntuuko oikean rodun löytyminen tällaisesta rotukirjosta täysin mahdottomalta tehtävältä? Juuri sinulle ja perheellesi sopiva rotu on kuitenkin mahdollista löytää: Poimi alta vinkit, jotka auttavat tekemään viisaita ratkaisuja, kun valitset itsellesi maailman parhaan kuonokaverin! Miksi rodun alkuperäisellä käyttötarkoituksella on väliä? Kaikkien koirien käytöstä ohjailee genetiikka.

  Siksi rotua valitessa olisi hyvä kiinnittää tarkkaa huomiota rodun alkuperäiseen käyttötarkoitukseen. Se mitä koira on historian saatossa jalostettu tekemään, näkyy sen jokapäiväisessä käyttäytymisessä – poikkeuksetta. Vaikka koulutuksen keinoin voidaan joko vahvistaa tai vaimentaa käytösmalleja, ne ovat kuitenkin aina olemassa.

  Miten rodun alkuperäinen käyttötarkoitus arkielämässä voi vaikuttaa? Esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

   Paimenkoira saattaa geeniensä ohjailemana ryntäillä polkupyörien ja autojen perään pyrkien näykkimään niitä ja suunnata paimennuskäytöstä esimerkiksi perheen lapsiin.Terriereillä ja muilla metsästyskoirilla riistavietti vie usein voiton kaikesta muusta, ja kuuliaisinkin yksilö pelmahtaa pupun perään ja metsästää vimmaisesti naapurin kissaa.Hälyttävät vahtikoirat ilmoittavat koko korttelille kuuluvalla haukulla lähestyvästä postimiehestä, hissin kolahduksesta ja jäätelöauton kiertelystä naapurikaupungissa.Monet alkukantaiset rodut ovat kelpo seuralaisia, mutta ne ovat myös riippumattomia omien polkujensa kulkijoita ja niiden ulkoiluttaminen vapaana on liki mahdotonta.Alun perin vartiokoiriksi jalostetut koirat voivat kauhuksesi (tai iloksesi) vahtia herkeämättä myös anoppia kylävierailulla, tai estää postimiestä poistumasta tontilta.

  Kun geneettisen perimän mukanaan tuomat käytökset tunnistaa ja tiedostaa jo ennen koiran hankkimista, on paremmin valmistautunut etukäteen siihen, mitä arkikäytöksiä koiran kanssa kannattaa aivan erityisesti opetella: onko painopiste luopumisen tai luoksetulon harjoittelulla vai ehkäpä jollakin toisella käytöksellä.

  Huomioitavaa on myös se, että eri rotujen koulutettavuudessa on eroja. Toiset rodut motivoituvat toimimaan ihmisen kanssa keskimäärin toisia paremmin. Rodun aktiivisuus Myös rotujen aktiivisuudessa ja toimintatarmossa on huomattavia geneettisiä eroja. Jokainen koirakansalainen tarvitsee runsaasti liikuntaa ja aivotyötä, mutta erityisesti tarmokkaat työkoirarodut turhautuvat helposti tekemisen puutteesta ja alkavat suunnata askarteluvimmaansa esimerkiksi kodin sisustukseen.

  Patoutunut liikunnan ja tekemisen puute voi näkyä myös erilaisina häiriökäytöksinä. Aktiiviset rodut tarvitsevat rinnalleen aktiivisen omistajan! Mitä rodun terveydestä olisi hyvä tietää? Jokaisella koirayksilöllä saattaa ilmetä rakenteellinen vika tai jokin sairaus rodusta riippumatta.

  Rotujen välillä on kuitenkin huomattavia eroja siinä, kuinka yleisiä erilaiset terveysongelmat ovat. Esimerkiksi rodun rakenne voi olla jalostuksen myötä niin äärimmilleen viety, että useimmilla yksilöillä on vaikeuksia selviytyä normaali arjesta ja koiramaisesta elämästä. Erilaiset perinnölliset sairaudet ja viat kannattaa selvittää tarkoin paitsi rodusta yleisesti myös mahdollisen pennun suvun osalta.

  Erilaiset perinnölliset sairaudet ja viat kannattaa selvittää tarkoin paitsi rodusta yleisesti myös mahdollisen pennun suvun osalta. Sairaan koiran kanssa eläminen on paitsi koiralle myös omistajalle äärimmäisen raskasta ja stressaavaa. Se myös kurittaa kukkaroa, vaikka vakuutusyhtiö rientäisikin ajoittain apuun.

  1. Lemmikkiä hankkivan olisi hyvä siis harkita, olisiko viisaampaa painottaa koiran hankinnassa mahdollisimman tervettä rotua kuin esimerkiksi suloista ulkonäköä.
  2. Jokaisesta koirasta kun tulee kuitenkin omistajalleen se kaunein mahdollinen karvakorva.
  3. Seura-, harrastus- vai käyttökoira? Etsitkö ystävää lenkkipoluille ja koko perheen kaveriksi? Onko suunnitelmissasi koiraurheiluun hurahtaminen? Vai vetääkö veresi hirvijahtiin? Yritä määritellä mielessäsi mahdollisimman tarkasti, miksi haluat koiran.

  Jos kaipaat erityisesti ystävää arkeen, ovat erilaiset seurakoirarodut varteenotettava valinta. Agility- tai tokokentille haikailevan kannattaa kiinnittää huomiota rodun motivoitavuuteen ja toimintatarmoon, sisäiseen “moottoriin”. Erilaiset palveluskoirarodut ja monet terrierit ovat harrastuskentillä väsymättömiä seuralaisia.

  Metsästyskoiralta taas odotetaan muun muassa riittävää riistaviettiä. Myös sillä on merkitystä, onko aikomuksena linnustaa vai metsästää esimerkiksi pienpetoja. Ensi sijaisesti jokaisen koiran päätehtävä on olla tasapainoinen ja iloinen koira ja ihmisen kumppani. Monet koirarodut sopivat useisiin eri käyttötarkoituksiin, mutta koiran “päätehtävän” määrittely kannattaa silti aina ja auttaa ymmärtämään myös omistajan omia rajoituksia tai kiinnostuksen kohteita.

  Koirakokemuksesi Ensimmäiseksi koirakaveriksi sopii usein iloiset ja mutkattomat seurakoirarodut. Ne saattavat olla vilkkaita ja kaipaavat yhtälailla peruskoulutusta kuin mikä tahansa koira, mutta useimmilla seurakoiraroduilla on helpommin hallittava toimintatarmo ja vietit, kuten riistavietti.

  1. Okeneempi koiranomistaja voi kohdata täysin uudenlaisia haasteita siirtyessään roturyhmästä toiseen, esimerkiksi noutajista vinttikoiriin.
  2. Hyppy rodusta toiseen saattaa tehdä hyvää, mutta samalla se on hyppy tuntemattomaan ja kokemuksesta huolimatta olo voi olla välillä kuin vasta-alkajalla.
  3. Un hakeudut heti lemmikin pentuaikana pätevän eläintenkouluttajan pitämään pentukouluun, saat hyvät eväät kaikenkarvaiseen koira-arkeen, oli aiempi kokemuksesi millainen tahansa.

  Koirakokemuksen vähäisyyttä tai uusien rotujen mukanaan tuomia haasteita ei kannata liikaa jännittää. Kun hakeudut heti lemmikin pentuaikana pätevän eläintenkouluttajan pitämään pentukouluun, saat hyvät eväät kaikenkarvaiseen koira-arkeen, oli aiempi kokemuksesi millainen tahansa.

  Millainen sinä olet? Kokemuksen lisäksi oman perusluonteesi arviointi auttaa sopivan rodun valinnassa. Oletko tulinen ihmishyrrä, jonka kärsivällisyys on katkolla helposti? Valitse itsellesi käytökseltään tasaisempi rotu, joka ei ole lähtökohtaisesti tunnettu herkkyydestään. Jos taas olet pitkäjänteinen, periksiantamaton ja pysyt helposti rauhallisena, saatat saada ihastuttavan ystävän vilkkaammasta ja sähäkämmästä kuonolaisesta.

  Koiran koko Hyvin hoidettu ja riittävästi liikuntaa sekä aktiviteettia saava koirakaveri käyttää sisällä suurimman osan ajastaan lepäämiseen. Koiran koko ei siis yksistään määrittele sopiiko joku koirarotu toista paremmin pieneen asuntoon. Kerrostaloasumisessa asunnon kokoa tärkeämpi mittari on koirarodun ääniherkkyys ja aktiivisuus.

  Pieni ja vauhdikas mäyräkoira saattaa saada huomattavasti suurempaa tuhoa ja ääntä aikaiseksi kuin jättikokoinen, temperamentiltaan tasaisempi lajikumppaninsa. Jättiläinen suurennuslasin alla Suurikokoisen koirakaverin kanssa liikkuminen saattaa olla haastavampaa, jos käytät julkisia kulkuneuvoja. Koirakammoiset kanssakulkijat kavahtavat helposti majesteettisen kokoista lemmikkiä.

  Myös autolta vaaditaan tilavuutta enemmän kuin kauppakassin verran. Jättirodun ruoankulutus on suurta ja toisinaan eläinlääkärikulut kohoavat koiran elopainokilojen mukaan. Toisaalta suuret koirat ovat usein rauhallisia ja haukahtelevat harkitsevammin.

  Oiran mahtava olemus luo usein omistajalleen turvaa ja karhumaisen kaverin halaaminen on jo itsessään elähdyttävä kokemus. Pieni on tehty pippurista Pienessä paketissa tulee huomattavan suuria koirapersoonia, joilla on ihan yhtälailla tarve elää täysipainoista koiranelämää kuin suuremmilla lemmikeillä.

  Koiran pieni koko ei poista sen liikunnan- ja aktivoinnintarvetta. Se tarvitsee myös yhtä lailla peruskoulutusta, lajityypillistä toimintaa ja johdonmukaista ohjausta. Pienikokoisten rotujen ruokakustannukset ovat luonnollisesti maltilliset, mutta toisaalta minimittaiset kuonokaverit tarvitsevat yhtä lailla eläinlääkärin hoitoa silloin tällöin, joten ylläpitokustannuksia tulee väistämättä – koiran koosta riippumatta.

  • Pienehköt lemmikit toivotetaan usein tervetulleiksi kyläpaikkoihin, kahviloihin ja hoitopaikkakin on usein helpompi löytää kuin jättirotuiselle lajitoverille.
  • Jos perheessäsi on vauhdikkaita taaperoikäisiä lapsia, voi arkeen olla haastavaa sovittaa linnunluista lemmikkiä.
  • Monet pienet koirarodut ovat vilkkaita ja temperamenttisia, joten olisi virhe ajatella, että pienen koiran kanssa “pääsisi helpommalla”.

  Jättien ja kääpiöiden väliin jää vielä suurin joukko: kooltaan keskikokoiset koirat. Koon puolesta siis valinnanvaraa löytyy laidasta laitaan. Kokoa arvokkaampia mittareita ovatkin rodun alkuperäinen käyttötarkoitus ja terveystilanne. Katso koiraa karvoihin Kun tutkit eri koirarotujen lisäksi omaa käyttäytymistäsi ja mielenkiinnon kohteita, pohdi myös, kuinka paljon jaksat ja haluat käyttää arjessa aikaasi ja voimiasi koiran kuontalonhallintaan.

  Arvapeitteissä on mittavia eroja säänkestävyydessä ja siinä, kuinka paljon huoltoa ne tarvitsevat pysyäkseen toiminnallisina. Parhaan näkemyksen rotukohtaisista turkinhoidon vaatimuksista saat, kun keskustelet rodun harrastajien kanssa. Olet aina tervetullut myös poikkeamaan turkinhoitosalonkeihimme,

  Trimmaajamme tuntevat kaikenlaiset karvapeitteet ja osaavat myös kertoa sinulle niiden huoltamisesta. Vinkit sopivan koirarodun valintaan

  Genetiikka ohjaa aina koiran käytöstä. Tutustu erityisen tarkasti rodun alkuperäiseen käyttötarkoitukseen, koska geenien vaikutus käytökseen on erityisen suuri.Geneettisesti vahvaa käytöstä voi olla hankala hallita arjessa. Paimenkoirat paimentavat, metsästyskoirat metsästävät ja vahtikoirat vahtivat.Mikä on koirakaverin pääasiallinen tarkoitus elämässäsi? Kaipaatko ennen kaikkea seuralaista, aktiivista harrastuskoiraa, metsästyskaveria vai jotain muuta?Arvioi realistisesti omaa koirakokemustasi ja luonnettasi. Hyvin vietikkäät ja temperamenttiset rodut tarvitsevat pitkäjänteisen, rauhallisen omistajan. Nykyaikaisia koirankoulutustaitoja on hyvä opetella, vaikka omaisit pitkän koirakokemuksen.Minkälainen perheesi ja elinympäristösi on? Haluaisitko kompaktin koiran vai sylintäydeltä karvaa ja kaveria?Onko haaveenasi kammata, puunata ja trimmata lemmikkiä, vai onko toiveenasi turkki, jonka ylläpitämiseksi riittää rivakka harjaus silloin tällöin?

  Tiesitkö? Erilaisten rescue-järjestöjen kautta voit adoptoida lemmikin ja tarjota hyvän elämän kodittomalle koiralle. Tutustu rescue-toimintaan täältä. Kohti koiramaista elämäntapaa Kun olet löytänyt sinulle sopivalta tuntuvat koirarodut, sukella rotuyhdistysten sivuille, soita kasvattajille, pysäytä kadulla suosikkirotuasi ulkoiluttava omistaja, notku näyttelykehän tai agilitykentän laidalla ja käy tekemässä opintomatka koirakouluun, jossa voit puhuttaa kouluttajaa.

  1. Tiedon kerääminen on ensiarvoisen tärkeää, voidaksesi tehdä lopullisen valinnan.
  2. Entä kun valinta on tehty? Mistä koira hankitaan? Täältä voit tutustua tarkemmin koiran ostamiseen ja kasvattajan valintaan.
  3. Tiedäthän, että matkasi loistavaksi lemmikinomistajaksi on jo alkanut! Se että olet syventynyt tähän artikkeliin osoittaa, että teet harkittuja ratkaisuja.

  Sinusta tulee upea koiranomistaja! Tiedäthän, että matkasi loistavaksi lemmikinomistajaksi on jo alkanut! Se että olet syventynyt tähän artikkeliin osoittaa, että teet harkittuja ratkaisuja. Sinusta tulee upea koiranomistaja! Olet myös aina tervetullut kaikkiin Musti ja Mirri -myymälöihin juttelemaan henkilökuntamme kanssa ja fiilistelemään kuolaista ja karvaista arkea – vaikka et ihan vielä omistaisikaan ikiomaa koiraa.
  Katso täydellinen vastaus

  Mitä koira kertoo omistajastaan?

  Tuoreen tutkimuksen mukaan koirarotu kertoo omistajan persoonallisuudesta, koulutuksesta ja varallisuudesta. Ja jopa rakkauselämästä! Labradorinnoutajan omistaja on todennäköisimmin sinkku ja bulldoggin omistaja on taas epävakaassa suhteessa, josta haluaa eroon.

  1. Mopsin omistajat ovat naimisissa ja varakkaita.
  2. Chihuahuan isäntä puolestaan omistaa koiralleen kaiken aikansa.
  3. Dalmatialaisen omistajat hemmottelevat koiransa piloille ostellen niille viikoittain leluja ja herkkuja.
  4. Ultaisennoutajan omistajat ovat älykkäimpiä – jopa neljännes tutkimukseen osallistuneista koiranomistajista oli maistereita tai tohtoreita.

  Tutkimuksessa kävi ilmi, että tanskandoggin omistajat tienasivat vähiten, mopsin eniten. Tutkimukseen osallistui kaksi tuhatta koiranomistajaa.
  Katso täydellinen vastaus

  Saako koira haukkua päivällä?

  Mitä on tarkasti ottaen naapurin häirintää? Miksi Koiralla On Parempi Kuulo Kuin Ihmisellä Sain taloyhtiöltä kirjallisen huomautuksen, että koirani haukunnallaan häiritsevät naapureitani. Tiedän, että ne haukkuvat lyhyehkön ajan, kun ovikello soi. Tiedän myös, että ne haukkuvat joskus vähän poissa ollessani päivisin, mutta eivät tunnista toiseen eivätkä yöllä ollenkaan.Kysyin isännöitsijältä, että missä on raja, miten paljon saa kuulua haukkumista.

  Hän sanoi, että koirat eivät saa haukkua ollenkaan. Mitään ääntä ei saa kuulua naapureille, ei yöllä eikä päivällä. Miten kerrostaloasunnossa voisi elää normaalia elämää, kun kaikki kuuluu seinien läpi? Asukasliiton järjestösihteeri Tiina Sandberg vastaa, että selkeän vastauksen antaminen on näiden tietojen perusteella hankalaa, sillä koiran haukunnan häiritsevyys on sangen suhteellista.

  “Periaatehan tietenkin on, ettei mikään kotieläin saisi aiheuttaa haittaa naapureille. Toisaalta laki ei lähde siitä, ettei koira saisi pitää mitään ääntä, sillä haukkuminen on koiran luontaista käytöstä.” Sandberg tähdentää, että järjestyslain 3 §:n mukainen tulkinta koskee koiran haukuntaa ulkona.

  • Tässä poliisin kanta on, että koira saa haukkua, mutta jatkuva haukkuminen etenkin yöaikaan on kielletty.
  • Errostalossa koira ei saisi haukkua öisin ja päivälläkin vain satunnaisesti.
  • Mikäli kysyjän koirat haukkuvat muutaman minuutin silloin tällöin, voitaneen se vielä hyväksyä.
  • Jos asiasta halutaan antaa virallinen valitus, sen täytyy perustua pidempään havainnointijaksoon.

  Valituksen tekijän pitäisi kyetä antamaan selvitys siitä, minä päivinä, mihin aikaan ja miten kauan koirat ovat haukkuneet. Isännöitsijän tulisi myös tarkistaa nämä taustatiedot.” : Mitä on tarkasti ottaen naapurin häirintää?
  Katso täydellinen vastaus

  Miksi koira huutaa?

  Miksi koira haukkuu ja mitä sille voi tehdä Koira haukkuu, koska se on koiralle luonnollinen tapa kommunikoida. Haukkumalla koira yrittää viestiä ympäristölleen jotakin sille tärkeää asiaa. Koira ei koskaan hauku ilman syytä, vaikka se joskus saattaa ihmisestä siltä näyttääkin.
  Katso täydellinen vastaus

  Miksi koiraa ei saa katsoa silmiin?

  4) Koira katsoo sinua pitkään – Koirat saattavat kokea vieraan ihmisen tai eläimen tuijotuksen uhkaavaksi, mutta jos koira luottaa omistajaan täysin, se voi katsoa tätä pitkään silmiin. Lue lisää: Japanilaisyliopiston tekemässä selvisi, että kun koira ja omistaja katsoivat toisiaan silmiin noin puoli tuntia, molempien oksitosiinitasot nousivat.
  Katso täydellinen vastaus

  Miten koira näkee ihmisen?

  Koiran normaali näkökyky – Tänä päivänä ymmärrämme melko hyvin, kuinka koirat näkevät maailman, koska tiedämme, kuinka koiran verkkokalvo (retina) on rakentunut. Verkkokalvo on silmän valolle herkkä osa silmämunan takaosassa (sisäpuolella). Verkkokalvoa voisi ajatella vaikka kameran filminä; sen tehtävänä on muuttaa valo kuvaksi.

  • Uva siirtyy sitten verkkokalvon kerrosten läpi näköhermon kautta aivoihin, jossa se tulkitaan.
  • Verkkokalvo sisältää kaksi erilaista solutyyppiä; tappeja ja sauvoja.
  • Tapit auttavat erottamaan värejä ja sauvat tunnistavat ja erottavat liikkeen hämärässä.
  • Oirien verkkokalvolla on selvästi enemmän sauvoja, jotka auttavat niitä näkemään paremmin pimeässä.

  Koirat siis näkevät ihmisiä paremmin pimeässä, sekä huomaavat liikkeen ihmisiä helpommin. Koska koirien verkkokalvolla on tappeja vain noin 10% ihmisten määrästä, eivät ne nää värejä kuten ihmiset. Koirien värinäköä voisi verrata puna-vihersokeaan ihmiseen.

  • Oirat pystyvät erottamaan vain sini-violetin ja keltaisen sävyjä sekä harmaan eri sävyjä, mutteivät pysyt tunnistamaan vihreää, oranssia ja punaista.
  • Oiran silmien asento määrittää sen näkökentän sekä syvyysnäön.
  • Saalistajilla, kuten ihimisllä ja koirilla silmät ovat usein lähellä toisiaan.
  • Ihmisten silmät ovat suoraan eteenpäin, mutta koirien silmät ovat rodusta riippuen noin 20 asteen kulmassa.

  Tämä kulma suurentaa näkökenttää, mutta huonontaa syvyysnäköä. Koiran syvyysnäkö on parhaimmillaan sen katsoessa suoraan eteenpäin (molempien silmien näkökentät osuvat päällekkäin), mutta tämä ei ole täysin ideaalinen tilanne, koska usein niiden kuono on edessä häiriötekijänä.

  1. Syvyysnäkö auttaa saalistajia selviytymään ja saalistamaan paremmin, se on vastuussa mm.
  2. Onnistuneesta hypystä, saaliin kiinnisaamisesta ja monista muista saalistajille tärkeistä perusaktiviteeteista.
  3. Oirien näön tarkkuus on myös ihmisiä huonompi, ne näkevät objektit samalla tarkkuudella kuuden metrin päästä kuin ihmiset näkevät seisoessaan 23 metrin päässä.

  Joillain roduilla näkö saatta olla parempi, esim. opaskoirina käytettyjen labradorien näköä on jalostettu paremmaksi. Koska koirilla on ihmisiin verrattuna huomattavasti enemmän sauvoja verkkokalvolla, ovat ne parempia erottamaan pienetkin liikkeet ja ne näkevät liikkuvat objektit paremmin kuin paikoillaan olevat.

  1. Tämä tarkoittaa, että koira erottaa pienetkin muutokset ryhdissäsi ja asennossasi, mikä on hyvä ottaa huomioon koiraa koulutettaessa.
  2. Sauvojen suuri määrä on myös yksi syy, miksi koirat näkevät ihmisiä paremmin pimeässä; ne auttavat koiria käyttämään hyödykseen myös haaleimmat valon pilkahdukset.
  3. Muita syitä koirien parempaan hämäränäköön ovat iso pupilli ja ertiyinen silmän rakenne, tapetum lucidum silmänpohjassa.

  Pupillin suureneminen auttaa päästämään enemmän valoa verkkokalvolle ja sauvojen käsiteltäväksi. Tapetum lucidum toimii peilin tavoin, ja se heijastaa valon takaisin verkkokalvolle. Tiedäthän miten koirasi silmät kiiluvat pimeässä? Tapetum lucidum aiheuttaa juuri tuon kiilumisen.
  Katso täydellinen vastaus

  Miksi koira laittaa tassun käden päälle?

  Anna lelu! – Leluaan tai luuta koirat pyysivät 11 eleellä. Useimmiten koirat ilmaisivat haluavansa lelun koskettamalla ihmistä tassulla. Yleinen tapa oli myös työntää päätä ihmisen tai esineen alle, kuonolla tai päällä painautuminen ihmistä vasten tai laittamalla yksi etutassu tai molemmat etutassut jonkin toisen esineen alle.
  Katso täydellinen vastaus

  Kummalla on parempi hajuaisti kissalla vai koiralla?

  Koiran hajuaisti Hajuaisti on koiran vahvin ja tärkein aisti. Hajujen avulla se kommunikoi ja saa tietoa ympäristöstään. Keskikokoisella koiralla on n.220 miljoonaa hajusolua, kissalla 200 miljoonaa, ihmisellä vain 5 miljoonaa.
  Katso täydellinen vastaus

  Kumpi voittaa kissa vai koira?

  Selkeitä merkkejä siitä, että koirat ovat sinun juttusi – Jos olet energinen “ulkoilmatyyppi”, joka pitää aktiivisesta elämäntyylistä, koira voi olla sinulle oikea valinta. Koirat kaipaavat paljon virikkeitä, raitista ilmaa ja säännöllisiä kävelylenkkejä, joten ne sopivat ihmisille, joilla on oma piha, jotka asuvat maaseudulla tai jotka pääsevät helposti puistoihin ja muille avoimille alueille.

  Hyvin koulutetun koiran voi ottaa mukaan matkalle, jossa se voi nauttia ulkoilusta ja matkustelusta. Toisin kuin kissat, koirat eivät yleensä viihdy yksin, joten niitä ei pitäisi jättää yksin koko päiväksi. Jos teet pitkää työpäivää tai sinulla on erityisen vaativa työ, harkitse tarkkaan, voitko antaa koiralle tarpeeksi sen ansaitsemaa huomiota.

  Jos päätät hankkia koiran, sinun tulee myös järjestää aikaa sen kouluttamiselle ja turkinhoidolle. Saatavilla on paljon erilaisia koirarotuja, joiden koot, muodot, luonteenpiirteet ja karvaisuus vaihtelevat. Ota siis nämäkin yksilölliset erot huomioon, jos harkitset koiran hankkimista.
  Katso täydellinen vastaus

  Voiko kissalla olla menkat?

  Kissan kiima-aika Kissa vaatii kiima-aikana erityistä huolenpitoa ja huomiota. Jos kissa on jo käynyt läpi kiiman, et varmasti unohda sen ulvontaa ja jatkuvaa huomion tarvetta. Jos kissa ei pysty pariutumaan, voi se olla turhauttavaa ja epämiellyttävää aikaa teille molemmille.

  1. Jos sen sijaan se voi pariutua, sinun on oltava valmis mahdollisesti kahteen pentueeseen vuodessa! Jollet suunnittele jalostusta, kissa on parasta neuteroida.
  2. Se on helpompaa kissalle, ja sinulle.
  3. Hedelmällisyys Kiima-aika on hedelmällistä aikaa kissan lisääntymiskierrossa ja kissa odottaa pariutumista.

  Kissan kiima-aika on yleensä keväällä ja syksyllä, ja se voi kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Ensimmäinen kiima on yleensä noin kuuden kuukauden iässä, mutta joillakin se voi olla jo nelikuukautisena. Oireet Kiima-aikana kissa voi olla hellempi, hangata itseään huonekaluja, seiniä ja lempi-ihmisiä vasten.

  Se luultavasti hankaa erityisesti takapuolellaan ja saattaa usein näyttää paritteluasentoja takapuolellaan ja häntää nostamalla. Hankalin oire kissan kiimassa omistajalle on ulvominen ja virtsaaminen. Kiima-aikana kissa ulvoo äänekkäästi ja jatkuvasti yrittäessään houkutella uroksia pariutumaan. Se voi myös merkata seiniä ja huonekaluja voimakkaan hajuisella virtsalla osoittaakseen halunsa pariutua.

  Jos sinulla on sisäkissa, se saattaa yrittää epätoivoisesti päästä ulos, jopa ikkunoita tai ovia vasten heittäytymällä. Neuterointi Eläinlääkärisi voi mahdollisesti määrätä lääkettä vähentämään oireita, mutta paras tapa estää kissan kiima on neuterointi.

  1. Neuteroinnin jälkeen kissa ei tule kiimaan ja on vähemmän reviiritietoinen sekä raapii ja merkkaa virtsalla vähemmän.
  2. Useimmat eläinlääkärit haluavat odottaa, kunnes kissan kierto on päättynyt ennen neuterointia.
  3. Issan neuteroinnin ajankohta (varhain vai vasta ensimmäisen kiiman jälkeen) herättää keskustelua.

  Eläinlääkärisi neuvoo sinua mielellään asiassa. : Kissan kiima-aika
  Katso täydellinen vastaus

  Onko kissalla tunteet?

  Kissan kehonkielen ymmärtäminen – Saatat välillä ihmetellä kissasi muuttunutta käytöstä ja sen merkitystä tai haluat tietää, onko kissasi onnellinen. Kissat voivat vaikuttaa vaikeasti tulkittavilta, mutta moni asia niiden käytöksessä paljastaa, mitä ne ajattelevat ja millaisella tuulella ne ovat! Osaat varmasti lukea kissasi kehonkieltä, kasvojen ilmeitä, ääniä ja hännän liikkeitä sen verran, että erotat kissasi selkeimmät mielenliikkeet.
  Katso täydellinen vastaus