Miksi Useimmat Haukat Ja Pöllöt Talvehtivat Suomessa?

Miksi Useimmat Haukat Ja Pöllöt Talvehtivat Suomessa
Tänä talvena Suupohjassa on kuultu jopa pöllöjen soidinta. Hyvän ruokatilanteen ja leudontuneiden talvien vuoksi yhä useampi muuttolintu jää talvehtimaan kotiseudulleen.29.12.2008 6:49 • Päivitetty 29.12.2008 6:49 Suupohjaan on jäänyt talvehtimaan poikkeuksellisen runsaasti haukkoja, piekanoja ja pöllöjä.

 • Syynä on hyvä ruokatilanne, sillä myyräkanta on tänä vuonna erittäin runsas Kokkolan eteläpuolisessa Suomessa.
 • Tänä talvena Suupohjassa on kuultu jopa pöllöjen soidinta, mikä on harvinaista, kertoo Suupohjan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Kentta.
 • Leudontuneiden talvien takia yhä useampi muuttolintu jää talvehtimaan kotiseudulleen.

Suupohjassa on tavattu aivan viime viikkoina lukuisia vesilintuja mustalinnusta kaakkuriin.
Katso täydellinen vastaus

Miksi pöllöt talvehtivat Suomessa?

haukat suomessa: Miksi useimmat haukat ja pöllöt talvehtivat Suomessa? Haukat ja pöllöt talvehtivat usein Suomessa, koska täällä on runsaasti ruokaa ja lämpimiä paikkoja. Nämä eläimet ovat myös hyvin sopeutuneet kylmiin olosuhteisiin.
Katso täydellinen vastaus

Onko Haukat muuttolintuja?

Se on muuttto lintu se on suomessa huhtikuulta syyskuuhun. Haukat ovat nisäkkäitä ja petolintuja.
Katso täydellinen vastaus

Missä haukka elää?

Tämä artikkeli käsittelee lintuja. Sanan muut merkitykset täsmennyssivulla,

Haukat
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Petolinnut Accipitriformes
Heimo: Haukat Accipitridae Vieillot, 1816
Alaheimot
 • Kanahaukat Accipitrinae
 • Aegypiinae
 • Varsinaiset kotkat Aquilinae
 • Hiirihaukat Buteoninae
 • Käärmekotkat Circaetinae
 • Suohaukat Circinae
 • Elaninae
 • Gypaetinae
 • Merikotkat Haliaeetinae
 • Harpiinae
 • Melieraxinae
 • Milvinae
 • Mehiläishaukat Perninae
 • Polyboroidinae
Katso myös
Haukat Wikispeciesissä Haukat Commonsissa

Haukat (Accipitridae) on petolintujen lahkoon kuuluva lintu heimo, Niiden koko vaihtelee pienistä varpushaukoista suuriin merikotkiin, Heimoon kuuluu 248 lajia 69 suvussa, Haukkoja elää kaikissa maanosissa kaikenlaisissa olosuhteissa, kuten aavikoilla, tundralla, metsissä ja vuoristoissa, Suomessa pesii 13 haukkalajia.
Katso täydellinen vastaus

Voiko Suomessa omistaa pöllön?

Kielletyt ja sallitut lemmikit Suomessa – Huomion arvoista lienee, että tämä kirjoitus on kirjoitettu keväällä 2018 ja päivitetty syksyllä 2020 sekä alkuvuodesta ja toukokuussa 2022, joten jos tätä luetaan myöhemmin, se ei välttämättä ole enää paikkaansapitävä, sillä asetukset muuttuvat välillä.

 1. En löytänyt netistä kattavaa listaa, mitkä kaikki eläimet ovat kiellettyjä Suomessa, joten ajattelin sellaisen koota.
 2. Suomessa lemmikinpitoa rajoittavat vieraslajiasetukset, lemmikkieläinten suojelua koskeva eurooppalainen yleissopimus sekä luonnonsuojelulaki.
 3. Seuraavat eläinlajit ja -ryhmät ovat kiellettyjä: – Kaikki Suomessa luonnonvaraisena tavatut, rauhoitetut lajit.

Rauhoitetun lajin hallussapitoa sääntelee luonnonsuojelulain 39 §, jonka mukaan kiellettyä on rauhoitettujen lajien yksilöiden (tai niiden osien) hallussapito. Kielto koskee sekä luonnossa että vankeudessa eläviä yksilöitä, lähtömaasta riippumatta (joten myös ulkomailla, vankeudessa kasvatetut ja jopa jalostetut eläimet menevät tähän listaan).

 1. Hyvä lista rauhoitetuista lajeista löytyy mm.
 2. Täältä, listan pituuden vuoksi en postaa täyttä listaa tähän merkintään.
 3. Tähän listaan sisältyvät esimerkiksi vaivaishiiri, punatulkku ja tikli, jotka ovat kaikki kohtuullisen yleisiä lemmikkieläimiä muualla Euroopassa.
 4. Petoeläimet ( Carnivora ), johon kuuluvat jo Suomessakin lemmikkinä yleistyneet lajit kuten haisunäätä ja ajoittain lemmikkinä tavatut pesukarhu ja aavikkokettu.

Siihen kuuluvat myös isot kissapedot, kuten tiikeri ja leijona, sekä muualla maailmalla sisälemmikkinäkin pidetyt servaali ja aavikkoilves. Siihen eivät kuitenkaan kuulu kissa, koira, tai fretti. Sukupolvien F1-F4 koiraeläinristeymät eli koirasudet ovat myös kiellettyjä, samoin F1-F4 kissaeläinristeymät (näitä ei kuitenkaan käytännössä juuri markkinoilla edes ole, käytännössä ainakin Suomessa olevat (lailliset) risteymät ovat jo F5+ sukupolvea.)

Miksi Useimmat Haukat Ja Pöllöt Talvehtivat Suomessa
Petoeläimiin kuuluva söpö ja eksoottinen aavikkokettu eli fennekki on nykyään kiellettyjen listalla.

Lepakot – Apinat – Mangustit – Kengurut – Maaoravat ( Tamias ) – aksiskauris ( Axis axis ) – harmaaorava ( Sciurus carolinensis ) – intianpikkumangusti eli pikkumungo ( Herpestes auropunctatus ) – iso-orava ( Sciurus niger ) – kiinanmuntjakki ( Muntiacus reevesi ) – koati ( Nasua nasua ) – nutria eli rämemajava ( Myocastor coypus ) – oliiviselkäorava ( Callosciurus erythraeus ) – pesukarhu ( Procyon lotor ) – piisami ( Ondatra zibethicus ) – siperianmaaorava ( Tamias sibiricus ) – supikoira ( Nyctereutes procyonoides ) – thaimaanorava ( Callosciurus finlaysonii )

Siperianmaaorava on Suomessakin tuttu lemmikki. Kuva: Wikipedia / Frank Vassen, CC BY 2.0

Varislinnut ( Corvidae ) – Päiväpetolinnut (eli erilaiset haukat ja kotkat) – Pöllöt

Miksi Useimmat Haukat Ja Pöllöt Talvehtivat Suomessa
Pöllöt ovat kauniita ja niiden suosio oli huipussaan Harry Potter-sarjan myötä. Nykyään lemmikkipöllön hankkiminen Suomessa on mahdotonta.

Kiljuhanhen ( Anser erythropus ) risteymät muiden hanhilajien kanssa – Afrikanhanhi ( Alopochen aegyptiacus ) – Kuparisorsa ( Oxyura jamaicensis ) – Pyhäiibis ( Threskiornis aethiopicus ) – Hietasisilisko ( Lacerta agilis ) – Punakorvakilpikonna ( Trachemys scripta ) – Kuningaskäärme ( Lampropeltis getula )

Miksi Useimmat Haukat Ja Pöllöt Talvehtivat Suomessa
Punakorvakilpikonna on monille tuttu eläin, jotka altistuivat monesti huonolle hoidolle ja hylkäämiselle niiden kasvaessa liian suuriksi.

Vieraat vihersammakot ( Pelophylax ): – Ruokasammakko ( Pelophylax esculentus ) – Pikkuvihersammakko ( Pelophylax lessonae ) – Mölysammakko ( Pelophylax ridibundus ) – Euroopanlehtisammakko ( Hyla arborea ) – Vuoristokellosammakko ( Bombina variegata ) – Alppivesilisko ( Ichthyosaura alpestris ) – Hyppysammakko ( Rana dalmatina ) – Härkäsammakko ( Lithobates (Rana) catesbeianus ) – Afrikankynsisammakko ( Xenopus laevis ) – Aasianherhiläinen ( Vespa velutina nigrithorax ) – Mustatulimuurahainen ( Solenopsis richteri ) – Pikkutulimuurahainen ( Wasmannia auropunctata ) – Punatulimuurahainen ( Solenopsis invicta ) – Suurpäätulimuurahainen ( Solenopsis geminata ) – Uudenseelanninlattana ( Arthurdendyus triangulatus ) – Kultasimpukka ( Limnoperna fortunei ) – Espanjansiruetana ( Arion vulgaris ) – Amerikankääpiörapu ( Orconectes limosus ) – Amerikkalaisperäinen Orconectes virilis -rapu ( Orconectes virilis ) – Marmorirapu ( Procambarus fallax ) – Täplärapu ( Pacifastacus leniusculus ) – Villasaksirapu ( Eriocheir sinensis ) – Amerikanruosterapu ( Faxonius rusticus ) – Ryhmysaksirapu ( Faxonius virilis) – Punarapu (Procambarus clarkii ) Yleissopimuksen takia Ruokavirasto ei pääsääntöisesti myönnä tuontilupia villieläimille lemmikiksi.

 1. Tämän vuoksi myöskään listan ulkopuolisia eläimiä ei välttämättä saa tuoda lemmikiksi.
 2. Apinat mainitaan erityisesti kiellettyinä, sillä ihmisten sukulaisina ne ovat tautiriski.
 3. Suomessa ei ole erikseen asetusta esimerkiksi vaarallisten eläinten lemmikkinä pitoa rajoittamaan.
 4. Myrkyllisiä tai muutoin vaarallisia eläimiä (kuten myrkylliset hämähäkin tai erittäin suuret kuristajakäärmeet) saa pitää lemmikkinä, jos niitä ei ole muiden syiden nojalla kielletty.
You might be interested:  Miten Oma Pääoma Voi Olla Negatiivinen?

Ruokaviraston sivuilla tosin mainitaan: “Ihmisen pitämien eläinten suunnattoman suuresta lajivalikoimasta syntyvät vaikeudet huomioon ottaen, ja sen, että lemmikkieläinkannan liiallinen kasvu on vaaraksi ihmisten ja eläinten terveydelle ja turvallisuudelle, allekirjoittaneet jäsenvaltiot katsovat, että villieläimen pitämistä lemmikkinä ei tule rohkaista.

 • Tämä tarkoittaa, että virasto voi myös hylätä tuontilupahakemuksen, jos yksityishenkilö yrittää hakea tuontilupaa hyvin vaativalle, eksoottiselle eläimelle, vaikkei kyseistä lajia olisi missään erityisesti kiellettykään.
 • EU:n haitallisten vieraslajien luettelossa olevien lajien edustajat saa pitää niiden luonnollisen elämän loppuun saakka, niitä ei siis tulla hakemaan pois ja lopeteta suorilta.

Uudistunut vieraslajilista tuli voimaan 2017, joten lajien edustajia on vielä lemmikkinä jonkin verran. Niiden lisäännyttäminen on kuitenkin kiellettyä. Lajin yksilöitä ei myöskään saa maahantuoda. Vuonna 2020 tulleen tarkennuksen mukaan näitä eläimiä ei saa myydä tai luovuttaa uuteen kotiin, vaan ne tulee lopettaa asianmukaisesti.

 1. Nykyään näitä lajeja ei siis enää saa edes lahjoittaa ilmaiseksi uuteen kotiin.
 2. Sääntelyn tarkoituksena on suojata alkuperäisen omistajan oikeutta ja hänelle tärkeää suhdetta omaan lemmikkiinsä.
 3. Jos omistaja katsoo myöhemmin voivansa luopua lemmikistään, samaa suojaustarvetta ei enää ole.” Sain myös elokuussa 2020 tiedon, että maa- ja metsätalousministeriö selvittää syksyllä 2020, onko olemassa perusteita ja tarvetta sallia luovuttaminen joidenkin EU-lajien osalta (lähinnä painavana asiana ollut punakorvakilpikonnan asema).

LISÄYS: Joulukuussa 2020 tulleen päivityksen mukaan punakorvakilpikonnien luovutuksen kokonaisvaltainen kieltäminen voi johtaa kilpikonnien hylkäämiseen luontoon, joten asiaa on tarkasteltu uudestaan: “Esimerkiksi punakorvakilpikonnat ovat pitkäikäisiä, ne saattavat elää jopa yli 50 vuotta, ja siksi niiden osalta on perusteltua sallia niiden luovuttaminen uuteen kotiin.

Miksi Useimmat Haukat Ja Pöllöt Talvehtivat Suomessa
Marmosetit ovat söpöjä, pieniä apinoita, mutta haastavia pitää ja hoitaa. Kaikki apinat ovat Suomessa kiellettyjä lemmikkejä myös tautiriskin vuoksi.

Lähteet ja lisätietoa:
Katso täydellinen vastaus

Mikä on Suomen pienin pöllö?

Helmipöllö on Suomen toiseksi pienin pöllö heti varpuspöllön jälkeen. Suuri pää ja selkäpuolen helmimäiset valkoiset täplät ovat sille tunnusomaisia. Poikasena helmipöllö on tummanruskea. Syksyllä naaraat ja nuoret lähtevät usein vaeltamaan ravinnon perässä, kun taas koiraat jäävät usein kotiseudulleen.

 1. Helmipöllöllä on laaja levinneisyys Euraasian ja Pohjois-Amerikan havumetsäalueella, lisäksi Keski-Euroopassa se esiintyy laikuittaisesti.
 2. Ravinnokseen laji käyttää pääasiassa pikkujyrsijöitä ja pikkulintuja, mutta myös sammakot voivat päätyä pöllön kynsiin.
 3. Aikoinaan helmipöllön puputtavaa soidinääntelyä luultiin jäniksen ääneksi, ja tämän vuoksi jänisten ja kanien kutsumanimitys on tänäkin päivä pupu.

Pesä on vanhassa palokärjen kolossa tai isossa pöntössä. Poikaset ovat lentokykyisiä kuukauden iässä, jolloin ne myös lähtevät pesästä maastoon. Vanhemmat ruokkivat poikasia vielä tämän jälkeenkin, kunnes ne oppivat tulemaan toimeen omillaan.
Katso täydellinen vastaus

Mikä on maailman isoin haukka?

Tunturihaukka
Laji: rusticolus
Kaksiosainen nimi
Falco rusticolus Linnaeus, 1758
Katso myös

Katso täydellinen vastaus

Mika haukka syö jäniksiä?

Jänis on naarashaukan saalistuskyvyn ylärajalla – Saalisvalikoiman muutos on vaikuttanut myös kanahaukkojen rakenteeseen. Haukkaperheen ravinnonhankinnasta pesimäaikana vastuussa olevat koiraat ovat pienentyneet. Pieni kanahaukka pyytää suurta toveriaan tehokkaammin oravia, rastaita ja muita suupaloja.

Sen sijaan kookkaat kanahaukkanaaraat ovat etulyöntiasemassa talvella, jolloin ne pystyvät tappamaan helpommin jäniksiä ja rusakoita. Sen kokoinen saalis on naarashaukan saalistuskyvyn ylärajalla. Niinpä saalistajan koon vähäinenkin suureneminen helpottaa saalistusta, koska koiraskanahaukat eivät pysty kilpailemaan samoista saaliista.

Jäniseläimet ovatkin talvisin naaraskanahaukkojen pääravintoa.
Katso täydellinen vastaus

Onko kaikilla linnuilla nokka?

Nokka ja kieli – Nokan muoto kertoo linnun ravinnosta.A. Variksen nokka soveltuu kaikkiruokaisille linnuille.B. Pieni, terävä hyönteissyöjän nokka.C. Siemeniä syövien lintujen nokka on jykevä.D. Käpylinnun ristinokka soveltuu hyvin käpyjen suomujen aukaisuun.E. Pitkä ja käyrä nokka on sopeutunut meden imemiseen.F.

 1. Tukaanin nokka soveltuu hyvin hedelmien syömiseen.G.
 2. Tikkojen nokka.H.
 3. Pelikaanin nokka.I.
 4. Saksinokat hankkivat ravintonsa veden pinnalta.J.
 5. Pitkä ylöspäin käyrä nokka on kätevä veden pinnalta tapahtuvaan ravinnonottoon.K.
 6. Pitkä, alaspäin käyrä nokka on hyvä pohjan tonkimiseen.L.
 7. Flamingon nokka soveltuu ravinnon siivilöimiseen.M.

Kuningaskalastajalla on pitkä terävä nokka.N. Koskeloiden nokka.O. Korppikotkien nokka soveltuu hyvin haaskojen syömiseen.P. Petolinnun nokka. Kaikilla nykyisin elävillä linnuilla on sarveisaineinen nokka, joka on muodostunut leukaluista, joiden päällä on sarveistuppi.

 1. Monilla lajeilla sarveistuppi on kuollut, mutta toisilla siinä on verisuonitus ja hermotus.
 2. Joillain lajeilla nokan väri muuttuu kesästä talveen.
 3. Sorsalinnuilla nokan kärjessä on kova kärjen reunus eli nokkakynsi.
 4. Jalohaukoilla ylänokan tyvessä on paksunnos eli vahanokka.
 5. Joidenkin lajien poikasilla on ylänokan kärjessä valkoinen munahammas, jolla ne puhkaisevat munankuoren kuoriutuessaan.

Monen lajin sierainaukot peittää pehmeä kalvo. Linnut käyttävät nokkaansa ravinnon pyydystämiseen, siementen kuorimiseen ja rikkomiseen ja saaliseläinten palotteluun. Nokan muoto riippuukin linnun käyttämän ravinnon laadusta. Nokkia on hyvin erilaisia: hentoja ja rotevia, pitkiä ja lyhyitä, putkimaisia ja kartiomaisia, suoria ja joko ylös- tai alaspäin käyriää, eri tavoin koukkumaisia, litteitä, sileäreunaisia ja hammasreunaisia.

You might be interested:  Miten Eri Tavoin Kylmä Sota Näkyi Maailmassa?

Petolinten nokka on koukkumainen ja terävä ja siemeniä syövien peippolintujen nokka lyhyt ja kartiomainen. Kahlaajilla on pitkä, hento nokka, joka soveltuu pikkueläinten poimintaan liejusta ja mudasta. Sorsalintujen litteä sälönokka soveltuu puolestaan erinomaisesti siivilöimään ravintoa vedestä. Tikka naputtelee voimakkaalla talttamaisella nokallaan hyönteisiä lahoista puunrungoista ja kaivertaa pesäkolonsa terveeseenkin puuhun.

Joidenkin lintujen, kuten lunnin, nokka soveltuu hyvin myös kalojen kuljettamiseen. Nokan värillä on ratkaiseva merkitys monien lajien parinmuodostuksessa, ja harmaalokkien poikasille emon keltaisessa nokassa oleva punainen täplä on suuntamerkki, johon ne kurottelevat halutessaan ruokaa.

Lisäksi helteellä linnut jäähdyttelevät itseään nokan kautta. Linnun kielen muoto riippuu ravinnosta, kuten nokankin muoto. Kieli on yleensä kova ja erikoistunut. Kielessä voi olla lajista riippuen sakaroita, nystyjä tai väkäsiä. Tikkojen kieli on erityisen pitkä, sillä ne kaivavat kielellään hyönteistoukkia koloista.

Kolibreilla on kaksihaarainen kieli, joka muodostaa putken meden tai veden imemiseksi. Joiltakin linnuilta kieli puuttuu tai se on surkastunut, kuten merimetsoilta, harjalinnuilta ja kehrääjiltä, Papukaijoilla on poikkeuksellisen paksu ja lihaksikas kieli.
Katso täydellinen vastaus

Kumpi on isompi haukka vai Kotka?

Miksi Useimmat Haukat Ja Pöllöt Talvehtivat Suomessa Tiede | Tieteestä kysymys Tilaajille Merimaa Juha, Kauppinen Touko 31.1.2012 2:00 Kotkien ja haukkojen rakenne on samankaltainen, ja ne kuuluvatkin samaan haukkojen heimoon. Jalohaukat tosin luetaan omaan heimoonsa, jonka näkyvin tunnusmerkki on ylänokan sivuilla oleva hammasmainen uloke.
Katso täydellinen vastaus

Mikä on Suomen suurin haukka?

Ruskosuohaukka (koiras) Circus aeruginosus Koko: Suohaukoistamme suurin. Pituus 48–56 cm, siipien kärkiväli 115–130 cm. Tuntomerkit: Tunnusomaisen kolmivärinen.
Katso täydellinen vastaus

Miten haukka tappaa?

Liidosta isku – Kun kanahaukka iskee koukkukyntensä kiinni saaliiseen, on kyse suurista voimista ja nopeuk­sista. Amerikkalainen tutkija G.E. Goslow filmasi haukkojen saalistusta 800–1 000 kuvaa sekunnissa ottavalla erikoiskameralla. Hänelle selvisi, että kanahaukan saalistuslento alkaa voimakkain siivenlyönnein, jotka loppuvat 7,5–9 metrin päässä saaliseläimestä.

 • Haukka siis iskee saaliiseen kiinni liitolennosta.
 • Hyvin lähellä saalista haukka kääntää takaruumiinsa eteenpäin juuri pään alapuolelle, jarruttaa levittämällä pyrstönsä ja heittää jalkansa rajusti eteenpäin tarttuen niillä uhriinsa.
 • Anahaukan pään keskimääräinen nopeus iskuhetkellä on 14 m/s ja jalkojen 22,5 m/s.

Iskuhetkellä haukka on lähes selällään, koska se heittää siipensä ja pyrstönsä eteen- ja ylöspäin. Kynnet tunkeutuvat saaliiseen, ja jos se ei vielä tällöin kuole, peto tappaa sen nokkaisemalla uhriaan päähän. Fasaanitarhuri Rauno Mikkoselle kana­haukat ovat joka­syksyisiä vieraita.
Katso täydellinen vastaus

Miksi huuhkaja Huhuilee?

Vastaus – Huuhkajan loppukesän huhuilu on reviirin kuuluttamista. Huhuilija on todennäköisesti vanha koirashuuhkaja, joka on jäänyt yksin elinalueelleen. Huhuilemalla se ilmoittaa lajitovereilleen elävänsä yhä reviirillään ja yrittää samalla houkutella naaraita luokseen.

Jos ravintotilanne on huono, reviiriltä lähtevät ensin poikaset ja niiden jälkeen naaras. Iäkkäämmät koiraat jäävät usein omille elinalueilleen”, kertoo Lintujärjestö BirdLifen tiedottaja Jan Södersved, Huuhkajien soidin ajoittuu tammi-helmikuulle, ja pesintä voi alkaa jo helmikuussa. Huuhkajan pesään kuoriutuu yleensä kolmesta neljään poikasta.

“Valtaosa poikasista menehtyy ensimmäisenä talvenaan ravinnon puutteeseen. Jos pikkunisäkkäitä on vähän, myös täysikasvuiset linnut lähtevät hakemaan ravintoa reviiriensä ulkopuolelta. Silloin huonokuntoisia huuhkajia löydetään myös kaupunkiympäristöistä.” Huuhkaja saattaa elää yli 20-vuotiaaksi.
Katso täydellinen vastaus

Onko pöllöt vaarallisia?

Oikeus: Pöllöä voi paeta – Oikeudessa kuultiin lintuasiantuntijaa, jonka mukaan viirupöllönaaras puolustaa poikasiaan tinkimättömästi. Naaras voi painaa yli kilon ja sillä on isot, terävät kynnet. Sen iskut voivat olla vaarallisia, jos se pääsee iskemään etupuolelta silmiin.

Se puolustaa pesäänsä kuitenkin vain noin kolmenkymmenen metrin säteellä eikä lähde seuraamaan ihmistä, joten hyökkäystä voi paeta poistumalla tulosuuntaansa. Hovioikeus tuomitsi miehen luonnonsuojelurikoksesta 45 päiväsakkoon, josta maksettavaa tuli 765 euroa. Lisäksi hänen on korvattava valtiolle lintujen arvona 1 514 euroa.

Haulikko tuomittiin valtiolle jo käräjillä. : Miehen ja pöllön taistelu päättyi pöllön kuolemaan – hovioikeus tuomitsi sakkoihin
Katso täydellinen vastaus

Mihin aikaan pöllöt Huhuilee?

Haluatko kuulla pöllön huutavan? Nyt on viimeiset hetket lähteä pöllöretkelle Kun kirkas aurinkoinen ja tuuleton kevätpäivä alkaa hämärtää, on juuri oikea hetki lähteä pöllöretkelle. Paras aika koittaa kuulla pöllöjen huutelua on auringon laskusta puolille öin.

 1. Yöksi pöllöt hiljenevät saalistamaan, ja huutelu alkaa uudelleen aamuyöllä, kertoo Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Saimovaara.
 2. Usein pöllöillä on paras lauluvire, kun on tyyni tähtikirkas tai kuutamoinen yö.
 3. Mutta toisinaan pöllöjä kuulee myös räntäsateella.
 4. Ukaan ei oikein tiedä, milloin ne varmasti huutelevat.

Pöllö on niin mystinen laji, Saimovaara kertoo. Pöllöjen huhuilukausi on tavallisimmin helmikuun lopusta maaliskuun loppuun. Joskus pöllöjä kuulee myös huhtikuussa. Pöllön huhuilu liittyy pesinnän aloittamiseen. Koiras on katsonut pesäpaikan valmiiksi ja huhuilee naarasta paikalle.

Usein huutelu loppuu, kun pesintä on alkanut. – Tänä vuonna pesintä on alkanut suhteellisen aikaisin. Viirupöllöt jo hautovat. Pöllöjä on siellä, missä on myyriä. Jos pöllöt ovat vilkkaasti äänessä, se kertoo hyvästä myyräkannasta. Peltomyyrä on pöllöjen lempiruokaa. Kun kuulee yhden pöllön, saattaa samalla seudulla kuulla useampiakin.

Varpuspöllö ja huuhkaja kuuluvat heti alkuillasta, viirupöllö ja lehtopöllö myöhemmin, Saimovaara neuvoo. – Viikko sitten maanantaina kuulimme neljä pöllöä. Sitä edellisellä reissulla kuulimme 16 pöllöä, kaikki Etelä-Suomen pöllölajit samalla reissulla, jopa lapinpöllön.

Parhaita paikkoja pöllöjen havainnointiin ovat monimuotoiset kesantopellot, joissa on metsäsaarekkeita ja reunalla vanhoja puita. Kun kuulee yhden pöllön, kannattaa pysähtyä alle kilometrin päästä, niin voi kuulla uuden. Jos kuusikosta kuuluu nouseva “pu pu pu pu-pu-pu-pupu” olet havainnut helmipöllön.

Se on Suomen yleisin pöllölaji. Kookkaan viirupöllön soidinääni on kumeasti haukkuva “huvuh, huvuh-hu-huvuh”. Pertti Louhelainen Tänä keväänä pöllöjä on kuultu Päijät-Hämeessä erityisesti Salpausselän eteläpuolisilla peltoalueilla. Havaintoja on tehty Orimattilassa, Nastolassa, Kärkölässä, mutta myös Asikkalan pohjoisosissa ja Sysmässä.

 1. Yöllä jännä olla retkellä.
 2. Joskus retkillä myös näkee pöllöjä saalistamassa.
 3. Samalla retkellä on Saimovaara kuullut myös ilves koiraan maukumista ja kettua.
 4. Mutta pöllöretkellä mikään ei ole koskaan varmaa.
 5. Se arvaamattomuus tekee pöllöretkeilystä juuri mielenkiintoisen.
 6. Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ei järjestä pöllöretkiä yleisölle.
You might be interested:  Mitä Pitää Tehdä Kun Myy Auton?

Pöllöjen kuuleminen riippuu säästä, eikä hyvissä ajoin sovituille retkipäiville ole kovin usein osunut suotuisia ilmoja. Saimovaara suositteleekin omatoimisia retkiä, joita varten voi opiskella pöllöjen ääniä netistä. – Pöllöt ovat helppo lajiryhmä, kun niitä on vain muutama, ja yleensä pöllöt huutavat lajityypillisesti, Saimovaara sanoo.

Pöllöhavainnoista voi ilmoittaa paikat Birdlife Suomen tietokantaan, Ilmoittaminen ei vaadi kirjautumista. Tulevaisuudessa on tarkoituksena, että tiira.fi-havaintoselain olisi reaaliaikainen. Silloin sieltä voisi tarkistaa saman illan havainnot. Vielä se ei ole mahdollista. Pari pöllövinkkiä Helmipöllö (Aegolius funereus) on noin räkättirastaan kokoinen, isopäinen pöllö.

Soidinääni on nouseva “pu pu pu pu-pu-pu-pupu” joka toistuu 2 sekunnin välein. Kutsuääni on maiskahtava “tsuak”. Laji suosii suurehkoja ja iäkkäitä kuusivaltaisia metsiä. Helmipöllö on Suomen yleisin pöllö.Varpuspöllö (Glaucidium passerinum) on Euroopan pienin pöllö, vain punatulkun kokoinen.
Katso täydellinen vastaus

Miksi pöllö kääntää päätään?

Näin pöllö pyörittää päätään – älä kokeile tätä kotona Juuri nyt ovat pöllöt alkaneet huhuilla metsissä –, Ornitologi Pekka Peura Vaasasta lähetti meille videon Amerikan mantereella kuten Meksikossa elävästä preeriapöllöstä, joka kääntelee päätänsä siihen malliin että ihmiseltä se jo irtoaisi.
Katso täydellinen vastaus

Voiko pöllö hyökätä ihmisen kimppuun?

Vihainen viirupöllö ei ole leikin asia – Viirupöllö on tunnettu siitä, että pesäänsä puolustaessaan se ei aina tyydy hyökkäilemään vaan voi käydä jopa kiinni. – Tällaista voi tapahtua yleensä silloin, kun viirupöllön maastopoikaset ovat juuri lähteneet pesästä eivätkä pysty itseään puolustamaan tai lentämään karkuun, lintujärjestö Birdlifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen selvittää.
Katso täydellinen vastaus

Miten pöllö viettää talven?

Miten selvitä talvesta? – Kylmä talvi ei ole Pohjolan karuihin oloihin sopeutuneille pöllöille pahin vastus. Pöllöt kestävät hyvin ankariakin pakkasia, jos ravintoa on tarjolla riittävästi. Mutta jos myyräkannat ovat pienet tai romahtavat täysin, joutuvat pöllöt vaikeuksiin.

Useimmat pöllöt, varsinkin vanhat koiraat, pyrkivät talvehtimaan asuinseutujensa lähettyvillä. Jos ravinto kotiseuduilla loppuu totaalisesti, pöllöjen on pakko lähteä liikkeelle. Joinakin vuosina tunturi- ja hiiripöllöt vaeltavat paremmille ruokailumaille. Esimerkiksi hiiripöllöjä on nähty viime talvina etelärannikkoa myöten.

Lähteäkö muuttomatkalle vai jäädäkö kotiseudulle? Eteläisemmät lajit viirupöllö, lehtopöllö ja huuhkaja pysyvät yleensä sinnikkäästi kotipaikallaan ja yrittävät selvitä talven yli sillä ravinnolla, mitä on tarjolla. Tosin näilläkin lajeilla nuoret linnut liikkuvat pesimäpaikoiltaan ja huuhkajia nähdään usein talvisin kaupunkialueilla.

 • Sarvipöllö ja suopöllö muuttavat, joten niiden ei tarvitse kokea piinaavan pitkää talvea.
 • Niiden muuttoa pääsee seuraamaan keväisin ja syksyisin ulkomeren saarilla.
 • Muutamia sarvipöllöjä jää vuosittain talvehtimaan etelärannikolle, mutta suopöllöt jatkavat aina etelämmäksi.
 • Lähteäkö muuttomatkalle vai jäädäkö kotiseudulle – kumpaankin eloonjäämisstrategiaan liittyy riskejä.

Vaeltavat pöllöt joutuvat erilaisiin onnettomuuksiin. Kuolleita vaelluspöllöjä on löytynyt ratakiskoilta ja maanteiltä, osa on törmännyt sähköjohtoihin tai ikkunoihin. Tuntemattomilla seuduilla ravinnon löytäminen ei ole varmaa, joten kuolla voi nälkäänkin. Osa helmipöllöistä pysyy talven yli paikallaan, osa liikkuu. Näin ruokaa on tarjolla tasaisemmin. Pärluggla i träd Kuva: Yle/Juha Laaksonen helmipöllö
Katso täydellinen vastaus

Onko Suomessa haukkoja?

Suomessa haukkojen heimoon kuuluvat molemmat maassamme tavattavat kotkat, useat haukat sekä sääksi ja piekana.
Katso täydellinen vastaus

Mikä on Suomen suurin lintu?

Merikotka on Suomen suurin lintu, kun perusteena on siipien kärkiväli. Siivet ovat paitsi pitkät, myös leveät. Pyrstö on suhteellisen lyhyt ja muodoltaan tylpän kolmiomainen.
Katso täydellinen vastaus

Miten erottaa kanahaukka ja varpushaukka?

Varpushaukka eroaa samannäköisestä mutta suuremmasta kanahaukasta kapeamman pyrstöntyven, lyhyemmän kyynärsiiven, lyhyemmän kaulan ja suhteessa suuremman pään perusteella. Lennossa varpushaukka on T:n muotoinen ( kanahaukka on ristin muotoinen).
Katso täydellinen vastaus

Millä tavoin Tasalämpöiset talvehtivat Suomessa?

Älä häiritse horrostavaa lepakkoa – Siilin tavoin myös lepakot valmistautuvat horrostamisen keräämällä elimistöönsä syysaikaan rasvaa, joka on sille elintärkeää talven yli selviytymisessä. Villanen muistuttaa, että horrostamasta havaittua lepakkoa ei talvella saisi häiritä.

 • Tasalämpöiset eläimet, kuten siili ja lepakko viettävät talvensa talvihorroksessa.
 • Uva: Tuula Mäkelä – Jos löytää horrostamassa olevan lepakon, niin on tärkeää ettei mene sitä häiritsemään.
 • Jos sitä häiritään ja se joutuu liikkumaan, niin lepakko joutuu käyttämään sitä ravintoansa ja se voi olla kohtalokasta.

Periaatteessa lepakko tarvitsee kaikki energiavaransa horrostamiseen, joka saattaa keskeytyä esimerkiksi parittelun takia. – Erilaiset syyt voivat herättää sen lepakon, kuten paritteluvietti. Silloin ne käyttävät sitä energiamääräänsä myös lisääntyäkseen, toteaa Villanen.
Katso täydellinen vastaus

Onko Suomessa pöllöjä?

Pöllölintujen lahkoon (Strigiformes) kuuluva heimo, josta Suomessa pesii 10 lajia kuudesta eri suvusta. Maailmanlaajuisesti pöllöjen heimoon kuuluu noin 200 lajia 20 eri suvusta.
Katso täydellinen vastaus

Miksi pöllö on viisas?

Pöllöt ovat pääosin yöeläimiä. Viisaalta vaikuttava katse ja naama ovatkin seurausta siitä, että pöllöt ovat sopeutuneet saalistamaan yöllä vikkeliä hiiriä ja myyriä tarkan näkönsä ja kuulonsa yhteistoiminnan avulla. Pöllöt eivät ole viisaita samalla tavalla kuin ihmiset parhaimmillaan ovat.
Katso täydellinen vastaus

Montako Pöllölajia on Suomessa?

Suomessa pesii pääosin 10 pöllölajia.
Katso täydellinen vastaus