Miksi Vesiputket Voivat Mennä Rikki Pakkasella?

Miksi Vesiputket Voivat Mennä Rikki Pakkasella
Älä sulata jäätynyttä putkea itse – Mikäli varotoimistasi huolimatta vesiputki pääsee jäätymään, ole yhteydessä LVI-alan ammattilaiseen. Sulava jää voi aiheuttaa jopa putken rikkoutumisen ja sitä kautta vesivahingon. Jätä putken sulatus kokeneelle ammattilaiselle, vaikka laissa ei olekaan määritelty putkitöitä tekevien henkilöiden koulutusta.
Katso täydellinen vastaus

Miksi vesiputket joskus halkeavat pakkasella?

Vesiputkien jäätyminen | Taloon.com Miksi Vesiputket Voivat Mennä Rikki Pakkasella Kovilla pakkasilla on vaarana kodin vesiputkien jäätyminen ja sen seurauksena putkien rikkoutuminen. Jäätyneiden putkistojen sulattaminen, rikkoutuneiden vesiputkien sekä mahdollisten vesivahinkojen korjaaminen voi olla kallista, joten jäätymisen ennaltaehkäisyyn kannattaa satsata.

Putket ovat jäässä, jos putkessa olevan veden lämpötila laskee alle nollan asteen riittävän pitkäksi ajaksi. Jäätymistä tapahtuu etenkin, jos vesi seisoo putkessa tai sen virtaus on pientä. Usein putkien jäätyminen ja rikkoutuminen tapahtuu kovien pakkasten lauhtuessa. Tähän on yleensä syynä se, että veden jäätyessä kovalla pakkasella se aiheuttaa putken sisällä tukoksen, joka kutistuu päästäen jään ja putken sisäpinnan väliin edelleen lisää vettä jäädyttäen putken täysin kiinni.

Ilman lämmetessä jää lämpölaajenee ja paine aiheuttaa putken halkeamisen. Miksi Vesiputket Voivat Mennä Rikki Pakkasella Jäätyminen voidaan estää usealla eri tavalla. Helpoin tapa on valuttaa pientä vesinoroa hanasta tai käyttää vettä säännöllisesti. Kun seuraa säätiedotuksia ja yöksi on luvattu kovia pakkasia, kannattaa hana jättää hieman auki tai herätä valuttamaan vettä muutaman kerran yössä pakkasen purevuudesta riippuen.

Sähköisillä sulanapitokaapeleilla pystytään pitämään putket lämpiminä pakkasilla. asennetaan vesiputkien sisä- tai ulkopuolelle mallista riippuen. Kaapelit ovat tavallisesti itsesäätyviä, mutta niiden kanssa voidaan käyttää myös termostaattia. Lisäeristeillä pystytyään niin ikään välttämään putkien jäätymistä.

sekä muut auttavat pitämään putkien lämpötilan nollan yläpuolella. Maan alle sijoitettujen putkien lisäeristeenä voidaan käyttää runsaslumisina talvina myös lunta, mutta on tehokkain lisäeriste maanalaisille vesiputkille. Vanhemmissa taloissa tulisi kiinnittää huomiota myös putkien tekniseen käyttöikään. Miksi Vesiputket Voivat Mennä Rikki Pakkasella Jäätyvät putket ovat usein merkki väärästä asennuksesta tai putkien ympäristössä tapahtuneista muutoksista asennuksen jälkeen. Putket tulisi sijoittaa sisätiloissa niin, ettei lämpötila koskaan laske nollan alapuolelle ja ulkona maassa routarajan alapuolelle tai asianmukaisesti routaeristettynä.

 • LVI-ammattilaisen kanssa kannattaa keskustella tarvittavista korjaustoimenpiteistä hyvissä ajoin ennen talvea, jos kiinteistön putket jäätyvät helposti.
 • Ysy tarjousta putkiremontista, putkistojen korjauksesta tai lisäeristämisestä.
 • Putkirikosta johtuvat vesivahingot korvataan tavallisesti kotivakuutuksesta, mutta vain jos asennustyöt on tehty LVI-ammattilaisen toimesta.

Jäätyneet putket saattavat rikkoutua helposti, joten sulatus tulee tehdä varovasti. Sulatuksessa kannattaa kääntyä aina LVI-ammattilaisten puoleen, jotka sulattavat putket hellävaraisesti vahingot minimoiden. Kysy tarjousta jäätyneiden putkistojen sulatuksesta. Miksi Vesiputket Voivat Mennä Rikki Pakkasella Vesiputken rikkoutuminen voidaan todentaa vesimittarilla: jos vesimittari liikkuu vaikka kaikki kodin hanat ja pääsulku olisi kiinni, on syytä olettaa, että jostain vuotaa vettä ja kiinteistössä on vesivahinko. Jos vesivahinko on ehtinyt vakavaksi, voidaan se havaita näkyvänä kosteutena rakenteissa, kuten seinissä ja katossa.

 • Tavallisesti vesivuotoja on vaikea havaita ja paikallistaa.
 • Tihkuttaen tai tipoittain vuotava putki tai liitos saattaa paljastua vasta vuosien päästä ja siinä ajassa se on saattanut saada aikaan laajan vahingon.
 • Jotta pienetkin poikkeavuudet vedenkulutuksessa pystyttäisiin havaitsemaan, kannattaa sijoittaa vuotovahtiin.

mittaa käyttöveden virtausta ja ilmoittaa poikkeavuuksista. Järjestelmästä riippuen vuotohälytin voi myös automaattisesti katkaista vedentulon estääkseen vesivahingon ja muutenkin seurata vedenkulutusta. Useita laitteita voidaan hallita älypuhelimella ja liittää älykotijärjestelmään.

 • Vuotovahtien hinnat vaihtelevat järjestelmästä ja toiminnoista riippuen 30€ – 1000€ välillä.
 • Esämökillä ja vapaa-ajan asunnoilla tulisi niin ikään huomioida putkien asianmukainen eristäminen sekä asentaminen.
 • Lisäksi kesäasuttavilla rakennuksilla tulisi olla talven ajan riittävä peruslämpö.
 • Yleensä peruslämpö asetetaan n.

viiteen asteeseen, mutta talvisään kylmetessä se ei välttämättä riitä ja peruslämpötilaa tulisi nostaa. Kovilla pakkasilla varsinkin ulkoseinien vieressä olevat putket saattavat jäätyä. Jos mahdollista, vedenjakelu olisi hyvä sulkea talven ajaksi pääsulusta, jolloin putkirikon sattuessa vesi ei pääse tihkumaan rakenteisiin ja aiheuttamaan vesivahinkoa.
Katso täydellinen vastaus

Miksi Lämminvesiputki jäätyy?

Näistä syistä putket jäätyvät – Haarasen mukaan putkien jäätymiseen on kaksi syytä.– Ei ole tarpeeksi syvälle kaivettu putkia. Suositus on kaksi metriä ja putket tulee eristää koko matkalta. Toinen yleinen syy on se, että ne putket tulee rossipohjasta läpi ja sieltä puuttuu eristykset.

 1. LähiTapiolan turvallisuuden palvelut johtajan Anu Koskenvuon mukaan lauhtuminen on se hetki, jonka jälkeen vakuutusyhtiöille tulee vahinkoilmoituksia.
 2. Nämä on herkkiä tilanteita, kun pitkään jatkuneet pakkaset lauhtuvat, niin ikäviä vuotovahinkoja alkaa paljastua esimerkiksi kesämökeillä.
 3. Muoviputket kestävät jäätymistä ja sulamista ilman isoa vuotoriskiä.

Vesivuotovaara on sen sijaan suuri kupariputkissa, joita usein käytetään talon sisällä. Vakuutusyhtiö opastaa huolellisuuteen mökin ylläpidossa myös talvella ja kutsumaan ammattilaisen sulattamaan ennen kuin pakkasten lauhtuminen aiheuttaa vuotovahingon.
Katso täydellinen vastaus

Miten ehkäistä putkien jäätyminen?

Pakkanen on kiristynyt viime päivinä eteläistä Suomea myöten, mikä koettelee kodin putkiston lämpöeristeitä. Vesi voi lakata virtaamasta, jos putki pääsee jäätymään. Pahimmillaan jäätyneen veden laajeneminen vaurioittaa putkia ja aiheuttaa vesivahingon.

 • Listasimme ylös tärkeimmät seikat, jotka on syytä huomioida pakkasten paukkuessa.
 • Pidä vesimittari lämpimässä Vesimittarin tulee sijaita tilassa, jossa lämpötila ei pääse laskemaan alle nollan rajan.
 • Jos vesimittari on jäätymäisillään, voit tilapäisesti käyttää hiustenkuivaajaa jäätymisen estämiseksi.

Vesimittarille sopiva lämpötila on viiden asteen tuntumassa. Haljennut lasinäyttö vesimittarissa viittaa jäätymiseen. Kerran jäätynyttä vesimittaria ei kannata itse sulattaa vaan pyytää apuun ammattilainen, sillä vesimittari on saattanut rikkoutua. Vioittunut mittari voi johtaa vesivahinkoon.

 • Valuta vettä säännöllisesti Valuta vesinoroa hanasta tai käytä vettä säännöllisesti.
 • Virtaava vesi ei jäädy helposti.
 • Astetta varmempi tapa jäätymisen ehkäisemiseksi on asennuttaa lämpövastukset putkien sisään.
 • Putkien sisällä kulkeva johdin pitää veden sulana ja lisää lämpövastusta sitä mukaan kun pakkanen kiristyy.

Jos kiinteistöä ei käytetä talven aikana, kannattaa vedenjakelu seisauttaa pääsulusta. Vaikka putki halkeaisi talven aikana, vettä ei pääse tulvimaan rajattomasti. Harkitse myös vesivuotohälyttimen hankkimista. Saatavilla on malleja, jotka lähettävät hälytyksen suoraan puhelimeen.

 1. Äytä lunta eristeenä Sulje ovet ja muut aukot, jotka päästävät kylmää ilmaa putkien läheisyyteen.
 2. Putkien omat eristeet kannattaa myös tarkistaa.
 3. Ne saattavat irrota vuosien saatossa tai päätyä jyrsijöiden ruuaksi.
 4. Ovilla pakkasilla routa voi yltää syvälle maahan, missä vesijohto kulkee.
 5. Eristyksen parantamiseksi voit lisätä lunta tai muuta materiaalia vesijohdon peittävän maan päälle.

Ehkä sinulla on kokemusta putkien jäätymisestä aiemmilta vuosilta. Paras keino estää putkien jäätyminen on oppia tuntemaan oman talonsa erityispiirteet ja varautua talveen kunnolla. Lue lisää pakkasjaksoon varautumisesta ja tee testi täällä Jos kotisi lämpöverkko on yli 25 vuotta vanha tai haluat pienentää energialaskuasi, aloita tästä omakotitalon lämpöverkkoremontin suunnittelu.
Katso täydellinen vastaus

Miksi vesiputket paukkuu?

Paukkuvatko vesiputket? Syy kannattaa selvittää, sillä rasitus lisää vuotoriskiä Varsinkin kerrostaloissa kuulee usein, kun naapuri laskee vettä hanasta tai vetää vessan, jolloin wc:n huuhtelusäiliö täyttyy. Kun veden virtaus pysähtyy, joissain rakennuksissa käyttövesiputkista kuuluu paukahdus.

Äänet kulkeutuvat rakenteiden kautta moniin asuntoihin. Vaikka putkien paukkuminen ei ärsyttäisi, sen syy kannattaa silti selvittää. Kyse on todennäköisesti joko putkien väärästä asennustavasta tai paineiskuista. Pidemmän päälle ne laittavat putkien liitokset koville, mikä lisää vuotoriskiä. Siksi paukkeeseen kannattaa reagoida.

Jos kotona kuuluu putkien paukkumista, ääni tulee yleensä käyttövesiputkista, jotka tuovat puhdasta vettä asuntoihin. Paukkumista voi aiheuttaa esimerkiksi vesihanan sulkeminen, pesukoneen vedenoton loppuminen tai wc:n huuhtelusäiliön täyttyminen. – Syitä käyttövesiputkien paukkumiseen on kaksi.

Putket on joko asennettu ilman kunnollista kannakointia tai putkistossa on liian suuri paine, jota pitäisi tasata. Kunnan vesijohtoverkosta tulevaa liian suurta painetta voi alentaa asentamalla vakiopaineventtiilin lähelle vesimittaria tai lämmönvaihdinta, neuvoo Tapio Aaltonen teknisestä tuesta. “Vesiputket koteloidaan yleensä talon rakenteisiin.

Ilman kunnon äänieristystä kotelointi toimii kuin kitaran kaikukoppa ja vahvistaa ääniä. Siksi putkiston paukkeen kuulee niin selvästi.”
Katso täydellinen vastaus

You might be interested:  Milloin Ja Miten Katolinen Kirkko Levisi Suomeen?

Kestääkö muoviputki jäätymisen?

Onneksi muoviputki ei edes jäätyessään kovin helposti halkea tai ala vuotaa ja se voidaan helposti uusia asennusputken sisällä, mutta silti tällaista jäätymistilannetta tulee välttää viimeiseen asti. Jos jäätyminen pääsee kehittymään ja etenee pitkälle, on varminta antaa LVI-alan ammattilaisten hoitaa sulatus.
Katso täydellinen vastaus

Miten sulattaa jäätynyt vesiputki?

Talven pitkä pakkasjakso on taas jäätänyt vesiputkia umpeen. Jäätyneiden putkien sulatukseen ei kuitenkaan kannata lähteä millä tahansa välineillä. Jäätymään päässeiden putkien sulattamiseen tarvitaan ammattimiestä. Kuva: YLE / Mika Kanerva 24.12.2009 11:44 • Päivitetty 12.4.2012 11:45 Talven aikana on eri puolilla Suomea jouduttu jo sulattamaan jäätyneitä putkia.

Ongelma on aina kiinteistössä hankala, vaikka putkien jäätyminen onkin vähentynyt viime vuosina. Syynä tähän on ns. lämpösaatto eli sähkövastus, joka asennetaan sellaisiin putkiin, joita ei saada kaivettua maahan riittävän syvälle. Yleisimmin jäätyvä putki on omakotitaloissa taloon tuleva vesiputki. Tärkeää onkin pitää huoli siitä, että laitehuone on riittävän hyvin eristetty ja lämmitetty.

– Ihmiset ovat oppineet pitämään lämmönjakohuoneiden ovet kiinni, sanoo Lappeenrannan Vesi Oy:n putkimestari Jukka Mononen. Hänen mukaansa vaara on useimmiten siinä, että lämmönjakohuoneita käytetään myös varastoina, jolloin viimeisenä pulkkaa tai suksia hakenut ei muista laittaa ovea kiinni.

Mikäli laitehuoneissa on tuuletusventtiilejä, on nekin syyta sulkea talven kovilla pakkasilla. Ns. rossipohjatalojen osalta täytyy puolestaan muistaa sulkea “kissanluukut” talveksi. Vanhan kansan mukaan oikea kissanluukkujen sulkemisaika on silloin, kun järvien vesi jäätyy. Kosaanilla ei saa sulattaa Mikäli vesiputki pääsee jäähän, on syytä ottaa yhteys ammattilaisiin, ettei aiheuta lisävahinkoa.

Esimerkiksi nestekaasupuhaltimella eli kosaanilla sulattaminen voi sytyttää tulipalon. Hiustenkuivaajan käyttäminen saattaa puolestaan sulattaa muoviputket. Jos taloon tuleva vesiputki on jäätynyt, kannattaa ensimmäisenä saada laitetila lämpimäksi. Ammattilaiset sulattavat putkia höyryllä ja sähkölaitteilla.

Varsinkin höyryllä sulattaminen on turvallista. Kunnat tekevät yleensä yhteistyötä yksityisten sulattajien kanssa. Vesimittarin rikkoutuessa on syytä olla aina omaan kuntaan yhteydessä. Esimerkiksi Lappeenrannassa voi mittariongelmissa olla yhteydessä suoraan Lappeenrannan Vesi Oy:n Huhtiniemen valvomoon.

Riskiputkien osalta kannattaa omakotitaloissa varautua esimerkiksi tiputtamalla vettä pieniä määriä. Yleinen huolellisuus myös laitehuoneiden osalta on paikallaan. Ovet on syytä pitää tiukasti kiinni pakkassäällä.
Katso täydellinen vastaus

Mistä tietää että putki vuotaa?

Miksi Vesiputket Voivat Mennä Rikki Pakkasella Vesivahinko on yksi omakotitaloasukkaan pahimmista painajaisista. Vahingon sattuessa rakenteita saatetaan joutua uusimaan ja pahimmillaan koko talo puretaan. Tämän jatkuvasti mediassakin esiintyvän aiheen takia haluamme jakaa tietämystämme siitä, miten vesivahingolta voi välttyä, miten sen voi havaita ja miten siihen tulee reagoida.

Vesivahingon välttäminen Vesivahingon välttämiseksi viemäriputkisto kannattaa tarkastuttaa ammattilaisella noin viiden vuoden välein. Viemärin kuvaus sisältäpäin on ainoa tapa tarkistaa putkien kunto, sillä putkien sisäpinta paljastaa kulumisen sekä muut mahdolliset ongelmat. Uudiskohteissakin rakennusvirheet saattavat aiheuttaa vesivahingon, minkä takia putket on syytä tarkastuttaa.

Lisää tietoa viemäriputkien kunnossapidosta löytyy viemäriin keskittyvästä kirjoituksestamme. Myös käyttövesiputkistoa ja lämpöverkon putkia tulee tarkkailla säännöllisesti. Valitettavasti putket ovat usein rakenteiden sisällä, jolloin niiden kuntoa ei pääse tarkistamaan.

Jos taas putkisto on näkyvillä, putkien sisällä piilevät ongelmat jäävät silti salaisuudeksi. Olemme omistaneet käyttövesiputkiston ja lämpöverkon kunnon tarkkailulle oman kirjoituksen, josta voit lukea lisää aiheesta. Tehokkain tapa välttyä tulevalta vesivahingolta on uusia putket ajoissa. Putkien käyttöikä riippuu putkityypistä sekä monista muista tekijöistä, mutta nyrkkisääntönä 25 vuotta vanhat putket alkavat pikkuhiljaa olla tiensä päässä, elleivät ne ole muovia.

Mikäli putkien ikä lähenee tätä lukemaa, kannattaa hyödyntää LVIturvan maksutonta putkien kuntokartoitusta. Vesivahingon havaitseminen Käyttövesiputkistoon liittyvä vesivahinko voidaan huomata vesimittarin avulla. Laita talon pääsulku sekä kaikki hanat kiinni.

Pidä myös huoli, ettei pesukone tai muu vettä käyttävä laite ole päällä. Odota noin tunti ja käännä sen jälkeen pääsulku taas auki. Mikäli vesimittari liikahtaa, kodissasi saattaa olla vesivahinko. Jos taas vesimittari pyörii näkyvästi samaan aikaan kun kaikki kodin hanat ovat kiinni, on syytä huoleen; jostain vuotaa reilusti vettä.

Rikostoimittaja avaa miljoonahuijauksen taustoja

Toisinaan vesivahinko voidaan havaita silmämääräisesti. Valitettavasti tässä tapauksessa vahinko on usein erittäin vakava. Pahimmillaan katosta tippuu vettä tai seinän kulmassa on tummaa sävyä. Seinän kosteuden voi varmistaa kädellä koskettamalla. Vesi saattaa myös näkyvästi tihkua putkien liitoskohdista.

 1. Syntyneen vahingon voi päätellä myös hajuaistin avulla.
 2. Vesivahingon paljastaa kostean maakellarin tai viemärin haju.
 3. Jälkimmäinen kielii eloperäisen veden vuodosta, eli viemäriputkirikosta.
 4. Terveyden heikkeneminen on ehkäpä ikävin tapa havaita vesivahinko.
 5. Vahingon synnyttämä homevaurio voi aiheuttaa jatkuvaa sairastelua sekä monia muita oireita.

Putkiston kuvauksen tai muun tarkistuksen yhteydessä havaittu putkirikko on huomattavasti mukavampi tapa todeta putkien tulleen tiensä päähän. Hyvällä tuurilla isoa vahinkoa ei vielä tässä vaiheessa päässyt syntymään, jolloin on vielä paljon pelastettavissa.

 • Tämänkin takia putkien kunto kannattaa tarkastuttaa säännöllisesti.
 • Vesivahinkoon reagointi Jos havaitset viemäriputken aiheuttaman vesivahingon, estä välittömästi kaiken veden pääsemisen viemäriin; tämä estää vahingon laajentumisen.
 • Toisin sanottuna pönttö, suihku ja lavuaarit ovat käyttökiellossa.
 • Mikäli vesivahinko liittyy käyttövesiputkistoon, laita pääsulku kiinni.

Lämpöverkossa esiintyvä vesivuoto romahduttaa järjestelmän paineen, jolloin vuoto loppuu itsestään. Älä kuitenkaan päästä lisää vettä lämpöverkkoon. Ole mahdollisimman nopeasti yhteydessä kotivakuutuksesi myöntäjään. Yleensä kotivakuutuksen kautta saa kosteusmittauksen vahingon laajuuden selvittämiseksi.
Katso täydellinen vastaus

Missä asteessa vesiputki jäätyy?

Vältä putkirikot varmistamalla, että lämpötila pysyy paukkupakasellakin riittävän korkealla mökeillä ja varastotiloissa, joissa on vesiputkisto. Putkien jäätymisen riski kasvaa merkittävästi yli 20 asteen pakkasessa, mutta jo kymmenenkin asteen pakkanen voi olla riski pukien jäätymiselle.
Katso täydellinen vastaus

Miten syvälle vesiputki?

Vesijohtojen haaroitus – Jos kiinteistön vesi- ja viemärisuunnitelmien mukaan HSY:n verkostoon liitytään toisen kiinteistön kanssa yhteisellä tonttijohdolla, tarvitsemme ennen liitostyön tilaamista sopimuksen yhteisistä putkista. Huomaathan, että vesijohdon haaroitukset on tehtävä rakennuksen ulkopuolella ja jokaiseen on asennettava oma sulku.

Ennen päämittaria tehtävät haaroitukset tekee vain HSY. Muiden tekemiä haaroituksia ei hyväksytä. Päämittarin jälkeen tehtävistä haaroituksista ja niiden tekemisestä vastaa asiakas. Talon alla oleva vesijohto on asennettava sileäseinäiseen suojaputkeen tai ryömintätilaan siten, että johdon vaihtaminen on mahdollista.

Suojaputkessa ei saa olla kulmia, jotka haittaavat putken vaihtamista. Tonttivesijohtona saa käyttää vain siniraidoitettua vesijohtokäyttöön hyväksyttyä putkea. Kiinteistön paineviemärinä saa käyttää vain ruskearaidoitettua paineviemärikäyttöön tarkoitettua putkea.

Erikoistapaukissa voidaan materiaaleista sopia toisin, mutta sini- ja ruskearaidoitettuja putkia ei saa käyttää ristiin. Vesijohto on asennettava niin syvälle, ettei siinä oleva vesi jäädy. Maahan asennettava vesijohto sijoitetaan Ympäristöministeriön asetuksen rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista (YMa 1047/2017) mukaan roudattomaan syvyyteen.

Jos peitesyvyys on pienempi, johto varustetaan lämmityksellä tai se on lämmöneristettävä riittävästi. Saattolämmityskaapeli on lähtökohtaisesti asennettava vesijohdon ulkopuolelle. Yksittäisen viemäriliitoksen maksimikoko on DN 300. Runkolinjan koko on otettava huomioon kiinteistön viemäröintiä suunniteltaessa, sillä kaivoliitoksissa tonttiviemäri ei voi olla suurempi kuin runkolinja.
Katso täydellinen vastaus

You might be interested:  Miksi Elisa Viihde Tallenteet Ei Näy?

Kauanko putkien Sukitus kestää?

Sukitusmenetelmä – Myös sukittaminen on nopea tapa saneerata viemäriputket. Viemäriputkiston sukittaminen kestää yleensä muutamasta päivästä viikkoon riippuen putkiston pituudesta. Lopputuloksena on uutta vastaava putkisto, jonka käyttöikä jopa 50 vuotta.

 • Pinnoituksesta poiketen, sukitusmenetelmä on luotettava saneerausmenetelmä ja se sopii myös reikiintyneille ja huonokuntoisille viemäreille.
 • Sukitusmenetelmä on myös selvästi edullisempi ratkaisu kuin perinteinen viemäriremontti, jossa rakenteet puretaan.
 • Sukituksella voidaan saada uudenveroiset putket muutamassa päivässä, koska talon rakenteita ei tarvitse purkaa remontin aikana.

Sukitus tapahtuu työntämällä paineilmalla putken sisään epoksisukka, joka kovettuu uutta vastaavaksi muoviputkeksi. Remontti on siisti ja asukas voi asua kotonaan koko remontin ajan. Sukitusmenetelmä onkin nykyaikaisin ja kustannustehokkain viemärisaneerauksen menetelmä.

 1. Sukitusmenetelmää esittelevä video antaa hyvän kuvan siitä, miten se käytännössä toimii.
 2. LVIturva tekee asukasystävällisiä viemärisukituksia: putkiremontti on ohi 3-5 päivässä.
 3. Varaa täysin maksuton putkiston kuntokartoitus ja selvitä, ovatko putkesi remontin tarpeessa.
 4. Saat edustajaltamme tarvittaessa tarjouksen putkiremontista.

Jos epäilet vielä, mikä menetelmä on sopivin kotiisi, kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa blogi, jossa vertailemme eri saneeraustapoja toisiinsa,
Katso täydellinen vastaus

Kauanko putket kestävät?

Milloin ja miksi putkiremontti tehdään? – Normaali aikahaitari putkiremontille on 30–50 vuoden kuluttua kiinteistön rakentamisesta tai edellisestä putkiremontista. Tilastollisesti tavallinen putkiston vaihtoväli on tällä hetkellä lähempänä 50 vuotta. Tarkka ajankohta remontille kunkin taloyhtiön kohdalla voidaan kuitenkin määrittää vain laadukkaalla kuntoarviolla tai -tutkimuksella.

Tavallisesti putkiremontti tehdään, koska vanha putkisto on tullut käyttöikänsä päähän, ja remontilla ennaltaehkäistään vesivahinkoja sekä muita mahdollisia ongelmia. Putkiremontin taustalla voi kuitenkin olla monia muitakin syitä, kuten halu uusia taloyhtiön märkätilat tai laajentaa putkisto kattamaan ullakon lisärakentaminen.

Myös tarve sähköverkkojen uusimiselle nopeampia etätyönettiyhteyksiä varten voi vauhdittaa putkiston korjaamista ja saada taloyhtiön ryhtymään laajaan linjasaneeraukseen, Aina tarve ei kuitenkaan määritä remonttiaikataulua, vaan painoarvoa on myös taloyhtiön varallisuudella ja riskinsietokyvyllä.

Toiset haluavat ennakoida ja remontoida putket ennen kuin vahinkoja ilmenee, kun taas toiset haluavat käyttää vanhan putkistojärjestelmän mahdollisimman loppuun saakka silläkin uhalla, että vesivahingoilta ei vältytä. TeknoPlanin näkökulmasta ennakolta korjaaminen on pääsääntöisesti parempi vaihtoehto.

Koska putket on joka tapauksessa uusittava, on uusiminen parempi tehdä ennen kuin joudutaan korjaamaan lisäksi kalliita vesivahinkoja. Raha kuitenkin vaikuttaa, eikä taloyhtiöillä aina ole mahdollisuuksia ryhtyä remonttiin silloin, kun se olisi rakennuksen kunnon puolesta suotavinta.
Katso täydellinen vastaus

Miksi vesijohto vinkuu?

Vuotoja, vinkunaa ja tiputtelua: onko tullut aika korjata tai vaihtaa hana? Onko pesuallashanasi tai keittiöhanasi alkanut yhtäkkiä vinkua, tai vuotaako hana, vaikka olet jo useaan otteeseen yrittänyt korjata sitä? Jos et ole varma, onko ongelmaan löydettävissä helppo ratkaisu vai pitäisikö hanasi vaihtaa, sinun kannattaa ajan, rahan ja veden säästämiseksi tutustua kokoamaamme helppoon oppaaseen. Miksi Vesiputket Voivat Mennä Rikki Pakkasella Vaikka useimmat vesikalusteet on tehty kestämään, kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Keittiö- tai pesuallashana voi alkaa vuotaa tai vinkua, tai se voi alkaa irrota. Tämä on normaalia, mutta aina ei välttämättä ole selvää, mitä kannattaisi tehdä.

Pitäisikö kutsua ammattilainen korjaamaan hana vai pitäisikö se vaihtaa kokonaan? Ja jos kannat monien muiden tavoin huolta siitä, millainen ympäristövaikutus hanan vaihdolla on sen korjaamiseen verrattuna, sinun kannattaa muistaa, että vaikka hana tiputtelisi vain 10 kertaa tunnissa, se valuttaa kuukaudessa hukkaan satoja litroja vettä.

Yksikin tippuva hana voi valuttaa vuodessa hukkaan jopa 20 000 litraa vettä : määrä on suuri, ja siksi sitä on pidettävä vakavana ongelmana. Vuotavat hanat rasittavat kuitenkin ennen muuta myös lompakkoasi. Yksikin tippuva hana voi valuttaa vuodessa hukkaan jopa 20 000 litraa vettä Mistä siis pitäisi aloittaa? Arvioidaan ensiksi, onko hanasi vaurioitunut.

Vuodot tai tiputtelu – Vuodot voivat johtua yleisistä putkiasennuksiin liittyvistä ongelmista, mutta jos huomaat, että hanasi tiputtelee jatkuvasti, hanasi on vaurioitunut. Jatkuva tiputtelu johtuu yleensä rikkoutuneesta säätöosasta tai venttiilistä. Vinkuna – Jos hanasi vipu vinkuu, kun alat laskea vettä, hanassa voi olla pikaista korjausta vaativia vaurioita. Joskus vinkuva vipu kaipaa pientä rasvausta. Mutta jos se ei tepsi, on aika kutsua putkiasentaja. Räiskivä virtaus – Normaalisti toimivissa hanoissa veden tulisi virrata tasaisesti, mutta jos vesi virtaa hanastasi epätasaisesti, se voi olla vaurioitunut. Räiskivä virtaus johtuu tavallisesti siitä, että hanassa on jonkinlaisia sisäisiä vaurioita.

Katso täydellinen vastaus

Saako vesiputket asentaa itse?

Ryhmä: Jäsenet Viestit: 2,5K, Vierailut: 2,3K Tämä on vastaus kysyvastaamme palstan kysymykseen: Katso kysymys/vastaus tästä Kysymys: Päivää. Saako asukas itse laittaa kupariset vesijohtoputket pinta-asennettuna itse jos käyttää puserrusliittimiä? Kaikki liitokset olisivat näkösällä, joten vahingon sattuessa voidaan ripeästi toimia.

Tarkoituksena olisi uusia vesijohtoputket.Vai tarvitseeko tähän olla putkimiehen koulutus? Mitä oikeudellisia ongelmia tästä voi seurata vai voiko mitään? Korvaako vakuutus jos tulisikin vesivahinko? Mitä kaikkia putkitöitä oikeastaan talon haltija saa tehdä? Vastaus: Oheisen linkin kohdassa 4.2 Kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistojen sekä ilmanvaihtolaitteistojen rakentamisesta vastaavat työnjohtajat todetaan, että työssä pitää olla vastaava työnjohtaja.

Vain hyvin pienissä töissä ei ole tarvetta. Putkityön tekijästä ei erikseen ole määräystä, mutta hyvää rakennustapaa noudattaen työ pitää tehdä. Jos itse tehty putki vuotaa, ja se aiheuttaa vesivaurion, jonka vakuutusyhtiön pitää korvata, voi syntyä ongelma.
Katso täydellinen vastaus

Mistä vesiputket on tehty?

Vesijohto tai vesiputki on putki tai letku, joka on usein tehty polyvinyylikloridista, raudasta, polyeteenistä tai kuparista ja joka johdattaa paineistettua ja puhdasta vettä rakennuksiin (osana kunnallista vesiverkostoa).
Katso täydellinen vastaus

Kestääkö Pex-putki jäätymisen?

Paras olla hötkyilemättä jos vesijohdot jäätyvät Jarmo Laineelle soitti tiistai-aamupäivällä kaksi asiakasta, joiden vesijohdot olivat jäätyneet. Helmikuun pakkaset saattavat huonolla tuurilla jäädyttää talon vesijohdot. Kemiönsaarella vesiputkien jäätyminen ei ole täysin tavatonta, jos ei niin kovin yleistäkään – tiistaina klo 10 kemiöläinen putkiasentaja Jarmo Laine Laineputkesta kertoi, että kaksi asiakasta on ollut häneen yhteydessä jäätyneiden vesijohtojen takia.

 1. Mutta mitä tehdä, jos hanasta ei tule vettä? – Ensinnäkin on selvitettävä syy.
 2. Yseessä ei välttämättä ole jäätukos, vaikka se onkin todennäköistä.
 3. Jos putket kuitenkin ovat jäässä, pitää tämän jälkeen paikallistaa jäätynyt kohta.
 4. Laine selvittää, että jäätyminen on aina tapauskohtaista, ja että yleispäteviä neuvoja on tämän vuoksi vaikea antaa.

– Jos jäätynyt kohta on sisätiloissa – esimerkiksi saunan paneelien takana kulkeva johto on melko yleinen paikka – nostetaan kyseisen huoneen lämpötilaa laittamalla patterit täysille, ja saunassa tietenkin lämmitetään kiuas. Sulamisen aikana seurataan vesimittaria sen varalta, että jään paisuttama putki alkaa vuotamaan.

Sulaminen kestää yleensä pari, kolme tuntia, joten maltti on valttia. Esimerkiksi auton sisätilan lämmitintä voi käyttää, kunhan muistaa seurata turvallisuusohjeita. Putken vuotaessa suljetaan vesimittarin vieressä oleva pääventtiili. – Jos jäätynyttä kohtaa ei saada sulatettua tai jos on syytä epäillä vuotoa, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

LAINEEN mukaan jäätymisen syyt ovat varsin moninaiset. Kun talolle vievä tonttijohto jäätyy, eikä näin ole aiemmin käynyt, on helppoja vastauksia vaikea löytää. Jäätymistä voi ennaltaehkäistä käyttämällä vettä tasaisesti, jättämällä hana tiputtamaan ja sulkemalla talon raitisilmaventtiilit.

Pannuhuoneen venttiiliä ei toki pidä sulkea kokonaan. – Useimmat osaavat jättää hanan tiputtamaan. Tähän liittyen pitää lisätä, että liikkuvan veden sääntö pätee myös silloin, kun lämmityskattila tai muu lämmönlähde lakkaa toimimasta. Jos näin käy, patterien kiertovesipumppu jätetään kierrättämään patterien vettä, jäätymisen estämiseksi.

You might be interested:  Miksi Suolaisen Meriveden Juominen On Vaarallista?

Vesijohdot sietävät jäätymistä eri tavoin Kupari Pienempi jäätukos kupariputkessa ei yleensä johda putken halkeamiseen. Isommat tukokset saattavat aiheuttaa kupariputken repeämisen.

Muoviset pex-putket Täysmuoviset putket kestävät jäätukoksia parhaiten isomman venymisensä takia. Komposiittiputket Modernit komposiittiputket, joiden muovivaippojen välissä on alumiinia, kestävät jonkin verran jäätymistä.TEKSTI & KUVA: Sam Cygnel

: Paras olla hötkyilemättä jos vesijohdot jäätyvät
Katso täydellinen vastaus

Milloin putket pitää uusia?

Tarkkaile merkkejä, mutta älä liian kauan – Useimmiten käyttövesiputkien ja viemäriputkien uusiminen tulee ajankohtaiseksi suunnilleen samaan aikaan. – Sekä viemäri- että käyttövesiputkien tekninen käyttöikä on noin 30–50 vuotta. Toki tähän vaikuttaa se, mistä materiaaleista putket on tehty, sanoo Aaltonen.

Tavallisesti huonokuntoinen käyttövesiputkisto ehtii antaa varoitusmerkkejä itsestään, mutta ei aina. – Jos koko ajan rampataan korjaamassa sieltä täältä, se on hälytysmerkki, että viimeistään tarvitaan uusimista. On ehdottomasti järkevämpää uusia, kuin lähteä odottamaan, että jotain isompaa ehtii sattua.

Jos koko ajan rampataan korjaamassa sieltä täältä, se on hälytysmerkki, että viimeistään tarvitaan uusimista.
Katso täydellinen vastaus

Miksi putket huutaa?

Vesiputket kantavat hyvin ääntä. Kerrostaloissa kuulee usein, kun naapuri laskee vettä hanasta tai vetää vessan, jolloin wc:n huuhtelusäiliö täyttyy. Kun veden virtaus pysähtyy, joissain rakennuksissa käyttövesiputkista kuuluu paukahdus. Äänet kulkeutuvat rakenteiden kautta naapureiden korviin.
Katso täydellinen vastaus

Miksi sisällä viilenee kun pakkanen lauhtuu?

Miksi putket jäätyvät, kun ilma lauhtuu? Ovatko putket jäässä eikä vettä tule? Miksi näin pääsi käymään ja mitä asialle voisi tehdä? Tähän vanhaan kysymykseen on vastauksia lähes yhtä paljon kuin kysyjiäkin. Jäätyvätkö putket vasta sään lauhtuessa vai tulevatko putkirikot vasta silloin esiin? Mikäli pakkanen vie putkista erävoiton, kannattaa sulatustyö jättää ammattilaisille.

 • Avotulella amatööri saa helposti aikaan vain sutta ja sekundaa, tulipalosta puhumattakaan.
 • Ensiarvoisen tärkeää onkin ehkäistä putkien jäätyminen.
 • Putkien jäätymiselle on esitetty paljon eri teorioita, eikä yhtä ainoaa ja oikeaa vaihtoehtoa välttämättä löydykään.
 • Vallitsevat olosuhteet on myös otettava huomioon.

Ehkä yleisimmin kuultu teoria liittyy lämpölaajenemiseen. Veden jäätyminen alkaa putken reunoilta ja etenee pikkuhiljaa sisemmälle, kunnes putki on ummessa. Kovemmalla pakkasella jää kutistuu putken sisällä ja reunoille pääsee lisää vettä, joka myös jäätyy.

Säiden lauhduttua jää lämpölaajenee, jolloin putki halkeaa. Toinen yleinen käsitys on, että putki on jo kovilla pakkasilla jäätynyt ja halkaissut putken, mutta jää pitää kuitenkin putken kasassa ja “ehjänä”. Ilman lämmetessä sulava jää “rikkoo” putken ja vesivuoto alkaa. Kolmannen vallitsevan teorian mukaan kylmä etenee rakenteissa vielä säiden lauhduttua.

Vaikka ilma lämpenee, rakenteet eivät ehdi mukaan samaan vauhtiin. Ilmiötä vielä tehostaa sisäilman lämmitystarpeen väheneminen. Sisäilman lämpötilaa lasketaan ja varsinkin vanhoissa taloissa hukkalämmön määrä vähenee. Teorioita löytyy varmasti useita lisää, eikä välttämättä näistä mikään ole syynä juuri oman asunnon putkien jäätymiseen.

 1. Olennaista onkin kiinnittää huomiota putkien jäätymisen ehkäisemiseen.
 2. Putket tulee sijoittaa rakenteisiin oikeille paikoille, eristää huolella ja käyttää riskialttiissa paikoissa sähköllä toimivia sulanapitoratkaisuja.
 3. Esimerkiksi putkien sulanapitoa varten kehitettyjen lämmityskaapeleiden avulla voidaan estää kiinteistölle tärkeiden vesiputkien jäätyminen ja estää vesivahinkoja syntymästä.

Ulkoseinien lähellä estetään kylmäsillan vaikutus lämmittämällä ja eristämällä vesiputki ja sen sulkuventtiili. Putkiston lämmitysteho ja kaapelityyppi määräytyvät putken materiaalin, koon ja lämpöhäviöiden mukaisesti. Lämpöhäviöihin vaikuttaa putken koko, asennusympäristö ja eristys.

Lämmityskaapeli asennetaan ensisijaisesti vesiputken ulkopinnalle, mutta se voidaan tarvittaessa asentaa myös putkien sisään. Tällöin käytetään juomavesiputkille suunniteltua elintarviketestattua lämmityskaapelia. Jäätyneen putken sulatus voi maksaa satoja euroja, puhumattakaan vuotaneen putken tuhoista ja vesivahingosta.

Sulanapitokaapelin saa muutamalla kympillä. suojaa putkia jäätymiseltä ja pitää putkistossa olevan nesteen sulana silloin kun putkiston lämpötila laskee lähelle nollaa. Yleisin syy putken sulanapitojärjestelmän asentamiseen on tarve estää jäätyminen ja jään aiheuttamat vauriot vesi- ja saniteettiputkissa.

 1. Putken sulanapitojärjestelmä voidaan asentaa niin putken sisään kuin ulkopuolellekin.
 2. Materiaali on hyväksytty juomavesiputkien sisäiseen käyttöön.
 3. Putkiverkosto voi sijaita niin sisätiloissa kuin ulkonakin.
 4. Erityisesti silloin kun putket ovat huonosti eristetyt tai eristettä ei ole lainkaan, järjestelmä pitää putken kuuman veden halutussa lämpötilassa.

Pidä vesiputket sulana läpi talven. : Miksi putket jäätyvät, kun ilma lauhtuu?
Katso täydellinen vastaus

Missä vesiputket menee?

Ryhmä: Jäsenet Viestit: 1, Vierailut: 0 Tämä on vastaus kysyvastaamme palstan kysymykseen: Katso kysymys/vastaus tästä Kysymys: Hei, eli pitäisi saada tietää missä kohtaa betonilattiaa kulkee vesi- ja viemäri putket. Tuleva uuni on tulossa vessan lähelle ja putket todennäköisesti kulkevat juuri tuosta kohtaa, ja lattiaa pitäisi päästä vahvistamaan.

Eli voiko putkien tarkkaa kohtaa paikantaa ja miten? Vastaus: Yleensä vesijohdot on asennettu viemäriputkista poiketen seinien suuntaisesti. Viemäriputkista voi löytyä kuvat rakennustarkastuksesta tai vesilaitokselta. Tietenkään viemäriputkien asennuspaikasta ei ole varmuutta, vaikka kuvat näyttäisivät jotain.

Jos olevaa laattaa ei tarvitse purkaa, viemäriputket pysyvät kunnossa, vaikka päälle tulee lisää painoa. Painolisäys on kuitenkin vähäinen. Vesijohdoissa on paine päällä, ja ne tuskin kärsivät lisäpaineesta. Tämä on vastaus kysyvastaamme palstan kysymykseen: Katso kysymys/vastaus tästä Aivan väärä vastaus.Kertoisiko lämpökamera.

 1. Reilu kuumanveden juoksutus, jolloin betonilattia saattaa lämmetä muutaman asteen enemmän ko.
 2. Putken alueella ja sen lämpökamera jo näkee eri värisävynä.
 3. Jos viemärissä kulkee kuumaa vettä sattaa sekin näkyä, tosin huonommin ja paksumpana.
 4. Un kuumaa vettä on juoksutettu aikansa, kuvataan lattia hyvin viritetyllä kameralla, ja etsitään eri lämpöalueita.

Em. homman jälkeen juoksutetaan pelkkää kylmää vettä jolloin lämmenneessä laatassa saattaa näkyä kylmenevä kylmävesiputken reitti sinisenä juovana. Mitä lähempänä pintaa putket kulkevat, sitä paremmin ne näkyvät kuvassa.
Katso täydellinen vastaus

Milloin Käyttövesiputket pitää uusia?

Tarkkaile merkkejä, mutta älä liian kauan – Useimmiten käyttövesiputkien ja viemäriputkien uusiminen tulee ajankohtaiseksi suunnilleen samaan aikaan. – Sekä viemäri- että käyttövesiputkien tekninen käyttöikä on noin 30–50 vuotta. Toki tähän vaikuttaa se, mistä materiaaleista putket on tehty, sanoo Aaltonen.

Tavallisesti huonokuntoinen käyttövesiputkisto ehtii antaa varoitusmerkkejä itsestään, mutta ei aina. – Jos koko ajan rampataan korjaamassa sieltä täältä, se on hälytysmerkki, että viimeistään tarvitaan uusimista. On ehdottomasti järkevämpää uusia, kuin lähteä odottamaan, että jotain isompaa ehtii sattua.

Jos koko ajan rampataan korjaamassa sieltä täältä, se on hälytysmerkki, että viimeistään tarvitaan uusimista.
Katso täydellinen vastaus

Kauanko putket kestävät?

Milloin ja miksi putkiremontti tehdään? – Normaali aikahaitari putkiremontille on 30–50 vuoden kuluttua kiinteistön rakentamisesta tai edellisestä putkiremontista. Tilastollisesti tavallinen putkiston vaihtoväli on tällä hetkellä lähempänä 50 vuotta. Tarkka ajankohta remontille kunkin taloyhtiön kohdalla voidaan kuitenkin määrittää vain laadukkaalla kuntoarviolla tai -tutkimuksella.

Tavallisesti putkiremontti tehdään, koska vanha putkisto on tullut käyttöikänsä päähän, ja remontilla ennaltaehkäistään vesivahinkoja sekä muita mahdollisia ongelmia. Putkiremontin taustalla voi kuitenkin olla monia muitakin syitä, kuten halu uusia taloyhtiön märkätilat tai laajentaa putkisto kattamaan ullakon lisärakentaminen.

Myös tarve sähköverkkojen uusimiselle nopeampia etätyönettiyhteyksiä varten voi vauhdittaa putkiston korjaamista ja saada taloyhtiön ryhtymään laajaan linjasaneeraukseen, Aina tarve ei kuitenkaan määritä remonttiaikataulua, vaan painoarvoa on myös taloyhtiön varallisuudella ja riskinsietokyvyllä.

 • Toiset haluavat ennakoida ja remontoida putket ennen kuin vahinkoja ilmenee, kun taas toiset haluavat käyttää vanhan putkistojärjestelmän mahdollisimman loppuun saakka silläkin uhalla, että vesivahingoilta ei vältytä.
 • TeknoPlanin näkökulmasta ennakolta korjaaminen on pääsääntöisesti parempi vaihtoehto.

Koska putket on joka tapauksessa uusittava, on uusiminen parempi tehdä ennen kuin joudutaan korjaamaan lisäksi kalliita vesivahinkoja. Raha kuitenkin vaikuttaa, eikä taloyhtiöillä aina ole mahdollisuuksia ryhtyä remonttiin silloin, kun se olisi rakennuksen kunnon puolesta suotavinta.
Katso täydellinen vastaus