Ajoneuvon paikka tiellä – Esimerkiksi pyöräilijän on käytettävä pyörätietä, jos sellainen on pyöräilijän kulkusuunnassa. Pyörätie on aina merkitty liikennemerkillä. Jos pyörätietä tai pyöräkaistaa ei ole, pyörällä ajetaan ajoradan oikeanpuoleisella pientareella.
- Tähän meidät opastaa tieliikennelain 18 pykälä: Jos tien oikealla puolella on piennar, jolla ajo käy haitatta päinsä, polkupyörää tai muuta moottoritonta ajoneuvoa on kuitenkin ajettava oikeanpuoleisella pientareella.
- Tieliikennelain 18 § Monesti tilanne on kuitenkin sellainen, ettei piennarta ole nimeksikään tai se on huonokuntoinen.
Tällöin pyöräilijä ajaa ajoradalla niin lähellä oikeaa reunaa kuin se on turvallista. Tieliikennelain 19 pykälä määrittelee ajoneuvon kuljettamisen näin: Ajoneuvolla on kaksisuuntaisella ajoradalla ajettava muu liikenne ja olosuhteet huomioon ottaen niin lähellä ajoradan oikeaa reunaa kuin turvallisuutta vaarantamatta on mahdollista,
Tieliikennelain 19 § Saimme Twitterissä kysymyksiä oppaan kohdasta, jossa muistutetaan, että pyöräiltäessä maantiellä ryhmässä, tulee ajaa peräkkäin ei rinnakkain. Tämä ohje perustuu yllämainittuun tieliikennelain 19 pykälään, joka koskee niin polttomoottorin avulla kuin lihasvoimallakin eteneviä ajoneuvojen kuljettajia.
Esimerkiksi Isossa-Britanniassa laki on erilainen ja sallii maantiepyöräilyn rinnakkain. Jokaisessa maassa noudatetaan kuitenkin omaa kansallista lainsäädäntöään, vaikka kokisikin toisenlaiset pykälät paremmiksi.
Katso täydellinen vastaus
Contents
- 1 Saako sakot jos pyöräilee ilman kypärää?
- 2 Onko Tankojuoppous rikos?
- 3 Saako sakot jos pyörässä ei ole valoa?
- 4 Onko pyöräily Laihduttavaa?
- 5 Missä maassa pyöräillään eniten?
Onko pyörä ajoneuvo?
Opettele pyöräilyn liikennesäännöt – Polkupyörä on ajoneuvo ja pyöräilijän on ajoneuvon kuljettaja. Pyöräilijän on tärkeä tuntea pyöräilyä koskevat liikennesäännöt ja hänellä on myös velvollisuus noudattaa niitä. Keskeisimmät pyöräilyyn ja kävelyyn liittyvät liikennesäännöt voi kerrata Jalan ja pyöräillen -oppaasta (Avautuu uuteen ikkunaan) (PDF).
Katso täydellinen vastaus
Saako pyöräilijä ajaa ajoradalla?
Uusi tieliikennelaki on voimassa 1.6.2020 lähtien. Tieliikennelaki muuttuu – liiku pyörällä turvallisesti ja uuden lain mukaisesti! Aja pyörätien oikeassa reunassa. kulkusuuntaasi nähden tien vasemmalla puolella, voit ajaa myös ajoradalla tai pientareella, jos se on turvallisempaa.
Katso täydellinen vastaus
Onko laitonta ajaa pyörällä humalassa?
Polkupyörällä päihtyneenä polkeminen on lain mukaan liikennejuopumus. Lain rikkomisesta ei kuitenkaan seuraa mitään, sillä polkupyörän tai hevosvaunun kuljettajalle ei ole promillerajaa. Ei, vaikka ajaisi perjantairuuhkassa nelostiellä. Kuva: Markku Karvonen / Yle 25.5.2013 9:41 • Päivitetty 25.5.2013 15:19 Liikkuvan poliisin viestintäpäällikkö Jussi Pohjonen tietää lain kummallisuuden.
Promillerajaa ei ole. Poliisin kanta on kuitenkin vanhaa sanontaa lainaten, että humalassa ei saa ajaa kuin partaa. Ja sitäkin vain varovasti. Suomen lainsäädännön mukaan polkupyörä on ajoneuvo. Humalainen polkija syyllistyy rikkeeseen nimeltä “liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla”. – Kiellettyä on, mutta käytännössä ei.
Hevosajoneuvo eli vaikkapa ravivaunu tai reki on sama juttu. Ihan samaa pykälää sovelletaan, jos katsotaan, että homma ei ole kuskin hallinnassa, Pohjonen sanoo
Katso täydellinen vastaus
Saako sakot jos pyöräilee ilman kypärää?
Tiesitkö mitä tapahtuu jos et käytä pyöräilykypärää, Liikenneturva vastaa – Como Polkupyöräilijöitä näkee joskus ajamassa myös ilman kypärää. Sakotetaanko siitä? -Tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää.
Käyttämättömyydestä ei kuitenkaan sakoteta. Kypärää kannattaa käyttää oman turvallisuuden takia, ja se on pyöräilijän tärkein suojavaruste. Päävamma voi syntyä hyvinkin pienestä kaatumisesta, Liikenneturvasta vastataan. Pyörällä kaadutaan ja kolaroidaan Liikenneturvan mukaan paljon useammin kuin tilastot kertovat.
Valtaosa pyöräilyonnettomuuksista on yksittäisiä kaatumisia. Joka kymmenes onnettomuus on jo sitten vakavampi, ja siinä kypärä on hyvä apu suojaamaan päävammoilta. : Tiesitkö mitä tapahtuu jos et käytä pyöräilykypärää, Liikenneturva vastaa – Como
Katso täydellinen vastaus
Voiko polkupyörällä saada sakot?
Autoilijoita sakotetaan ylinopeudesta päivittäin, mutta puuttuuko poliisi esimerkiksi polkupyörällä ylinopeutta ajaviin? – Kyllä polkupyöräilijää voidaan sakottaa ylinopeudesta. Käytännössä näin ei kuitenkaan tapahdu koskaan, kertoo liikkuvan poliisin viestintäpäällikkö Jussi Pohjonen, Käytännössä pyöräilijän pitäisi ajaa yli neljääkymppiä, jotta kolmenkympin alueella poliisi kiinnostuisi.
- Teoriassa polkupyörällä pääsee toki kovempaakin, mutta vauhdin ylläpitäminen on erittäin kovan työn takana.
- Joskus olemme huviksemme nopeusratsian yhteydessä mittailleet myös pyöräilijöiden nopeuksia.
- Yleisesti vauhdit ovat 15–20 kilometriä tunnissa.
- Ei sellaista Lance Armstrongia taida Suomessa olekaan, joka polkisi itselleen sakot, Pohjonen naurahtaa.
Fysiikan lakien ja ihmisrajojen lisäksi myös poliisin resurssit vaikuttavat polkupyöräilijöiden ja muiden kevyenliikenteen kulkuneuvojen valvontaan. Nopeudenylitykset polkupyörällä ovat niin harvinaisia, että poliisin ei ole järkevää kohdentaa siihen tehostettua valvontaa.
Polkupyörien kohdalla poliisi puuttuukin lähinnä ajovalon ja kypärän puuttumiseen. Polkupyörällä voisi siis itselleen teoriassa sakot ylinopeudesta polkea, mutta esimerkiksi rullalaudat ja suosiotaan kasvattavat kickbiket ovat Pohjosen mukaan hieman harmaalla alueella lainsäädännöllisesti. Periaatteessa nämä kulkuneuvot rinnastetaan jalankulkuvälineiksi.
Jalankulkijoita ja niihin verrattavia kulkuneuvoja ei koske ylinopeussäännöt. Myös uudet sähköavusteiset kulkuneuvot tulevat aiheuttamaan tulevaisuudessa yhä enemmän päänvaivaa poliisille ja lainsäätäjille. – Näiden kaikenlaisten moottorihärpäkkeiden lisääntymisen takia lainsäätäjän täytyy jatkossa tehdä selkeitä linjauksia, mihin luokkaan ne kuuluvat, Pohjonen arvioi.
Katso täydellinen vastaus
Ketä tulee väistää kun siirryt mopoille sallitulta pyörätieltä ajoradalle ajamaan?
Pyöräilijän on väistettävä autoilijaa/ajoradan liikennettä, kun –
pyöräilijä ajaa pyörätieltä ajoradalle, hänen on väistettävä sekä vasemmalta että oikealta tulevaa liikennettä, ellei kyseessä ole edellä kuvattu väistämistilanne tai liikennemerkein ole muuta osoitettu.pyöräilijä ajaa pihakadulta, kävelykadulta, polulta, pihasta tai vastavalta alueelta taikka ajaessaan tien yli muualla kuin risteyksessä. Ajoneuvoliikenteen lisäksi on huomattava, että pyöräilijän on ajoneuvon kuljettajana väistettävä myös kävelijöitä ja muita tienkäyttäjiä tielle tullessaan.
Pyöräilijä ajaa pyörätieltä ajoradalle, hänen on väistettävä sekä vasemmalta että oikealta tulevaa liikennettä, ellei kyseessä ole edellä kuvattu väistämistilanne tai liikennemerkein ole muuta osoitettu.
Katso täydellinen vastaus
Missä ei saa pyöräillä?
Holtittomasti kiitävät pyöräilijät voivat vaarantaa jalankulun turvallisuutta hyvinkin vakavasti. Siksi jokaiselle liikennemuodolle on lain määrittelemä ajopaikkansa. Lyhyesti voi todeta, että jalkakäytävä on nimensä mukaisesti tarkoitettu jalankulkijoille.
- Liikenneturvan uunituoreessa kyselyssä peräti joka neljäs vastanneista kuitenkin uskoi virheellisesti, että aikuinenkin saa pyöräillä jalkakäytävällä, “kunhan väistää jalankulkijoita, jos liikenne ajoradalla tuntuu vaaralliselta”.
- Jalkakäytävälle on myös oma liikennemerkkinsä, mutta niitä käytetään harvoin.
Yleisesti ottaen, jos pyörätien merkkiä ei näe, on kyseessä mitä todennäköisimmin jalkakäytävä ja pyörällä tai siihen rinnastettavalla sähköisellä kulkuvälineellä, kuten sähköpotkulaudalla, on ajettava ajoradalla. Jalkakäytävällä saa ajaa pyörällä vain alle 12-vuotiaat, muiden on talutettava pyöräänsä, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski kommentoi tulosta.
Lue lisää: Pyörätiet ja jalkakäytävät muuttuvat yksisuuntaiseksi – tämä tulee kunnille kalliiksi Liikenneturvasta korostetaan, että myös pyöräilijöiden olisi syytä hahmottaa oma paikkansa liikenteessä ja myös noudattaa sitä, aivan kuten kävelijöiden ja autoilijoidenkin. Esimerkkinä pyörätiellä ja jalkakäytävällä pyöräilijä kulkee kulkusuuntaansa nähden oikeassa reunassa ja ohittaa väylän keskeltä.
Tällaisella väylällä jalankulkija voi siis valita kumpaa reunaa kulkee. Yli puolet samaiseen kyselyyn vastanneista kuitenkin luuli, että yhdistetyllä väylällä jalankulkijan tulee kulkea oikeanpuoleisessa reunassa. – Laki antaa jalankulkijalle mahdollisuuden valita puolensa.
- Esimerkiksi lasten tai koirien kanssa kuljettaessa voi kauempana ajoradasta oleva reuna tuntua turvallisemmalta.
- Yhdistetyllä väylällä on tärkeää, että liikkujat huomioivat toinen toisensa.
- Näin pyöräilijöiden ja kävelijöiden kohtaamis- ja ohitustilanteista tulee sujuvia ja turvallisia.
- Pyöräilijän on kuitenkin annettava jalankulkijalle turvallinen tila, Tuomikoski muistuttaa.
Lue lisää: Nelinkertainen vauhti kielletyllä väylällä – näin jalankulkijat ajattelevat sähköpotkulaudoista Jos taas pyörätie ja jalkakäytävä kulkevat rinnakkain, eroteltuna esimerkiksi valkoisella viivalla, on jalankulkijalle ja pyöräilijälle omat puoliskonsa.
Näissä tapauksissa liikennemerkki osoittaa kumpi puoli on kävelijöille ja kumpi pyöräilijöille. Jos jalkojen alla on kuitenkin piha- tai kävelykatu, niin sääntö kuuluu seuraavasti: Pyöräillä saa, mutta jalankulkijoille on annettava esteetön kulku. Lisäksi pyörän nopeus on myös sovitettava kyseisillä väylillä jalankulun mukaiseksi eikä se saa ylittää lukemaa 20 km/h.
Pyöräkatu puolestaan on uusi katutyyppi, jolla on myös oma liikennemerkkinsä. Pyöräkadulla saa ajaa autolla, mutta pyöräilijöiden ehdolla. Jalankulkijoille on pyöräkadulla oma väylänsä. – Kun kuljetaan oman roolin mukaisesti, edesautetaan myös oman toiminnan ennakoitavuutta toisen tienkäyttäjän näkökulmasta, huomauttaa vielä Liikenneturvan Tuomikoski.
Katso täydellinen vastaus
Pitääkö pyörässä olla valo päivällä?
Laita pyörän valot kuntoon – muista myös takavalo Liikenneturvan viime syksynä tekemien tarkkailujen mukaan hämärällä tai pimeällä pyöräilevistä 57 prosenttia käytti etuvaloa. Viidesosalla punersi jo takavalo. Uuden tieliikennelain myötä pyörän takavalo on etuvalon ohella pyöräilijän pakollinen varuste pimenevissä illoissa.
- Valon vähetessä näkeminen ja muille näkyminen korostuvat liikenteessä.
- Pimeällä, hämärässä, sadekelillä tai kun näkyvyys on muutoin huono, on valot pyöräilevän tärkeä turvallisuustekijä.
- Liikenneturvan kyselyyn* vastanneista 84 prosenttia tiesi, että pyöräilijän on käytettävä etuvaloa pimeän aikaan myös valaistussa taajamassa.
“Se, että itse kokee näkevänsä polkea pelkän katuvalaistuksen varassa, ei vielä tarkoita, että muut tiellä liikkujat huomaisivat valottoman pyöräilijän. Jos ilta on alkanut hämärtyä, valot ovat tarpeen niin valaistussa taajamassa kuin pimeällä metsälenkillä.
Katso täydellinen vastaus
Voiko polkupyörällä menettää ajokortin?
Poliisin kamera-auto tallensi elokuussa pyöräilijän, joka pyyhälsi Espoossa reipasta ylinopeutta: tutka näytti pyöräilijän nopeudeksi 59 kilometriä tunnissa, kun nopeusrajoitus oli 40 km/h. Ingressin tapaus kirvoitti kansalaisia ihmettelemään voiko pyöräilijä menettää ajokorttinsa kaahatessaan? Esimerkiksi Iltalehdessä lukija kysyi, lähtisikö ajokortti kuten autoilijalta, jos pyörällä ajaisi yli 40 km/h ylitse rajoituksen? Iltalehden autokolumnisti Esko Riihelän mukaan näin ei ole.
Katso täydellinen vastaus
Saako poliisi puhalluttaa pyöräilijän?
Hei Polkupyörällä ajaminen päihtyneenä on rikoslain mukaan liikennejuopumus. Moottorittoman ajoneuvon kuljettaja voidaan nimittäin rikoslain mukaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi, jos hän kuljettaa tällaista ajoneuvoa alkoholin tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena ja siten aiheuttaa tienkäyttäjänä vaaraa toisen turvallisuudelle.
- Edellytyksenä on siten konkreettisen vaaran aiheuttaminen.
- Vaarantamismomentti täyttyy esimerkiksi törmäilystä jalankulkijaan.
- Laissa ei kuitenkaan ole mitään promillerajaa eikä poliisilla on oikeutta puhalluttaa pyöräilijää.
- Äytännössä poliisi siis puuttuu asiaan silloin, kun pyöräilijä on niin humalassa, ettei pysy pyörällä pystyssä ja on vaaraksi liikenteelle.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua. Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita 0600 12 450,
Katso täydellinen vastaus
Saako omalla pihalla ajaa humalassa?
Kesäaikaan moni käyttää alkoholia tavallista enemmän. Hilpeä lomalainen ei kuitenkaan aina välttämättä älyä, että monen ajopelin käyttö on rangaistavaa alkoholin vaikutuksen alaisena. Useimmat liikennerikokset on koottu rikoslain 23. lukuun (siirryt toiseen palveluun),
- Sieltä löytyvät omat pykälät niin rattijuopumuksesta, vesiliikennejuopumuksesta, ilmaliikennejuopumuksesta kuin liikennejuopumuksesta moottorittomalla ajoneuvollakin.
- Nyrkkisääntö on, että moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaminen on rangaistavaa, jos veren alkoholipitoisuus ajon aikana tai sen jälkeen on vähintään 0,5 promillea.
Kuljettajan veressä ei saa olla myöskään huumausainetta. Monen ilman moottoriakin kulkevan ajoneuvon käytöstä humalassa seuraa rangaistus, jos ajosta on aiheutunut vaaraa toisten turvallisuudelle. Päihtyneenä ajo on rangaistavaa, vaikka se tapahtuisi yksityisalueella eikä olisi tapahtunut mitään onnettomuutta.
Katso täydellinen vastaus
Saako mopolla ajaa pyöräilykypärä?
Kaksipyöräisen ajoneuvon kuljettaja on liikenteessä aina heikommassa asemassa autoon ja sitä suurempiin ajoneuvoihin nähden. Esimerkiksi moottoripyörän kuljettajan pää on suurimmassa vaarassa, ja suojakypärä onkin ainut ja varmin suoja ihmisen arvokkaimman ruumiinosan suojelemiseen.
- Lainsäädäntömme velvoittaa kuljettajan ja matkustajan pääsääntöisesti aina ajon aikana käyttämään tyypiltään hyväksyttyä suojakypärää, kun ajetaan moottoripyörällä, kolmi- ja nelipyörällä sekä kevyellä nelipyörällä, jota ei ole varustettu korilla.
- Suojakypärää on käytettävä myös ajettaessa mopolla ja moottorikelkalla.
Kuljettaja on vastuussa siitä, että hän itse käyttää suojakypärää ja että kyydissä oleva alle 15-vuotias lapsi käyttää ajon aikana suojakypärää. Suojakypärää ei ole kuitenkaan välttämätöntä käyttää, mikäli jokin erityinen syy, sairaus tai vamma estää kypärän käyttämisen.
Suojakypärän käyttövelvollisuus ei niin ikään koske esimerkiksi mopoautoilijoita, sillä tämä nelipyöräinen mopo on varustettu umpinaisella ohjaamolla. Myöskään invalidimoottoripyörän tai invalidimopon kuljettajan ei tarvitse käyttää suojakypärää. Jos kaksipyöräinen moottoripyörä tai mopo on varustettu suojakaarella tai -katoksella ja tuvavöillä, niin tällaisen suojakaaren tai -katoksen suojassa olevan kuljettajan tai matkustajan ei tarvitse käyttää suojakypärää.
Suojakypärän käyttövelvollisuus ei koske myöskään moottoripyörän ja mopon tarkastusta suorittavaa katsastajaa, poronhoito- tai metsänhoitotehtävissä, energiansiirto- tai televerkostotöissä tai verkontarkastustehtävissä olevaa moottorikelkan kuljettajaa ja matkustajaa, umpinaisessa perävaunussa olevaa moottorikelkan matkustajaa eikä museomoottoripyörän, -mopon ja -moottorikelkan käyttäjää erityisesti järjestetyn ajotapahtuman aikana.
Katso täydellinen vastaus
Onko Tankojuoppous rikos?
Tankojuoppous on lain mukaan rikos – Tankojuoppous, eli liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla on laissa määritelty rikokseksi ja siitä voidaan tuomita sakkoon tai enintään kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen, mikäli humalainen pyöräilijä tai sähköpotkulautailija aiheuttaa vaaraa toisen turvallisuudelle. Rikoksen tunnusmerkit täyttyvät esimerkiksi, jos kulkuneuvolla törmää jalankulkijaan.
Katso täydellinen vastaus
Onko Mopokypärä pakollinen?
Tästä tunnistat hyvän mopokypärän – Kesäkuun alussa voimaan astuva uusi tieliikennelaki täsmentää kypärän kiinnitysvaatimuksia. Laki velvoittaa, että ajon aikana mopon kuljettajan ja matkustajan on käytettävä tyypiltään hyväksyttyä ja asianmukaisesti kiinnitettyä suojakypärää. Suomessa tieliikennekäytön mahdollistavia tyyppihyväksyntöjä on kaksi:
ECE-hyväksymismerkintä, jonka merkkinä kypärässä on iso E-kirjain ympyrän sisällä.amerikkalainen standardi FMVSS 218, jonka merkintänä lukee isoin kirjaimin DOT.
Muut hyväksynnät, kuten esimerkiksi JIS tai Snell, eivät ole Suomessa tieliikennekäyttöön hyväksyttyjä. Lähde: Liikenneturva
Katso täydellinen vastaus
Minkä ikäisenä polkupyörä?
Monen vanhemman ajatuksissa pyörii, että minkä ikäiselle lapselle polkupyörän voi ostaa. Kaikki varmasti tietävät, että lapset ovat liikkeessä heti, kun he oppivat kävelemään. Monet lapset haluavatkin harjoitella pyöräilyä jo parin vuoden iässä, joskus jopa nuorempana. Polkupyörällä ajaminen voi olla myös lapselle liian raskasta, etenkin jos pyörä on vanha ja painava. Polkupyörien vauhti saattaa myös kasvaa suureksi ja tämä voi olla pienelle lapselle vaarallista. Parempi vaihtoehto pyöräilyn aloittamiseen voikin olla esimerkiksi lasten potkupyörä.
Potkupyörällä lapsi oppii tasapainoa ja motoriikkaa nopeasti. Yleensä lapset oppivat potkupyörällä tasapainon jo alle tunnin harjoittelun jälkeen. Usein lapset siirtyvät potkupyöräilystä normaalin pyörän käyttöön jo noin viikon harjoittelun jälkeen. Jotkin lapset puolestaan oppivat sen avulla pyöräilyn salat jo yhdessä päivässä.
Potkupyörä sopii erinomaisesti 2-3 vuotiaiden lasten ensipyöräksi. Tätä nuorempien lasten kannattaa harjoitella pyöräilyä lasten kolmipyöräisellä. Yleensä varsinainen oikealla pyörällä pyöräily kannattaa aloittaa 3 ikävuoden jälkeen. Tämä tietenkin riippuu myös lapsen pituudesta.
Yleissuositukset lasten pyörään Tässä muutama yleissuositus siihen minkä ikäiselle ja pituiselle lapselle mikäkin pyöräkoko sopii.12 tuumainen polkupyörä sopii noin 2-4 vuotiaille lapsille, joiden pituus on yli 95 senttimetriä.16 tuumainen polkupyörä sopii noin 4-6 vuotiaille lapsille, joiden pituus on yli 100 senttimetriä.20 tuumainen polkupyörä sopii noin 5/6 – 8 vuotiaille lapsille, joiden pituus on yli 115 senttimetriä.24 tuumainen polkupyörä sopii noin 8 – 12 vuotiaille lapsille, joiden pituus on yli 120 senttimetriä.
Valitse nimenomaan lapsille suunniteltu pyörä Lasten pyörä tulisi aina valita siten, että se on lapselle mahdollisimman mukava ja helppokäyttöinen. Hyvillä ominaisuuksilla varustettu potkupyörä tai polkupyörä tekee pyöräilyn harjoittelusta hauskaa. Kun pyörä on laadukas, niin lapsi oppii pyöräilyn nopeammin.
- Normaaleissa marketeissa sekä muissa kaupoissa myytävät pyörät ovat yleensä vain kutistettuja malleja aikuisille suunnitelluista polkupyöristä.
- Tällaista pyörää ei kuitenkaan pyöräilyä aloittelevalle pikkulapselle kannata hankkia, kuin vasta myöhemmällä iällä, kun lapsi on jo oppinut paremmin pyöräilyn.
Yksi laadukkaimpia pyöriä myyvä liike on Pikkufillari.fi, sieltä löytyvät lasten pyörät, potkupyörät, potkulaudat sekä muut lasten kulkuneuvot. Verkkokauppa myy saksalaisen Puky valmistajan tekemiä lasten polkupyöriä. Puky on tunnettu valmistaja ja se on toiminut markkinoilla jo yli 60 vuotta.
Katso täydellinen vastaus
Pitääkö polkupyörällä käyttää kypärää?
Pyöräilykypärä suojaa pyöräilijää tehokkaasti – Liikenneturva Pyöräilykypärä on pyöräilijän tärkeä suojavaruste. Kypärä suojaa pyöräilijän päätä onnettomuustilanteessa. Päävamma voi syntyä jo pyöräilijän kaatuessa. Sopivan kokoinen ja päähän hyvin istuva kypärä suojaa parhaiten.
- Tieliikennelain (92§) mukaan polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä suojakypärää.
- Ypärän käyttöä pyöräillessä pidetään tarpeellisena.
- Liikenneturva kysyi kesällä 2020 mielipiteitä kypärän käytöstä.
- Vain 13 prosenttia vastasi, että pyöräilykypärän käyttö on tarpeetonta ja että pyöräilykypärää tarvitsevat vain pikkulapset ja epävarmat pyöräilijät.
Liikenneturva tarkkailee pyöräilykypärän käyttöä joka vuosi eri puolilla Suomea. Pyöräilykypärän käyttö on vähitellen yleistynyt. Vuonna 2021 kypärää käytti 50 prosenttia pyöräilevistä. Eniten kypärää käytetään pääkaupunkiseudulla ja useimmin kypärä laitetaan lapsen päähän.
Katso täydellinen vastaus
Saako sakot jos pyörässä ei ole valoa?
Kesäkuun alussa voimaantuleva uusi tieliikennelaki mahdollistaa pyöräilijöiden sakottamisen muun muassa ajovalojen puutteesta pimeällä ajettaessa. Tieliikennelaki muuttuu 1.6.2020, tuoden mukanaan korikaupalla uudistuksia polkupyöräilijöiden arkeen. Poliisi voi uuden lain myötä lätkäistä 40 euron suuruisen liikennevirhemaksun liikenteessä polkupyöräilijälle, mikäli tämä ajaa pimeällä ilman valaisinta.
Samoin sakot voi saada jarrutta ajaessa. Jarruton pyörä on sanktioitu ajoneuvolain mukaan, ei tieliikennelain mukaan Uuden lain mukaan polkupyörässä pitää olla ajovalot eteen- ja taaksepäin. Taka-ajovaloksi riittää Traficomin mukaan takkiin kiinnitetty punainen ajovalo. Ilman ajovaloja ajavalle pyöräilijälle voidaan lyödä 40 euron liikennevirhemaksu.
Seuraamusvastuu alkaa 15 vuoden iässä myös tieliikennelain polkupyörärikkomuksissa. Mikäli poliisi havaitsee alle 15-vuotiaan polkupyöräilijän pimeällä ilman ajovaloja, ei poliisi anna virhemaksua, mutta voi kehottaa nuorta hoitamaan ajovaloasiat kuntoon tai vaarallisessa tilanteessa jopa estää matkan jatkamisen.
Katso täydellinen vastaus
Onko pyöräily Laihduttavaa?
Pyöräillessä kehon suurimmat lihakset tekevät töitä. Jo pelkästään puoli tuntia pyöräilyä auttaa veren rasvakoostumuksen ja kehon painon säätelyssä.
Terveyshyödyt tulevat jo puolen tunnin reippaasta pyöräilystä useampana päivänä viikossa. Tunnin lenkit parantavat kuntoa ja kestävyyttä. Laihdutuksessa suositellaan 45-60 minuuttia kestävää liikuntaa päivittäin ja pyöräily on hyvää kestävyysharjoittelua. 70 kiloa painava voi kuluttaa rauhallisella pyöräilyllä tunnissa 300-400 kilokaloria.
Pyöräilyssä on monia hyviä puolia: se ylläpitää sekä kehittää sydämen ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä suorituskykyä, UKK-instituutti kertoo. Pyöräillessa kehon suurimmat lihakset, eli reisilihakset tekevät suurimman työn. Isojen lihasrymien rasittaminen vilkastuttaa sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaa ja energiaa kuluu reippaasti, UKK kuvailee tutkittua tietoa.
Niveliin kohdistuva rasitus on pientä. Jos maasto on hieman kumpuilevaa, pyöräily on intervallimaista treeniä, sillä syke kohoaa ylämäessä ja alamäessä hapenkuljetuselimistö ja jalkojen lihakset saavat taas levätä. UKK instituutin mukaan terveyshyödyt tulevat jo puolen tunnin reippaasta pyöräilystä useampana päivänä viikossa.
Näin tapahtuu, jos jaksaa polkea tunnin ajan: Ensimmäiset 20 minuuttia: Stressihormonin eli kortisolin tuotanto vähenee (tapahtuu kaikesssa rauhallisessa liikunnassa).30 minuutin jälkeen: Jos vauhti on hidas, 70 kiloa painava henkilö on 30 minuutin kohdalla polttanut reippaat 200 kilokaloria.
Vaikka puolituntisen jakaisi kymmenen minuutin jaksoihin useampana päivänä, 30 minuuttia pyöräilyä toistuvasti vähentää sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen ja korkean verenpaineen kehittymisen riskiä ja auttaa veren rasvakoostumuksen ja kehon painon säätelyssä, UKK-instituutti kertoo.45 minuutin jälkeen: Laihdutuksessa suositellaan 45-60 minuuttia kestävää liikuntaa päivittäin ja pyöräily on hyvää kestävyysharjoittelua.
Suositusten mukainen kestävyysliikunta tai lihasvoimaharjoittelu laskee verenpainetta ja parantaa sydämen ja verenkierron toimintaa. Käypähoito-suositusten mukaan viikoittainen vähintään 275 kilokaloria kuluttava määrä kestävyysliikuntaa liittyy pienempään sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuteen.
- Liikunnalla on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia myös mielialaan, sillä aivojen endorfiinien ja monoamiinien (dopamiini, serotoniini, noradrenaliini) pitoisuudet nousevat.60 minuutin jälkeen: Energiankulutukseen vaikuttaa pyöräilijän kunto ja paino.
- Noin 70 kiloa painava voi kuluttaa rauhallisella pyöräilyllä tunnissa 300-400 kilokaloria.
Tunnin pyöräily vastaa tehokasta treeniä, mutta ei rasita niveliä samoin tavoin kuin esimerkiksi juoksu. Jos tunnin pyörälenkeistä tulee toistuvia, kunto sekä kestävyys paranevat ja vauhtia sekä matkan pituutta voi pian kasvattaa. Pari kertaa viikossa tehty 40-60 minuutin raskaampi lenkki nostaa kuntoa.
Katso täydellinen vastaus
Missä maassa pyöräillään eniten?
Suosio – Vuoden 2010 Eurobarometrin mukaan Euroopan unionin jäsenmaiden kansalaisista 7 prosenttia ilmoittaa pyöräilyn ensisijaiseksi liikkumismuodokseen. Pyöräily on EU-maista suosituinta Alankomaissa, missä 31 % väestöstä ilmoittaa sen ensisijaiseksi liikkumismuodokseen.
Katso täydellinen vastaus
Kuka väistää ketä?
Väistämisvelvollisuus Suomen tieliikenteessä – Väistämisvelvollisuus ja sen ilmaisemiseen käytettävät liikennemerkit on määritetty tieliikennelaissa, Tieliikennelain mukaisia väistämisvelvollisuuden osoittavia liikennemerkkejä on kolme: Suomalainen B5 Väistämisvelvollisuus risteyksessä -liikennemerkki. Suomalainen B4 Väistämisvelvollisuus kohdattaessa -liikennemerkki. Suomalainen B7 Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -liikennemerkki. Suomessa väistämisvelvollisuus risteyksessä ilmoitetaan puhutussa kielessä kärkikolmioksi kutsutulla liikennemerkillä B5 Väistämisvelvollisuus risteyksessä -liikennemerkillä, puhutussa kielessä STOP-merkiksi kutsutulla B6 Pakollinen pysäyttäminen -liikennemerkillä tai B7 Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -merkillä.
Jos väistämisvelvollisuutta osoittavaa liikennemerkkiä ei risteyksessä ole, pitää ajoneuvonkuljettajan aina väistää samanaikaisesti oikealta tulevaa ajoneuvoa (24 §) ja raitiovaunua riippumatta sen lähestymissuunnasta (11 §). Kiihdytyskaistalta moottoritielle saapuvan kuljettajan pitää väistää moottoritiellä liikkuvia ajoneuvoja (59 §).
Tästä ilmoitetaan yleensä liikennemerkillä. Kiertoliittymään saapuvalle ajoneuvolle osoitetaan merkillä B5 väistämisvelvollisuus. Tästä ilmoitetaan aina liikennemerkillä, sillä väistämisvelvollisuutta tässä tilanteessa ei ole mainittu tieliikennelaissa vaan kyseessä on vakiintunut liikenteenohjaustapa.
Katso täydellinen vastaus
Mikä on A-luokan ajoneuvo?
Traktoreiden ja niiden perävaunujen sekä vedettävien vaihdettavissa olevien laitteiden luokan perään merkitään kirjain a, jos ajoneuvon suurin rakenteellinen nopeus on enintään 40 kilometriä tunnissa (esim. T1a) tai kirjain b, jos ajoneuvon suurin rakenteellinen nopeus on yli 40 kilometriä tunnissa (esim. T1b).
Katso täydellinen vastaus
Mikä luokitellaan ajoneuvoksi?
Linja-autot ovat yleisiä julkisen liikenteen ajoneuvoja. Ajoneuvo tarkoittaa maalla kulkevaa, yleensä pyörillä varustettua kulkuvälinettä, Suomen lain mukaan ajoneuvo on maalla kulkemaan tarkoitettu laite, joka ei kulje kiskoilla, Ajoneuvojen käyttöä liikenteessä säädellään tarkoin.
- Ajoneuvon pitää olla tyyppihyväksytty ja useimmat moottoriajoneuvot sekä niihin kytkettävät perävaunut on pääsääntöisesti rekisteröitävä ja katsastettava,
- Myös ajoneuvojen kuljettamisesta liikenteessä on tarkat säädökset.
- Moottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettamiseen pitää pääsääntöisesti olla ajoneuvon luokkaa vastaava ajo-oikeus,
Muun muassa Tieliikennelaki määrittelee, miten ja missä ajoneuvoja saa kuljettaa.
Katso täydellinen vastaus
Mikä on moottorikäyttöinen ajoneuvo?
Moottoriajoneuvo on omalla voimakoneella tiellä kulkevaksi henkilöiden ja tavaroiden kuljettamiseen tarkoitettu ajoneuvo tai laite. Moottoriajoneuvoja ovat autot, mopot, moottoripyörät, traktorit ja moottorityökoneet.
Katso täydellinen vastaus
Milloin pyörä Ensihuoltoon?
Liikkeestämme ostetun pyörän ensihuolto | Rtech 1584 Uuden polkupyörän tärkein huolto on ensihuolto. Ensimmäisten satojen kilometrien aikana tehdyssä sisäänajossa polkupyörän tehdasasennetut pinnat, vaijerit ja pultit saattavat löystyä. Ensihuollossa asiantunteva huoltomies tarkistaa polkupyörän yleiskunnon ja huolehtii että se on sisäänajon jälkeen säädetty täydelliseen ajokuntoon.
Katso täydellinen vastaus