Miten Renkaiden Kunto Vaikuttaa Auton Käyttäytymiseen?

Miten Renkaiden Kunto Vaikuttaa Auton Käyttäytymiseen
Liukkaalla säällä auton jarrutusmatka pitenee ja sen käsittely vaikeutuu. Renkaat eivät myöskään kykene siirtämään lunta ja sohjoa renkaan alta, jolloin tuntuma tiehen katoaa helpommin. Kesärenkaissa matala uransyvyys pienentää renkaan uratilavuutta ja siten heikentää renkaiden vesiliirto-ominaisuuksia.
Katso täydellinen vastaus

Mitä tapahtuu kun auton renkaiden Sivuttaispito häviää?

Sivuttaispito hallintaan – Nastarenkaalla ajettaessa harvemmin mieleen tuleva turvallisuusasia on sivuttaispito ja kuinka renkaan luisto on hallittavissa. Yleisesti asiat, joita normaali autoilija renkaasta havainnoi ovat kiihdytyspito ja jarrutuspito.

 1. Harvemmin autoilija toivoo joutuvansa tilanteeseen jossa renkaan sivuttaispito loppuu.
 2. Pidon loppuminen johtaa yleensä joko etupään puskemiseen, aliohjautuvuuteen tai ajoneuvon takapään irtoamiseen luistoon eli yliohjautuvuustilanteeseen.
 3. Molemmat ajotilanteet vaativat kuljettajalta kokemusta, jotta ajoneuvo pysyy hallinnassa.

Nokian Renkaat on historian aikana pyrkinyt maksimoimaan turvallisuuden talvirenkaissaankin siten, että renkaiden sivuttaispidon raja ei yllätä ja että rengas on hallittavissa myös rajan tullessa vastaan. Renkaan pitkittäispito ja sivuttaispito on myös pyritty pitämään oikeassa suhteessa, jotta ajaminen olisi joustavaa ja tasaista.
Katso täydellinen vastaus

Mitä jos renkaissa on liikaa ilmaa?

Renkaan ilmanpaine -taulukko – onot renkaat ovat usein tulosta väärästä ilmanpaineesta. Lisäksi ilmanpaine vaikuttaa turvallisuuteen. Liian vähän ilmaa pidentää auton jarrutusmatkaa ja huonontaa ajosuoritusta vesiliirrossa, Rengas saattaa myös kuumentua liikaa ja menettää muotonsa, joka saattaa aiheuttaa vaurioita.

Toinen tärkeä vaikutus sillä on polttoainekulutukseen, sillä liian vähäinen ilmanpaine vaikuttaa vapaalla kuljettavaan matkaan, mikä taas nostaa polttoainekuluja. Liian korkean paineen valitseminen renkaisiin polttoaineen säästämistarkoituksessa ei myöskään ole hyvä idea. Pito huononee ja renkaan kuluvat nopeammin.

Ainoastaan silloin kun ajoneuvon kuormaa lisätään huomattavasti (esim. lomamatkatavaroita varten) on korkeampi paine suositeltava. Tästä löydät : Continental Renkaan ilmanpaine
Katso täydellinen vastaus

Mitä tapahtuu jos auton renkaassa on liian vähän ilmaa?

Liian matala rengaspaine tulee kalliiksi – Jos rengaspaine on puoli baria suositusta matalampi, auto voi kuluttaa polttoainetta noin 0,3 litraa enemmän sataa kilometriä kohden. Kovemman renkaan vierintävastus on matalampi, joten se on energiatehokkaampi, kertoo asiantuntija Vesa Peltola Motiva Oy:stä.

 • Olme desilitraa sadalla kilometrillä saattaa kuulostaa vähältä.
 • Vuositasolla deseistä kertyy kuitenkin litroja.
 • Jos autolla ajetaan liian matalilla rengaspaineilla 25 000 kilometriä, kuluu polttoainetta 75 litraa enemmän.
 • Toinen lompakossa tuntuva tekijä on löysien renkaiden nopeampi kuluminen.
 • Renkaissa kannattaa pitää jatkuvasti ohjekirjan suurinta painetta.

Tällöin ilmaa ei tarvitse lisätä ja vähentää, kun ajetaan eri kuormilla. Pieni ylipaine ei vaikuta renkaiden kulumiseen eikä heikennä turvallisuutta. Rengaspaineet olisi hyvä tarkastaa joka tankkauksen yhteydessä, mutta vähintään kerran kuussa. Jos hankkii oman mittarin, rengaspaineet voi tarkastaa silloin, kun se itselle parhaiten sopii.

Suositusta alhaisempi rengaspaine heikentää auton ajettavuutta etenkin tiukoissa paikoissa. – Kun renkaissa ei ole riittävästi ilmaa, auto lähtee ääritilanteissa helpommin luisuun, kun renkaat taipuvat alle. Takarenkaiden liian matalat rengaspaineet muuttavat auton yliohjautuvaksi. Viikon kestävä huoltoasemien rengaspainetempaus alkaa perjantaina 11.

kesäkuuta. Tempaukseen osallistuu noin 300 huoltoasemaa. Viime vuonna tempaus oli koeluontoinen. Sen tulokset osoittivat, että rengaspaineista kannattaa tiedottaa. – Viime kesänä tempauksessa tarkastettiin 500 autoa. Vajaalla puolella oli renkaissa alipainetta.
Katso täydellinen vastaus

Saako autossa olla Sekarengastus?

Kysymys: Voiko edessä olla esim.205/55R16 ja takana 205/60R16? Vastaus: Lain mukaan ei ole mitään estettä sille että eteen laitetaan 205/55R16 ja taakse 205/60R16, kunhan renkaan vierintäkehä ei poikkea alkuperäisen renkaan vierintäkehästä yli 5 % (jos jompikumpi koko on alkuperäinen, ei poikkeama ylitä 5 %:a) ja rengas mahtuu pyörimään ongelmitta.

 1. Huomioi tässä tapauksessa, että auton ABS-jarrut, ajonvakautusjärjestelmä sekä mahdollinen vierintäkehään perustuva rengaspaineen valvontajärjestelmä eivät välttämättä toimi tarkoitetulla tavalla.
 2. Ysymys: Saako samankokoisia m+s ja ei m+s renkaita olla samalla akselilla? Saako m+s renkaat olla toisella ja ei m+s renkaat olla toisella akselilla? Vastaus: Henkilö- ja pakettiauton samalle akselille asennettavien renkaiden on oltava mitoiltaan, rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan samanlaiset.

Samalla akselilla ei saa käyttää myöskään siinä määrin erilaisia renkaita, että siitä voi aiheutua haittaa tai vaaraa.

Tilannetta, jossa toisella akselilla on M+S –renkaat mutta toisella ei, ei säädöksessä rajoiteta mitenkään. Tilanne, jossa toisella puolella on M+S –rengas mutta saman akselin toisella puolella ei, on tulkinnanvarainen (!) ja esim. katsastuskonttoreiden välillä saattaa olla tulkintaeroja. Pitää myös muistaa että M+S –merkintöjä löytyy varsin erilaisista renkaista, myös joidenkin valmistajien kesärenkaista. Itse näkisin, että puhtaasti talvikäyttöön suunnitellun M+S –renkaan rakenne ja ominaisuudet poikkeavat ilman M+S –merkintää olevan renkaan rakenteesta ja ominaisuuksista niin paljon, että niitä ei pitäisi laittaa samalle akselille.

Kysymys: Mikä on oikea rengaspaine 14 tuuman aluvanteiden kanssa? Vastaus: Aluvanteet eivät vaadi erityistä huomiointia rengaspaineiden suhteen, joten käytä auton suosituspaineita (löytyvät yleensä ovipilarista tai polttoainetankin täyttöluukun kannesta).

 • Ysymys: Millaiset ovat Keski-Euroopan jokakelin renkaat Suomessa? Vastaus: Tarkoittanet Keski-Euroopan kitkarenkaita.
 • Ne on suunniteltu pääosin paljaille teille ja satunnaiselle lumikelille, missä toimivatkin pääosin hyvin.
 • Mutta jäällä ne ovat liukkaat, joten eivät sovellu kovin hyvin Pohjoismaiseen liikenteeseen.

Aiheesta löytyy hyvä artikkeli viimeisimmästä Tekniikan Maailmasta: http://tekniikanmaailma.fi/autot/renkaat/tm-vertailu-korkean-nopeusluokan-kitkarenkaat-20555-r-16 Kysymys: Mitkä ovat talvirenkaiden nastojen hylkäämisperusteet katsastuksessa? Vastaus: Talvirenkaissa pitää 1.12 – 28.2 välisenä aikana pääurien urasyvyys olla vähintään 3 mm.

 • Jos kyseessä on nastarenkaat, nastamäärä saa poiketa enintään 25 % sen renkaan nastamäärästä, jossa nastoja on eniten.
 • Esimerkiksi, jos parhaassa renkaassa on 100 nastaa, huonoimmassakin nastoja pitää olla jäljellä 75 kpl.
 • Sitten tietysti nämä normaalit säännökset, jotka koskevat kaikkia renkaita, eli samalla akselilla olevien renkaiden tulee olla rakenteeltaan samanlaiset, eikä niissä saa olla kudoksia näkyvissä.

Kysymys: Voiko kitkarenkaisiin laittaa nastoja? Vastaus: Kitkarenkaita ei ole tarkoitettu nastoitettavaksi. Kitkarenkaisiinkin voi teoriassa porata nastanreiät ja laittaa nastat, mutta pehmeän kumisekoitteen ja tiheän lameloinnin takia nastat eivät siinä tule pysymään.

Kysymys: Onko järkevää ostaa kitkat kapeampina kuin kesärenkaat? Vastaus: Kapeammilla renkailla saadaan parempi pito sohjossa ja pehmeällä lumella, mutta paljaan tien ajettavuus kärsii. Leveämpi rengas antaa paremman pidon kovalla alustalla (jää, jäinen lumi, asfaltti), on täsmällisempi ajettava paljaalla asfaltilla mutta hiukan alttiimpi loskaliirrolle.

Kyse on siitä, mitä ominaisuuksia halutaan painottaa. Jos ajat kuitenkin enimmäkseen pääteitä, suosittelen pitäytymään auton alkuperäisessä rengaskoossa. Kysymys: Autossani on nastarenkaat. Eturenkaissa on nastapiikkiä jäljellä kunnolla, mutta takarenkaissa nastat ovat kuluneet renkaan tasalle.

Tiedän että suosittelet renkaiden vaihtoa, mutta kysyn silti onko takarenkaissa ( käytännössä nyt nastattomissa nastarenkaissa) ollenkaan jäljellä talvirengasominaisuuksia. Jäisessä ylämäessä tai joskus valoista lähdettäessä sutina on kova, muuten auto ohjautuu luistelematta. Vastaus: Rengastohtori tuskin osaa antaa kysymykseesi yksiselitteistä vastausta, muuten kuin suosittelemalla renkaiden vaihtoa.

Mutta asiaa voisi tarkastella seuraavista näkökohdista: Yleisesti ottaenhan asia on niin, että kuljettaja tottuu heikkenevään pitoon ajan myötä ja sopeuttaa ajotyylinsä pitoa vastaavaksi. Kaikki on viime kädessä ratin ja penkin välistä kiinni, ajettiinhan ennenvanhaan kesärenkailla läpi vuodenkin.

 • Ongelmia tulee sitten siinä vaiheessa kun tielle sattuu jotain yllättävää ja pito ei riitä jarrutukseen tai väistöön.
 • Yllä nastarenkaassa muitakin ominaisuuksia on kuin nastojen antama pito.
 • Ulutuspintakuvio itsessään antaa pitoa, kun tiellä on irtonaista ainesta eli lunta tai sohjoa.
 • Nastat antavat pitoa jäällä.
You might be interested:  Miten Offline Tilan Saa Poistettua Puhelimesta?

Nastojen lisäksi ratkaisevaa onkin, paljonko urasyvyyttä renkaissa on jäljellä – turvallisuussyistä alle 5 mm urasyvyydellä olevia renkaita ei pitäisi enää käyttää talvioloissa. Turvallisuuden kannalta parasta olisi, jos paremmat renkaat olisivat aina takana, etenkin jos autossasi ei ole ajonvakautusjärjestelmää.

 1. Takarenkaidesi jääpito on merkittävästi huonompi kuin eturenkailla ja tämä saattaa aiheuttaa ikäviä yllätyksiä jääkelillä.
 2. Huomioida kannattaa myös renkaiden ikä – jos renkaasi on olleet käytössä jo yli 5 talvea, tai valmistuksesta on kulunut yli 8 vuotta, alkaa kumiseos olla kovettunut ja liukas ja renkaat kannattaa jo ikäsyistäkin vaihtaa.

Laki tietenkin määrittää myös nastojen määrän – Nastojen lukumäärä tulee huonoimmassakin renkaassa olla vähintään 75 % parhaan renkaan nastamäärästä. Pientä tulkintaa on tosin siinä, tulkitaanko katkennut nasta puuttuvaksi vai ei. Kysymys: Saako olla erikokoiset renkaat eri akselilla? Esim.

Vannehalkaisijaa saa muuttaa 1 tuumanRenkaan leveyttä saa muuttaa 30 mmRaideleveys saa muuttua 30 mmRenkaan vierintäkehän pituus saa muuttua enintään 5 %

Eri akseleille saa laittaa erikokoiset renkaat, kunhan muutokset pysyvät yllämainituissa rajoissa. Volvosi alkuperäinen rengaskoko lienee 205/60R16, joten siinä tapauksessa esittämäsi muutokset ovat sallittuja. Kysymys: Peugeot 307 alkuperäisillä nastarenkaailla on ajettu 8 talvea (kilometrejä autolla on ajettu yhteensä alle 60 t): Kulutuspintaa on jäljellä vielä 6 (olisko ylikin) mm.

 1. Ja nastojakin on jäljellä hyvin.
 2. Ovatko niin vanhat renkaat turvalliset? Olen kuullut että laatu huononee vanhetessa.
 3. Vastaus: Käytetyn nastarenkaan pitoon vaikuttaa jäljellä olevien nastojen määrä, niiden kuluneisuus ja kiinnitys renkaaseen (“hölskyykö reiässään”), nastojen ulkonema sekä tietenkin itse renkaan urasyvyys.

Renkaan ikäkin vaikuttaa, koska kumiseos menettää kimmoisuuttaan käytön myötä ja renkaan kovettuessa siitä tulee liukkaampi. Talvirenkaan turvallinen minimiurasyvyys on suositusten mukaan 5-6 mm, vaikka laki vaatiikin vain 3 mm. Totuus kuitenkin on, että 3 mm urasyvyydellä olevat renkaat ovat talvikelillä hengenvaaralliset.
Katso täydellinen vastaus

Kestääkö auton renkaan paikka?

Naula tai ruuvi on useimmiten syypää henkilöauton renkaan rikkoutumiseen. Jos autossa on tavalliset renkaat ja rengas tyhjenee vaikkapa 80 kilometrin tuntivauhdissa, se on korjauskelvoton ensimmäisen sadan metrin jälkeen. Jos rengas sen sijaan tyhjenee paikoillaan vaikkapa yön aikana, se on vielä korjattavissa.

 • Useimmilla puhkeamattomilla renkailla, eli tyhjänäkin ajettavia run flat -renkailla matkaa voi jatkaa renkaan tyhjentymisen jälkeen vielä 80 kilometriä 80 kilometrin tuntinopeudellakin.
 • Run flat -nimen ohella eri valmistajat kutsuvat näitä ominaisuuksiltaan samoja renkaita esimerkiksi flat run -renkaiksi.

Niiden ja tavallisten henkilöauton renkaiden välimaastoon on tänä vuonna tullut markkinoille lisäksi Drive Guard. Tyhjänä ajettavilla renkailla rengasrikkoa ei välttämättä edes huomaa kuin siitä, että kojetauluun syttyy renkaan ilmanpaineen putoamisesta kertova varoitusvalo.

 • Jos tällainen rengas on pyörinyt tyhjänä ja se on tummunut kyljestä kuumentumisen vuoksi, rengas on todennäköisesti romuna”, kertoo kansainvälisen rengas- ja kumialan RemaTipTopin Suomen toimintojen vetäjä Ben Wickström.
 • Hän huomauttaa, että kaikki tyhjentyneet renkaat on otettava pois vanteilta ja tarkistettava, ennen kuin korjauspäätöksen voi tehdä.

Renkaan korjaaja on vastuussa työstä. Juttu jatkuu kuvan alla. Jos reikä on renkaan kyljessä, paikkausvaahtokaan ei pysy renkaan sisässä. Kuva: PAULA NIKULA
Katso täydellinen vastaus

Montako baaria auton renkaissa?

Usein kysyttyä – Mikä on oikea rengaspaine? Painesuositukset löytyvät ajoneuvon ohjekirjasta. Myös polttoainesäiliön kannesta tai etuoven karmista voivat löytyä ajoneuvokohtaiset suositukset. Normaali keskikokoisen henkilöauton renkaan ilmanpaine on noin 2,5 baria,
Katso täydellinen vastaus

Paljonko talvirenkaissa pitää olla ilmaa?

Talvirenkaisiin enemmän ilmaa / Nokian Renkaat Lämpötila vaikuttaa olennaisesti renkaiden paineistamiseen. suosittelemme käytettäväksi autonvalmistajan suosittelemia rengaspaineita ja 0,2 bar enemmän kuin mitä kesärengaspainesuositus on. Lämpöisessä hallissa saattaa olla jopa 30 ˚C lämpimämpää kuin ulkona.
Katso täydellinen vastaus

Milloin rengas on liian kulunut?

Kesärenkaat – Auton kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä. Renkaiden sivuun on merkitty “TWI”-merkintä niihin kohtiin, joissa kulutuspinnan uran pohjalla on ns. kulumisvaroitin. Kun kulutuspinta on kulunut kulumisvaroittimen tasalle, on rengas loppuun kulunut, eikä täytä enää lain mukaista 1,6 mm:n vaatimusta.

 • Jo sitä ennen renkaat ovat menettäneet huomattavasti pito-ominaisuuksistaan, ja etenkin sateella vesiliirtovaara kasvaa.
 • Esärenkaissa on uutena tyypillisesti noin 8 mm kulutuspintaa.
 • Un siitä on runsas puolet kulunut, ovat renkaiden sadekelin ominaisuudet heikenneet sateella ja se voi muodostua riskitekijäksi.

Nastattomia talvirenkaita on sallittua käyttää myös silloin, kun nastallisten talvirenkaiden sallittu käyttöaika on jo ohi tai ei ole vielä alkanut. Kuluneiden kitkarenkaiden ajo-ominaisuudet erityisesti märällä kelillä ovat usein verraten huonot, eikä niitä ole suunniteltu kesäolosuhteisiin.
Katso täydellinen vastaus

Mitä hyötyä leveistä renkaista?

Jarrutusominaisuudet – Leveillä renkailla on todistettu olevan lyhyempi jarrutusmatka kuin kapeilla vastakappaleillaan. Tämä on totta myös talvella, mutta ei loskassa tai syvässä lumessa. Se pätee myös märillä teillä kunnes tapahtuu vesiliirto, mikä kuten kuvailtua, tapahtuu paljon helpommin kuin kapeilla renkailla ajettaessa.
Katso täydellinen vastaus

Voiko autolla ajaa jos rengaspaine valo palaa?

Oletko aina tarkastanut autosi rengaspaineet väärin? – Asiantuntija antaa nyt “kylmän” niksin Rengaspaineet on syytä tarkistaa niin kausivaihtojen yhteydessä kuin ajokauden aikana. Rengaspaineiden tarkistuspisteiden toimintaperiaatteet vaihtelevat, joten perehtyminen on paikallaan.

Nykyisin huoltoasemilla on myös laitteita, joihin säädetään halutut paineet digitaalisesti, ja laite lisää tai poistaa ilmaa automaattisesti, kun painemittarin suukappale painetaan venttiiliin. Tällaisen laitteen käyttö ensimmäistä kertaa voi aiheuttaa päänvaivaa. Myös seinästä vedettävän paineilmaletkukelan toiminta aiheuttaa huoltoasemilla välillä ongelmia.

– Kun letkua on vedetty riittävästi, kela pitää lukita paikoilleen. Tämä tapahtuu lopettamalla letkun vetäminen oikeassa kohdassa, letkukelan rutistessa. Näin paineita tarkastaessa ei tarvitse keskittyä letkun pitämiseen paikoillaan, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen opastaa.

Vastaavasti letkua pois kelattaessa on tärkeää, ettei sen ja rengaspainemittarin anneta paiskautua holtittomasti telineeseensä, vaan sisään kelautumista jarrutetaan letkusta kiinni pitäen. Paineet tulisi aina tarkastaa kylmistä renkaista, ei siis useiden kilometrien ajon jälkeen. Kullekin autolle suositellut rengaspaineet löytyvät auton käyttöohjekirjasta.

Usein ne ovat myös kuljettajan oven karmissa tai polttoaineen täyttöluukun kannessa. Oikeat rengaspaineet säästävät polttoainetta, renkaita ja parantavat ajamisen turvallisuutta. Toimenpide olisi syytä tehdä vähintään kerran kuukaudessa sekä aina auton kuormitusta olennaisesti muutettaessa.

 1. Ausivaihtojen yhteydessä olisi hyvä tarkastaa myös vararenkaan paine.
 2.  Pääsääntöisesti autonvalmistajat määrittelevät eri paineet pienelle ja isommalle kuormalle, Vesalainen sanoo.
 3. Uudemmat autot on varustettu rengaspaineiden valvontajärjestelmällä (TPMS), joka hälyttää yksittäisen renkaan paineen laskiessa.

Osa järjestelmistä kertoo koko ajan kunkin renkaan paineen. – Mikäli rengaspaineen merkkivalo syttyy, on auto pysäytettävä turvalliseen paikkaan ja tarkastettava rengaspaineet silmämääräisesti. Jos näyttää siltä, ettei mikään rengas ole selkeästi muita tyhjempi, voi autolla ajaa lähimmälle huoltoasemalle ja tarkistaa paineet mittarilla, Vesalainen neuvoo.

Mikäli mittarinkin mukaan paineet ovat oikeat, ajamista voi jatkaa. Osa järjestelmistä nollaa virhetilanteen automaattisesti noin 15–20 minuutin ajon jälkeen. Jos valo ei sammu itsestään, pitäisi auton käyttöohjekirjasta löytyä ohjeet turhan varoituksen poistamiseksi. Mikäli ohjetta ei käyttöohjekirjasta löydy, täytyy nollaus tehdä asianmukaisella testerillä rengasliikkeessä tai korjaamolla.

You might be interested:  Miten Vahvistaa Apple Pay Op Mobiilissa?

– Rengaspaineiden valvontajärjestelmä saattaa edellyttää kalibrointia myös renkaiden kausivaihdon yhteydessä. Myös tämä onnistuu autosta riippuen automaattisesti, ohjekirjan ohjeilla tai testerillä, Vesalainen toteaa. Autoliitto on tehnyt ohjevideon rengaspaineiden tarkistamisesta.
Katso täydellinen vastaus

Voiko alhaisella Rengaspaineella ajaa?

Auton rengaspaineet kannattaa tarkistaa säännöllisesti muunkin kuin polttoaineen kulutuksen säästämiseksi. Alhainen paine voi rikkoa renkaan. Miten Renkaiden Kunto Vaikuttaa Auton Käyttäytymiseen

Liian alhaiset rengaspaineet lisäävät kulutusta, mutta voivat myös rikkoa renkaan.Auton omat renkaiden painetta mittaavat järjestelmät ovat hyödyllisiä, mutta yksin niihin ei pidä luottaa.Rengaspaineet voivat alentua salakavalasti esimerkiksi renkaaseen uponneen ruuvin tai naulan takia.

Useimmat tietävät, että liian alhaiset rengaspaineet auton renkaissa lisäävät kulutusta. Rengasasentaja Antti Ankkuri keravalaisesta Rengasverkko -liikkeestä nostaa esille toisen rengaspaineisiin liittymän asian, jota autoilijat eivät tiedosta. Kun ajetaan liian alhaisilla rengaspaineilla, niin rengas kuumenee eri tavalla kuin oikeilla paineilla ajettaessa.

Kesän pitkillä ajomatkoilla renkaan kuumeneminen voi johtaa rengasvaurioon, kun renkaan reuna pettää. Ankkuri kaivaa jäterenkaiden pinosta esiin renkaan, jonka sivu on revennyt. Renkaan kulutuspinnassa on myös selvä pistovaurio, mutta ovelasti sisäpuolella niin, että sitä on ollut vaikea huomata. Se on kuitenkin aiheuttanut rengaspaineen laskun.

– Jos rengaspaine laskee nopeasti vaikkapa moottoritiellä, niin rengas repeytyy vanteelta jo muutaman sadan metrin matkalla. Silloin yleensä renkaan sivu repeää koko renkaan ympärysmitalta. Oli syy rengaspaineen alenemiseen mikä tahansa, niin Ankkuri kehottaa autoilijoita tarkistamaan auton rengaspaineet säännöllisesti.

Hän itse ei jättäisi luottamustaan auton rengaspainenanturien varaan. – Esimerkiksi auringonpuoleisella auton sivustalla ne saattavat näyttää rengaspaineet aivan pieleen. Liian matalilla rengaspaineilla ajelu riskeeraa renkaan myös kaupunkiajossa, kun hieman lättään painunut rengas osuu katukiveyksen reunaa.

– Ihan helpolla se ei kuitenkaan tuollaisessa tilanteessa hajoa.
Katso täydellinen vastaus

Kumpi rengas kuluu enemmän?

Subnav

 1. Asiakaspalvelu /
 2. Renkaiden vaihto ja huolto /
 3. Renkaiden huolto

On normaalia, että vetorenkaat kuluvat enemmän keskeltä ja vapaasti pyörivät renkaat reunoilta. Paras keino kulumisen tasaamiseksi ja mahdollisimman hyvän ajotuloksen saavuttamiseksi on kierrättää renkaita edestä taakse noin 8000 km välein. Ohjeet renkaiden paineiden tarkistamiseen
Katso täydellinen vastaus

Montako kilometriä renkaat kestävät?

– Moni asiakas kysyy, kuinka monta vuotta hänen valitsemansa kesärenkaat kestävät. – Renkaiden kesto riippuu hyvin paljon ajotavasta. Normaalisti yhdellä sarjalla voi ajaa noin 15000 kilometriä, parhaimmillaan kaksi kertaa pidempäänkin, Morri sanoo.
Katso täydellinen vastaus

Paljonko Kesärenkaissa pitää olla pintaa?

Subnav

 1. Asiakaspalvelu /
 2. Renkaiden vaihto ja huolto /
 3. Rengasmääräykset

Kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla kesärenkaissa vähintään 1,6 mm, talvirenkaissa vähintään 3,0 mm. Pääurilla tarkoitetaan leveitä uria kulutuspinnan keskialueella noin 3/4 leveydellä kulutuspinnasta.
Katso täydellinen vastaus

Voiko Katsastus hylätä renkaista?

Katsastuksen rengasmääräykset – vältä turhat hylkäykset Renkaan ikä: Renkaan iästä ei katsastuksen arvosteluperusteissa ole mitään mainintaa. Jos auton alkuperäiset ristikudosrenkaat vastaavat kunnoltaan renkaille asetettuja määräyksiä, tulisi auto katsastuksessa hyväksyä.

 • Erilaiset renkaat samalla akselilla: Tulkinnanvarainen on arvosteluperusteiden hylkäykseen johtava määräys “ominaisuuksiltaan erilaiset renkaat samalla akselilla”.
 • Selvää on, että samalla akselilla ei voi toisella puolella autoa olla kesärengasta ja toisella puolella talvirengasta.
 • Esärenkaissakin on eroja.

Toisessa voi olla M+S (Mud+Snow merkintä), jolloin rengasta saa käyttää myös talvella ja toisesta kuvioltaan vastaavasta eri merkkisestä tai mallisesta renkaasta merkintä voi puuttua. Ovatko renkaat silloin ominaisuuksiltaan erilaiset? Pikainen soittokierros katsastuskonttoreille antoi vastauksen: ovat.

 • Atsastusinsinöörillä on oikeus tulkita määräystä myös näin, joten asiaan kannattaa kiinnittää huomiota jo ennen katsastuskonttorille ajamista.
 • STRO-rengasnormistossa ominaisuuksiltaan erilaisista renkaista sanotaan: “Samassa ajoneuvossa tulee välttää käyttämästä samanaikaisesti eri merkkiä ja tyyppiä olevia renkaita.

On erityisen tärkeää, että samalla akselilla olevat renkaat ovat samanarvoisia. Jos renkaita halutaan vaihtaa toisiin, on vaihdon tapahduttava vähintään parittain siten, että tuloksena ovat akseleittain samanarvoiset renkaat.” Renkaiden pyörimissuunnalla on väliä: Kaikissa renkaissa ei pyörimissuuntaa ole merkittynä.

Jos renkaasta kuitenkin löytyy valmistuajankohdan kertova DOT-merkintä, tulee sen olla asennettuna ulospäin. Mikäli DOT-merkintä on asennettu sisäpuolelle, on renkaan pyörimissuunta virheellinen ja seurauksena on korjauskehotus. Ajoneuvon iällä on vaikutus arvosteluperusteisiin: Auton ikä vaikuttaa katsastuksen arvosteluperusteisiin.

Ennen vuotta 1996 käyttöönotetussa harrasteautossa hyväksytään myös DOT-hyväksynnällä varustetut renkaat, esim. amerikkalaista alkuperää olevat katuslicksit, kunhan kulutuspinnan urasyvyyden minimivaatimus 1,6 mm täytyy. Katuslicksien kanssa tulee olla tarkkana kantavuuksien ja renkaan nimelliskoon suhteen.

Rengaspaineet kuntoon: Rengaspaineet kannattaa tarkistaa aina auton keväthuollon yhteydessä ja vielä matkalla katsastusasemalle, jos autolla on jo jonkin aikaa ajettu. Katsastaminen talvi- tai kesärenkailla: Henkilö- ja pakettiautoissa on joulukuun alusta helmikuun loppuun käytettävä talvirenkaita. Katsastukseen tai ajoneuvon korjaamiseen liittyvä tilapäinen siirto on kuitenkin mahdollista tehdä myös kesärenkailla.

Ajoneuvon voi siis katsastaa, mutta liikenteessä sitä ei tilapäistä siirtoa lukuunottamatta saa käyttää. Turvallisuus ennen kaikkea on tähänkin poikkeukseen hyvin sopiva muistisääntö. Liian suuret tai pienet renkaat johtavat katsastuksen keskeyttämiseen: Jos renkaan nimelliskoko poikkeaa rekisteriotteeseen merkitystä sallitusta (tai sallituista) rengaskoosta, katsastus keskeytetään.

Tämä on tärkeä pitää mielessä, mikäli auto katsastetaan eri rengastuksella, kuin millä tavallisesti ajetaan. Auto on lain mukaan muutoskatsastettava, jos renkaan leveys poikkeaa alkuperäisestä yli 30 mm. Renkaan ulkohalkaisijaa ei saa suurentaa enempää kuin 51 mm eikä leveyttä enempää kuin 102 mm alkuperäiseen renkaaseen nähden.

: Katsastuksen rengasmääräykset – vältä turhat hylkäykset
Katso täydellinen vastaus

Mitä autossa tulee olla?

Tiukemmat promillerajat ja jauhesammutin – siinä pari asiaa jotka kannattaa muistaa, jos aikoo autolla Viroon. Muistutus Virossa autoileville: promilleraja on 0,2 mg/l, eli rattiin ei voi välttämättä tarttua edes yhden lasillisen jälkeen. Yksi annos voi nostaa veren alkoholipitoisuuden 0,3 promilleen, henkilön painosta riippuen.

 • Aikille Viron tiukempi suhtautuminen ei välttämättä ole selvää.
 • Virossa jäi tammi-toukokuun aikana kiinni 24 suomalaista, jotka ajoivat autoa alkoholin vaikutuksen alaisena päihtyneenä eli heidän verensä alkoholipitoisuus oli 0,20–1,49 promillea.
 • Lisäksi viisi suomalaista jäi kiinni rattijuoppoudesta, eli promilleja oli 1,5 tai enemmän.

Alkuvuosi on siis ollut vilkas, sillä koko viime vuoden aikana päihtyneitä suomalaiskuljettajia rekisteröitiin 25. Päihtyneenä ajamisesta seuraa yleensä päiväsakkorangaistus, rattijuoppoudesta sakkoja tai vankeutta. Lisäksi poliisi voi takavarikoida auton ja määrätä kuljettajan ajokieltoon.

 1. Apuna oman ajokunnon arvioinnissa voi käyttää esimerkiksi Päihdelinkin promillelaskuria,
 2. Suomalaiset kilttejä autoilijoita Suomalaiset eivät yleensä ottaen ole Viron teiden pahiksia.
 3. Autoilu Virossa ja Tallinnassa sujuu pääpiirteissään hyvin, Viron poliisin tiedottaja Päivi-Marjaana Tirkkonen kertoo.

– Yleensä suomalaisten liikennekäyttäytymistä pidetään hyvänä ja suomalaista liikennekulttuuria virolaista rauhallisempana, Tirkkonen sanoo. Puolet suomalaisten rikkomuksista kirjattiin Harjumaan maakunnassa Pohjois-Virossa, jossa turistit liikkuvat ja iso osa Viron suomalaisista asuu.

Yhteensä Suomen kansalaisten rikkomuksia rekisteröitiin tammi-toukokuussa 622. Ylinopeuksia kirjattiin 193 ja turvavyöttä ajamisia 40. Viime vuoden aikana ylinopeuksia rekisteröitiin 522 ja turvavyö jäi kiinnittämättä 75 kertaa. Muista myös jauhesammutin Tiukempi alkoholipolitiikka ei ole ainoa asia, joka yllättää autoilijat Virossa.

Sakkoa voi tulla myös varusteiden puuttumisesta. Autossa tulee olla varoituskolmio, ensiapuvälineet, kaksi käyttökelpoista ja renkaan läpimitalle sopivaa rengasstopparia sekä jauhesammutin, jossa sammutusaineen massa on yksi kilogramma.
Katso täydellinen vastaus

Pitääkö Nastarenkaissa olla nastat?

Nastojen käyttö ei ole pakollista, mutta nastaerosta on säädetty laissa. Kun kaikki nastat nyppii, ei nastaero tule kysymykseen ja renkaat ovat lain mukaiset. Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Katso täydellinen vastaus

Onko auton renkaissa sisäkumi?

Renkaiden rakenne / renkaiden poikkileikkaus – Toisin kuin pyörän renkaissa, auton renkaissa ei ole sisäkumia. Ne koostuvat pikemminkin erikerroksista, kuten poikkileikkauksesta näkee. Renkaan uloin osa on kulutuspinta. Se on yleensä profiloitu ja varmistaa, että rengas toimii parhaimmalla tavalla tienpäällä.

 • Nykyiset kulutuspintayhdisteet ovat hyvin silikonipitoisia ja niissä onkin erinomainen pito.
 • Ne eivät ainoastaan mukaudu hyvin vallitsevaan lämpötilaan vaan myös tieolosuhteisiin.
 • Alempaa rakennetta kutsutaan kudosrungoksi.
 • Se on yleensä monikerroksinen ja rakennettu hieman eri tavalla aina rengastyypin mukaan.
You might be interested:  Miksi Aina Väsyttää 10 Yllättävää Syytä?

Ristikudosrenkaissa tukivyöt ovat diagonaalisesti ristissä, kun taas radiaalirenkaissa tukivyöt on järjestetty oikeaan kulmaan suhteessa suuntaan. Tällaisia renkaita kutsutaan myös vyörenkaiksi. Kulutuspinta ja renkaan reuna suojelevat kudosrunkoa vaurioilta. Poikkileikkaus renkaan korkeudella ja leveydellä
Katso täydellinen vastaus

Onko renkaan korkeudella väliä?

Viime vuosikymmenten aikana tosin vallitseva trendi tuntuu olleen vannekoon kasvattaminen ja vastaavasti renkaan profiilin madaltuminen lähestulkoon kaikissa mallisarjoissa. Jos siis haluat rengashankinnan yhteydessä jämäköittää autosi ajettavuutta, harkitse leveämmän ja matalamman renkaan asennusta – Yhtenä perussääntönä renkaiden valinnassa voidaan pitää renkaan profiilin korkeutta, mitä korkeampi profiili, sitä enemmän kumia on pehmentämässä ajettavuutta vanteen ja tien välissä.

Autovalmistajilla on useimmiten tapana tarjota korkeampiprofiilinen rengas perusmalleihin sekä mukavuuspainotteisiin malleihin, matalaprofiilirenkaiden kuuluessa urheiluautoihin ja sporttisempiin malleihin. Viime vuosikymmenten aikana tosin vallitseva trendi tuntuu olleen vannekoon kasvattaminen ja vastaavasti renkaan profiilin madaltuminen lähestulkoon kaikissa mallisarjoissa.

Jos siis haluat rengashankinnan yhteydessä jämäköittää autosi ajettavuutta, harkitse leveämmän ja matalamman renkaan asennusta. Tässä yhteydessä saat myös piristettyä autosi ulkonäköä uusilla vanteilla, jotka uusi rengaskoko tietysti vaatii. Vanteet ovat yksi merkittävimmistä ulkonäöllisistä tekijöistä autossa, ja vanhakin auto muuttuu kummasti tuoreempaan suuntaan uusien vanteiden asennuksella! Varmaan päälle pelaava autoilija valitsee uuden, suuremman rengaskoon samaan mallisarjaan uutena lisävarusteena saaduista vaihtoehdoista.

 1. Näin ollen voidaan olla varmoja siitä, että auton alustan ominaisuudet toimivat hyvin myös uuden rengaskoon kanssa.
 2. Leveämpi ja matalampi rengas on kaarreajossa korkeaprofiilista rengasta huomattavasti jämäkämpi.
 3. Aarreajo-ominaisuuksien parantumisen lisäksi myös ohjaustuntuma paranee matalammalla renkaalla.

Kuten edellä jo mainittiin, matalammalla renkaalla on toki myös haittapuolensa. Rengasmelu nousee usein kapeampaan ja korkeampaan renkaaseen verrattuna, ja myös tien töyssyt ja epätasaisuudet ovat helpommin aistittavissa. Mukavuutta ja leppoisampaa ajettavuutta arvostavan autoilijan on hyvä pysyä kapeammassa, korkeamman profiilin renkaassa.
Katso täydellinen vastaus

Voiko yhden renkaan vaihtaa?

Yhden renkaan vaihto – Tiesäädökset määrävät, että pääurien urasyvyyden ero kahden samaan akselistoon asennetun renkaan välillä ei saa ylittää 5 millimetriä. Jos sinun tarvitsee vaihtaa vain yksi rengas, se on ehdottomasti korvattava kaikin puolin samanlaisella renkaalla. Uuden renkaan pitää olla täysin samanlainen: merkki, profiili, kantavuusindeksi, nopeusluokka ja halkaisija.
Katso täydellinen vastaus

Onko renkaiden urasyvyydellä on suuri merkitys pitävyyteen?

Kuluneet renkaat lisäävät vesiliirron vaaraa – Renkaiden suorituskyky märällä, lumisella tai jäisellä tienpinnalla heikkenee jo selvästi ennen kuin lain vähimmäisvaatimus, kesärenkailla 1,6 mm ja talvirenkailla 3,0 mm, on saavutettu. Varsinkin sateella tien kulumisuriin kertyvä vesi tai sulavan tai suolatun lumen muodostama loska ovat haasteita renkaiden kyvylle säilyttää pidon edellyttämä tartunta tien pintaan.

Vesi- tai loskaliirto tarkoittaa sitä, että rengas ei kykene riittävän nopeasti syrjäyttämään tienpinnalla olevaa vesi- tai loskakerrosta. Vesiliirrossa rengas ikään kuin nousee vesipatjan päälle, ja vesi toimii kuin voiteluaineena renkaan ja tienpinnan välillä. Silloin renkaan ja tienpinnan välinen tartunta häviää kokonaan, eikä rengas enää välitä ohjaus- tai jarrutusvoimaa suunnan tai nopeuden muuttamiseksi.

Vesiliirtotilanteessa pienikin samanaikainen sivuttaisvoima voi myös aiheuttaa auton joutumisen sivuluisuun. Jos tunnet auton etupyörien nousevan vesiliirtoon, pidä ohjauspyörä suorassa ja nosta jalka kaasulta. Ohjauspyörän liika kääntäminen vesiliirron aikana saattaa pidon palatessa aiheuttaa auton rajun ja äkillisen suunnanmuutoksen.

Pysy rauhallisena ja vältä harkitsemattomia äkillisiä ohjausliikkeitä. Pidä ajonopeutesi alhaisempana, että et joudu uudestaan vesiliirtotilanteeseen. Vesi- tai loskaliirron syntyyn vaikuttaa ratkaisevasti ajonopeus, mutta myös renkaat, niiden malli, leveys ja kuluneisuus. Nopeuden alentaminen on varmin keino välttää vesiliirtoon joutuminen.

Vesiliirron välttämiseksi huonokuntoisilla renkailla pitäisi ajaa 20-30 km/h hitaammin kuin hyvillä renkailla. Vältä myös tien kulumisurissa ajamista, sillä vesi kertyy eniten juuri uriin. Kuluneilla renkailla märällä, lumisella tai jäisellä tiellä huono pito myös pidentää merkittävästi jarrutusmatkoja ja vaikeuttaa ajoneuvon hallitsemista kaarreajossa.

 1. Auton ajokäyttäytyminen on parhaimmillaan, kun kaikissa renkaissa on suunnilleen samanlainen pitävyys.
 2. Jotta auton renkaat kuluisivat tasaisesti ja säilyisivät suunnilleen saman pitoisina, voi niiden paikkaa pyörien vaihdon yhteydessä vaihtaa edestä taakse ja päinvastoin.
 3. Jos pyöriä vaihdettaessa kuitenkin havaitaan, että renkaat ovat päässeet kulumaan selvästi erilaisiksi, mutta ovat vielä kelvolliset käyttöön, on ohjeena asentaa paremmat renkaat taka-akselille.

Parempi pito takana vähentää riskiä auton joutumisesta sivuluisuun ja mahdollinen törmäys on turvallisempaa ottaa vastaan edestäpäin, kuin sivusuunnasta. Pyörimissuuntaa ei kuitenkaan saa muuttaa, sillä renkaat on yleensä suunniteltu pyörimissuunnan mukaisesti.

 • Tämän osoituksena renkaan sivussa on pyörimissuuntaa osoittava nuolikuvio.
 • Esimerkiksi silloin, jos etu- ja takapyörien sijaintia vaihdetaan, auton oikealla ja vasemmalla puolella olevat pyörät säilyttävät puolensa.
 • Jos renkaat ovat kuluneet enemmän sisä- tai ulkosyrjältä, tai urat ovat hammastuneet, on auton aurauskulmissa todennäköisesti säädön tarvetta.

Autolle on silloin tehtävä nelipyöräsuuntaus asiantuntevassa huoltoliikkeessä.
Katso täydellinen vastaus

Mitä tarkoittaa Sivuttaispito?

Sivusuuntainen pito. Esimerkiksi: Renkaiden sivuttaispito.

Katso täydellinen vastaus

Voiko auton renkaan korjata?

Vianor Tilillä 12kk korotonta ja kulutonta maksuaikaa – Vianor Tilillä saat 12kk täysin korotonta ja kulutonta maksuaikaa kaikkiin ostoihin. Joustavaan rahoitustarjoukseemme ei liity avausmaksua tai muita kuluja. Halutessasi voit myös maksaa koko luoton kerralla pois tai sopia pidemmän maksusuunnitelman. Lue lisää >> Miten Renkaiden Kunto Vaikuttaa Auton Käyttäytymiseen Alkaen 49,00 € Renkaan kulutuspinnassa oleva reikä voidaan paikata, jos se on läpimitaltaan enintään 6 mm. Paikkaus tehdään ammattikäyttöön tarkoitetulla paikkausmenetelmällä, jolla saadaan renkaaseen pysyvä ja kestävä paikka.
Katso täydellinen vastaus

Onko renkaan profiililla väliä?

Viime vuosikymmenten aikana tosin vallitseva trendi tuntuu olleen vannekoon kasvattaminen ja vastaavasti renkaan profiilin madaltuminen lähestulkoon kaikissa mallisarjoissa. Jos siis haluat rengashankinnan yhteydessä jämäköittää autosi ajettavuutta, harkitse leveämmän ja matalamman renkaan asennusta – Yhtenä perussääntönä renkaiden valinnassa voidaan pitää renkaan profiilin korkeutta, mitä korkeampi profiili, sitä enemmän kumia on pehmentämässä ajettavuutta vanteen ja tien välissä.

Autovalmistajilla on useimmiten tapana tarjota korkeampiprofiilinen rengas perusmalleihin sekä mukavuuspainotteisiin malleihin, matalaprofiilirenkaiden kuuluessa urheiluautoihin ja sporttisempiin malleihin. Viime vuosikymmenten aikana tosin vallitseva trendi tuntuu olleen vannekoon kasvattaminen ja vastaavasti renkaan profiilin madaltuminen lähestulkoon kaikissa mallisarjoissa.

Jos siis haluat rengashankinnan yhteydessä jämäköittää autosi ajettavuutta, harkitse leveämmän ja matalamman renkaan asennusta. Tässä yhteydessä saat myös piristettyä autosi ulkonäköä uusilla vanteilla, jotka uusi rengaskoko tietysti vaatii. Vanteet ovat yksi merkittävimmistä ulkonäöllisistä tekijöistä autossa, ja vanhakin auto muuttuu kummasti tuoreempaan suuntaan uusien vanteiden asennuksella! Varmaan päälle pelaava autoilija valitsee uuden, suuremman rengaskoon samaan mallisarjaan uutena lisävarusteena saaduista vaihtoehdoista.

Näin ollen voidaan olla varmoja siitä, että auton alustan ominaisuudet toimivat hyvin myös uuden rengaskoon kanssa. Leveämpi ja matalampi rengas on kaarreajossa korkeaprofiilista rengasta huomattavasti jämäkämpi. Kaarreajo-ominaisuuksien parantumisen lisäksi myös ohjaustuntuma paranee matalammalla renkaalla.

Kuten edellä jo mainittiin, matalammalla renkaalla on toki myös haittapuolensa. Rengasmelu nousee usein kapeampaan ja korkeampaan renkaaseen verrattuna, ja myös tien töyssyt ja epätasaisuudet ovat helpommin aistittavissa. Mukavuutta ja leppoisampaa ajettavuutta arvostavan autoilijan on hyvä pysyä kapeammassa, korkeamman profiilin renkaassa.
Katso täydellinen vastaus