Mitä Tehdä Kun Ajokortti Mennyt Vanhaksi?

Mitä Tehdä Kun Ajokortti Mennyt Vanhaksi
Ajokortin uudistaminen Kun ajokortin voimassaoloaika on päättymässä, ajokortti tulee uudistaa. Ajokortin voi uudistaa aikaisintaan 6 kuukautta ennen ajokortin viimeistä voimassaolopäivää. Uudistamisen voi tehdä tai tietyissä tapauksissa Ajokortin uudistaminen edellyttää, että väestötietojärjestelmässä vakituinen osoite on Suomessa.

Ajokortin uudistamista varten tulee hakea, Huom. Jos muutat toiseen EU-maahan ja ajokorttisi voimassaolo päättyy, sinun on uusittava ajokorttisi kyseisessä maassa, jos asut siellä vakinaisesti. Uudistaessasi ajokorttisi (ajo-oikeutesi) aikaisintaan 6 kuukautta ennen sen voimassaoloajan päättymistä, saat uuden ajokortin voimaan heti uudistamispäivästä.

Se on iästäsi ja ajokorttiluokistasi riippuen voimassa 2, 5 tai 15 vuotta aiemman ajo-oikeutesi päättymisestä. Ajokortin uudistamiseen ei pääsääntöisesti liity autokouluopetusta tai kuljettajantutkintoa.

Huom! Sinun tulee kuitenkin suorittaa kuljettajantutkinto uudelleen, jos ryhmän 1 (henkilöauto, mopo, mopoauto, moottoripyörä, traktori) ajokorttisi voimassaolon päättymisestä on kulunut yli kaksi vuotta tai ryhmän 2 (kuorma- tai linja-auto) ajokortin päättymisestä on kulunut yli vuosi tullessasi uudistamaan sitä.

Lääkärinlausunnon tai laajennetun lääkärinlausunnon joutuvat toimittamaan ajokortin uudistamisen yhteydessä kaikki

ryhmän 1 ajokortin haltijat, jotka uudistavat ajokorttiinsa 70-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen voimassa olevan ajokortin päättyessä 45 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat ryhmän 2 ajokortin haltijatajokortin voimassaolon jo päätyttyä ajokortin uudistavat henkilöt.

Huom! Lääkärinlausunto voi olla enintään 6 kuukautta vanha. Lääkärinlausunto tulee olla ) –lomakkeella. Iäkkäille henkilöille tehtävässä laajennetussa lääkärintarkastuksessa huomioidaan ikääntymisen, sairauksien ja mahdollisten lääkitysten vaikutukset ajoterveyteen.
Katso täydellinen vastaus

Mihin palauttaa ajokortti?

Ajo-oikeutesi alkaa uudelleen ajokiellon tai väliaikaisen ajokiellon päättymisen jälkeen, kun olet käynyt asuinpaikkakuntasi poliisiasemalla, jossa sinulle palautetaan ajokortti tai annetaan väliaikainen ajokortti.
Katso täydellinen vastaus

Saako vanhentuneella ajokortilla ajaa?

Joudunko uudelleen autokouluun, jos ajokorttini vanhenee? Terve Esko Menettääkö henkilöauton ajokortin, jos ei jostakin syystä ole huomannut uusia sitä määräaikaan mennessä? Joutuuko menemään autokouluun ja suorittamaan uuden ajotutkinnon? Onko jokin määräaika? Terv.

Kari P Vastaus: Vanhentuneella ajokortilla ei ole ajo-oikeutta. Uuteen kuljettajatutkintoon joutuu, jos henkilöauton, mopon, moottoripyörän tai traktorin kuljettamiseen oikeuttavan ajokortin vanhentumisesta on kulunut yli 2 vuotta ja kuorma- ja linja-auton kuljettamiseen oikeuttavan kortin vanhentumisesta yli 1 vuosi.

: Joudunko uudelleen autokouluun, jos ajokorttini vanhenee?
Katso täydellinen vastaus

Käykö vanha ajokortti?

Vanha pahvinen ajokortti kelpaa yhä Mikään laki ei määrittele, mitkä viralliset asiakirjat käyvät henkilöllisyyden todistamiseksi. Ylitarkastaja Leena Piipponen sisäasianministeriön poliisiosastolta sanoo, että ainoastaan henkilökorttilaki ja passilaki määrittelevät asiakirjat, jotka ovat henkilöllisyyden osoittamista varten.

 • Ne ovat samalla myös matkustusasiakirjoja.
 • Ajokortti on yleisesti hyväksytty henkilöllisyyspaperi, kun pankissa tai kaupassa halutaan varmistua henkilöllisyydestä.
 • Mutta ratkaisu on viime kädessä sen, joka henkilöllisyyttä haluaa varmistaa”, sanoo Piipponen.
 • Jos joku ei halua kelpuuttaa esimerkiksi ajokorttia henkilöllisyyden todistamiseen, niin ei siihen kenelläkään ole mitään sanomista.

Mikään laki ei sitä määrittele.” Kaikkein eniten epätietoisuutta on aiheuttanut vanha pahvinen ajokortti. Pankit olivat viime vuoden lopulla sitä mieltä, ettei se enää kelpaa todistamaan henkilöllisyyttä. Ja kun kaupat joutuvat noudattamaan pankkien ohjeita tarkistaessaan yli 50 euron luottokorttiostoksista maksajan henkilöllisyyden, monet kaupatkaan eivät enää hyväksyneet pahvista ajokorttia.

Kun pankkikorttitakuun mukaan henkilöllisyyden tarkastus on tehtävä voimassa olevasta asiakirjasta, Suomen Pankkiyhdistys ja sen mukaisesti myös Kaupan keskusliitto päättivät kuitenkin, että myös voimassa oleva vanha ajokortti käy henkilöllisyyden todistamiseen. Suomen Pankkiyhdistyksen mukaan pankkitoiminnassa hyväksyttäviä henkilöllisyystodistuksia ovat 1.3.1999 jälkeen myönnetty poliisin antama henkilökortti, passi, ajokortti ja kuvallinen KELA-kortti.

Kaupan keskusliitto on tiedottanut jäsenilleen Suomen Pankkiyhdistyksen päätöksen. Varmistettu henkilöllisyys Henkilökortti ja passi ovat ylitarkastaja Piipposen mukaan tarkoitetut nimenomaan henkilöllisyyden toteamiseen. “Niissä on varmistettu henkilöllisyys ja passissa on näkyvissä myös kansalaisuus.

 1. Henkilökortistakin näkee, onko Suomen kansalainen vai ulkomaalainen, mutta siinä ei ole mainittu ulkomaalaisen kansalaisuutta.” Ajokortista puolestaan ei ilmene kansalaisuutta.
 2. Ulkomaalainen saa samanlaisen ajokortin kuin suomalainenkin.
 3. Myös sellainen henkilö, jonka henkilöllisyyttä ei varmuudella ole voitu Suomessa todeta”, Piipponen sanoo.
You might be interested:  Miksi Ennen Verikoetta Ei Saa Syödä?

“Kuvallinen KELA-kortti taas ei poliisin silmissä ole mikään henkilöllisyysasiakirja.” Passiin ja henkilökorttiin pitää varmistaa henkilön taustat, ja sitä ei voi tehdä muut kuin poliisi. “Jos poliisilta tulee hakemaan esimerkiksi henkilökorttia, pelkkä KELA-kortti ei riitä.

 1. Poliisilla on keinot varmistaa hakijan henkilöllisyys ilman mitään asiakirjojakin.
 2. Poliisi pystyy todentamaan suomalaisen ihmisen, niin paljon löytyy kaikenlaista asiaa”, Piipponen sanoo.
 3. Poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti on samalla myös matkustusasiakirja ja se korvaa passin kaikissa pohjoismaissa sekä 15 Länsi-Euroopan maassa.

Mukana ovat kaikki EU-valtiot ja niiden lisäksi Sveitsi, San Marino ja Liechtenstein. Muualle matkustettaessa tarvitaan edelleen passi. Ennen 1.3.1999 myönnetyt henkilökortit lakkasivat vuoden vaihteessa olemasta voimassa, koska niissä ei ollut voimassaoloaikaa.

 1. Uudessa henkilökortissa, joka tällä hetkellä maksaa 26 euroa, on voimassaoloaika 10 vuotta.
 2. Piipponen toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät henkilöllisyyden merkityksen.
 3. Siinä on omakin oikeusturva kysymyksessä, kun näitä tietoja kysellään ja varmistetaan henkilöllisyys.
 4. Lisäksi identiteettivarkaudet ovat kovaa kyytiä leviämässä Euroopan kautta meillekin.” Vanha kelpaa Vanhoja pahvisia ajokortteja on vielä sadoillatuhansilla suomalaisilla ja ne ovat voimassa korttiin merkittyyn päivään saakka.

Näillä näkymin ei niiden vaihtamisesta nykyiseen muovikorttiin ole tulossa mitään määräaikaa. Muovisen ajokortin toki saa anomalla niin sanottua kaksoiskorttia, vaikka pahvinen olisi vielä voimassakin. Osastosihteeri Sirkka Holappa Kemin kihlakunnan poliisista ei tiedä, kuinka paljon kortteja olisi vaihdettu uuteen pelkästään muovikortin toivossa.

 1. Ajokortin uusiminen muoviseksi maksaa nykyisin 41,30 euroa.
 2. Tilastoissa ei ole eritelty vanhoja pahvisia kortteja.
 3. Ne voi toki vaihtaa, mutta ajo-oikeuden osoittamiseksi sitä ei tarvitse tehdä.” “En myöskään tiedä, paljonko uusia kortteja haetaan vain vaihtamisen vuoksi.
 4. Ajokorttejahan uusitaan myös silloin, kun vanha kortti on kadonnut tai tuhoutunut niin, ettei siitä enää tunnista kortin haltijaa.

Ja paljon suomalaiset vaihtoivat ajokortteja silloin, kun niihin sai pikku-e:n, joka oikeuttaa kuljettamaan matkailuperävaunua”, Sirkka Holappa kertoo. : Vanha pahvinen ajokortti kelpaa yhä
Katso täydellinen vastaus

Paljonko maksaa ajokortin uusiminen 70v?

Hanki uusi ajokortti ennen kuin täytät 70 vuotta – Ajokortin uusiminen riippuu siitä, minkä ikäinen olet. Jos olet vielä alle 70-vuotias, vaikka vain päivän, uusiminen on vaivatonta eikä lääkärintodistusta tarvita. Mutta jos uusit ajokorttisi 70-vuotissyntymäpäivääsi seuraavana päivänä tai myöhemmin, tarvitset uudistamista varten laajennetun lääkärinlausunnon ajokyvystäsi.

 1. Noin neljä kuukautta ennen ajokorttisi voimassaolon päättymistä tulee Traficomista kotiin kirje, jossa ajokortin vanhenemisesta muistutetaan ja annetaan ohjeet, mitä pitää tehdä ajo-oikeuden uudistamiseksi.
 2. Annattaa hoitaa asia kuntoon hyvissä ajoin ennen 70-vuotispäivää, silloin pääsee helpolla ja voi jatkaa autolla ajoa entiseen malliin.
You might be interested:  Miksi Haet Tätä Koulutusta Tai Tehtävää?

Ajokortin uusiminen maksaa 24 euroa. Ajokortin voi uudistaa aikaisintaan kuusi kuukautta ennen ajokortin viimeistä voimassaolopäivää.
Katso täydellinen vastaus

Milloin ajokortti kuivumaan?

Mistä nopeudesta ajokortti hyllylle? Näin ylinopeussakot määräytyvät Julkaistu 03.03.2015 20:58 Pienin sakko ylinopeudesta on 70 euroa. Suomen suurimmat ylinopeussakot ovat olleet yli 100 000 euroa. Vaihtelua sakoissa riittää, mutta halvimmillaan ylinopeudesta selviää 70 euron rikesakolla.

Näin käy, mikäli ajaa yli 60 km/h -alueella ylinopeutta enintään 15 kilometriä tunnissa. Mikäli ylinopeutta on 3-7 kilometriä tunnissa, selviää huomautuksella. Rikesakko, jonka suuruus on maksimissaan 115 euroa, tulee jos ylinopeutta on 8-20 kilometriä tunnissa. Yli 21 kilometrin ylinopeudesta poliisin muistaa päiväsakolla.

Nimenomaan ansiotuloihin perustuva päiväsakko on tuonut miljonääreille ja muille kovatuloisille jättisakkoja. Päiväsakkoihin perustuvan ylinopeussakon minimisumma on 115 euroa. Kuinka kovaa sitten pitää ajaa, että kortti lähtee hyllylle? – Tilanteet arvioidaan tapauskohtaisesti., mutta jos kyseessä on vakava piittaamattomuus liikenteessä, niin silloin joutuu hetken ilman ajokorttia olemaan, komisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisilaitokselta kertoo.

Päivä- ja rikesakkojen suuruudet Päiväsakon rahamäärä määräytyy vähentämällä nettokuukausituloista peruskulutusvähennys 255 euroa ja jakamalla saatu erotus luvulla 60. Päiväsakon alin euromäärä on vähintään 6 euroa.

Nopeusrajoituksen rikkominen enintään 60 km/h alueella:· ylinopeus enintään 15 km/h 85 euroa · ylinopeus yli 15 km/h ja enintään 20 km/h 115 euroa Nopeusrajoituksen rikkominen yli 60 km/h alueella:· ylinopeus enintään 15 km/h 70 euroa

· ylinopeus yli 15 km/h ja enintään 20 km/h 100 euroa

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ylinopeutta pitää olla yli 36 kilometriä tunnissa yli sallitun ja päiväsakkojen määrän tulee olla 22 tai enemmän. Ajokiellon kesto vaihtelee kuukaudesta puoleen vuoteen. Korttinsa menettää myös, jos on vuoden sisällä saanut kolmet sakot tai kahden vuoden sisällä neljät.
Katso täydellinen vastaus

Mitä tapahtuu jos unohtaa ajokortin kotiin?

Hei, kun puhutaan ajokortitta ajamisesta on syytä tehdä ero ajokortitta ajamisen ja ajo-oikeudetta ajamisen välillä. Ilman ajo-oikeutta ajamisesta käytetään rikosnimikettä kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta. Rikoslain (23. luku 10§) mukaisesti ajo-oikeudetta tai ilman vaadittavaa pätevyyttä osoittavaa lupakirjaa ajamisesta on tuomittava sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Mikäli kuljettaja on vain unohtanut ottaa ajokorttinsa mukaansa, ei tätä pidetä oikeudettomana kulkuneuvon kuljettamisena. Tällöinhän kuljettajalla kyllä on voimassa oleva ajo-oikeus. Ajo-oikeudetta ajaminen siis edellyttää, että kuskilla ei jo ole vielä ollut ajo-oikeutta tai että hän on menettänyt ajo-oikeuden joko määräajaksi tai kokonaan.

Mikäli henkilöllä on ajokortti, mutta ajokorttia ei ole mukana tuomitaan hänet ajokorttirikkomuksesta sakkoon. Kyseessä on tällöin rikesakkorikkomuksesta annetun lain (4 §) mukainen rikesakko, jonka suuruus on tällä hetkellä 40 €. Kuljettajalla onkin ajokorttilain (32§) mukaisesti velvollisuus pitää ajokorttia ajettaessa mukanaan ja esitettävä se vaadittaessa poliisimiehelle tai muulle liikenteen valvontaan liittyvässä virkatehtävässä toimivalle tulli- ja rajavartiomiehelle sekä valvomaan määrätylle virkamiehelle.

 1. Mikäli kuljettajalla kyllä on voimassa oleva ajokortti, mutta hänellä ei ole sitä mukanaan, voi poliisimies sallia ajon jatkamisen.
 2. Uljettaja voidaan tällöin kuitenkin velvoittaa esittämään ajokortti poliisille määräajassa.
 3. Lisätietoa liikennerikoksista löydät Minilexin artikkeleista.
 4. Henkilökohtaisissa kysymyksissäsi voit olla yhteydessä lakimiespuhelimeen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua. Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita 0600 12 450,
Katso täydellinen vastaus

Käykö vanhentunut passi henkilöllisyystodistuksesta?

Toisen henkilön valtuuttaminen noutajaksi – Valtakirja: Voit myös valtuuttaa toisen henkilön noutamaan valmiin passisi. Tällöin sinun täytyy tehdä hänelle kirjallinen yksilöity valtakirja. Huomaa, että valtakirjaa käyttävä noutaja voi todistaa henkilöllisyytensä vain voimassa olevalla Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla.
Katso täydellinen vastaus

Pitääkö vanha ajokortti uusia?

Vanhojen ajokorttien voimassaoloajat muuttuivat vuoden 2013 alussa – Ajokorttilain voimaantulo 19.1.2013 muutti myös ennen lakimuutosta myönnettyjen ajokorttien voimassaoloaikaa. Ajokortit ovat voimassa enintään 18.1.2033 asti, vaikka niihin olisi merkitty myöhäisempi voimassaolopäivämäärä. Näin ajokortin kaksoiskappaleen tilaaminen vaikuttaa ajo-oikeutesi voimassaoloaikaan
Katso täydellinen vastaus

Käykö pankkiin ajokortti?

Hyväksyttävät henkilöllisyystodistukset – Turvallinen asiointi – Kirjautumattoman sivusto Asioidessasi pankissa tarvitset henkilöllisyystodistuksen. Sinun kannattaa ottaa konttoriin mukaan aina passi tai henkilökortti, Ajokortti ei kelpaa, jos asiointisi koskee verkkopalvelutunnuksia.
Katso täydellinen vastaus

Kauanko uuden ajokortin saaminen kestää?

Tilaa uusi ajokortti | Traficom Tilaa uusi ajokortti kadonneen, tuhoutuneen, rikkoutuneen tai anastetun ajokortin tilalle. Voit tilata uuden ajokortin myös, jos poliisi on muuttanut ajo-oikeustietojasi, henkilötietosi ovat muuttuneet tai haluat vaihtaa vanhanmallisen ajokorttisi luottokortin kokoiseksi EU-ajokortiksi. Mitä Tehdä Kun Ajokortti Mennyt Vanhaksi Tilaa uusi ajokortti Oma asiointi -palvelusta. Maksa tilaus (19 e). Tilaus lähtee Traficomin käsiteltäväksi. Saat ajokortin postitse kotiin noin kuuden arkipäivän kuluttua tilauksestasi.
Katso täydellinen vastaus

Voiko ajokortin uusia netissä?

1) Tilaa uusi ajokortti netistä – Tilaa uusi ajokortti kadonneen, tuhoutuneen, rikkoutuneen tai anastetun ajokortin tilalle Traficomin sähköisestä asiointipalvelusta (Ulkoinen linkki), Voit tilata palvelusta uuden ajokortin myös, jos poliisi on muuttanut ajo-oikeustietojasi, henkilötietosi ovat muuttuneet tai haluat vaihtaa vanhanmallisen ajokorttisi luottokortin kokoiseksi EU-ajokortiksi.

Palvelun käyttö edellyttää, että viranomaisrekisterissä on käytettävissä sähköisessä muodossa oleva ajantasainen valokuva ja nimikirjoitusnäyte. Lisäksi hakijan vakituisen asuinkunnan tulee olla Manner-Suomessa (Ahvenanmaalle tilaaminen ei onnistu) ja väestötietojärjestelmässä tulee olla voimassa oleva osoite.

TOP3 tyypillisimmät virheet ajokokeessa ❌❌

Jos esimerkiksi nimesi on vaihtunut, kannattaa ensin hakea uudella nimikirjoituksella oleva passi tai henkilökortti poliisilta. Kun uusi passi tai henkilökortti on myönnetty, voit hakea uutta ajokorttia sähköisesti Traficomin palvelusta. Uusi ajokortti postitetaan sinulle suoraan kotiin noin viikon kuluessa tilauksesta.
Katso täydellinen vastaus

Mitä ajokortti lääkärintarkastuksessa tehdään?

Ajokorttitodistus (lääkärinlausunto) – Ajokorttitodistusta varten tehtävään lääkärintarkastukseen kuuluu muun muassa:

näön ja kuulon tutkiminenverenpaineen mittaaminenyleisen terveydentilan arviointi

Huomioithan, että sairaus tai oireet, jotka vaikuttavat ajokykyyn, vaativat usein lisätutkimuksia ja voivat siten aiheuttaa lisäkuluja lääkärintarkastuksen hintaan.
Katso täydellinen vastaus

Voiko ajaa jos ajokortti on kadonnut?

Hukkasin ajokortin, saanko silti ajaa? Olen hukannut ajokorttini jo aikoja sitten, mutta ajolupaa minulta ei ole peruttu. Mitä laki oikeasti sanoo siitä, että ajan ilman sitä läpyskää? Olen ammattiliikenteessä ollut noin 24 vuotta ja ” kortitta” olen ajanut noin 5 vuotta. ESKO VASTAA: Poliisilla on mahdollisuus ratsian yhteydessä tarkistaa tietojärjestelmästä, onko kuljettajalla ajo-oikeus, vaikka ajokortti olisi unohtunut kotiin. Tämä edellyttää kuitenkin, että kuljettaja pystyy todistamaan henkilöllisyytensä luotettavasti (Passi tai henkilöllisyystodistus).

Kortin unohtamisesta voi kuitenkin saada rikesakon, koska määräysten mukaan ajokortti on oltava mukana ajon aikana. Ammattikuljettajalle suosittelen ajokortin kaksoiskappaleen hankkimista pelkästään senkin takia, että ratsiassa asioiden hoitaminen käy nopeammin, eikös kuljetusalallakin aika ole rahaa.

: Hukkasin ajokortin, saanko silti ajaa?
Katso täydellinen vastaus