Apua itsetuhoisiin ajatuksiin tai jo itsemurhaa yrittäneelle: Valtakunnallinen kriisipuhelin numerossa 01019 5202. Verkkokriisikeskus tukinet.
Katso täydellinen vastaus
Contents
Mitä tehdä kun ei jaksa enää elää?
2. Mitä tehdä, jos on kovasti stressaantunut ja epämääräisesti huono olo? – “Tärkeintä on, ettei jää yksin. Helposti käy niin, että ihminen vetäytyy yksin olotilaansa. Siitä voi muodostua noidankehä, jossa jää ilman tukea ja tilanne pahenee. Kenen kanssa voisi jutella? Työkaverien, esimiehen? On tärkeää jakaa asioita, koska silloin voi huomata, että tuskinpa sitä onkaan yksin näiden tunteiden kanssa.
Usein samassa työyhteisössä moni jakaa samat tuntemukset. Ihminen tarvitsee tukea ja korvia. On hyvä mennä ajoissa juttelemaan, ettei pitkitä pahaa oloaan. On tärkeää löytää vastavoimia stressille. Hyviä asioita ja ilonaiheita elämästä, sosiaalista tukea työssä ja muussa elämässä. Siksi asioihin pitää pyrkiä tarttumaan omien oireiden alkuvaiheessa, kun jaksaa vielä hakea apua ja tukea.
Kannattaa rakentaa muutakin identiteettiä kuin vain työntekijänä. Työrooli on varsinkin vanhemmille sukupolville hyvin keskeinen asia, mutta oman hyvinvoinnin vuoksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei se ylikorostu. Että on voimia nauttia elämän muistakin osa-alueista ja etsiä itselle monenlaista rakasta ja hyvää, jolloin ammattiminäkin on kestävämmällä pohjalla.”
Katso täydellinen vastaus
Mitä tehdä kun ei jaksa tehdä mitään?
6. Anna musiikille mahdollisuus! – Alakulo voi lisätä väsymyksen tunnetta. Voi tuntua siltä, että ei jaksa tehdä mitään. Jos et jaksakaan lähteä salille, käy kävelyllä tai pyöräilemässä. Jos osaat soittaa jotain instrumenttia, soittele. Kuuntele musiikkia, josta tiedät saavasi positiivisia tunteita. Mene konserttiin tai klubille, se voi lisätä musiikin voimauttavaa vaikutusta.
Katso täydellinen vastaus
Miten piristyä masennuksesta?
Läheisten ihmisten tuki – Läheisten ihmisten tuella on todettu olevan suuri vaikutus toipumiseen. Esimerkiksi masennuksesta kärsivä eristäytyy usein helposti ja masennukseen kuuluva väsymys voi tehdä kotoa lähtemisen vaikeaksi. Tällöin jo kaupungilla käynti tai ruuanlaitto yhdessä ystävien kanssa voi piristää.
Katso täydellinen vastaus
Miten saada masennus diagnoosi?
Masennusdiagnoosin tekeminen ja erotusdiagnostiikka – Jotta ICD-10:n mukainen masennusdiagnoosi voidaan tehdä, havaittuja masennustilan oireita on esiinnyttävä yhtäjaksoisesti vähintään kahden viikon ajan ja oireiden on oltava kliinisesti merkittäviä.
Katso täydellinen vastaus
Mistä tietää että on masennus?
Masennus oireilee monin tavoin – Masennukseen viittaavia oireita ovat alakuloinen mieli suurimman osan aikaa, kiinnostuksen tai mielihyvän katoaminen asioista, jotka ennen tuottivat iloa, vähentyneet voimavarat ja poikkeuksellisen väsynyt olo. Masentunut ihminen joutuu ponnistelemaan, että saisi hoidettu koulun ja selvittyä töistä.
- Eskittymiskyky voi olla heikko.
- Aloitekyvyttömyys on tavallista masentuneelle, eli voi vaikeaa saada tehtyä niitä tehtäviä, joita pitäisi tehdä.
- Osalla ihmisistä masennus voi oireilla kehollisesti: pitkittyvänä mahakipuna, päänsärkynä tai muina oireina.
- Osalla nuorista masentuneista paha olo voi näkyä päihteiden käyttönä, aggressiivisena käytöksenä, viiltelynä tai muuna riskikäytöksenä, joka voi vahingoittaa itseä ja joskus myös muita.
Masentunut ihminen voi kokea, että millään ei ole mitään merkitystä, eikä koko elämällä ole mitään väliä. Itsetuhoiset ajatukset ovat aina vakavasti otettava viesti siitä, että jokin on pahasti pielessä. Masennus voi vaikuttaa myös ihmisen seksikäyttäytymiseen.
- Osalla kiinnostus seksiin vähenee huomattavasti.
- Varsinkin nuorilla masentuneisuus saattaa kuitenkin lisätä riskinottoa myös seksiin liittyen.
- Masentuneella nuorella voi olla hankaluuksia ehkäisyn käyttämisessä.
- Myös omista rajoista huolehtiminen voi olla masentuneelle vaikeaa.
- Masennus saattaa vaikuttaa ihmisen kykyyn arvioida erilaisia tilanteita ja silloin on suurentuneessa vaarassa joutua myös tapahtumiin, joissa tulee satutetuksi.
Itsestä huolehtiminen voi olla masennuksessa vaikeutunut siten, että tärkeän “Ei!”:n sanominen voi olla vaikeaa.
Katso täydellinen vastaus
Miksi olen väsynyt koko ajan?
Väsymys on sangen yleistä, ja yleisimmin siihen löytyy syy väsyneen henkilön elintavoista tai elämäntilanteesta: liian lyhyet yöunet, liikunnan puute, runsas alkoholin käyttö, ylenmääräinen rasittuneisuus (ks. Elämäntilanteeseen liittyvät reaktiiviset häiriöt ) tai työuupumus,
- Väsyneisyyteen ja uupumukseen voi liittyä aloitekyvyttömyyttä sekä muisti- tai keskittymisvaikeuksia.
- Väsymykseen voi myös olla syynä sairaus, joka vaatii tutkimuksia ja hoitoa, esimerkiksi pitkällinen tulehdussairaus (esim.
- Borrelioosi eli Lymen tauti tai Mononukleoosi (“pusutauti”) ), uniapnea, anemia, kilpirauhasen vajaatoiminta, alkava diabetes tai joskus syöpäsairaus.
Yleiskunnon huononemista on käsitelty myös artikkelissa Huonokuntoisuus, Lyhytaikainenkin tulehdussairaus, esimerkiksi keuhkokuume, voi jättää jälkeensä usean viikon kestävän väsymyksen itse tulehduksen jo parannuttua. Krooninen väsymysoireyhtymä on tila, jossa väsymys on suorituskyvyn heikkenemisen ja rasitusuupumuksen lisäksi keskeinen oire.
Katso täydellinen vastaus
Kenelle puhua jos on masennus?
Kenelle kannattaa puhua masennuksesta? Epäilen, että olen masentunut. Masennus on ollut ehkä pidemmänkin aikaa, noin vuoden. Kenelle pitäisi mennä puhumaan? Ja tarkoitan ihan ammattiapua. Pitäisikö varata aika psykiatrille, terapeutille vai psykologille? Mitä eroa niillä on? Olen 13-vuotias.
- Vastaus: On hyvä asia, että olet itse huolestunut omasta tilanteestasi.
- Silloin on mahdollista tehdä asioille parannusta.
- Errot olevasi alle 15 vuotias, joten siinä tapauksessa paras reitti on oman koulun terveydenhoitajan tai koulukuraattorin kautta.
- Tarvittaessa saat sitä kautta lähetteen lääkärin tai psykologin vastaanotolle.
Lääkärille, psykologille ja terapeutille tarvitsee yleensä lähetteen. Periaatteessa kaikki nuo ammattiryhmät osaavat auttaa. Psykiatri eli mielenterveyteen erikoistunut lääkäri on noista työntekijöistä henkilö, joka voi määrätä tarvittaessa lääkkeitä. Terveydenhoitaja kuitenkin osaa varmasti ohjata oikeaan paikkaan.
Katso täydellinen vastaus
Voiko masennuslääkkeet tappaa?
Masennuslääkkeet aiheuttavat nykyisin eniten lääkekuolemia MARJA SALEVA Masennuslääkkeistä on tullut suurin kuolemia aiheuttava lääkeryhmä. Ne ovat syynä noin kolmannekseen kaikista lääkeainekuolemista. Masennuslääkkeen aiheuttamaan myrkytykseen menehtyi toissa vuonna noin 150 ihmistä.
- Aikkiaan lääkemyrkytyksiin kuoli vähän alle 500 ihmistä.
- Psykoosin hoidossa käytettävät lääkkeet olivat pitkään eniten kuolemia aiheuttava lääkeryhmä, mutta tilanne kääntyi 2000-luvun alussa, kertoo Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksen johtaja, professori Erkki Vuori,
- Ongelmallisia ovat nimenomaan vanhantyyppiset masennuslääkkeet.
Ne aiheuttavat puolet masennuslääkekuolemista. – Vanhat lääkkeet eivät anna anteeksi yliannostusta, vaan ihminen kuolee. Uudemmat lääkkeet ovat tässä mielessä turvallisempia, Vuori sanoo.
Katso täydellinen vastaus
Mistä tietää että on uupunut?
Työuupumuksen oireet – Työuupumuksen oireita ovat voimakas yleistynyt väsymys, kyynistyminen ja ammatillisen itsetunnon lasku. Yleistynyt väsymys on sellaista, josta lepo ja uni eivät virkistä, eikä väsymiselle löydy selkeää syytä. Kyynistyminen tarkoittaa, ettei oma työ tunnu enää yhtä tärkeältä, kuin ennen.
- Asenne työtä kohtaan muuttuu.
- Un ammatillinen itsetunto laskee, työntekijä alkaa ajatella olevansa huonompi työntekijä, kuin muut ja huonompi työntekijä, kuin ennen.
- Yleensä väsymys tulee ensin, sitten kyynistyminen ja lopulta ammatillisen itsetunnon lasku, mutta ihminen voi olla silti uupunut, vaikka kokisi näistä oireista vain yhtä.
Monella työuupumus aiheuttaa myös somaattisia oireita, kuten univaikeuksia, sydämen rytmihäiriöitä tai selkäkipuja. Virallisesta univaikeudesta puhutaan silloin, jos yhtäjaksoisesti nukkuu huonosti kaksi viikkoa.
Katso täydellinen vastaus
Voiko masennus aiheuttaa fyysisiä oireita?
Masennukselle tyypillisiä oireita ovat –
alakuloisuus, suru, turtuneisuus, ärtymysmielihyvän menetys, ilon katoaminen elämästäuupumus, aloitekyvyttömyys, saamattomuusitseluottamuksen tai itsearvostuksen menetyskohtuuton itsekritiikki tai perusteeton syyllisyyden tunneitsetuhoiset ajatukset ja/tai itsetuhoinen käyttäytyminenpäättämättömyyden tai keskittymiskyvyttömyyden tunnepsykomotorinen hidastuminen tai kiihtyneisyysuneen ja nukkumiseen liittyvät ongelmat, esimerkiksi nukahtamisvaikeudet tai liikaunisuusruokahalun ja painon muutokset
Masennuksessa oireet voivat kuitenkin vaihdella eri ihmisillä hyvinkin paljon, eikä kaikkia yllämainittuja oireita välttämättä esiinny. Joskus masennuksen pääasiallisia oireita voivat olla erilaiset epämääräiset fyysiset kivut ja huono vointi, silloin masennuksen diagnosointi saattaa viivästyä.
Masennuksesta kärsivän on myös monesti vaikea kuvailla tuntemuksia läheisilleen tai terveydenhuollon ammattihenkilöstölle tai hän saattaa masennuksen sijaan puhua esimerkiksi ihmissuhteistaan, uniongelmistaan tai taloudellisista tai terveydellisistä huolista. Masennustila eli depressio voidaan diagnosoida, kun oireita on ollut päivittäin vähintään kaksi viikkoa.
Vaikka masennustilan kaikki diagnostiset kriteerit eivät täyttyisi, oireet voivat silti haitata elämää siinä määrin, että ammattiapu on tarpeen. Vaikeusasteen perusteella masennustila luokitellaan joko lieväksi, keskivaikeaksi, vaikeaksi tai psykoositasoiseksi.
Katso täydellinen vastaus
Mikä ruoka auttaa masennukseen?
Runsaasti kasviksia ja täysjyväviljaa sisältävä ruokavalio sisältää runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja, joilla on oma roolinsa mielenterveyden tukemisessa. Tutkimusten mukaan erityisesti B-ryhmän vitamiineihin lukeutuva folaatti näyttäisi olevan keskeinen vitamiini masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa.
Katso täydellinen vastaus