Kotikonsteja ripulin hoitoon: – Äkillisessä ja vetisessä ripulissa on vaarana elimistön nestehukka, joka saattaa kehittyä jo vuorokaudessa. Siksi ripulia hoidetaan ensisijaisesti nauttimalla runsaasti nesteitä, ei kuitenkaan sokeripitoisia. Neste estää elimistön kuivumisen, ja sitä pitäisi yleisesti juoda vähintään kaksi litraa vuorokaudessa.
Vältä sokeria, sillä se voi pahentaa ripulin oireita. Syö säännöllisin väliajoin. Vihannekset ja hedelmät sekä niistä valmistetut mehut, liemet ja soseet ovat hyviä ravinnon lähteitä. Runsasproteiininen ruoka on hyväksi, mutta rajun ripulin iskiessä saattaa perusterveellekin aikuiselle käydä niin, ettei pysty syömään mitään kiinteää.
Contents
Onko löysä uloste normaalia?
Ripuli, löysä vatsa vai nopea suoli? – Ripuli tarkoittaa, että ulostaa löysää tavaraa vähintään yli kolme kertaa päivässä. Ihmiset ovat kuitenkin yksilöitä tässäkin: toisille on normaalia käydä kakalla usein, eikä siitä tarvitse huolestua. Löysät ulosteet ja tiheät ulostamiskerrat voivat kertoa nopeasta suolesta.
Katso täydellinen vastaus
Mistä mahakipu ja ripuli johtuu?
Mistä ripuli johtuu? – Kun jännität, alkaako vatsassasi kuplia? Ripulin taustalla voi olla hetkellinen stressivatsa. Monet ruoka-aineet, kuten maitotuotteet, viljat, kahvi ja alkoholi voivat aiheuttaa joillekin löysää vatsaa. Ripuli voi kuitenkin johtua monista sairauksista, kuten tulehduksellisesta suolistosairaudesta tai kilpirauhasen liikatoiminnasta.
laktoosi-intoleranssi keliakia ruoka-aineallergia kahvi ja alkoholi ärtyvän suolen oireyhtymä haavainen paksusuolentulehdus Crohnin tauti erilaiset allergiat stressi antibiootit suolen tukkeuma kilpirauhasen liikatoiminta infektiot, kuten turistiripuli ruokamyrkytys ummetuslääkkeet eli laksatiivit rankka liikunta.
Lue myös : 8 x keliakin yleisimmät oireet
Katso täydellinen vastaus
Miten saada uloste kovemmaksi?
Tyyppi 1: Erilliset ja kovat, pähkinän kaltaiset kimpaleet (kivuliaita ulostaa) – Vatsa on kovalla, ja ulostaminen saattaa tuntua kivuliaalta. Uloste tulee ulos kovina ja pieninä papanoina. Todennäköisesti uloste on viipynyt suolistossa pitkään. Ummetukseen auttaa se, että juo enemmän vettä, liikkuu enemmän ja lisää hiljalleen kuitua ruokavalioon.
Katso täydellinen vastaus
Kauanko löysä vatsa kestää?
Milloin tutkimuksiin ja hoitoon – Jos äkillinen ripuli on rajuoireinen tai siihen liittyy korkeaa kuumetta, voimakasta vatsakipua tai uloste on runsaasti veristä, on hakeuduttava lääkärin hoitoon päivystykseen. Voimakas uupumus ja limakalvojen jatkuva kuivuus voivat merkitä vaikeaa kuivumista, joka edellyttää nestetasapainon hoitoa.
- Vanhuksilla myös sekavuus on selkeä hälytysmerkki hoidontarpeesta.
- Näissä tilanteissa on syytä hakeutua päivystykseen.
- Pitkittyneessä ripulissa yleisperiaate on, että yli kolme viikkoa jatkuneen ripulin vuoksi kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin, jos ripulin syy ei ole tiedossa.
- Tutkimuksissa selvitetään, mistä syystä ripuli on syntynyt.
Kun syy on tiedossa, lääkäri suunnittelee siihen sopivan hoidon. Vaikka pitkittynyt ripuli olisi lievää, niin on aiheellista hakeutua ilman viivyttelyä lääkäriin jos:
- Ulosteessa on verta.
- Jos pitkäaikaiseen ripuliin liittyy laihtuminen, kuumeilu tai sairauden tunne.
- Ripuli on alkanut melko äkisti ja pahenee viikkojen aikana.
- Pitkäaikaista ripulia on öisinkin.
- Pitkittynyt ripuli on alkanut myöhäisessä keski-iässä tai vanhempana (yli 60-vuotiaana).
Mikä ruoka rauhoittaa vatsaa?
Vatsa kuralla? Kokeile näitä! – Alimentary Pharmacology and Therapeutics totesi tutkimuksessaan, että puolitoista kuppia jogurttia auttaa ruokaa kulkeutumaan ruoansulatuskanavan läpi. Se helpottaa suolistokaasuista tai ummetuksesta kärsiviä. Jogurtin bakteerikanta auttaa myös esimerkiksi sulattamaan papuja.
- Saint Louisin yliopiston tutkimus kertoo, että basilikan sisältämät yhdisteet ehkäisevät ripulia ja vatsakramppeja.
- Ne myös taistelevat salmonella- ja listeriabakteereja vastaan.
- Irurgilääkäri Kaarlo Jaakkolan mukaan maitohappobakteerit tuottavat mm.
- Orgaanisia happoja ja antibiootin kaltaisia yhdisteitä.
On tärkeää, että ruoka sisältää paljon vihanneksia, juureksia, hedelmiä, marjoja ja kokojyvätuotteita: runsaskuituinen ravinto takaa vatsaa auttaville yhdisteille hyvät kasvuolosuhteet. Kaikkien kaalien on Johns Hopkins School of Medicine tutkijoiden mukaan todettu olevan vatsalle hyväksi.
- Varsinkin mahahaavasta kärsivien kannattaa syödä kaalia: se sisältää mahahaavan oireita lievittävää sulforafaania.
- Lisäksi sulforafaani ehkäisee vatsasyövän kehittymistä.
- Banaanin on todettu auttavan varsinkin ummetukseen.
- Se sisältää paljon kuituja, kaliumia sekä B6- vitamiinia.
- Lisäksi banaani hillitsee vatsahappojen voimaa ja siten närästystä.
Mustikat ja parsakaali saattavat olla hyödyllisiä varsinkin ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiville. Nutrigenomics New Zealand testasi hiirikokeissa kumpaakin ruokaa 21 viikon ajan, ja tulokset olivat positiivisia. Parhaimmillaan mustikka on tuoreena esimerkiksi maitoon tai puuroon sekoitettuna.
- Missouri–Columbia yliopiston tutkimusten mukaan tietyt juomat saattavat edistää vatsan yleistä kuntoa ja estää mm.
- Salmonellan kehittymistä vatsassa.
- Sellaisia juomia ovat tutkimuksen mukaan ainakin vadelma- ja puolukkamehu.
- European Journal of Gastroenterology & Hepatology havaitsi testeissään inkiväärin olevan hyväksi vatsalle.
Inkiväärin on todettu edistävän varsinkin ummetusvatsan toimintaa. Parhaiten inkivääri sopi tutkijoiden mukaan käytettäväksi keiton seassa.
Katso täydellinen vastaus
Onko löysä kakka ripulia?
Mikäli uloste on löysää ja vesimäistä, ulostamiskertoja on jatkuvasti yli 3 vuorokaudessa ja tilanne on jatkunut yli 3–4 viikkoa, on kyseessä pitkittynyt ripuli.
Katso täydellinen vastaus
Mitä tarkoittaa jos kakka kelluu?
5. Ravinteiden imeytymishäiriöt – Rasvainen ja kelluva uloste tarkoittaa yleensä sitä, että ruoan ravinteet eivät imeydy elimistöön kunnolla. Imeytymishäiriötä voivat aiheuttaa esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, häiriöt ohutsuolen toiminnassa tai maksa- ja sappisairaudet.
Myös haimasairauden vuoksi osa ravinnosta saattaa jäädä imeytymättä ja uloste sisältää normaalia enemmän rasvaa. Haimaongelmien aiheuttamana uloste saattaa olla myös valkoista tai hyvin vaaleaa ja virtsa toisaalta taas hyvin tummaa. Haimasairaudet ja -häiriöt ovat vakavia, eikä niitä voi diagnosoida pelkästään kelluvan ulosteen perusteella.
Jos epäilet että ulosteen rakenteen muutoksen aiheuttaa jokin sairaus, hakeudu lääkärin tutkittavaksi.
Katso täydellinen vastaus
Mitä tehdä kun mahaan sattuu?
Äkillinen uusi vatsakipu – Äkillisellä vatsakivulla, jota kutsutaan myös nimellä “akuutti vatsa”, tarkoitetaan nopeasti muutaman tunnin aikana alkanutta vatsakipua, jollaista henkilö ei ole aikaisemmin kokenut. Kipu yleensä voimistuu hiljalleen. Siihen voi liittyä kuumetta, oksennuksia tai ripulia.
Katso täydellinen vastaus
Kannattaako ripulissa syödä?
Hoito – Ripulin aikana on tärkeää levätä ja juoda riittävästi. Sopiva nesteiden määrä on, ripulin voimakkuudesta riippuen, vähintään 2 litraa vuorokaudessa. Juomat on suositeltavaa nauttia haaleina jos vain mahdollista, koska kylmät ja kuumat juomat lisäävät ruoansulatuskanavan supistelua. Sopivia nesteitä ovat:
laimea sokeroitu mehu laimea tee liha- ja kasvisliemet kivennäisvesi vesi kofeiinittomat virvoitusjuomat mehukeitot
Ripulin aikana on hyvä syödä, vaikka ruokahalu olisi huono. Paasto heikentää suoliston kykyä imeyttää ruoka-aineita ja aiheuttaa lisäksi voimattomuutta. Probioottivalmisteista ja probiootteja sisältävistä elintarvikkeista voi olla apua ripulin hoidossa: niiden on havaittu lyhentävän ripulin kestoa ja normalisoivan suoliston bakteeritasapainoa suolistoinfektion yhteydessä. Sen sijaan IBS:ään liityvän ripulin hoidossa probioottien teho on keskimäärin olematon tai hyvin vähäinen. Ripulia voivat pahentaa seuraavat ruoka-aineet:
kahvi, kofeiinipitoiset sekä hiilihappopotoiset juomat maito ja maitoa sisältävät juomat rasvaiset ja käristetyt ruoat tuore leipä ja leivonnaiset raa’at kasvikset ksylitolia, sorbitolia ja maltitolia sisältävät tuotteet, kuten purukumit ja pastillit alkoholijuomat chili-paprika
Miksi uloste on keltaista ja löysää?
Tutkija Gillian Enders käsittelee Suoliston salaisuus -hittikirjassaan elimistön mysteereitä. Kirjassa käsitellään muun muassa sitä, mitä ulosteen väri kertoo elimistön voinnista. Kakka koostuu vedestä, bakteereista ja sulamattomista kasvikuiduista. Mitä enemmän syö vihanneksia ja hedelmiä, sitä suurempi kasa tulee.
- Sen sävy ei kuitenkaan synny siitä, mitä syö vaan aivan muusta: verestä.
- Elimistö luo ja hajottaa koko ajan verisoluja.
- Hajotettujen verisolujen väriaine muuttuu ensin vihreäksi ja sitten keltaiseksi.
- Osa keltaisesta poistuu virtsan mukana, mutta enin osa kulkee maksan kautta suoleen.
- Siellä ulosteen värittävät verisolut muuttuvat yleensä terveellä ihmisellä bakteereiden vaikutuksesta ruskeaksi.
Aivan kaikki ei ole kunnossa, jos ulosteesi sävy on.1. Vaaleanruskeasta keltaiseen Nämä värit voivat kertoa Gilbertin syndroomasta, jossa yksi verenmuodostuksen entsyymeistä toimii vain kolmasosalla tavallisesta tehosta. Se johtaa siihen, että ulosteeseen kulkeutuu vähemmän väriainetta.
- Syndrooma on vaaraton, mutta voi siitä kärsivän elimistö ei yleensä siedä hyvin parasetamolia.
- Ongelma on noin kahdeksalla prosentilla ihmisistä.
- Vaaleanruskean tai kellertävän värin voivat aiheuttaa myös suolen bakteeriston ongelmat,
- Esimerkiksi antibioottikuuri tai ripuli voi häiritä bakteereiden kykyä toimia ja siten vaikuttaa väriin.2.
Vaaleanruskeasta harmaaseen Ulosteeseen ei tule lisää väriä, jos yhteys maksasta suoleen on katkeutunut tai tukkeutunut. Ota yhteys lääkäriin, jos ulosteessa on harmaa sävy.3. Mustaa tai punaista Hyytynyt veri on mustaa, tuore punaista. Jos nämä värit näkyvät ulosteessa, siinä on mukana kokonaisia verisoluja,
Katso täydellinen vastaus
Onko normaalia Jos ei Ulosta joka päivä?
Ummetus
- Aikuisen ummetuksen tavallisimpia syitä ovat elämäntavat, kuten riittämätön ravintokuitujen saanti, riittämätön nesteiden saanti ja liikunnan puute.
- Eräät lääkkeet, sairaudet tai rakenteelliset syyt voivat aiheuttaa ummetusta.
- Ummetuksen ensisijainen hoito on elintapojen muuttaminen pysyvästi: kuitupitoinen ruokavalio, riittävä nesteensaanti, säännöllinen ulostusrytmi ja liikunta.
- Jos lääkkeettömät hoidot eivät riitä, suositellaan itsehoitolääkkeistä ensisijaisesti makrogolia. Vaihtoehtoisesti voi käyttää kuituvalmisteita tai laktuloosia. Hankalan ummetuksen laukaisemiseen voi käyttää apteekista saatavia pienoisperäruiskeita.
Ihmisen suoli tyhjenee normaalisti 8–72 tunnin välein. Ummetus on kyseessä, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa. Terveistä aikuisista ummetusta esiintyy 8–26 %:lla.
- Ummetus on naisilla yleisempää kuin miehillä, ja vaiva yleistyy iän myötä.
- Vähän liikkuvista vanhuksista jopa 80 % kärsii ummetuksesta.
- Ummetus on usein yhtenä oireena,
- Elämäntavat vaikuttavat ratkaisevasti suolen tyhjenemiseen.
- Ummetusta aiheuttavat vähäinen liikunta, ruoan vähäinen kuitupitoisuus ja ilmeisesti myös liian vähäinen nesteiden saanti.
Toistuva ulostuksen pidättäminen saattaa myös johtaa ummetukseen siksi, että suoli “oppii” tyhjenemään harvoin. Monet lääkkeet aiheuttavat ummetusta. Voimakkaat opioidi-kipulääkkeet kovettavat vatsaa. Muita ummetukselle altistavia lääkkeitä ovat eräät sydänlääkkeet, monet psyykenlääkkeet, eräät Parkinsonin taudin lääkkeet, rauta- ja kalsiumvalmisteet ja nesteenpoistolääkkeet (diureetit).
Ummetus voi liittyä myös moniin sairauksiin. Ummetusta voi esiintyä monissa aineenvaihduntasairauksissa (esim. diabeteksessa ja kilpirauhasen vajaatoiminnassa), neurologisissa sairauksissa (aivoinfarkti, MS-tauti, Parkinsonin tauti), psyykkisissä sairauksissa (mm. masennus ja anoreksia nervosa) sekä paksu- ja peräsuolisyövässä.
Ummetus on yksi oire toiminnallisissa vatsavaivoissa (ks.). Ummetus vaatii hoitoa vain, jos se aiheuttaa vaivoja. Ummetuksen hoidon perustana ovat sopivan kuitupitoinen ruokavalio, riittävä nesteen nauttiminen, riittävä liikunta ja säännöllinen ulostamisrytmi.
Lääkkeet ja muut toimenpiteet ovat aina toissijaisia hoitomuotoja. Jokaisen ummetuspotilaan tulisi pyrkiä vakavissaan toteuttamaan alla esitettyjä itsehoidon ohjeita. Ne eivät vaikuta välittömästi; vaikutus voidaan arvioida vasta 1–2 kuukauden kuluttua. Muutosten tulee olla pysyviä, jotta niiden ummetusta ehkäisevä teho säilyisi.
Ravinnon kuidut vähentävät ummetusta, koska ne lisäävät suolen sisältöä sekä sitovat suolessa vettä ja siten kuohkeuttavat ulostetta. Kaikissa kasvikunnan tuotteissa, viljassa, kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa, on kuituja. Tehokkaimmin suolen sisältöä lisää viljan kuitu, jota on täysjyväleivissä ja -puuroissa.
Keskimäärin suomalaiset saavat ravinnosta runsas 20 grammaa kuituja. Ummetuspotilaan pitää saada ruoasta vähintään 30–35 grammaa kuitua päivässä. Usein ummetuksen hoitamiseen tarvitaan vielä enemmän kuituja. Ylimääräisiä kuituja saa kaura-, vehnä- tai ruisleseistä tai pellavansiemenrouheista. Kuitulisä voi aiheuttaa aluksi väliaikaisesti kaasunlisäystä ja vatsavaivoja.
Siksi kuitupitoiseen ruokavalioon siirtyminen tai leseen käyttö kannattaa aloittaa vähitellen: aluksi 1–2 teelusikallista päivässä, minkä jälkeen annosta lisätään päivittäin, kunnes lesemäärä on 3–6 ruokalusikallista päivässä. Leseen voi liuottaa veteen tai sekoittaa muuhun ruokaan.
- Luumut ja viikunat sisältävät kuitujen lisäksi suolen toimintaa lisääviä aineita.
- Sopiva annos on 6–7 vedessä liotettua luumua liotusvesineen aamulla.
- Nestettä juodaan runsaasti, vähintään kaksi litraa päivässä, etenkin jos käyttää kuitulisänä leseitä tai apteekkivalmisteita.
- Vähän liikkuvalla suoli toimii laiskasti, mikä altistaa ummetukselle.
Liikuntaa lisäämällä on mahdollista helpottaa ummetusta. Liikunnan laadulla ei ole väliä, esimerkiksi reipas kävely sopii mainiosti joko erillisinä kävelylenkkeinä tai pienempinä annoksina hyötyliikuntana. Suolta voidaan opettaa säännöllisemmäksi. Aamulla juodaan lasi vettä (luumut voivat olla mukana) ja aamupalan jälkeen käydään “istunnolla”.
- Harjoittelua jatketaan vähintään useita viikkoja, vaikka aluksi ulostusta ei tulisikaan.
- Hyvä ulostamisasento auttaa peräsuolen tyhjenemistä.
- Paras asento on silloin, kun pöntöllä istuessa polvet ovat lonkkien tasoa korkeammalla.
- Suomalainen WC-istuin on tähän yleensä liian korkea.
- Silloin voi käyttää koroketta jalkojen alla.
Apteekista saa ilman reseptiä useilla eri tavoilla vaikuttavia ummetuslääkkeitä. Niitä annostellaan eri tavoin. Pakkausselosteessa annettuja ohjeita pitää noudattaa. Jos oireet ovat häiritseviä eivätkä lääkkeettömät hoidot riitä avuksi, suositellaan ensisijaisesti makrogolia (Pegorion ®, Movicol ® ).
Se näyttää olevan tehokkain, ja sen käyttöön liittyy vähän haittavaikutuksia. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää laktuloosia (Levolac ®, Duphalac ® ) tai kuituvalmisteita (Vi-Siblin ® ). Annostusta voidaan säätää siten, että ummetus helpottuu, mutta ei muutu ripuliksi. Ylläpitoannos on usein pienempi kuin ummetuksen hoitoon tarvittava aloitusannos.
Vaikutus alkaa yleensä muutaman tunnin kuluttua mutta näkyy joskus vasta 1–2 päivän kuluttua. Näitä lääkkeitä ei ole tarkoitettu säännölliseen käyttöön, mutta hankalassa ummetuksessa niitä voi käyttää pitkiäkin aikoja. Suolta stimuloivia laksatiiveja, kuten sennaglykosideja (Aqiolax ®, Pursennid Ex-Lax ® ), bisakodyyliä (Toilax ® ) ja natriumpikosulfaattia (Picorion ®, Laxoberon ® ) suositellaan vasta, jos muut keinot eivät auta.
- Ne on tarkoitettu vain tilapäiseen muutaman päivän käyttöön.
- Niitä on tabletteina, peräpuikkoina tai pienoisperäruiskeina.
- Näitä lääkkeitä voi vaaratta käyttää pahaan mahan umpeen väliaikaisesti muutaman päivän.
- Pitkäaikaisessa käytössä suoli tottuu niihin, jonka jälkeen suoli ei enää toimi ilman lääkkeitä.
Hankalan ummetuksen laukaisemiseen voi käyttää apteekista saatavia pienoisperäruiskeita. Niitä ei ole tarkoitettu säännölliseen käyttöön. Peräruiskeella laukaistun ummetuksen hoitoa jatketaan usein makrogolilla tai laktuloosilla. Ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvän ummetuksen hoidossa (mukana ilmavaivoja ja mahan turvottelua) on psylliumin siemeniä sisältävillä valmisteilla (ispaghula) paras näyttö tehosta.
- Itsehoidosta huolimatta ummetus häiritsee jokapäiväistä elämää.
- Ilmenee pahenevia vatsakipuja tai ulostamiseen liittyvää kipua.
- Ummetuksen lisäksi on muita oireita, esimerkiksi veriulosteita, mustia ulosteita, jatkuvaa väsymystä, laihtumista tai outoja vatsakipuja.
- Vuosia jatkunut suolen normaali toiminta muuttuu suhteellisen nopeasti (muutamassa viikossa) ummetukseksi.
Lääkäri selvittää aluksi, onko ummetuksen syynä jokin muu sairaus tai käytetty lääke. Lääkäri tutkii vatsan, peräaukon seudun ja peräsuolen loppuosan. Taustalla olevia syitä poissuljetaan laboratoriokokeilla. Perä- ja paksusuoli voidaan tähystää ja katsoa muita kuvantamistutkimuksia tapauskohtaisesti.
Jos taustalla olevaa sairautta ei löydy, voidaan ummetuksen lääkehoitoa tehostaa. Hankala ummetus voidaan laukaista peräruiskeella. Uudempia reseptilääkkeitä (prukalopridi, linaklotidi) lääkäri voi harkinnan mukaan määrätä niille sopiviin käyttötarkoituksiin. Lantionpohjan lihasten harjoittelu fysioterapeutin ohjauksessa auttaa tilanteessa, jossa alueen lihaksissa on kouristelutaipumusta (spastisuutta).
Joskus itse ulostamistapahtumassa on häiriöitä, jolloin annetaan biopalautehoitoa. Siinä peräsuoleen asetetun pallon avulla harjoitellaan ulostamista ja samalla rekisteröidään lihaksiston toimintaa. Ummetusta voidaan ehkäistä liikkumalla säännöllisesti, käyttämällä runsaasti kuitupitoisia viljatuotteita, kasviksia, hedelmiä ja marjoja, juomalla riittävästi ja totuttelemalla säännölliseen ulostusrytmiin.
- Arkkila P. Aikuisen ummetus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 14.4.2020.
- Luukkonen P, Hillilä M. Vaikean ummetuksen hoito. Duodecim 2012;128:1869-76.,
- Punkkinen J. Uusia lääkkeitä ummetuksen hoitoon. Suomen Lääkärilehti 2013;68:1113-1117.
Artikkelin tunnus: dlk00092 (032.032) © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Ummetus
Katso täydellinen vastaus
Miten saada uloste kiinteäksi?
Ulosteen pidätyskyvyttömyys (ulosteen karkaaminen, ulosteinkontinenssi) Ulosteen pidätyskyvyttömyydessä eli ulosteinkontinenssissa peräaukon sulkijalihaksen toiminta on heikentynyt, jolloin ulostetta valuu peräsuolesta muulloinkin kuin ulostaessa. Suomalaisessa väestötutkimuksessa 5 % aikuisista kärsi ulosteen pidätyskyvyttömyyden oireista vähintään kaksi kertaa kuukaudessa.
Vaiva on yleisempi naisilla ja iäkkäillä, mutta vaivaa huomattavaa osaa myös työikäisistä. Ulosteen karkaaminen voi johtua monista eri tekijöistä. Tavallinen syy ulosteen karkaamiseen on ohimenevä äkillinen ripulitauti eli infektioripuli. Voimakas ripulitauti voi ylittää normaalinkin sulkijalihaksen toimintakyvyn.
Infektion aiheuttama ripuli ohittuu kuitenkin varsin nopeasti ja sen toteaminen on tavallisesti helppoa. Tärkeä yksittäinen syy on ikään liittyvä lantionpohjan heikentyminen. Ummetukseen voi liittyä kovan ulosteen juuttuminen peräaukon yläpuolelle, jolloin sen sivuitse valuu ulostetta.
- Tästä käytetään myös nimitystä ylivuotoripuli.
- Etenkin vanhuksilla ulostuslääkkeiden liikakäyttö voi johtaa ulosteen valumiseen.
- Peräaukon sulkijalihas voi vahingoittua leikkauksen tai synnytyksen yhteydessä.
- Peräaukon ja selän alueen tapaturmat voivat johtaa ulosteen pidätyskyvyttömyyteen.
- Peräsuolen sairaudet, kuten peräsuolen esiinluiskahdus tai peräsuolen tulehdus voivat johtaa ulosteen karkaamiseen.
Joidenkin hermoston toimintaan vaikuttavien sairauksien (MS-tauti, halvaukset) yhteydessä sulkijalihaksen toiminta voi häiriintyä. Oireita ovat pahentuva tuhriminen tai suolikaasun (pierun) ja ulosteen tahaton karkailu. Uloste voi olla löysää, kiinteää tai nestemäistä.
- Näihin voi liittyä vaikeus ulostamisessa ja tunne, ettei peräsuoli tyhjene kunnolla.
- Hoitoon kuuluu aina suolen toiminnan tasaaminen ruokavaliolla ja apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä.
- Asvispitoinen ja täysjyvävalmisteita sisältävä ruoka tasaavat suoliston toimintaa.
- Jos suolen sisältö on löysä, sitä voidaan kiinteyttää apteekista saatavilla suolen sisältöä lisäävillä kuituvalmisteilla (esimerkiksi Agiocur ®, Vi-Siblin ® ).
Niitä käytetään 1–3 annosta päivässä havaitun vaikutuksen mukaan; mitä enemmän käyttää sitä kiinteämmäksi uloste muuttuu. Suolen toimintaa aktivoivia ruokia, kuten luumua, viikunoita ja keinotekoisia makeutusaineita (esim. sorbitolia) kannattaa välttää.
Mikäli ulosteen karkaamisen taustalla todetaan hoidettavissa oleva sairaus tai syy, luonnollisesti hoito kohdistetaan sen mukaan. Lääkäri voi ohjata tehokkaampaan lantionpohjan lihasten harjoitteluun.Vatsan toimintaa tasaamaan on mahdollista käyttää loperamidi-lääkettä.
Hankalissa tapauksissa sulkijalihasta voidaan korjata leikkauksella. Uutena hoitomahdollisuutena on sakraalihermostimulaattori, jolla on saatu hyviä tuloksia ulosteenkarkailussa. Artikkelin tunnus: dlk00090 (032.035) © 2023 Kustannus Oy Duodecim : Ulosteen pidätyskyvyttömyys (ulosteen karkaaminen, ulosteinkontinenssi)
Katso täydellinen vastaus
Miksi uloste ei ole kiinteää?
1. Kuuntele – Aloita vessahetkesi kuuntelemalla, Ihanteellinen kakka on äänetön ja se uppoaa pönttöön hitaasti yhtenä kappaleena. Papanamaiset kikkareet ja ripuli puolestaan loiskahtelevat. Kelluva tavara ei ole aina hyvä juttu. Se voi kertoa paitsi ilmavaivoista myös imeytymishäiriöstä, haiman vajaatoiminnasta tai sappikivistä.
Katso täydellinen vastaus