Miten Saa Valkosipulin Maun Pois Suusta?

Miten Saa Valkosipulin Maun Pois Suusta
Miten valkosipulin maun saa pois suusta? Ruuassa oli roimasti valkosipulia, ja nyt tulikin yllättävä treffikutsu vielä samalle illalle. Kieltäytyäkö treffeistä vai voiko valkosipulin hajusta päästä pikaisesti eroon? –”Valkosipulin tuoksu lähtee hengityksestä, kun pureskelee persiljaa”, kertoo niksi tasan 11 vuoden takaa.

  • Valkosipuli on esiintynyt 16 kertaa Niksi-Pirkan historiassa, Niksi-Pirkan toimittaja Antti Orrenmaa selvittää.
  • Oletko itse testannut persiljaa? –En kyllä ole, Orrenmaa naurahtaa.
  • Vuoden 2002 lisäksi persiljavinkki on jaettu Niksi-Pirkan lukijoille vuonna 2009.
  • Niksissä korostetaan sitä, että persiljaa pitää nauttia heti valkosipulin syömisen perään.

Valkosipulin Ystävät ry:n varapuheenjohtaja Jatta Rantakömi huomauttaa vielä, että persiljan tulee olla tuoretta. –Sen lisäksi suuta voi raikastaa normaalisti. Ehkäpä siitä voi vakuuttua, että persiljasta on hyötyä. Mutta entäpä jos sille on allerginen tai maku ei viehätä? Lars Johanssoni n Vihreä keittiö -kirjassa (WSOY 1986) kerrotaan, että persiljan lisäksi valkosipulinhajuista hengitystä voi parantaa pureskelemalla minttua tai korianteria.

Huffington Post on myös selvitellyt aihetta. Sen kuusi vinkkiä valkosipulia hönkivän hengityksen liev1) Ota teelusikallinen sinappia ja pyörittele sitä suussasi minuutin ajan.2) Juomat kuten vihreästä teestä tehty virvoitusjuoma, vesi ja maito voivat auttaa pääsemään hajusta ja mausta eroon.3) Persiljan lisäksi voi kokeilla minttua tai minttuteetä.4) Pese hampaasi heti sen jälkeen, kun olet syönyt valkosipulia.5) Pureskele kanelipurkkaa.6) Käytä suuvettä!

MSN.comin mukaan suuvedet ja purkka lievittävät valkosipulin hajua ja makua kuitenkin vain hetkellisesti. Kun valkosipuli pääsee elimistöön, se voi huokua sieltä pahana hajuna jopa kolmen vuorokau Vaihtoehtona on hankkia itsekin valkosipulille röyhyävä treffikumppani tai olla välittämättä. : Miten valkosipulin maun saa pois suusta?
Katso täydellinen vastaus

Miten päästä eroon Valkosipuli hengityksestä?

Miten valkosipulin hajun saa pois hengityksestä? – Ainoa tapa saada valkosipulin haju kokonaan pois hengityksestä on lopettaa sen syöminen. Mikäli se ei ole vaihtoehto, alla on kerrottu muutamia keinoja poistaa valkosipulihengitys. Huom. Vaikka saisit neutralisoitua kaikki rikkiyhdisteet suustasi, AMS-kaasuja kulkeutuu joka tapauksessa uloshengityksen mukana niin pitkään kuin valkosipuli on kulkeutunut ruoansulatuksesi läpi. Mekaaninen puhdistus on paras keino poistaa pahanhajuista hengitystä aiheuttavat valkosipulin osaset suusta ja hampaista. Pese hampaat tarkasti hammastahnalla ja puhdista hampaiden välit hammaslangalla. Voit tehostaa toimenpidettä käyttämällä kielenpuhdistajaa. Viimeistele operaatio purskuttelemalla suuvettä. Kielenpuhdistimia ja suuvettä myydään apteekeissa,2) Waterpik-suusuihke Waterpik on hampaiden puhdistukseen käytettävä laite, joka poistaa hampaiden pinnalta ja ikenistä plakkia ja muita epäpuhtauksia sykkivän vesisuihkun avulla. Waterpik-vesisuihke puhdistaa tavallista hammasharjaa tai sähköhammasharjaa paremmin hampaiden välejä ja ientaskuja.

Suusuihkeita myydään kodinkoneliikkeissä ja hyvinvarustelluissa tavarataloissa.3) Suunhoitovalmisteet Suun kokonaisvaltaiseen puhdistukseen on saatavilla monenlaisia tuotteita, kuten hammastahnoja, purukumeja, suuvesiä, suunhoitoaineita, raikastavia kapseleita ja imeskelytabletteja, jotka puhdistavat suuhun jääneitä ruoanpalasia, bakteereja ja muita epäpuhtauksia ja raikastavat hengitystä.

Katso tästä Apteekkituotteet.fi-kaupan suunhoitotuotevalikoima,4) Persilja Useissa valkosipuliruoissa käytetään myös persiljaa, koska se on tehokas neutralisoimaan valkosipulin hajua. Kokeile pureskella persiljaa heti valkosipulin syömisen jälkeen.5) Kardemumma, minttu, fenkoli, neilikka ja anis Nämä mausteet ja yrtit toimivat hyvin samalla tavalla kuin persilja ja auttavat neutralisoimaan tai peittämään valkosipulin tuoksun.6) Sitruuna Sitruuna on hyvin tehokas neutralisoimaan valkosipulin hajua ja lisäksi sillä on antibakteerisia ominaisuuksia.

Syö sitruunaa heti valkosipulin syömisen jälkeen poistaaksesi hajua hengityksestä.7) Tee Tee, erityisesti vihreä tee ja piparminttutee, sisältävät polyfenoleja, jotka vähentävät valkosipulin tuottamia rikkiyhdisteitä. Juo teetä samalla kun syöt valkosipulia tai heti sen jälkeen.8) Purukumi Sokerittoman purukumin pureskelu auttaa poistamaan hampaiden väliin jääneitä valkosipulin palasia, jotka aiheuttavat pahanhajuista hengitystä.9) Maito Vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa todistettiin, että maidon juominen auttaa vähentämään valkosipulin tuoksua hengityksestä.

Maidon sisältämä rasva neutralisoi hajuja. Siksi täysmaito toimii kevytmaitoa tehokkaammin.10) Kahvipavut Monet ovat kertoneen myös kahvipapujen pureskelun auttavan valkosipulihengitykseen.11) Vaihda tuoksuttomiin valkosipulivalmisteisiin Mikäli syöt valkosipulia sen terveysvaikutusten takia, harkitse raa’an valkosipulin korvaamista valkosipulivalmisteilla, kuten tableteilla tai uutteella.

http://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Bad-Breath-from-Onion-or-Garlic http://www.breathmd.com/garlic-breath.php http://www.huffingtonpost.ca/2013/05/24/garlic-breath_n_3333178.html

Katso täydellinen vastaus

Kauanko valkosipuli haisee hengityksessä?

Terveellinen valkosipuli tuo ruokiin hyvää makua. Valkosipulin runsas nauttiminen voi kuitenkin saada hengityksen tuoksahtamaan epämiellyttävältä – varsinkin muiden mielestä. Miten Saa Valkosipulin Maun Pois Suusta

Varmin tapa saada valkosipulin haju kokonaan pois hengityksestä on lopettaa sen syöminen. Jos se ei onnistu, muitakin keinoja on.Muista, että se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Kannattaa siis kokeilla eri keinoja.

Valkosipuli ja muut sipulilajikkeet tuottavat kysteiinisulfoksideja, jotka antavat niille ominaisen hajun ja maun. Valkosipulia syödessä rikkiyhdisteet pääsevät suuhun ja aiheuttavat heti valkosipulin hajuisen hengityksen. Rikkiyhdisteet säilyvät suussa siihen asti, kunnes hampaat pestään hyvin tai odotetaan niin kauan, että rikkiyhdisteet huuhtoutuvat pois syljen, ruoan ja juoman mukana.
Katso täydellinen vastaus

Miten vähentää valkosipulin hajua?

Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet uusia keinoja poistaa valkosipulin hajua hengityksestä. Valkosipulin pistävä haju saa monet kiertämään maukkaana ja terveellisenä pidetyn ruoka-aineen kaukaa. Journal of Food Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan omena, minttu sekä sitruunamehu ovat parhaimpia valkosipulinhajuisen hengityksen poistajia.

Myös persilja ja pinaatti voivat auttaa hengityksen raikastamisessa. Tutkimuksesta kertoi Daily Mail. Tutkimukseen osallistuneet vapaaehtoiset söivät tuoretta valkosipulia ja heidän hengityksessään olevat pahanhajuiset yhdisteet mitattiin. Tämän jälkeen heille annettiin syötäväksi erilaisia ruoka-aineita, joiden perinteisesti uskotaan heikentävän valkosipulin hajua hengityksestä.

Tuore omena selvisi professori Sheryl Barringin mukaan testissä parhaiten. Valkosipulin voimakas haju johtuu sen sisältämistä rikkihapoista, jotka aiheuttavat pahanhajuista hengitystä. Lisäksi valkosipuli sisältää AMS-kaasua, joka saa valkosipulin haisemaan hengityksessä pitkään.

Se ei hajoa ruoansulatuksessa, vaan poistuu kehosta hengityksen ja hikoilun kautta. Kaikki tutkimuksessa hyväksi havaitut ruoka-aineet sisälsivät polyfenolia, joka edesauttaa valkosipulin pahanhajuisten yhdisteiden hajoamista ruoansulatuksessa. Barringin mukaan näitä ruoka-aineita kannattaa nauttia jo valkosipulin yhteydessä, jotta hengitys pysyisi mahdollisimman raikkaana.

Valkosipulin ystävät ry:n puheenjohtajasta Raimo Mäkisestä tuoreen tutkimuksen lista kuulostaa melko tutulta. Hän kuitenkin painottaa, että parhaat hajun karkottajat löytyvät vain kokeilemalla, eikä itse haju ole hänestä ollenkaan niin paha, mitä usein annetaan ymmärtää.
Katso täydellinen vastaus

Miten avata valkosipuli?

Tapa 2: valkosipulin kuoriminen murskaamalla – Irrota valkosipulinkynsi ja aseta se leikkuulaudalle kapea sivu alaspäin. Ota leveäteräinen veitsi ja paina kynttä veitsellä, kunnes se murskaantuu vähän. Irrota kuori, jonka pitäisi lähteä yhtenä kappaleena. Bonuksena saat valmiiksi murskatun valkosipulin, jonka voit viipaloida suoraan kippoon tai kattilaan. Heitä kuoret biojätteeseen.
Katso täydellinen vastaus

Mistä tietää että hengitys haisee?

Miten voin tietää, haiseeko hengitykseni pahalta? – Oman suun tuoksua voi yrittää selvittää muutamalla keinolla. Tietysti asia selviää helpoiten rohkeasti esimerkiksi ystävältä kysymällä. Jos sen haluaa selvittää hienovaraisemmin, kannattaa kokeilla seuraavia keinoja: 1.

Nuolaise rannetta Pese ensin ranteesi puhtaaksi. Anna kuivua. Nuolaise rannettasi ja anna syljen kuivua 10 sekunnin ajan. Nuuhkaise rannetta. Jos nuolaistu kohta haisee pahalle, todennäköisesti myös hengityksesi haiskahtaa. Mikäli et haista mitään ikävää, hengityksesi tuskin tuoksahtaa vahvasti.2. Raaputa kieltä Käytä apuna esimerkiksi lusikkaa, vanupuikkoa, hammastikkua tai vaikka puhdasta sormea.

Raaputa kielen takaosaa tai posken sisäpintaa. Anna raaputtamiseen käyttämäsi esineen kuivua minuutti ja haista esinettä. Hengityksesi todennäköisesti tuoksuu samalle kuin kohta, jolla raaputit kieltä tai poskea. Jos suussa maistuu pahalle tai tunkkaiselle, se vaikuttaa todennäköisesti myös hengityksen aromiin.
Katso täydellinen vastaus

Mihin valkosipuli auttaa?

Nykyajan tutkimusten mukaan raaka valkosipuli voi hyvin suurina annoksina (7–28 kynttä päivittäin) vaikuttaa edullisesti sydän- ja verisuonitautien vaaratekijöihin, kuten veren kolesteroliin ja tromboosialttiuteen.
Katso täydellinen vastaus

You might be interested:  Miksi Kulmakarvoja Ei Saa Nyppiä Ylhäältä?

Mistä tietää että valkosipuli on valmis?

Valkosipuli Valkosipulin kasvatus on helppoa. Kynnet laitetaan syvälle hyvään multaan keväällä tai jo syksyllä. Parasta satoa saa kotimaisista valkosipulin kannoista, mutta myös ruokakaupan valkosipuleita voi kokeilla. Valkosipuli viihtyy lämpimässä aurinkoisessa kasvupaikassa. Miten Saa Valkosipulin Maun Pois Suusta Valkosipuli eli kynsilaukka ( Alium sativum ) muodostuu kärjestä suippenevista irrallisista lehtihankoihin syntyneistä hankasilmuista, joita kutsutaan kynsiksi. Kynsistä valkosipulia myös lisätään, istuttamalla kynnet maahan syksyllä tai aikaisin keväällä.

Syksyllä kynnet istutetaan ennen maan jäätymistä, yleensä lokakuussa. Kasvimaalla valkosipulille muotoillaan 15 cm korkea ja noin 80 cm leveä kohopenkki, johon kynnet istutetaan. Siitä, samoin kuin viljelylaatikosta liika syyskosteus pääsee valumaan pois, eikä jäädy kasvualustaan. Istutuksen jälkeen kohopenkin päälle voi levittää 15 cm kerroksen kuivia puun lehtiä.

Tarkoituksena on, että istukkaisiin kasvaa juuret syksyn aikana ja versot vasta keväällä. Keväällä istutettavat valkosipulit kannattaa laittaa maaliskuussa kokonaisina jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan. Noin kahden kuukauden kylmäkäsittely nopeuttaa kasvua ja sadosta tulee parempi.

Syksyllä istutetut kynnet saavat kylmäkäsittelyn maassa syksyn ja talven aikana. Maahan valkosipuli istutetaan mahdollisimman aikaisin keväällä, heti kun maa on sula ja muokattu. Sipuli hajotetaan varovasti juuri ennen istutusta, koska kynnet nahistuvat herkästi. Suuret, kiinteät ja terveet kynnet tuottavat parhaan sadon.

Kynnet painetaan maahan kantapuoli alaspäin.10-20 cm etäisyyksin. Sopiva istutussyvyys on 5 cm, syksyllä 7 cm. Kastele hyvin istutuksen yhteydessä. Huolehdi kastelusta myös kasvukauden aikana. Varmista alkukesästä, että multa kastuu joka kastelukerta istukkaita syvemmältä, näin juuret kasvavat syvälle ja loppukesästä kastelun tarve vähenee. Valkosipuleita voi maistella pitkin kesää, varren, lehdet ja kukkavarren voi myös syödä. Kukkavarsi katkaistaan, jotta sipuli kehittyisi hyvin. Tuore valkosipuli säilyy hyvin jääkaapissa pari viikkoa. Varsinainen valkosipulisato valmistuu elo-syyskuun vaihteessa, kun lehdet alkavat kellastua. Miten Saa Valkosipulin Maun Pois Suusta Valkosipuli kuivataan 20-30 asteen lämpötilassa, ilmavassa ja kuivassa paikassa, esimerkiksi takan tai uunin päällä verkkopussiin ripustettuna tai pannuhuoneessa. Kuivat sipulit säilyvät hyvin huoneenlämmössä, kuivassa ja ilmavassa paikassa. Miten Saa Valkosipulin Maun Pois Suusta Valkosipulin kannat. Valkosipulia on viljelty kauan ja siitä on olemassa lukuisia erilaisia viljelykantoja. Kannat ryhmitellään esimerkiksi sipulin värityksen ja istutusajan mukaan. Talvivalkosipulit ovat kantoja, jotka hyötyvät syysistutuksesta. Kannat eroavat myös esimerkiksi kasvutavan, sadon aikaisuuden ja määrän, kynsien koon ja muodon sekä säilyvyyden perusteella. Miten Saa Valkosipulin Maun Pois Suusta
Katso täydellinen vastaus

Pitääkö valkosipulin kukat poistaa?

Poista valkosipuleista kukinnot, kitke rikkakasvit ja suorita kesäleikkaukset Poista valkosipuleista kukinnot niin kasvu keskittyy varren sijaan itse sipuliin. Hyödynnä nurmikon leikkuujäte lannoitteena. Kitke sitkeät pujot ja lupiinit. Lue Juha Toikan heinäkuiset vihervinkit! Valkosipulin kukintojen ja kukkavarsien poistolla on suuri merkitys sipulin kasvun kannalta.

  1. Un kukinto on poistettu, koko kasvu keskittyy itse sipuliin ja niistä tulee kookkaita ja vahvoja.
  2. Ukintoja tai varsia ei muuten kannata heittää pois.
  3. Ne ovat maukkaita ihan sellaisenaan vaikka salaateissa, mutta höyryttämällä tai öljyssä paistamalla niistä tulee taivaallisen hyviä.
  4. Ruohokatetta tulee nyt hyvin ruohonleikkuun yhteydessä ja penkkejä peratessa.

Kate kannattaa levittää sipulien ympärille ja miksei muillekin typpipitoisesta katteesta hyötyville, sillä se tasaa kosteutta ja pikkuisen lannoittaakin.
Katso täydellinen vastaus

Miksi kädet haisee Sipulille?

Näin saat sipulin hajun pois käsistä ja hengityksestä Tämän vuoden teemavihannes on sipuli. Oikeasti pitää puhua monikossa eli “ovat sipulit”. Sipuleita on näet useita erilaisia ja niiden käyttökin vaihtelee. Yksi on hyvä yhdessä ruuassa, toinen toisessa.

  • Sipuleihin suhtaudutaan kaksijakoisesti.
  • Osa ihmisistä ei voi sietää sen hajua, makua tai sitä, miltä sipuli tuntuu suussa.
  • Tottahan se on, että sipulista jää aromi, etenkin käsiin, kun sitä pilkkoo.
  • Syynä ovat sipulin sisältämät rikkiyhdisteet.
  • Jos pilkot sipulit koko pitoväelle, ole valmis haistelemaan tympeän hajuisia sormiasi seuraavat päivät.

Käsistä hajun voi saada pois hankaamalla käsiä kosteaan teräkseen – erityisiä terässaippuoita on olemassa – tai sitten tilkalla etikkaa. Hajuhaitta leijuu myös valkosipulin ympärillä. Ei se syöntipäivä mitään, mutta se seuraava, sanovat monet. Valkosipulin syöjät neuvovat haistelijoita syömään valkosipulia itsekin, sen jälkeen hajua ei kuulemma huomaa.

  1. Valkosipulin ystävä voi pienentää ympäristön hajukuormitusta nauttimalla kynsien lisäksi persiljaa, kardemummaa, minttua, fenkolia tai neilikkaa.
  2. Sitruunaa vielä päälle ja hyvä tulee.
  3. Valkosipulin syömistä ei kannata lopettaa, vaikka joku huomauttaisikin sen nostattamasta tuoksusta.
  4. Terveysvaikutukset kun ulottuvat flunssan hoidosta kolesterolin alentamiseen.

Tutkijat ovat havainneet jopa sellaisen yhteyden, että punkit eivät pidä valkosipulinsyöjistä. Ruohosipuli on yleisin Suomessa käytetty mausteyrtti. Sen maku on mieto ja sopii salaatteihin, keittoihin, pataruokiin ja koristeeksi vaikkapa sillivadille. Paljon C-vitamiinia ja rautaa.

  1. Jos haluat säilöä ruohosipulia, kuivaa se.
  2. Purjo on sipuli, vaikka ei siltä näytäkään.
  3. Miedonmakuinen sipuli on varsin monikäyttöinen, se on oiva keiton aines, täydentää pataruokia ja käy sellaisenaan salaattiin tai kypsennettynä lisukkeeksi moniin ruokiin.
  4. Purjon kasvutavasta johtuen se on aina syytä halkaista ja pestä ennen käyttöä, kerrosten välistä voi löytyä multaa.

Salottisipuli on keittiön sipuliperheen parhaimmistoa. Maailman huippukokit suosivat salottisipulia sen erinomaisen maun vuoksi. Käytä sitä kuten keltasipulia erilaisten ruokien maun antajana. Banaanisalottisipuli on salottisipulin tapaan herkullisen aromikas, mieto sipuli.

Äytä keltasipulin tapaan kastikkeissa, liharuokien maustajana ja kuullotettuna lisukkeena. Kun toreille alkaa ilmestyä ensimmäisiä kauden vihanneksia, kevätsipuli on siellä joukossa. Itse sipuliosa on pieni, hädintuskin paksuuntunut, ja vihreät lehdet ovat suuret ja terhakat. Kevätsipulin voikin nauttia sellaisenaan ja kokonaisena.

Pilko salaattiin, pistä kokonaisena grilliin, korista ruoka kevätsipulilla. Hauduta hetki pannulla voissa ja tarjoa liha- tai kalaruoan lisukkeena. Nimensä mukaisesti hopeanhohtoinen, vaalea sipuli päätyy yleensä koristeeksi, mutta sopii myös kypsennettäväksi.

  1. Parhaimmillaan se on kuitenkin sellaisenaan vaikkapa salaatissa.
  2. Eittiön tunnetuin ja käytetyin sipuli.
  3. Se, jota ilman ei voi tehdä lihapulliakaan.
  4. Punasipuli on keltasipulin punakuorinen muunnos.
  5. Se sopii kaikkeen siihen mihin keltasipulikin, ja esimerkiksi blinien päällä raaka punasipuli on monen mielestä keltasipulia parempi valinta.

Punasipulia käytetään monessa ruoassa myös siksi, että se antaa ruokaan väriä. Mutta ruoka ei olekaan ainoa, johon punasipulin värjäävää ominaisuutta kannattaa kokeilla: punasipuli värjää esimerkiksi villalankaa. Harmaasta langasta tulee punaisilla kuorilla vihreää! Valkosipuli on voimakkaimman makuinen ruokasipuli ja sitä käytetäänkin yleensä mausteena, vaikka siitä saa myös mainion lisäkkeen lihalle ja se sopii hyvin myös säilöntään.
Katso täydellinen vastaus

Voiko valkosipulia käyttää jos se itää?

Ethän heitä itävää valkosipulia roskiin? Julkaistu 09.03.2014 20:01 Tuoreen tutkimuksen mukaan itävä valkosipuli kannattaa ehdottomasti nauttia yllättävänkin terveyshyödyn vuoksi. Oletko koskaan ostanut liikaa valkosipulia ja heittänyt sen roskiin, kun se on alkanut itää? Tuore tutkimus väittää, että se on turhaa, sillä itäminen ei tarkoitakaan sitä, etteikö valkosipulia voisi syödä.

  • Päinvastoin.
  • Journal of Agricultural and Food Chemistry -lehdessä julkaistun mukaan viisi päivää itäneen valkosipulin antioksidanttitasot ovat merkittävästi korkeammat kuin tuoreemman valkosipulin.
  • Asvit ovat hyvin alttiita bakteerien, virusten ja hyönteisten hyökkäyksille itämisen aikana, huomauttaa tutkimusta johtanut Jong-Sang Kim,

– Tämä aiheuttaa sen, että ne tuottavat erilaisia fytoalekseeneiksi kutsuttuja kemikaaleja suojellakseen itseään. Monet näistä on ovat myrkyllisiä mikro-organismeille ja hyönteisille, mutta hyödyllisiä ihmisen terveydelle. Itävä tai ei, valkosipuli on aina hyvä valinta: molemmat versiot sisältävät terveellisiä yhdisteitä, jotka tutkimusten mukaan esimerkiksi madaltavat verenpainetta ja vähentävät riskiä sairastua tietyn tyyppisiin syöpiin.
Katso täydellinen vastaus

Voiko valkosipulia kasvattaa sisällä?

Myyttejä – Valkosipuliin liittyy myös monenlaisia myyttejä. Joidenkin myyttien mukaan vampyyrit inhoavat sen tuoksua, ja sen voimakkaan tuoksun vuoksi sen viljely lopetettiin monessa paikassa yhtenä aikakautena. Valkosipulia on myös käytetty useasti lääketieteellisessä kontekstissa, ja todistusaineiston puutteesta huolimatta sen sanotaan parantavan vilustumisen oireita.
Katso täydellinen vastaus

Pitääkö valkosipulia kastella?

Valkosipulikin kaipaa huolenpitoa – Valkosipuli tarvitsee säännöllistä kastelua, etenkin kuivina kausina. Keväällä, lehtien alkaessa pilkistää maasta, on hyvä kattaa maa ruohosilpulla. Se lannoittaa ja pitää maan sopivan kosteana. Rikkaruohoja kitketään tai torjutaan. Viimeistään kesäkuussa tarvitaan lisälannoitusta, esimerkiksi karjanlantaa. Talvivalkosipulin kukkavarret leikataan pois heti niiden alettua kasvaa, ellei aio kerätä itusilmuja talteen, koska kukkiminen saattaa viedä voimia kynsien kasvulta. Sipulikärpänen voi joskus vaivata valkosipuliakin -> Sipulin taudit ja tuholaiset
Katso täydellinen vastaus

You might be interested:  Miksi Windows 7 Ei Löydä Päivityksiä?

Miten saada alkoholin haju pois suusta?

Näyttelijä Ville Haapasalo kertoo Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelusta monta tarinaa villeistä vuosistaan Venäjällä. Kauko Röyhkä on kirjoittanut Haapasalosta kirjan Et kuitenkaan usko – Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä. Kirjassa paljastetaan muun muassa, miksi Haapasalo pitää kelloa oikeassa ranteessaan: se kertoo tietyissä osissa maata, että hän kuuluu presidentti Vladimir Putinin kavereihin.

Kuukausiliiteen haastattelussa Haapasalo kertoo hurjia tarinoita tarinoita muun muassa siitä, miten hänet on monta kertaa ryöstetty väkivaltaisesti eri puolilla Venäjää. Osansa saa myös venäläinen votkakulttuuri. Haapasalo paljastaa Kuukausiliitteen mukaan kirjassa erään teatterikoulussa Pietarissa oppimansa kikan, josta on epäilemättä hyötyä silloin, kun kirkas viina virtaa.

Siitähän jää nimittäin ikävä haju, jota juomia maistellut henkilö hönkii. Haapasalon mukaan hajun voi peittää kalasäilykkeen öljyllä. Sitä pitää ottaa yksi ruokalusikallinen ennen ensimmäistä ryyppyä ja toinen lusikallinen viimeisen ryypyn jälkeen. Millä sinä peität viinanhajuisen hengityksen? Kommentoi alla!
Katso täydellinen vastaus

Onko valkosipuli mauste?

VALKOSIPULI (Allium sativum) – Keski-Aasiasta peräisin oleva valkosipuli eli kynsilaukka on vanhastaan tunnettu mauste- ja lääkekasvi, jolla on uskottu olevan maagisiakin ominaisuuksia. Kukapa ei olisi kuullut sen flunssaa tai vampyyreja karkottavista ominaisuuksista.

  • Valkosipuli koostuu 8-20 kynnestä joita peittää ohut paperinkaltainen kuori.
  • Väriltään se on valkoinen tai vaalean violetti.
  • Valkosipulin maku ja tuoksu ovat voimakkaat, koska se sisältää runsaasti eteerisiä öljyjä.
  • Uivattu valkosipuli on maultaan tuoretta miedompi.
  • Valkosipulia käytetään mausteena erilaisissa ruuissa, padoissa, pitsoissa, leivissä, sämpylöissä ja salaattikastikkeissa.

Liharuoista, etenkin lammasruoat usein maustetaan valkosipulilla. Tuoreet valkosipulin kynnet ovat mehukkaita ja sopivat kokonaisina grillattaviksi. Niitä voi myös paistaa uunissa paistin lisäkkeeksi. Valkosipulin vihreät ja litteät lehdet ovat herkullisen makuisia.
Katso täydellinen vastaus

Voiko raakaa valkosipulia syödä?

Ihana, kamala valkosipuli. Se on sipulikasvi, joka jakaa vahvasti mielipiteet. Jotkut suorastaan rakastavat kynsilaukkaa eikä sen terveysvaikutuksia kiistä kukaan. Toiset kuitenkin inhoavat jälkimakua, jonka valkosipuli jättää suuhun. Lisäksi valkosipulista tulee hajuhaitta.

Uva: Jukka-Pekka Tyhtilä / YLE 21.6.2010 7:01 • Päivitetty 21.6.2010 10:47 Valkosipuli on monen mielestä mahtava mauste ja sen tuoksu ihastuttaa. On kuitenkin ihmisiä, jotka eivät voi sietää valkosipulin hajua varsinkaan toisen hengityksessä. Monella meistä on eri keinoja hajun poistamiseksi esimerkiksi persiljan ja omenan syöminen.

– Persilja on erittäin voimakas makuinen ja kansa uskoo, että sillä voisi hajua lieventää. Itse en ole kokeillut persiljaa enkä omenaa, kertoo Valkosipulin Ystävät Allium Sativum Ry:n varapuheenjohtaja Jatta Rantakömi. Monet myös poistavat kynnestä ydintä siinä uskossa, että tuoksua ei tulisi.

Rantakömi ei kuitenkaan sitä suosittele. – Silloin poistamme juuri sen kaikkein terveellisimmän osan kynnestä. Mielestäni se menee jo hieman uskomuspuolelle, Rantakömi toteaa. Valkosipulin tuoksu syntyy kemiallisen reaktion tuloksena. Sen yksi yhdiste on rikkipitoinen alliini-aminohappo, joka muuttuu allinaasi-entsyymin vaikutuksesta allisiiniksi kun valkosipulia leikataan tai murskataan.

Murskatussa valkosipulissa allisiini säilyy noin vuorokauden jonka jälkeen se hajooa muiksi rikkiyhdisteiksi. Voimakas tuoksu johtuu sulfidiyhdisteistä, joita syntyy allisiinin hajotessa. Varapuheenjohtaja Rantakömi suosittelee syömään valkosipulin tuoreena jos hajuhaitat häiritsevät.

  • Jos nautimme valkosipulin kypsennettynä ruuassa niin siitä jää epämiellyttävä maku.
  • Tuoreena nautittu valkosipuli ei aiheuta monella mitään hajuhaittoja.
  • Suuria määriä raakaa valkosipulia ei kannata kuitenkaan maistella varsinkin jos on vatsaoireita.
  • Raaka valkosipuli saattaa myös polttaa helposti suuta.

Terveysvaikutukset tulevat esille parhaiten kun valkosipuli nautitaan raakana. – Kaikki ei voi syödä raakaa valkosipulia ollenkaan. Sen nauttiminen kannattaa aloittaa varovaisesti, esimerkiksi neutralisoi sitä kermaviilillä.
Katso täydellinen vastaus

Miten paahtaa valkosipuli?

4 kpl kokonaista valkosipulia 1 rkl voita tai rypsiöljyä Säädä uuni 175 asteeseen. Leikkaa kokonaisten valkosipulien yläosasta noin 1 cm pois niin, että kynsien kärjet paljastuvat. Laita valkosipulit leikkauspinta ylöspäin uunipellille. Voitele pinnat voilla tai öljyllä, mausta suolalla.1 rkl voita tai rypsiöljyä 4 kpl kokonaista valkosipulia Paahda valkosipuleita uunissa 30–40 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja pehmeitä.

Purista paahtuneet valkosipulinkynnet kuoristaan kulhoon. Tarjoa sellaisenaan tai haarukalla soseutettuna. Miltä maistui? (1 arviota) Kaikki arviot 5,0 tähteä viidestä Anna oma arviosi! Kuvausjärjestelyt: Henna Siponen Julkaistu: 6.3.2019 | Muokattu: 31.8.2020 Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.1,8 g Tyydyttynyttä rasvaa Ravintotiedot ovat suuntaa antavia.

Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli
Katso täydellinen vastaus

Voiko valkosipuli mennä pilalle?

Kuinka kauan valkosipuli säilyy? – Usko tai älä, oikeassa olosuhteissa säilytetty valkosipuli voi säilyä kotona jopa kuusi kuukautta. Jos kuitenkin irrotat valkosipulista kynnen, aika alkaa tikittää. Yksittäinen valkosipulinkynsi säilyy noin kolme viikkoa, kunhan sen kuoret ovat edelleen kiinni kynnessä.
Katso täydellinen vastaus

Voiko valkosipulia syödä joka päivä?

Syö valkosipulinkynsi päivässä – 8 hyötyä on epäilemättä yksi eniten käytetyistä ja hyödynnetyistä luonnon lääkeaineista. Valkosipuli on ollut lääkinnällisessä käytössä jo vuosisatojen ajan ja se on monille eri kulttuureille tuttu aines. Valkosipuli on paljon enemmän kuin pelkkä ruuanlaitossa käytetty mauste.

  1. Valkosipulin sisältämä rikki ja fytoravintoaineet tekevät siitä suositun ja kuuluisan lääkeaineen, joka on ollut käytössä jo Antiikin ajoista alkaen.
  2. Näillä aineksilla on sairauksia lievittävä ja parantava vaikutus, joten se sopii monen eri vaivan hoitoon ja yleisen terveydentilan kohentamiseen.
  3. Valkosipulin on aikoinaan uskottu pitävän sisällään myös maagisia voimia, jotka karkoittavat vampyyrit ja muut pahat olennot.

Mitä hyötyä on valkosipulin päivittäisellä nauttimisella? Siihen tutustumme tarkemmin tässä artikkelissa. Valkosipuli sisältää paljon B-vitamiinia, tärkeää yhdistettä, joka alentaa homokysteiinin määrää kehossa. Homokysteiinin liiallinen määrä voi olla elimistölle haitallinen, sillä se supistaa verisuonia ja aiheuttaa seuraavia ongelmia:

Korkea määrä homokysteiinia voi aiheuttaa veren paksuuntumista ja paakkuuntumista. Veritulpan kehittymisen riski kasvaa. Mitä korkeampi homokysteiinin määrä on, sitä herkemmin potilas saattaa kärsiä,

Kun syöt valkosipulia tyhjään mahaan, ehkäiset edellä mainittuja vaikutuksia. Suositeltua lukemista: Tiesitkö, että toisen maailmansodan aikana, kun lääkkeistä oli pulaa, käytettiin valkosipulia korvaamaan monet eri lääkeaineet? Usko pois, totta se on. Tämä vahva, mutta luonnollinen antibiootti on tuttu kotikonsti eri vaivojen hoitoon. Valkosipulin säännöllinen nauttiminen vaikuttaa kehoon seuraavin tavoin:

Se vahvistaa puolustusjärjestelmää Se parantaa lieviä tulehduksia Se nopeuttaa haavojen paranemista Se ehkäisee flunssaa ja vilustumista

Katso täydellinen vastaus

Onko valkosipulin varsi syötävää?

Valkosipulin kukkavarsien käyttö – Valkosipulin kukkavarret voi hyödyntää valkosipulin tapaan mausteena, mutta niitä voi käyttää myös vihanneksena. Ne voi höyryttää, paistaa, grillata, kiehauttaa, sekä syödä raakana. Ne voi silputa munakkaaseen, risottoon, keittoon, pyttipannuun, wokkiin ne voi friteerata, ja vaikka soseuttaa perunamuussin tai hummuksen sekaan.

  • Listaa voisi jatkaa pitkään, joten todettakoon tälleen tyhjentävästi että niitä voi oikeastaan käyttää ihan mihin ikinä lystää! Valkosipulin kukkavarsien tuoksu ja maku on selvästi valkosipulinen, mutta valkosipulin kynsiä selvästi miedompi sekä “vihannesmainen”.
  • Oostumus ja olemus muutenkin muistuttaa minusta vahvasti vihreää papua.

(Ja niihin ystäväni Eeviskin valkosipulin kukkavarsia aina vertaa! ) Valkosipulin kukkavarret säilyvät jääkaapissa paperipussiin pakattuna jopa kaksi viikkoa, mutta niitä voi myös pakastaa ja säilöä muilla tavoin. Osasta omaa saaliistani pyöräytin valkosipulin kukkavarsipestoa, osan paistoin perunasalaatin sekaan ja osa upposi mausteeksi erinäisiin ruokiin.

Oska ostin kukkavarsia kerralla puoli kiloa, niitä riitti vielä nopeasti ryöpättyinä (30 sekuntia ja sitten heti jääveteen) pakastimeenkin. Pestostakin pakastin osan jääpalamuotissa myöhempää käyttöä varten. Jäätyneen palaset pussitin pakkaseen, josta niitä voi heitellä lautaselle vielä alkusyksystä – pesto säilyy pakastimessa muutaman kuukauden.

Tosin veikkaan kyllä, että palat kyllä kuluvat loppuun jo reilusti aikaisemmin Miten Saa Valkosipulin Maun Pois Suusta
Katso täydellinen vastaus

Mihin kaikkeen valkosipuli auttaa?

Valkosipulia on turha vältellä hajunsa puolesta. Se on monipuolinen kasvi ja rohto, joka lievittää monia vaivoja. Valkosipuli taipuu moneen. Sillä on hoidettu flunssaa, haavoja, ihottumia, hiuspohjan ja kynsien tulehduksia, niveltulehduksia, poskiontelotulehduksia ja keuhkoputkentulehduksia.

Sen on sanottu auttavan laskimotulehduksiin ja suonikohjuihin sekä lievittävän peräpukamavaivoja. – Valkosipulin allisiini ja ajoeeni torjuvat helicobakteeria, giardiaa, salmonellaa, listeriaa ja jopa antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita. Valkosipuli ehkäisee myös hiivatulehdusta yleensä tehokkaammin kuin sienilääkkeet, kasvitieteilijä, professori Sinikka Piipp o luettelee.

Ilmeisesti valkosipuli myös aktivoi ihmisen omia puolustusmekanismeja. Piipon mukaan valkosipulin tulehdusta sammuttavat yhdisteet tepsivät myös hiljaiseen tulehdukseen. Etenkin flunssa-aikaan valkosipulia kannattaa popsia päivittäin – ei vasta oireiden ilmaantuessa.
Katso täydellinen vastaus

You might be interested:  Mitä Tehdä Kun On Kyllästynyt Elämään?

Mistä tietää että valkosipuli on valmis?

Valkosipuli Valkosipulin kasvatus on helppoa. Kynnet laitetaan syvälle hyvään multaan keväällä tai jo syksyllä. Parasta satoa saa kotimaisista valkosipulin kannoista, mutta myös ruokakaupan valkosipuleita voi kokeilla. Valkosipuli viihtyy lämpimässä aurinkoisessa kasvupaikassa. Miten Saa Valkosipulin Maun Pois Suusta Valkosipuli eli kynsilaukka ( Alium sativum ) muodostuu kärjestä suippenevista irrallisista lehtihankoihin syntyneistä hankasilmuista, joita kutsutaan kynsiksi. Kynsistä valkosipulia myös lisätään, istuttamalla kynnet maahan syksyllä tai aikaisin keväällä.

Syksyllä kynnet istutetaan ennen maan jäätymistä, yleensä lokakuussa. Kasvimaalla valkosipulille muotoillaan 15 cm korkea ja noin 80 cm leveä kohopenkki, johon kynnet istutetaan. Siitä, samoin kuin viljelylaatikosta liika syyskosteus pääsee valumaan pois, eikä jäädy kasvualustaan. Istutuksen jälkeen kohopenkin päälle voi levittää 15 cm kerroksen kuivia puun lehtiä.

Tarkoituksena on, että istukkaisiin kasvaa juuret syksyn aikana ja versot vasta keväällä. Keväällä istutettavat valkosipulit kannattaa laittaa maaliskuussa kokonaisina jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan. Noin kahden kuukauden kylmäkäsittely nopeuttaa kasvua ja sadosta tulee parempi.

  1. Syksyllä istutetut kynnet saavat kylmäkäsittelyn maassa syksyn ja talven aikana.
  2. Maahan valkosipuli istutetaan mahdollisimman aikaisin keväällä, heti kun maa on sula ja muokattu.
  3. Sipuli hajotetaan varovasti juuri ennen istutusta, koska kynnet nahistuvat herkästi.
  4. Suuret, kiinteät ja terveet kynnet tuottavat parhaan sadon.

Kynnet painetaan maahan kantapuoli alaspäin.10-20 cm etäisyyksin. Sopiva istutussyvyys on 5 cm, syksyllä 7 cm. Kastele hyvin istutuksen yhteydessä. Huolehdi kastelusta myös kasvukauden aikana. Varmista alkukesästä, että multa kastuu joka kastelukerta istukkaita syvemmältä, näin juuret kasvavat syvälle ja loppukesästä kastelun tarve vähenee. Valkosipuleita voi maistella pitkin kesää, varren, lehdet ja kukkavarren voi myös syödä. Kukkavarsi katkaistaan, jotta sipuli kehittyisi hyvin. Tuore valkosipuli säilyy hyvin jääkaapissa pari viikkoa. Varsinainen valkosipulisato valmistuu elo-syyskuun vaihteessa, kun lehdet alkavat kellastua. Miten Saa Valkosipulin Maun Pois Suusta Valkosipuli kuivataan 20-30 asteen lämpötilassa, ilmavassa ja kuivassa paikassa, esimerkiksi takan tai uunin päällä verkkopussiin ripustettuna tai pannuhuoneessa. Kuivat sipulit säilyvät hyvin huoneenlämmössä, kuivassa ja ilmavassa paikassa. Miten Saa Valkosipulin Maun Pois Suusta Valkosipulin kannat. Valkosipulia on viljelty kauan ja siitä on olemassa lukuisia erilaisia viljelykantoja. Kannat ryhmitellään esimerkiksi sipulin värityksen ja istutusajan mukaan. Talvivalkosipulit ovat kantoja, jotka hyötyvät syysistutuksesta. Kannat eroavat myös esimerkiksi kasvutavan, sadon aikaisuuden ja määrän, kynsien koon ja muodon sekä säilyvyyden perusteella. Miten Saa Valkosipulin Maun Pois Suusta
Katso täydellinen vastaus

Voiko valkosipulia käyttää jos se itää?

Ethän heitä itävää valkosipulia roskiin? Julkaistu 09.03.2014 20:01 Tuoreen tutkimuksen mukaan itävä valkosipuli kannattaa ehdottomasti nauttia yllättävänkin terveyshyödyn vuoksi. Oletko koskaan ostanut liikaa valkosipulia ja heittänyt sen roskiin, kun se on alkanut itää? Tuore tutkimus väittää, että se on turhaa, sillä itäminen ei tarkoitakaan sitä, etteikö valkosipulia voisi syödä.

Päinvastoin. Journal of Agricultural and Food Chemistry -lehdessä julkaistun mukaan viisi päivää itäneen valkosipulin antioksidanttitasot ovat merkittävästi korkeammat kuin tuoreemman valkosipulin. – Kasvit ovat hyvin alttiita bakteerien, virusten ja hyönteisten hyökkäyksille itämisen aikana, huomauttaa tutkimusta johtanut Jong-Sang Kim,

– Tämä aiheuttaa sen, että ne tuottavat erilaisia fytoalekseeneiksi kutsuttuja kemikaaleja suojellakseen itseään. Monet näistä on ovat myrkyllisiä mikro-organismeille ja hyönteisille, mutta hyödyllisiä ihmisen terveydelle. Itävä tai ei, valkosipuli on aina hyvä valinta: molemmat versiot sisältävät terveellisiä yhdisteitä, jotka tutkimusten mukaan esimerkiksi madaltavat verenpainetta ja vähentävät riskiä sairastua tietyn tyyppisiin syöpiin.
Katso täydellinen vastaus

Miksi valkosipuli muuttuu siniseksi?

Sinisen valkosipulin mysteeri, tuuria, kiinalaista osaamista vai tekniikkaa? Väriverstas Seinäjoella 15.11. ja Kauhavalla 16.11. Kemialliset reaktiot tuottavat runsaasti erilaisia värejä, ja joskus myös kotikokkauksiin ilmestyy niitä vähemmän tuttuja värejä.

Väriverstasta varten etsimme erilaisia kasvien värimysteerejä, joiden syntyjä voisimme selvitellä. Sininen valkosipuli on ollut monenlaisen spekuloinnin aiheena, ja siitä myös Herve This järjesti analyyttisen kemian haasteen vuonna 2014. Me otimme omaksi haasteeksemme valmistaa sinistä valkosipulia. Ja tästä tulikin sitten loputon projekti, jossa kokeiden loppua ei näy ja posket hehkuvat innosta.

Sipulit ovat värimaailmaltaan mielenkiintoisia kasveja. Sipulit ja valkosipulit voivat muuttua vaaleanpunaisiksi, vihreiksi tai jopa sinisiksi. Sipulien vaaleanpunainen väri voi ilmetä murskatussa sipulissa (1). Sinistä sävyä voi muodostua mm. kun sekoitetaan murskattua sipulia ja valkosipulia.

Herve This’n mukaan, jos sipuleita lämpökäsittelee ennen murskaamista, voi syntyä voimakkaan sininen väri. Murskattujen valkosipuleiden sininen tai sinivihreä väri syntyy (1,2). Reaktio perustuu jopa 8:n eri aminohapon kykyyn muodostaa värejä tiosulfinaatin kanssa murskatussa valkosipulissa, minkä vuoksi sävyt voivat vivahtaa eri sinivihreän sävyissä.

Vieläkin kiehtovampaa on, kun kokonaiset valkosipulinkynnet muuttuvat sinisiksi. Yksinkertainen tapa valmistaa sinistä valkosipulia on valmistaa etikkamarinoitua valkosipulia. Tästä on olemassa erilaisia versioita. Yksi ikivanha resepti löytyy Kiinasta.

Pakkasessa ja etikassa marinoituneita valkosipulinkynsiä.

Säilötty Laba valkosipuli on hyvin suosittua pohjoisen Kiinan Han alueella. Tätä perinteistä pikkusuolaista valmistetaan talvisena Laba juhlapäivänä ennen kiinalaista uutta vuotta, joka merkkaa ikivanhaa kiinalaisen talvipäivänseisauksen jälkeistä La festivaalia.

Laba valkosipuliin tarvitaan hyvin yksinkertaiset ainekset: Viinietikkaa ja valkosipulinkynsiä. Kuoritut valkosipulinkynnet laitetaan lasipurkkiin, johon kaadetaan viinietikkaa. Purkit suljetaan ja laitetaan kylmään paikkaan. Jos ulkona ei ole pakkasta, käytetään pakastinta. Hitaasti nämä viinietikkaan upotetut valkosipulinkynnet muuttuvat kokonaan jaden vihreiksi.

Parhaiten nämä onnistuvat sellaisista valkosipuleista, joiden valkoisessa kuoressa vivahtaa hieno sinipunerva väri.

Basilikanlehtien kera marinoituja valkosipulinkynsiä.

Meitäkin kiinnosti kovasti, miten tehdä sinistä valkosipulia tarkoituksella eikä vahingossa. Tätä ovat nimittäin monet yrittäneet onnistumatta. Kiinalaisista mitään tietämättä lähdimme aivan eri reiteille. Lähtökohtanamme oli oletus, että valkosipulin rikkiyhdisteet reagoivat metallien kanssa.

Lisäksi oletimme, että kyseessä on entsymaattinen reaktio jossa tarvitaan hiukan lämpöä. Näinpä valmistimme valkosipulimarinadit siten, että tuoreiden kuorittujen valkosipulien päälle kaadettiin kuuma marinadi. Versioihin tarjosimme eri metalleja: Kuparikolikko, sinkkitabletti, magnesiumtabletti, rautajauhetta, ja verrokki jossa ei ollut mitään.

Näin tarjosimme valkosipuleille happaman ympäristön, ja reaktiokavereiksi metalleja. Annoimme sipulinkynsien reagoida rauhassa huoneen lämmössä yön yli. Innosta hyppien huomasimme seuraavana päivänä, että erityisesti sinkkiä sisältävässä purkissa oli sinisiä valkosipulinkynsiä.

  • Myös kuparikolikko oli tehokas.
  • Magnesium oli tuottanut hieman vaaleamman sinertävän sävyn.
  • Verrokkipurkissa oli sielläkin hiukan sinistä.
  • Vaikutti siis siltä että metalleilla olisi reaktiota tehostava vaikutus.
  • Ehkä ne eivät ole välttämättömiä reaktion aikaansaamiseksi, mutta ehkä ne nopeuttavat sitä. Ehkä.

Tästä innostuneena etsimme sopivat yrtit, joissa olisi sinkkiä ja magnesiumia. Parhaimmaksi löytyivätkin basilika, jossa on tuoreena sataa grammaa kohden 0,7 mg sinkkiä ja 11 mg magnesiumia (3) sekä rosmariini jossa on 0,9 mg sinkkiä ja 91 mg magnesiumia (4).

Muutama tuore basilikanlehti /purkki Paljon tuoreita basilikanlehtiä /purkki Kuivattua basilikaa runsaasti Muutama tuore ruosmariininoksa /purkki Paljon tuoreita rosmariininoksia /purkki Kuivattua rosmariinia runsaasti

Seuraavana päivänä kurkistimme purkkeihin jännityksestä pihisten. Parhaiten olivat sinistyneet ne valkosipulinkynnet, jotka olivat marinoituneet ison kourallisen tuoreiden basilikanlehtien kera. Muutkin versiot sinistyivät sittemmin. Tämän perusteella päättelimme, että tuoreessa basilikassa saattaa olla aineosia, jotka edistävät sinisen värin reaktiota.

Ja siitä syntyi uusi sinisen valkosipulin resepti, ihan kotimainen versio. Tämän ristimme Suomen Itsenäisyyden Juhlasipuliksi. Kasvisten väriverstaissa saimme vielä hyvää palautetta näistä, ja hioimme ohjetta vähän eteenpäin. Loppukaneettina voimme todeta, että viimeistä sanaa ei sinisestä valkosipulista ole vielä sanottu.

Hervé This toteaa, että kasvisten kemia on aina ihanan monimutkaista, eli mikään tutkimus ei ole koskaan turhaa vaan jokaisesta saadaan aina jotain uutta näkökulmaa. Siniseen valkosipuliin liittyvissä tutkimuksissa on löydetty mm. uusia rikki-typpipitoisia vihreitä väriyhdisteitä.

  1. Aikesta tiedosta huolimatta, vaikka Hervé yritti saada aikaan sinisiä valkosipuleita hän ei siinä kuitenkaan onnistunut.
  2. Pitäisikö valkosipulien olla uutta satoa vai pitäisikö niiden olla varastoitu jonkin aikaa ennen valmistamista niin kuin Kiinassa? Oliko meillä siis vain tuuria? Mutta eihän se hiominen tähän lopu.

Pikkuhiljaa hyvä tulee. Nyt kuitenkin, Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi tässä teille reseptit, joilla saatte aikaan jotain sinistä juhlapöytään. Reseptit: Laila Matikainen, SeAMK Lähteet: (1) This Hervé.2014. Solution to blue garlic challenge.J. Anal. Bioanal.
Katso täydellinen vastaus