Unigurun 5 helppoa niksiä, joilla saat taaperon nukkumaan koko yön omassa sängyssään Moni taaperoikäisen vanhempi tietää, että pienokaisen saaminen nukkumaan läpi yön omassa huoneessaan voi olla melkoinen haaste. Vaikka perhepeti on monessa kodissa suosittu muoto nukkua, alkavat vanhemmat usein lapsen kasvaessa kaivata omaakin nukkumisrauhaa.
- Ja vaikka lapsi olisikin aina nukahtanut omaan huoneeseensa, saavat yöheräilyt monet taaperot vaeltamaan vanhempiensa väliin nukkumaan.
- Aikkia pyöriskelevä taapero vanhempien keskellä ei häiritse, mutta jos haaveissa on, että lapsi viettäisi koko yönsä omassa sängyssään ja huoneessaan, on siihen tarjolla ammattilaisten vinkkejä.
Lasten uniongelmiin erikoistunut asiantuntija Vicki Dawson kertoo, että ongelmaan on tarjolla useitakin toimivia kikkoja eikä tavasta eroon pääseminen ole niin vaikeaa kuin moni vanhempi uskoo. Alla Vickin viisi tehokeinoa: Johdonmukaisuus on avain onnistumiseen Rutiinit ovat pienelle lapselle äärimmäisen tärkeitä ja jos aloitat jotain, jota et voikaan saattaa loppuun, on yritys tuhoon tuomittu.
Kun aloitat muutoksen, pidä siitä tiukasti kiinni äläkä lepsuile tai luovuta ja jatka ainakin kahden viikon ajan. Et voi antaa lapsen tulla sänkyyn edes yhden kerran, jos olette sitoutuneet uuteen rutiiniin, sillä se lapsi ymmärtää heti, ettei uusi sääntö sittenkään ole ehdoton. Kerro lapselle uudesta säännöstä Muutos nukkumisessa voi olla lapselle iso shokki.
Kerro siis hänelle lempeästi, että jatkossa lapsesi saa nukkua omassa huoneessaan ja tee se selväksi vielä ennen nukkumaanmenoa. Vakuuta, että lapsen oma huone on ihana paikka nukkua Jos lapsesi karkaa huoneestaan viereenne joka yö, pohdi mikä siihen on syy.
- Onko huoneessa liian kuuma, kylmä, liian pimeä tai valoisa? Haluaisitko itse nukkua hänen huoneessaan yösi? Yritä järjestää huone miellyttäväksi nukkua ja vakuuta lapselle, että huoneessa on turvallista olla.
- Nuku lapsesi kanssa hänen huoneessaan pari yötä, jos mahdollista Jos lapsesi siirtyy viereenne öisin nukkumaan siksi, että haluaa olla lähellänne, nuku pari yötä hänen huoneessaan lapsen kanssa.
Vaikka vanhemmalle harjoitus voi olla epämukava, voi se olla ratkaiseva tekijä sille, että lapsi tottuu nukkumaan läpi yön huoneessaan. Leikkikää huoneessa, jossa lapsi nukkuu Toisinaan huone, jossa lapsen tulisi nukkua ei ole varsinainen leikkitila. Leikkikää siis huoneessa, jossa lapsen olisi tarkoitus nukkua, jotta lapsi mieltää huoneen mukavaksi ja tutuksi tilaksi.
Katso täydellinen vastaus
Contents
- 0.1 Milloin lapsi nukkuu omassa sängyssä?
- 0.2 Miten opettaa vauva nukkumaan päiväunet omassa sängyssä?
- 1 Milloin vauva nukkumaan omaan sänkyyn?
- 2 Voiko lapset nukkuu samassa sängyssä?
- 3 Mihin asti lapsi nukkuu vieressä?
- 4 Minkä ikäinen vauva nukahtaa itse?
- 5 Missä iässä 2 päiväunet?
- 6 Saako äiti huutaa?
- 7 Miten saada lapsi nukahtamaan itse?
- 8 Voiko vauvan nukkua sängyssä?
Milloin lapsi nukkuu omassa sängyssä?
Omaan huoneeseen – älä odota liian pitkään! “Ennen herätyksiä oli pahimmillaan 15 min välein” Jos kodista löytyy oma makuuhuone lapselle, se voi olla helpointa ottaa käyttöön, kun vauva on puolen vuoden ikäinen. – Vauvat sopeutuvat muutokseen melko mutkattomasti tuossa iässä, Pikkujätissä uniohjaajana työskentelevä terveydenhoitaja Sari Tammikari kertoo.
- Yli kuuden kuukauden ikäiset vauvat alkavat myös reagoida ympäristössä oleviin ärsykkeisiin herkemmin kuin nuoremmat vauvat.
- Siksi he saattavat herätä uniltaan, kun vanhemmat käyvät nukkumaan tai kun vanhempi liikkuu tai ääntelee unissaan.
- Toinen sopiva sauma omaan huoneeseen siirtymiselle on vauvan eroahdistusvaiheen jälkeen.
Eroahdistusvaihe tulee vauvoille yleensä 7–12 kuukauden iässä. Sen aikana vauvan siirtäminen omaan huoneeseen voi olla haastavaa. Aikaisemmin kuin puolivuotiaana vauvan sängyn siirtämistä omaan huoneeseen ei suositella. Alle kuuden kuukauden ikäisen vauvan on turvallisinta nukkua vanhempien kanssa samassa huoneessa, sillä tutkimusten mukaan se vähentää kätkytkuoleman riskiä.
- – On muistettava, että monissa perheissä vietetään aluksi kuherruskuukautta sisaruksen syntymän jälkeen, ja esikoinen voi aloittaa haastavan käytöksen vasta useamman kuukauden jälkeen sisaruksen syntymästä.
- Lisäksi muuttojen ja isojen elämänmuutosten yhteydessä yksin nukkuminen voi myös olla haasteellista.
- – Tällöin vanhemman kannattaa sallia viereen tuleminen joksikin aikaa tai mennä itse nukkumaan lapsen huoneen lattialle, kunnes tilanne tasaantuu.
Miten opettaa vauva nukkumaan päiväunet omassa sängyssä?
Puolivuotiaan vauvan nukkuminen – Mannerheimin Lastensuojeluliitto Puolivuotias nukkuu keskimäärin 14 tuntia vuorokaudessa. Lasten unentarpeessa on kuitenkin eroja. Tämän ikäisen pisin unijakso ajoittuu jo onneksi useimmiten yöhön, mikä saattaa helpottaa univelkaisia vanhempia.
- Uni etenee noin tunnin pituisina syvän ja kevyen unen jaksoina.
- Evyen unen vaiheessa lapsi voi heräillä herkästi.
- Puolen vuoden paikkeilla lapsen liikunnalliset taidot kehittyvät vauhdilla.
- Lapsi ei ehkä malta nukkua, kun hän harjoittelee uusia taitoja, vaikkapa ryömimistä tai konttaamista.
- Ensimmäisten hampaiden puhkeaminen voi myös vaikeuttaa lapsen nukkumista.
Puolivuotiasta saattaa vaivata myös seurustelunnälkä ja hän kaipaa yöllä seuraa, jos hänen kanssaan ei ole päivällä puuhailtu tarpeeksi. Univaikeudet ovatkin hyvin yleisiä juuri 6–9 kuukauden iässä. Rauhaton ja meluisa ympäristö voi myös vaikeuttaa lapsen nukahtamista ja unta.
- Joillakin lapsilla uni-valverytmi kehittyy nopeasti.
- Toisilla se on hitaampaa ja he voivat tarvita tavallista enemmän vanhempien tukea rytmin löytämiseksi.
- Puolivuotiaana monet lapset pärjäävät jo yön ilman ruokaa ja saattavat nukkua pitkät yöunet.
- Osa lapsista tarvitsee edelleen yhden yösyötön aamuyöllä.
Vaikka lapsi ei enää söisi öisin, hän voi heräillä ja nukahtaminen voi olla vaikeaa. Säännöllinen päivärytmi luo perustan hyvälle nukkumiselle. Lapselle on hyvä luoda mahdollisimman varhain selkeä päivärytmi, jossa vuorottelevat ruokailu, leikki ja seurustelu, ulkoilu ja päiväunet.
Aina samassa järjestyksessä toistuvat, tutut iltatoimet; pesut, syömiset, iltalaulut, silittelyt yms. luovat turvallisuutta ja helpottavat unen tuloa illalla. Uni kuuluu lapsen perustarpeisiin, joista vanhempi vastaa. Lapsen säännöllisestä nukkumaanmenosta huolehtiminen ei ole omasta ajasta haaveilevan vanhemman itsekkyyttä vaan myös lapsen etu.
Vinkkejä puolivuotiaan vauvan nukkumisen parantamiseksi
Tue lasta nukahtamaan itsekseen paikkaan, jossa toivot hänen nukkuvan yönsä: perhepetiin tai omaan sänkyynsä omassa tai samassa huoneessa vanhemman kanssa. Näin lapsi havahtuu yöllä hereille samassa paikassa, jonne hän illalla nukahti. Lapsi oppii vähitellen vanhemman tuella tyyntymään ja nukahtamaan itsekseen. Älä odota, että lapsen nukahtamistavat muuttuvat hetkessä, vaan anna muutokselle aikaa. Älä vaadi lasta sopeutumaan moniin suuriin muutoksiin samanaikaisesti. Samanaikainen yösyöttöjen lopettaminen ja omaan sänkyyn siirtäminen aiheuttavat lapselle herkästi univaikeuksia. Uniriepu tai vanhemmalle tuoksuva t-paita tuo turvallisen olon omassa sängyssä nukkuvalle. Anna lapselle tilaisuus päivän aikana harjoittaa uusia taitojaan, sillä se helpottaa usein yöllä nukkumista. Illasta toiseen toistuvat iltarituaalit valmistavat lasta nukkumaan. Iltarituaaleihin voi kuulua esimerkiksi iltaruokailu ja unilaulu. Iltatoimien aikana vanhemmat ja lapsi ovat yhdessä ja rauhoittuvat päivän askareista. Olennaista on, että samat iltatoimet toistuvat joka ilta. Ne opettavat lasta ennakoimaan nukkumista. Useimmat puolivuotiaat lapset pärjäävät yön ilman yöruokailua, sillä ravinnontarpeet pystytään tyydyttämään päivän aikana. Yöruokailut voivat helposti muuttua tottumukseksi. Huolehdi siitä, että lapsen nukkumisympäristö on hyvä: vuodevaatteet ovat puhtaita, huone raikas ja lämpötila miellyttävä. Ole lapsen kanssa päivän aikana. Kun olette yhdessä, lapsi saa hellyyttä ja hoivaa. Hellyyskiintiön täyttyminen päivän aikana antaa pohjan levollisille yöunille. Pohdi, mitä tunteita lapsen univaikeudet sinussa herättävät. Mietitkö jo päivällä, miten ilta ja lapsen nukkumaanmeno sujuvat? Liittyykö siihen liikaa kielteisiä ja epäonnistumisen tunteita? Lapsi aistii tunteesi ja nukkumaanmeno voi vaikeutua, jos vanhempi on kiireisen tai kärsimättömän oloinen. Puhu tunteistasi muiden vanhempien, sukulaisten tai ystävien kanssa. Erilaiset, ristiriitaisetkin tunteet kuuluvat vanhemmuuteen eivätkä tee sinusta huonoa vanhempaa. Muista, että vauvasi univaikeudet eivät johdu siitä, että olisit huono vanhempi. Luota itseesi oman vauvasi asiantuntijana. Kaikki vauvat ovat yksilöitä ja erilaisia temperamentiltaan, joten nukkumistapojen muotoutuminenkin on yksilöllistä. Tässä vaiheessa lasta voi lempeästi ohjata uusiin nukkumistottumuksiin. Apua voi saada esimerkiksi kotiunikoulusta.
Kerro meille, mitä mieltä olit sivusta. Huomioimme palautteen MLL.fi:n kehittämisessä. Palaute annetaan nimettömänä. : Puolivuotiaan vauvan nukkuminen – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Katso täydellinen vastaus
Milloin vauva nukkumaan omaan sänkyyn?
Joskus perheissä saatetaan kokea vauvan toistuva yöheräily tai tiheä yöllä syöminen ongelmalliseksi: vauva on vaikea laittaa nukkumaan, saada nukahtamaan tai vauva heräilee useasti yön aikana. Noin puolen vuoden ikäiselle vauvalle voi opettaa itsenäisemmän nukahtamisen taitoja lempeällä kotiunikoululla eli tassuhoidolla.
Tassuhoidon aikana vauva saattaa myös vierottua yösyömisistä, kun hän tottuu illalla nukahtamaan itsekseen ja samanaikaisesti oppii rauhoittamaan itsensä yöaikaisista heräämisistä takaisin uneen, joko itse tai vanhemman tassun avulla. Tästä syystä on hyvä, että vauvalla jolle tassuhoito aloitetaan, on jo useampi ruoka-ateria päiväaikaan.
Yli puolivuotias vauva voi siirtyä tarvittaessa nukkumaan omassa sängyssään omaan huoneeseen. Yksin nukkuvaa vauvaa voi lohduttaa oma harso, unilelu tai tutti. Nämä uniassosiaatiotavarat saattavat auttaa herännyttä vauvaa yöllä takaisin uneen.
Katso täydellinen vastaus
Voiko lapset nukkuu samassa sängyssä?
Sängyn jakaminen lisää mielenterveysongelmien riskiä – Journal of Affective Disorders -tiedejulkaisussa esitellyn tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, vaikuttaako sängyn jakaminen äidin kanssa lapsen kehitykseen. Tutkimukseen osallistui 3583 lasta, joilla oli erilaisia nukkumiskäytäntöjä.
- Osa lapsista ei nukkunut lainkaan vanhempiensa kanssa samassa sängyssä, osa nukkui heidän kanssaan vain vauvana ja osa oli niin kutsuttuja pysyviä sängynjakajia.
- Tutkijat analysoivat lasten henkistä hyvinvointia säännöllisin väliajoin kuusivuotiaiksi saakka.
- Tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että vanhempiensa kanssa nukkuneilla oli enemmän mielenterveysongelmia kuin omassa sängyssään nukkuvilla.
Kyseinen tutkimus ei kuitenkaan ole aukoton. Tutkijat myöntävät, että tutkimus ei ota huomioon sosiaalisia tekijöitä. Toiset perheet saavat valita lapsen nukkumispaikan, toiset joutuvat ottamaan lapsen sänkyyn olosuhteiden pakosta. Vuoteen jakaminen ei siis välttämättä ole syy tutkimukseen osallistuneiden lasten mielenterveysongelmiin. 9:30 : Tästä syystä sinun tulisi nukkua lapsesi kanssa samassa huoneessa, mutta ei samassa sängyssä
Katso täydellinen vastaus
Mihin asti lapsi nukkuu vieressä?
Miksi lapsi haluaa nukkua vanhempien kanssa? – Kuten mainitsimmekin, syitä on monia, ja loogisesti syyt vaihtelevat lapsen iän ja persoonallisuuden perusteella. Asiaan vaikuttavat myös paljon perheen dynamiikka sekä vanhempien ja lasten väliset suhteet.
- Esimerkiksi 0-2 -vuotiaat vauvat haluavat yleensä nukkua vanhempiensa kanssa,
- On melko vaikeaa saada tämän ikäinen vauva nukkumaan yksin.
- Hänen sanallinen viestintänsä on olematonta, joten ei ole varmuutta siitä, miksi vauva ei halua nukkua omassa sängyssään.
- Pieni lapsi on usein hyvin kiintynyt vanhempiinsa, ja siksi usein suostutaan nukkumaan yhdessä.
On monia, jotka suosittelevat (olosuhteiden salliessa) että vauva nukkuu omassa huoneessaan 4-5 -kuisesta lähtien. Tämä on kuitenkin suhteellista, sillä kulttuureissa, joissa yhdessä nukkuminen on hyvin yleistä, lapset nukkuvat vanhempiensa kanssa jopa 6-7 -vuotiaiksi.
Katso täydellinen vastaus
Minkä ikäinen vauva nukahtaa itse?
Milloin vauvan on hyvä oppia nukahtamaan yksin? Leea Mattila vastaa Vauvani on nyt puolivuotias, ja tähän saakka hän on nukahtanut yöunille joko rinnalle tai vähintäänkin viereeni. Lapsen kasvaessa pohdin, miten yksin nukahtaminen olisi hänelle mahdollisimman turvallista myös tunnetasolla.
Onko yksin nukahtamiselle olemassa jotakin herkkyyskautta, jolloin se olisi helpompaa kuin jonakin muuna aikakautena? Eläydyt hienosti vauvasi näkökulmaan! Sen pohtiminen lisää vanhemman herkkyyttä ja joustavuutta vuorovaikutuksessa. Hyvä! Koska pieni vauva tarvitsee öisinkin ruokaa ja hänen rytminsä on kypsymätön, hänelle on tyypillistä nukahtaa viereen ja rinnalle.
Vauvalle läheisyys ja turvallisuus ovat elinehtoja, ja hän on riippuvainen vanhemmistaan. Tyydyttävää varhaista riippuvuuden kokemusta pidetään tänä päivänä tärkeänä kokemuksena. Arvellaan, että ilman sitä ihmisen on vaikeampaa eriytyä ja itsenäistyä. Riippuvuudesta vauva siirtyy hitaasti kohti itsesäätelyä, ja siinä hän tarvitsee paljon vanhemman tukea.
Joskus symbioosista luopuminen onkin vanhemmalle vaikeampaa kuin vauvalle. Silloin vanhempi saattaa huomaamattaan olla ylihuolehtivainen, mikä vaikeuttaa esimerkiksi vauvan yksin nukahtamisen oppimista. Yksin nukahtamisen herkkyyskautta ei varsinaisesti ole määritelty, mutta se voisi olla neljän viiden kuukauden iässä, kun rytmi alkaa selkiytyä.
Yksin nukahtamisen opettelu saattaa vaikuttaa myönteisesti koko vauvan uneen. Vauvaa ei pidä jättää itkemään. Käytännössä vauva laitetaan väsyneenä, ruokailun jälkeen sänkyyn hakemaan unta itsekseen. Omin avuin nukahtamiseen voi auttaa tutti tai uniriepu.
- Jos vauva nukahtaa rinnalle tai viereen, herätä hänet kevyesti siirtäessäsi sänkyyn, jotta lapsi huomaa, missä hän on.
- Vauvaa ei pidä jättää itkemään.
- Itinään voi vastata tassuttelemalla: pitämällä omaa kättä rauhoittavana eleenä vauvan selän tai kyljen päällä.
- Paniikki-itkuinen vauva saa tulla syliin, kunnes itku laantuu.
Joskus kapaloiminen auttaa. Vauvaa voi auttaa sietämään pientä turhaumaa viivyttämällä pikkuisen itkuun reagoimista. Eroahdistus on tyypillistä 6–8 kuukauden iässä. Kehitys tuo kuitenkin tullessaan aina uusia haasteita.6–12 kuukauden ikäinen vieroitetaan yleensä yösyötöistä.
- Vaikka tämä tarjoaa periaatteessa helpotusta nukahtamishetkiin, nousevat eroahdistuksen tunteet tyypillisesti pintaan juuri 6–8 kuukauden iässä.
- Yksin nukahtaminen kun on vauvalle erotilanne, ja moni vauva protestoi sitä erityisesti tässä iässä.
- Lempeälle pitkäjänteisyydelle on siis kysyntää! Tunnetasolla turvallisuus merkitsee vauvalle sekä yksittäisiä tilanteita että ennen kaikkea kokonaisuutta.
Turvallisessa vuorovaikutuksessa vauva saa hoivaa ja hänen tarpeisiinsa vastataan, mutta yhtä lailla hän tarvitsee ikätasoista tukemista ja kannustamista eriytymiseen. : Milloin vauvan on hyvä oppia nukahtamaan yksin? Leea Mattila vastaa
Katso täydellinen vastaus
Missä iässä 2 päiväunet?
Siirtymä kaksiin päiväuniin – Yhdeksään kuukauteen mennessä monet vauvat ovat siirtyneet kahden päiväunen rytmiin. Tällöin kolmannet unet jäävät pois. Siirtymä ei yleensä tapahdu kerralla, vaan välilllä on päiviä, jolloin nukutaan kolmet unet ja välillä kolmansille unille nukutus ei enää onnistukaan.
- Jos näin käy usein, on aika siirtyä kaksiin uniin.
- Siirryttäessä kaksiin päiväuniin ensimmäisiä päiväunia usein hiukan myöhäistetään.
- Lisäksi ensimmäisten ja toisten päiväunien välinen aika yleensä hiukan kasvaa.
- Jotta vauva ei olisi yliväsynyt illalla (ja nukkuisi sen takia huonosti yöllä), kannattaa nukkumaanmenoaikaa illalla aikaistaa.
Aamupäivällä nukutaan yleensä lyhyemmät unet tai samanpituiset unet kuin iltapäivällä. Lähetyttäessä vuoden ikää, kannattaa aamupäiväunia lyhentää maksimissaan noin tuntiin, jos iltapäiväunet uhkaavat jäädä muuten liian lyhyiksi. Lisäksi osa vauvoista korvaa huonoa yöuntaan ylipitkillä aamupäiväunilla.
Katso täydellinen vastaus
Mihin aikaan 1v nukkumaan?
Aikaista maltilla nukkumaanmenoa
Ihmisen ikä vuosissa | Yöunen pituus tunneissa, keskiarvo | Nukkumaanmenoaika (kellonaika), kun on herättävä kello 7 |
---|---|---|
1 | 11,7 | Kello 19.00 |
2 | 11,5 | Kello 19.15 |
3 | 11,4 | Kello 19.20 |
4 | 11,2 | Kello 19.30 |
Saako lapsi nukkua vieressä?
Perhepedissä on omat riskinsä – Virallisesti suositellaan, että alle puolen vuoden ikäiset vauvat nukkuisivat samassa huoneessa vanhempiensa kanssa, joko omassa sängyssään, perhepedissä tai vanhempien sängyn vieressä ns. sivuvaunussa. Perhepedissä on omat riskinsä, mutta esimerkiksi Imetyksen tuki ry pitää sitä hyvänä tapana helpottaa yöimetyksiä.
Katso täydellinen vastaus
Minkä ikäisenä lapsen olisi hyvä saada oma huone?
Minkä ikäisenä vauva omaan huoneeseen nukkumaan? Tyypillisimmillään lapsi siirretään omaan huoneeseen 6–11 kuukauden iässä, ja kolmeen ikävuoteen mennessä lähes kaikki lapset ovat muuttaneet pois vanhempien makuuhuoneesta. Unikoulutyötä 25 vuotta tehnyt perhepsykoterapeutti Jaana Pajunen suosittelee, että lapsi nukkuisi vanhempien lähellä ensimmäiset kuukautensa.
- Viimeksi päivitetty 27.3.2018 Merkittävä määrä vanhempia nukuttaa jo alle kuusi kuukautta vanhan vauvan omaan huoneeseen.
- Äytäntö saattaa tuntua varhaiselta, mutta esimerkiksi Ranskassa suositellaan vauvojen nukuttamista omassa sängyssä jo syntymästä lähtien.
- Unikoulutyötä 25 vuotta tehnyt perhepsykoterapeutti Jaana Pajunen kuitenkin suosittelee, että lapsi nukkuisi vanhempien lähellä ensimmäiset kuukaudet.
“On tarkoituksen mukaista, että pieni vauva nukkuu alkuun vanhemman kanssa samassa huoneessa. Se tukee lapseen tutustumista ja kiintymyssuhteen syntymistä. Jos on pulmaa nukkumisen kanssa, vauva voidaan siirtää omaan huoneeseen puolen vuoden ikäisenä”, Pajunen kertoo.
Katso täydellinen vastaus
Saako vauva nukkua koko yön?
Uni vauvaperheessä – Imetyksen tuki ry Vauvan uni on fysiologisesti erilaista kuin aikuisen. Yöaikaan ajoittuva syöminen on vauvalle paitsi normaalia, myös tarpeellista. Yöunen katkonaisuus suojaa vauvaa kätkytkuolemalta ja yösyötöt turvaavat vauvan optimaalista kasvua ja kehitystä. Vuorokausirytmi ja uni muuttuvat ja kehittyvät vauvan kasvaessa.
- Jokainen vauva on tässä suhteessa yksilöllinen.
- Nykytiedon valossa alle puolivuotiaan vauvan pisimmän yöunijakson ajatellaan olevan noin viisi tuntia.
- Oko yön yli nukkumisen tavoittelu voi olla pienelle vauvalle haitallista, sillä vauvan yksilölliseen kehitystasoon nähden liian pitkä unijakso voi häiritä vauvan lämmönsäätelyä, hormonitoimintaa ja vuorokausirytmin kehityksestä vastaavien geenien toimintaa.
Yöimetyksillä on myös tärkeä merkitys maitomäärälle, minkä vuoksi epäfysiologisen pitkien unijaksojen tavoittelu voi tehdä hallaa imetykselle.
Katso täydellinen vastaus
Miksi äiti huutaa lapsille?
Lukijan kysymys – Huudan 3-vuotiaalle lapselleni usein naama punaisena, ja jälkikäteen häpeän käytöstäni. Minulta menee hermot todella herkästi. Erityisen haastavia meillä ovat aamut ja päiväkotiin lähtemistilanteet. Miten tästä raivostumiskierteestä pääsee irti? Anna vinkkejä! Ensinnäkin on hyvä, että olet miettinyt toimintatapaasi ja haluat siihen muutosta.
Katso täydellinen vastaus
Saako äiti huutaa?
Älä huuda – Lasten tunnereaktiot ovat voimakkaita ja kasvattajan tulisi auttaa häntä oppimaan niiden säätelemistä. Aina se ei ole helppoa. Saako huonosti käyttäytyvälle lapselle edes olla vihainen? Huutaminen johtaa tilanteeseen, jossa lapsi ei voi muuta kuin reagoida tunteillaan.
lastenpsykiatri Jukka Mäkelä – Saa olla vihainen, mutta ei saa huutaa, lastenpsykiatri Jukka Mäkelä yksinkertaistaa sanomansa. Mäkelän mukaan äänen korottaminen vie huomion pois itse asiasta, eli mikä lapsen käytöksessä meni pieleen. – Huutaminen johtaa tilanteeseen, jossa lapsi ei ikään kuin voi muuta kuin reagoida tunteillaan.
Viha, varsinkin tärkeän ihmisen viha, tiputtaa ihmisen pois ajattelukyvystä sinne, että ainoastaan puolustaudutaan, paetaan. Silloin ei opi uusia asioita.
Katso täydellinen vastaus
Mitä tehdä jos lapsi ei saa unta?
Näin autat lasta nukkumaan hyvin –
Mitä pienempi lapsi, sen tärkeämpiä ovat rutiinit. Sama satu tai laulu illasta toiseen voi kyllästyttää vanhempaa, mutta lapselle asioiden toistuminen ja samassa järjestyksessä tapahtuvat iltarutiinit ovat äärettömän tärkeitä ja tuovat turvallisuuden tunnetta. Varmista, että ulkoiset puitteet nukkumiselle ovat kunnossa: sängyn pitää olla hyvä ja makuuhuoneen hyvin ilmastoitu eikä lämpötila saa olla liian korkea. Ennen koulun alkua kannattaa rauhoittaa iltoja hyvissä ajoin. Isommalla lapsella rytmi on saattanut venyä illasta loman aikana, joten sitä on hyvä kääntää vähitellen. Harrastukset voivat olla lapselle tärkeitä ja palauttavia, vaikka ne painottuisivatkin arki-iltoihin. Erityisesti fyysisten harrastusten kohdalla on kuitenkin hyvä miettiä, kuinka kauan kestää saada kierrokset laskettua kotona. Jos nukkumaan rauhoittuminen ei onnistu, harrastusta voi pyrkiä siirtämään aiempaan kellonaikaan. Takaa lapselle iltaisin myös aivorauha: sopikaa, milloin kännykät ja tietokoneet pannaan kiinni. Somessa surffailu ja tietokonepelit vievät helposti mukanaan ja ylläpitävät vireystilaa. Perheen yhteiset pelisäännöt kannattaa sopia etukäteen. Älä tee nukahtamisesta numeroa. Jos lapselle luo paineita, että nyt on pakko nukahtaa, se voi ylivirittää häntä entisestään ja estää unen saamisen. Kaikki lapset heräilevät joskus öisin. Lapsi kannattaa pienestä pitäen opettaa nukahtamaan itse omaan sänkyyn, jotta hän saa unen päästä kiinni uudelleen, vaikka havahtuisikin yöllä.
Lähde: Terveystalo
Katso täydellinen vastaus
Paljonko viikon ikäinen nukkuu?
5.3.2021 Vastasyntynyt vauva nukkuu suurimman osan ajasta, noin 20 tuntia vuorokaudessa. Vauvat ovat kuitenkin pienestä pitäen yksilöitä ja heidän välillään voi nukkumisessa olla suuriakin eroja. Uni etenee noin tunnin pituisina jaksoina, välillä syvempänä, välillä kevyempänä.
- Osa vauvoista siirtyy unijaksolta toiselle joustavasti, eikä vanhempi edes huomaa jaksojen eroa.
- Toiset vauvat taas havahtuvat hereille unijaksojen välillä, jolloin pisimmät unet voivat olla vain 1–2 tunnin mittaisia.
- Vanhemman voimat voivat olla koetuksella ensimmäisten kuukausien aikana.
- Tällöin vauvan nukkumisrytmi voi poiketa täysin aikuisen rytmistä: lapsi saattaa nukkua hyvin päivällä, mutta heräillä usein yöllä.
Vauvan unirytmiin on vaikea vaikuttaa ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Vanhemman olisi hyvä yrittää hyväksyä tietynlainen rytmittömyys tähän elämänvaiheeseen kuuluvana asiana. Vanhemman kannattaa huolehtia, että hä saa riittävästi lepoa ja rentoutumista sillä vanhemman jatkuva väsymys voi huonontaa vauvan nukkumista.
- Ensimmäisten 3–4 kuukauden jälkeen vanhempi voi pyrkiä hoivatavoillaan vaikuttamaan vauvansa uneen.
- Säännöllinen päivärytmi on hyvän yöunen perusta.
- Säännöllisessä päivärytmissä on tärkeää noudattaa tiettyjä ruokailu-, ulkoilu- ja päiväuniaikoja.
- Näiden lisäksi vauva tarvitsee päiväänsä vanhemman kanssa oleilua ja seurustelua.
Päivän päätteeksi tutut iltarituaalit valmistavat ja rauhoittavat yöunille. Säännöllinen päivärytmi tuo vauvalle turvallisuuden tunteen ja opettaa hahmottamaan päivän ja yön eron. Koliikkia esiintyy noin joka 10. vauvalla. Tyypillistä koliikista kärsivälle vauvalle on usein iltaan ajoittuva jopa tunteja kestävä itku.
- Oliikki alkaa yleensä muutaman viikon ikäisenä.
- Vauvan kasvaessa koliikki vähitellen helpottaa ja loppuu yleensä 4 kuukauden ikään mennessä.
- Syytä koliikkiin ei tiedetä.
- Oliikkivauvan hoitoon ei ole olemassa varmoja hoitokeinoja.
- Joskus kanniskelu ja tasaiset, hurisevat äänet saattavat rauhoittaa hetkeksi.
Vinkkejä vauvan nukkumisen parantamiseksi
Luo vähitellen pohjaa vauvan päivärytmille. Päivärytmissä vuorottelevat ruokailu, leikki ja seurustelu vauvan kanssa, ulkoilu ja päiväunet sekä tutut rituaalit ennen nukkumaanmenoa. Vauvan olisi hyvä nukahtaa paikkaan, jossa hän myöhemmin herää. Tämä luo vauvalle turvallisen olon ja herättyään hän voi nukahtaa itsekseen takaisin uneen. Jos vauvan on vaikea nukahtaa, varmista, ettei nälkä, jano tai märkä vaippa pidä häntä hereillä. Huolehdi, että ympäristö sopii nukkumiseen: vuodevaatteet ovat puhtaita, huone raikas ja lämpötila miellyttävä. Vauvan univaikeudet voivat liittyä hänen kehitysvaiheeseensa ja mennä nopeasti ohi. Esimerkiksi hampaiden puhkeaminen ja liikkumisen lisääntyminen voivat häiritä lapsen unta. Näissä tilanteissa kärsivällinen mieli ja hoitovuorojen vaihtelu helpottavat vanhempia. Kun vauva yöllä ääntelee ja tapailee itkua, kuuntele hetken aikaa, jatkuuko ääntely ja voimistuuko se? Vauva voi olla kevyen unen vaiheessa, jolle on tyypillistä liikehdintä ja ääntely. Usein uni jatkuu itsestään. Vauvan itkuun on reagoitava, jos itku voimistuu tai alkaa äkillisesti voimakkaana. Ensin vauvaa voi rauhoitella sängyssä taputtelemalla selkää tai peppua ja hyräilemällä. Jos lapsi ei rauhoitu, voit yrittää rauhoittaa häntä sylissä. Kannattaa kuitenkin välttää nukuttamasta vauvaa syliin, sillä vauva tottuu siihen herkästi. Nukahtaminen voi jatkossa vaikeutua, jos vauva ei saa tuttua ihonkosketusta. Laita rauhoittunut lapsi sänkyyn, jotta hän oppisi nukahtamaan itsekseen. Jos vauva herää yöllä, vältä antamasta ylimääräisiä virikkeitä: suora katsekontakti, valojen laittaminen päälle ja kovat äänet voivat virkistää vauvaa entisestään ja nukahtaminen uudelleen vaikeutuu. Totuta vauvaa jo pienestä pitäen nukkumaan kodissa kuuluviin normaaleihin ääniin. Muutokset, kuten uuteen kotiin sopeutuminen, voivat häiritä vauvan unta. Joskus sairaudet, esimerkiksi korvatulehdus tai allergiat, valvottavat vauvaa. Ole vauvan kanssa päivän aikana. Yhdessä ollessa vauva saa kokea hellyyttä ja hoivaa. Päivän aikana täyttynyt hellyyskiintiö antaa pohjan levollisille yöunille. Luota itseesi oman vauvasi asiantuntijana! Kaikki vauvat ovat yksilöitä ja erilaisia temperamentiltaan, joten nukkumistavatkin muotoutuvat yksilöllisesti.
Oliko tästä tekstistä sinulle hyötyä? Haluatko tukea MLL:n työtä lasten hyväksi? Lahjoita nyt Kerro meille, mitä mieltä olit sivusta. Huomioimme palautteen MLL.fi:n kehittämisessä. Palaute annetaan nimettömänä.
Katso täydellinen vastaus
Milloin lapsi isompaan sänkyyn?
Pinnasängystä lastensänkyyn – älä vaihda liian varhain! Näin siirtymä sujuu helpoiten Vaikka vanhemmista olisi jo mukava siirtää parivuotias taapero nukkumaan lastensänkyyn, pinnasänky on todennäköisesti hänelle vielä paras paikka nukkua. Unen kehityksen kannalta optimaalinen aika siirtyä pinnasängystä lastensänkyyn on noin 2,5–3 ikävuoden kohdalla, vannoo unikonsultti.
Katso täydellinen vastaus
Miksi lapsi valvoo yöllä?
Lapsi autetaan illalla uneen – Yksi yleisimpiä syitä siihen, miksi lapsi nukkuu huonosti, on se, että vanhempi auttaa lapsen uneen, Jos lapsen syöttää, silittelee tai keinuttaa uneen, yöllä herätessään lapsi ei osaa välttämättä jatkaa unia itsenäisesti, vaan tarvitsee vanhempaa avustamaan nukahtamisessa.
Hyvän yöunen perusta on se, että lapsi osaa nukahtaa illalla itse. Joskus vanhemmat kertovat, että iltanukahtamisen kanssa ei ole ongelma, vaan lapsi nukahtaa heti, kun hänet laittaa sänkyyn. Lapsen tulisi kuitenkin mennä sänkyyn hereillä. Nukahtamisen tulisi kestää noin 10-20 minuuttia. Jos lapsi nukahtaa heti tai lähes saman tien, kun hänet laitetaan sänkyyn, oli hän joko liian uninen valmiiksi tai yliväsynyt, eikä hän nukahtanut itse.
Itsenäinen iltanukahtaminen on ensimmäinen ja tärkein askel kohti hyviä yöunia. Jos lapsi syötetään juuri ennen sänkyyn laittoa, on vaarana, että hän on maidosta liian raukea tai muuten yhdistää syömisen vahvasti nukahtamiseen. Onkin parempi, että iltasyötön jälkeen vielä luetaan iltasatu sylikkäin ja sitten laitetaan lapsi hereillä sänkyyn.
Katso täydellinen vastaus
Mistä tietää että lapsi on Yliväsynyt?
Miten tiheään vastasyntyneen tulisi nukkua? – Vauva tosiaan yleensä huolehtii, että hän saa nukuttua riittävän monta tuntia vuorokaudessa. Vanhempi voi puolestaan varmistaa, ettei valveillaoloaika venähdä liian pitkäksi. Yliväsynyttä vauvaa on nimittäin usein hankalampi sekä nukuttaa että syöttää.
- Pääsääntö on, että näin pieni lapsi väsähtää yleensä oltuaan hereillä tunnin tai kaksi.
- Tyypillisiä väsymyksen merkkejä ovat haukottelu ja kitinä – tai itkuisuus, mikäli vauva on jo yliväsynyt.
- Jos vaikuttaa, ettei vauva millään suostu nukkumaan päiväunia, häntä voi kokeilla kanniskella sylissä ( kantoliinassa tai -repussa, jos haluaa pitää molemmat kädet vapaina).
Toinen vaihtoehto on vaunukävely, sillä moni vastasyntynyt nukkuu paremmin ulkona ja liikkuvissa vaunuissa.
Katso täydellinen vastaus
Miten saada lapsi nukahtamaan itse?
2. Pidä maaginen tauko – Nukutat vauvan sitten alkuun perhepetiin tai omaan sänkyynsä, yksi tärkeimmistä asioista yhä piteneviä yöunipätkiä opeteltaessa on vauvan nukahtaminen itse. Perhepedissä se tarkoittaa sitä, että vauvaa ei nukuteta vanhemman viereen.
Kun vauva joko nukkumaan laskettaessa tai unilta herätessään esimerkiksi ääntelee ja liikehtii, pidä pieni, ensialkuun esimerkiksi 10–20 sekunnin tauko ennen kuin menet hänen luokseen. Pidennä taukoaikaa seuraavilla viikoilla esimerkiksi puoleen minuuttiin. Tauon tarkoituksena on auttaa lasta rauhoittumaan ja nukahtamaan itse sekä herkistää vanhempaa huomaamaan onko lapsi kunnolla hereillä vai puoliunessa.
Jos ääntely tauon aikana yltyy itkuksi, rauhoita lapsi tarpeen mukaan sylissä ja laske hänet takaisin nukkumaan. Toista kunnes lapsi rauhoittuu ja nukahtaa itse. Pyri välttämään sitä, että vauvan nukuttaminen tapahtuu syliin tai rinnalle laittamalla vauva nukkumaan siinä vaiheessa, kun hän on vielä hereillä mutta väsynyt.
- Voit opettaa perhepedissä nukkuvaa vauvaa nukahtamaan päiväsaikaan itse, vaikka hän öisin nukahtaisikin rinnalle.
- Näin vauvan on helpompi myöhemmin tottua nukkumaan itsenäisesti myös yöllä.
- Jos alat ohjata yli kuuden kuukauden ikäistä vauvaa nukahtamaan itse, voit pitää tauon alusta asti 1–2 minuutin pituisena.
Lue myös: Näin vauva oppii nukkumaan läpi yön
Katso täydellinen vastaus
Minkä ikäinen saa nukkua vatsallaan?
Kääntymisen osaava vauva voi nukkua mahallaan – Kun vauva oppii kääntymään selältä vatsalleen, eli keskimäärin 4–6 kuukauden iässä, selällään nukkuminen ei välttämättä enää onnistu. Vaikka vauvan laskisi sänkyyn selälleen, hetken kuluttua hän saattaa jo olla mahallaan.
Katso täydellinen vastaus
Voiko vauvan nukkua sängyssä?
1 Vauvat 0-5kk – Vauvojen luontainen kyky rauhoittua, nukahtaa ja nukkua yhtäjaksoisesti on hyvin vaihteleva. Jokainen vauva on yksilö ja nukahta miseen vaikuttaa esimerkiksi vauvan temperamentti. Vauva ei syntyessään ymmärrä yön ja päivän eroa, Vastasyntyneellä vauvalla ei ole syntyessään selkeää uni-valverytmiä, vaan se kehittyy vasta ensimmäisen 3-4 kuukauden aikana.
Vauvalle on normaalia, että nukkuminen tapahtuu 3-4 tuntia kerrallaan ja siinä välissä vauva voi olla hereillä 1-2 tuntia. Vauvan nukahtamisessa kestää yleensä 5-30 minuuttia. Aikuinen voi auttaa vauvaa oppi maan nukkumaan yhä pidempiä pätkiä yöllä, Valon määrä piristää tai väsyttää, joten päivisin kannattaa avata verho t tai pistää valot päälle ja yöllä taas vähentää valaistusta.
Vauvan kanssa kannattaa seurustella päivällä mahdollisimman paljon. Yöllä taas kannattaa hoitaa vain välttämättömät toimet mahdollisimman hämärässä. Myös säännöllinen päivärytmi auttaa vauvaa nukahtamaan helpommin tietyissä hetkissä. Päivisin vauva voi nukkua sängyssä, vaunuissa tai esimerkiksi kantorepussa tai -liinassa.
Eri perheillä on erilaisia nukkumisjärjestelyitä. Vanhemmat voivat päättää nukuttavatko vauvaa perhepedissä vai vauvan omassa sängyssä. Usein saattaa myös käydä niin, että vanhempi nukahtaa vauvan kanssa samaan sänkyyn esimerkiksi imettämisen yhteydessä. Perhepedillä tarkoitetaan sitä, että vauva nukkuu samassa sängyssä vanhemman kanssa.
Jotkut laittavat pinnasängyn vanhempien sängyn viereen “sivuvaunuksi”. Kaikissa vaihtoehd oissa on omat hyvät ja huonot puolensa ja perhe voi itse valita sopivimm a n vaihtoehdon juuri heidän tilanteeseensa. Perhepeti valittaessa on tärkeää huomioida vauvan turvallisuus.
- Vauva ei saa päästä pu toamaan sängyltä eikä tukehtumaan esimerkiksi tyynyihin, leluihin tai peittoihin.
- Vauvan patjan tulee olla kiinteä.
- Vauvalla voi olla esimerkiksi oma unipussi, missä nukkua.
- Perhepedissä turvallisinta on, että unipussissa vauvan kädet jäävät vapaaksi.
- Myös kuumuus on riski vauvan turvallisuudelle, joten vauvalla tulee olla tarpeeksi viileää nukkuessaan.
Vauva tulee laittaa nukkumaan selälleen. Päihteitä, tupakkaa tai vahvoja lääkkeitä käytettäessä perhepeti ei ole mahdollinen vaihtoehto. Pe rheet eroavat myös siinä, missä huoneessa kukakin nukkuu. Joskus koko perhe nukkuu samassa huoneessa, mutta perheet voivat myös järjestää nukkumisen eri huoneisiin.
- Jos perheessä on useampia aikuisia, nämä m onesti nukkuvat yhdessä huoneessa ja lapset toisessa (tai omissaan), mutta näitäkin voi varioida omien tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan.
- Aikuisetkin voivat nukkua eri huoneissa ja näitä järjestelyit ä voi muuttaa tarpeen mukaan.
- Eri kulttuureissa on myös erilaisia tyypillisiä nukkumisjärjestelyitä.
Länsimaissa kodit ovat usein isompia ja huoneita on enemmän, Aasiassa taas on tyypillistä, e ttä koko perhe nukkuu samassa tilassa, koska useita huoneita ei ole. Suomessa on pitkät perinteet vauvojen nukuttamiselle ulkona. Kunhan huolehditaan vauvalle sopivista ja turvallisista olosuhteista, voi vauvaa hyvin nukuttaa ulkona esimerkiksi parvekkeella tai pihalla.
- Vanhemmat voivat omalla toiminnallaan auttaa vauvaa nukahtamaan esimerkiksi sylissä pitämällä, imettämällä, antamalla tutin tai tuttipullon, laulamalla jne.
- Lähes kaikki vastasyntyneet vauvat tarvitsevat apua nukahtamiseen.
- Tutti voi helpottaa nukahtamista, mutta tutti voi myös häiritä unta, jos vauva herää aina tutin pudottua suusta.
Lue lisää tutista. Vauvoja usein rauhoittaa kapalointi. Kapalointia voi käyttää vastasyntyneestä noin 3-4kk. Katso videolta ohjeet vauvan kapalointiin. Lue tästä THL:n tietoja vauvojen unesta 0-6kk iässä,
Katso täydellinen vastaus
Mitä vauvan sängyssä saa olla?
Vauvan turvallisessa sängyssä ei saa olla mitään ylimääräistä, oli sänkynä sitten perinteinen pinnasänky, perhepeti tai päiväunikäytössä vaikka riippukehto. Älä laita vauvan nukkumapaikalle mitään vauvaa kääntymään estäviä tavaroita, koska niistä voi aiheutua tukehtumisvaaraa. Myös nämä asiat nukkumapaikassa voivat aiheuttaa vauvalle vaaran tukehtua tai tehdä vauvan olosta liian kuuman:
liian isot tai paksut peitot, makuupussit tai tyynyt isot pehmolelut.
Kuvaaja Saara Sivonen.
Katso täydellinen vastaus
Mihin aikaan ekaluokkalainen nukkumaan?
Aikaista maltilla nukkumaanmenoa
Ihmisen ikä vuosissa | Yöunen pituus tunneissa, keskiarvo | Nukkumaanmenoaika (kellonaika), kun on herättävä kello 7 |
---|---|---|
1 | 11,7 | Kello 19.00 |
2 | 11,5 | Kello 19.15 |
3 | 11,4 | Kello 19.20 |
4 | 11,2 | Kello 19.30 |
Minkä ikäinen lapsi nukahtaa itse?
Milloin vauvan on hyvä oppia nukahtamaan yksin? Leea Mattila vastaa Vauvani on nyt puolivuotias, ja tähän saakka hän on nukahtanut yöunille joko rinnalle tai vähintäänkin viereeni. Lapsen kasvaessa pohdin, miten yksin nukahtaminen olisi hänelle mahdollisimman turvallista myös tunnetasolla.
Onko yksin nukahtamiselle olemassa jotakin herkkyyskautta, jolloin se olisi helpompaa kuin jonakin muuna aikakautena? Eläydyt hienosti vauvasi näkökulmaan! Sen pohtiminen lisää vanhemman herkkyyttä ja joustavuutta vuorovaikutuksessa. Hyvä! Koska pieni vauva tarvitsee öisinkin ruokaa ja hänen rytminsä on kypsymätön, hänelle on tyypillistä nukahtaa viereen ja rinnalle.
Vauvalle läheisyys ja turvallisuus ovat elinehtoja, ja hän on riippuvainen vanhemmistaan. Tyydyttävää varhaista riippuvuuden kokemusta pidetään tänä päivänä tärkeänä kokemuksena. Arvellaan, että ilman sitä ihmisen on vaikeampaa eriytyä ja itsenäistyä. Riippuvuudesta vauva siirtyy hitaasti kohti itsesäätelyä, ja siinä hän tarvitsee paljon vanhemman tukea.
Joskus symbioosista luopuminen onkin vanhemmalle vaikeampaa kuin vauvalle. Silloin vanhempi saattaa huomaamattaan olla ylihuolehtivainen, mikä vaikeuttaa esimerkiksi vauvan yksin nukahtamisen oppimista. Yksin nukahtamisen herkkyyskautta ei varsinaisesti ole määritelty, mutta se voisi olla neljän viiden kuukauden iässä, kun rytmi alkaa selkiytyä.
Yksin nukahtamisen opettelu saattaa vaikuttaa myönteisesti koko vauvan uneen. Vauvaa ei pidä jättää itkemään. Käytännössä vauva laitetaan väsyneenä, ruokailun jälkeen sänkyyn hakemaan unta itsekseen. Omin avuin nukahtamiseen voi auttaa tutti tai uniriepu.
Jos vauva nukahtaa rinnalle tai viereen, herätä hänet kevyesti siirtäessäsi sänkyyn, jotta lapsi huomaa, missä hän on. Vauvaa ei pidä jättää itkemään. Kitinään voi vastata tassuttelemalla: pitämällä omaa kättä rauhoittavana eleenä vauvan selän tai kyljen päällä. Paniikki-itkuinen vauva saa tulla syliin, kunnes itku laantuu.
Joskus kapaloiminen auttaa. Vauvaa voi auttaa sietämään pientä turhaumaa viivyttämällä pikkuisen itkuun reagoimista. Eroahdistus on tyypillistä 6–8 kuukauden iässä. Kehitys tuo kuitenkin tullessaan aina uusia haasteita.6–12 kuukauden ikäinen vieroitetaan yleensä yösyötöistä.
- Vaikka tämä tarjoaa periaatteessa helpotusta nukahtamishetkiin, nousevat eroahdistuksen tunteet tyypillisesti pintaan juuri 6–8 kuukauden iässä.
- Yksin nukahtaminen kun on vauvalle erotilanne, ja moni vauva protestoi sitä erityisesti tässä iässä.
- Lempeälle pitkäjänteisyydelle on siis kysyntää! Tunnetasolla turvallisuus merkitsee vauvalle sekä yksittäisiä tilanteita että ennen kaikkea kokonaisuutta.
Turvallisessa vuorovaikutuksessa vauva saa hoivaa ja hänen tarpeisiinsa vastataan, mutta yhtä lailla hän tarvitsee ikätasoista tukemista ja kannustamista eriytymiseen. : Milloin vauvan on hyvä oppia nukahtamaan yksin? Leea Mattila vastaa
Katso täydellinen vastaus