Miten Savun Hajun Saa Pois Sisätiloista?

Miten Savun Hajun Saa Pois Sisätiloista
Puuhiili on yksi parhaista savunraikastimista. Muutaman aktiivihiilikulhon jättäminen talon ympärille imee savun hajuja.
Katso täydellinen vastaus

Mikä poistaa savun hajun?

Kodin hajujen poisto – vinkit ja kotikonstit Oli kyse sitten tunkkaisesta hajusta kylpyhuoneessa tai eilisen illallisen kotiisi jättämästä tuoksusta, ei ole mitenkään epätavallista haistaa erilaisia hajuja sisäilmassa. Älä panikoi, sillä voimakkaita tuoksuja ei tarvitse sietää – kodin hajujen ja tuoksujen neutralisointiin on monia tehokkaita keinoja.

Ilmanpuhdistajat auttavat poistamaan sisäilmasta homeitiöt, eläinten hilseen sekä monenlaiset epäpuhtaudet ja toksiinit. Nämä epäpuhtaudet ja toksiinit vaikuttavat myös epämiellyttävien hajujen kehittymiseen.

Vinkki: Ilmanpuhdistajat, kuten, puhdistavat ilmaa poistamalla bakteereita, mikä jo sinällään auttaa pahojen hajujen neutralisoinnissa. Ilmanpuhdistajat auttavat kaikissa alla mainittavissa tapauksissa, mutta annamme sinulle nyt lisävinkkejä ja kikkoja erilaisiin hajuongelmiin. Miten Savun Hajun Saa Pois Sisätiloista Kuuma, höyryävä ja kostea kylpyhuone on yleensä kodin ensimmäinen paikka, johon tunkkaista hajua saattaa alkaa kehittyä. Tavallisesti syynä on kosteus tai pintahome, mutta voit onneksi poistaa tunkkaisen hajun kylpyhuoneesta varsin helposti. Kokeile näitä vinkkejä:

Ilma on tärkein tekijä tunkkaisen hajun poistossa. Huono ilmanvaihto aiheuttaa hajuja, joten avaa yksinkertaisesti ovet ja ikkunat – ja anna raikkaan ilman virrata sisään. Tuuletus laskee yleensä hieman kylpyhuoneen ilmankosteutta. Tämä on tärkeää, sillä liian korkea ilmankosteus aiheuttaa todennäköisesti kosteuden tiivistymistä ja hometta. Tuuleta kylpyhuone aina suihkussa tai kylvyssä käynnin jälkeen. Tämä estää kosteuden tiivistymistä ja tunkkaisia hajuja. Käytä ilmanpuhdistajaa. Se auttaa pitämään kylpyhuoneen ilman puhtaana ja terveellisenä sekä estää homeen muodostumista. Ehdoton etu kaltaisessa laitteessa on, että se pystyy poistamaan homeitiöitä ilmasta. Sen suodatin vangitsee homeitiöt ilmasta ja estää niiden takertumisen pintoihin – ja samalla myös tunkkaisten hajujen synnyn. Pistävä tunkkainen haju saattaa syntyä myös kosteusvauriosta, joten tarkista kylpyhuoneesi vuotojen tai putkien tiputtelun varalta. Pese kylpyhuone perusteellisesti. Puhdista erityisen huolellisesti alueet, jossa on hometta, sillä ne saattavat olla tunkkaisen hajun lähde.

Rasva, palanut ruoka ja mausteiset ruuat voivat kaikki luoda pistävän hajun sisäilmaan. Kuten kylpyhuoneen tunkkainen haju, myös ruuanlaiton mukanaan tuomat hajut on mahdollista poistaa muutaman helpon vinkin avulla.

Avaa ikkunat ja ovet. Nosta ruuanlaiton ajaksi esille pari viipaloitua, suolalla peitettyä perunaa. Ne imevät hajuja, kun laitat ruokaa. Käytä lieden yläpuolella olevaa liesituuletinta. Asettele valkoviinietikalla täytettyjä kulhoja eri puolille taloa. Etikassa on voimakas tuoksu, joka neutralisoi ruuanlaiton hajuja. Kun työ on tehty, etikan haju ei jää leijumaan ilmaan.

Pahojen hajujen poistaminen on tärkeää osata, sillä jos ongelmaan ei puututa, ajan myötä kodin pahat hajut voivat vain pahentua. Jos sinulla on ongelmia savun hajun poistamisessa, kokeile näitä ideoita:

Tuuleta huoneet. Älä aliarvioi raittiin ilman merkitystä savun hajun neutralisoinnissa. Avaa ikkunat ja ovet. Anna ilman kiertää ja tuoda mukanaan raikas tuoksu sekä tukahduttaa tunkkainen haju. Ripottele ruokasoodaa huonekaluille ja asettele sitä lisäksi pienissä kupeissa eri puolille huonetta (jos tämä on turvallista lemmikkien ja pienten lasten kannalta). Ruokasooda ei vain peitä savun hajua vaan imee sen pois. Imuroi ruokasooda lattioilta ja huonekaluilta parin tunnin päästä, mutta jätä ruokasoodakupit vaikuttamaan 24 tunniksi.

Pehmeät kalusteet ovat todellisia hajumagneetteja – erityisesti tunkkaisille hajuille. Tunkkaisen sisäilman kehittyminen alkaa yleensä oudosta hajusta, joka tunkeutuu lopulta mattoihin ja huonekalujen verhoiluihin. Mitä asialle voi tehdä? Voit käyttää höyrypuhdistajaa. Tee näin:

Imuroi huonekalut ensin ja esikäsittele kaikki tahrat. Seuraa tarkkaan valmistajan pesuohjeita. Aloita tyynyistä ja puhdista sitten loput huonekalun verhoilusta.

Nyt sinulla on parempi käsitys siitä, miten tunkkaisen hajun poisto onnistuu kotikonstein – ja tiedät myös, miten poistaa ruuanlaiton ja savun hajut kotoasi. Noudata ohjeitamme, niin kotisi tuoksuu taas pian hyvältä. Muista myös, että kaltaiset laitteet vangitsevat erilaiset hajut aktiivihiilisuodattimeensa ja auttavat näin estämään tunkkaisten hajujen synnyn ja pitämään kodin raikkaan tuoksuisena.
Katso täydellinen vastaus

Miten savun hajun saa pois vaatteista?

Hajunpoisto vaatteista etikalla – Etikka on ruokasoodan lisäksi yksi kodin monikäyttöisimmistä aineista. Etikkaa voidaan käyttää hajunpoiston lisäksi myös, ja lähes kaikilla kodin pinnoilla! Näin poistat hajut vaatteista etikalla:

Sekoita etikka-vesiliuos (puolet vettä, puolet etikkaa) Suihkuta etikkavettä koko kankaalle niin, että sitä on tasaisesti ja vaate on kauttaaltaan kostea Aseta etikkainen vaate kuivumaan esimerkiksi parvekkeelle Huuhtele kuivunut ja tuulettunut vaate

Etikkaa kannattaa hyödyntää pyykinpesussa säännöllisesti. Lorauta muutama ruokalusikallinen etikkaa pyykinpesukoneen huuhteluainelokeroon ja pese pyykit normaalisti. Etikka neutraloi kaikkia hajuja ja vaikuttaa huuhteluaineen tavoin. Hieman epämiellyttävästä tuoksusta ei kannata huolehtia. Etikan haju haihtuu vaatteiden kuivuessa.
Katso täydellinen vastaus

Miten saa asunnosta hajun pois?

Tee näin: – 1. Tee hajuinventaario. Ennen kuin voit poistaa hajut, sinun täytyy paikallistaa ne. Kävele ympäri kotiasi ja haistele, mitkä huoneet tarvitsevat apua. Yleensä hajuja löytyy keittiöstä, kellarista, kaapeista ja paikoista, joissa lemmikit viettävät aikaansa.

ruokasoodaa etikkaa sitruuna- tai limettimehua sitruunankuorta kanelia kissanhiekkaa

2. Tee lista ongelma-alueista. Tunnista ja muista kotisi haisevat paikat ja toimi sitten huoneesta toiseen siirtyen seuraavien vinkkien mukaan.3. Aloita roskiksista, Roskapöntöt ovat hyvä paikka aloittaa hajuista eroon pääseminen, sillä niistä yleensä löytyy mädäntynyttä ruokaa.

 1. Jotta roskien hajut katoaisivat, ripottele muutama ruokalusikallinen ruokasoodaa pöntön pohjalle.
 2. Ruokasooda imee hajut itseensä emäksisyytensä ansiosta.
 3. Huomioi, että tämä tapa vain vähentää hajua.
 4. Jos et tyhjennä roskista kahteen viikkoon, ei ruokasoodakaan auta sinua roskapöntön raikastamisessa.4.
 5. Okonaiset huoneet.

Ajan myötä tilavat huoneet, kuten olohuone, kellari, keittiö ja makuuhuoneet, voivat alkaa haiskahtaa tunkkaiselta. Voit peittää hajut ilmanraikastimilla, mutta ennemminkin hajuista kannattaa päästä kokonaan eroon etikan avulla. Laita kulhollinen etikkaa yöksi jokaiseen kotisi huoneeseen.

 • Etikka imee itseensä melkein kaikki hajut – kaiken tupakantuoksusta lemmikkien hajuihin.
 • Älä pelkää, että vastineeksi saisit etikan hajun, sillä se kyllä katoaa, kun tyhjennät kulhot.5.
 • Vaate- ja kenkäkaapit.
 • Voit kokeilla ruokasoodaa, jos hajut eivät ole pahoja, mutta joskus se ei riitä.
 • Jos tarvitset tehokkaampaa vaihtoehtoa, kokeile jättää kulhollinen kissanhiekkaa kaappiin muutamaksi päiväksi.

Jos se voi imeä itseensä kissan jätösten tuoksut, se voi kyllä napata hajut vaatteistasi ja kengistäsi.6. Huonekalut. Myös huonekalut voivat haista oudolta, etenkin jos lemmikilläsi on sohvannurkassa oma lempisoppensa. Puisiin huonekaluihin toimii sekoitus, jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä.

 1. Ostuta sieni seokseen ja pyyhi huonekalut kevyesti.
 2. Anna kuivua.
 3. Ankaisiin sohviin puolestaan toimii seuraava niksi: ripottele ruokasoodaa sohvatyynyille ja anna vaikuttaa yön yli.
 4. Imuroi sohvat aamulla.
 5. BrightNest-sivuston mukaan tämä niksi toimii yleensä paremmin kuin kaupasta ostetut raikastimet.
 6. Huomioi, että ruokasoodan vaikuttaessa pidä huoli, ettei aurinko paista huonekaluihin, jotta ne eivät pääse vaalenemaan.7.
You might be interested:  Miksi Tiede Esittää Hypoteeseja Ja Teorioita?

Kaapit. Voit laittaa vaikkapa astiakaappiin pienen, ruokasoodalla täytetyn astian ja se pysyy hajuttomana. Mutta voit tehdä myös enemmän. Laita pari laventelin tai mintun oksaa lasipurkkiin ja jätä purkki kaappiin. Tällä tavoin nenääsi tulvahtaa tuoreiden yrttien tuoksu aina, kun avaat kaapin.

Vinkki: Jos kesällä myös muurahaisia kiinnostaa kaappisi, voit lisätä sinne hieman kanelia, joka karkottaa ne luonnollisesti.8. Matot. Yksittäisille mattojen hajuille voit ripotella ruokasoodaa ja imuroida sen yön vaikutusajan jälkeen pois. Jos kuitenkin haluat pitää mattosi jatkuvasti raikkaina, purista hieman sitruunan- tai limetinmehua pölypussiin ennen joka imurointikertaa.

Tämä tuoksu siirtyy mattoihisi ja voit nauttia ihanasta sitrustuoksusta.9. Keittiö. Kevyehköt hajut katoavat, kun laitat kattilaan vettä ja heität joukkoon sitruunankuoria ja teelusikallisen kanelia. Anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia. Vahvempien hajujen poistoon laita etikkaa kiehumaan 30–45 minuutiksi.10.

 • Lemmikkien hajut.
 • Jos karvainen ystäväsi jättää jälkeensä hajuja, yksi parhaista tavoista hallita niitä on pestä lemmikksi säännöllisesti.
 • Jos sinulla on akvaario, pese sekin säännöllisesti.
 • Jos lemmikki lirauttaa väärään paikkaan, taputtele märkää ongelma-aluetta etikalla ja tämän jälkeen kivennäisvedellä.

Jos tahriintunut paikka on jo ehtinyt kuivua tai haju ei poistunut ensimmäisen tavan avulla, ripottele ruokasoodaa ongelmapaikalle ja imuroi muutamaa tuntia myöhemmin. : 10 vinkkiä: Hajuton koti helposti!
Katso täydellinen vastaus

Onko vaarallista hengittää savua?

Savussa on myrkkyjä – Ilmassa leijuva savun haju saattaa tuntua kotoisalta, mutta savun hengittäminen ei ole terveellistä. Puun polttaminen voi nimittäin lisätä sekä omia että naapuruston terveysriskejä. “Pienpoltossa syntyvät hiukkaset ovat elimistölle myrkyllisiä ja syöpävaarallisia”, Salonen sanoo.

 • Vuosikymmenien altistuminen todennäköisesti sekä aiheuttaa että pahentaa keuhkojen, sydämen ja verenkierron pitkäaikaissairauksia.
 • THL:n arvion mukaan Suomen kaupungeissa ja taajamissa puun pienpoltosta aiheutuu noin 200–250 ennenaikaista kuolemaa vuosittain.
 • Vaikutus on sama kuin vuosikymmeniä vanhojen dieselautojen pakokaasuilla ja tupakansavulla.” Sen sijaan maaseudulla ja kesämökeillä asialla ei ole suurta kansanterveydellistä merkitystä.

Vanhalla Kuopion Niiralan pientaloalueella tutkittiin tammi–maaliskuussa 2015 puun pienpolton vaikutuksia paikalliseen ulkoilman laatuun sekä viiden vanhan ja kahden uuden omakotitalon sisäilman laatuun. Puunpoltto on 3 800 asukkaan Niiralassa yleistä, koska alueella ei ole kattavaa kaukolämpöverkkoa.

Niiralan kaltaisella pientaloalueella naapurisavuille ei altistuta vain ulkosalla. Savut jäävät leijumaan matalalle pihapiireihin ja tunkeutuvat ilmanvaihdon kautta sisätiloihin.” Tutkimuksen mukaan altistuminen on suurinta talvipakkasilla, kun puuta poltetaan runsaasti ja tuulet ovat heikkoja. Talojen ulkopuolelta mitatuista hiukkaspitoisuuksista merkittävä osa tunkeutui asuntoihin.

“Sisätiloihin tulee ilman epäpuhtauksia myös omista tulisijoista etenkin, jos ne ovat vanhoja ja huonokuntoisia.”
Katso täydellinen vastaus

Mikä poistaa hajua?

Hajunpoisto sohvasta, patjasta tai matosta – Hajut saa kodin kankaista pois yleensä helposti. Ripottele ruokasoodaa sohvan tai patjan päälle, anna vaikuttaa hetken ja imuroi pois. Joskus tunkkainen haju johtuu homeesta. Homeen poistaminen tekstiileistä on usein mahdotonta ja hengitysilmaan leviävät homeitiöt ovat terveydelle haitallisia.
Katso täydellinen vastaus

Mikä on mummolan haju?

Haiseeko lapsuudenkotisi tai mökkisi mummolalle? Jokaisella meillä on käsitys siitä, miltä vanha talo oikein haisee, mutta harva tietää, mistä ilmiössä on oikein kyse. Toisin kuin monet luulevat, vanhoihin taloihin liitetty paha haju ei ole homeen, vaan etenkin 1930–1980-luvulla paljon käytetyn puunsuoja-aineen aiheuttama.

Kyseinen haju on pistävä ja hyvin epämiellyttävä. – Mummolan haju ei ole sellainen romanttinen vanhaan taloon liittyvä haju, vaan se syntyy puunsuoja-aineen, esimerkiksi sinistymisenestoaineen Ky5:n seurauksena, Asumis- ja Terveysliiton toiminnanjohtaja Hannele Rämö kertoo. Mikrobiologisen prosessin seurauksena sinistymisenestoaineet alkavat tuottaa pahalta haisevaa tetrakloorianisolia, jonka hajukynnys on äärimmäisen matala, noin neljä nanogrammaa.

Paha haju tarttuu helposti kaikkeen; muoviastioihin, tekstiileihin, ihoon ja lemmikkieläimiin. – Se ei lähde mistään materiaaleista pesemällä tai otsonoimallakaan pois. Jos siitä haluaa eroon, koko rakennussiipi pitää uudelleen rakentaa. Usein koko rakennus tavaroineen joudutaan hävittämään, Rämö toteaa.
Katso täydellinen vastaus

Mistä johtuu vanhan ihmisen haju?

Ihmisen iän voi todeta myös haistamalla. Vanhusten on yleensä arveltu haisevan, mutta nuoret ne vasta haisevatkin. Tutkijat testasivat, voiko eri-ikäisten ihmisten hajut erottaa toisistaan. Tutkimuksen osallistujien mielestä vanhuksilla on oma erityinen hajunsa, mutta se on neutraalimpi kuin nuorten haju, kertoo The Telegraph,

Vanhusten hajua ei pidetty kovin epämiellyttävänä tai voimakkaana. Tutkijat arvelevat, että rauhaset ja ihon bakteerit vaikuttavat siihen, miltä ihminen haisee. Vanhemmiten niiden toiminta muuttuu. Monissa kulttuureissa on yleinen käsitys, että ihmisen haju muuttuu vanhetessa. Japanilaisilla on jopa oma sanansa tälle hajulle.

Tutkijat halusivat testata, pitääkö hajukäsitys paikkaansa. He pyysivät vapaaehtoisia ikäryhmistä 20-30, 45-55 ja 75-95 antamaan hajunäytteen. Kussakin ryhmässä oli 12-16 henkilöä. Testihenkilöt nukkuivat viisi yötä t-paidoissa, joissa oli kainaloiden kohdalla pehmuste.

Sitten pehmusteet pantiin lasipurkkeihin, joita toinen vapaaehtoisten ryhmä haisteli. Haistelijat olivat 20-30-vuotiaita. Haistelijat pystyivät kertomaan melko helposti, mikä pehmuste oli ollut vanhuksen kainalossa. Hajua ei kuitenkaan pidetty yhtä pahana kuin nuorempien. Tutkimusta johtaneen Johan Lundströmin mukaan ihmiset ja eläimet ovat todennäköisesti oppineet haistamaan toisistaan iän ja sairauden.

Taidosta on hyötyä parinvalinnassa ja sairauksien välttämisessä. Tutkimus tehtiin Monell Chemical Senses -keskuksessa Philadelphiassa, ja sen tuloksista kerrottiin Public Library of Science -julkaisussa.
Katso täydellinen vastaus

Miten saada käry pois asunnosta?

Miten saa mikrosta palaneen käryn poistettua? Jo melkein kuivat suppilovahverot pääsivät kärähtämään, ja haju oli tosi kuvottava, eikä se ole lähtenyt mikrosta Hei! Miten saa mikrosta palaneen käryn poistettua? Jo melkein kuivat suppilovahverot pääsivät kärähtämään, ja haju oli tosi kuvottava, eikä se ole lähtenyt mikrosta lainkaan.

Olen yrittänyt pestä mikroa sisältä, mutta ei se puhdistu. Mikä neuvoksi? T. nimimerkki “Sienihullu” Turun kaupunginkirjaston kokoelmista löytyy mm. seuraavat niksit: Valittujen Palojen “Konstit on monet” neuvoo voimakkaan epämiellyttävän hajun poistoon laittamaan uuniin sitruunaviipaleen ja kuumentamaan täydellä teholla muutaman minuutin.

Jätetään sitten vaikuttamaan yön yli. Saman kustantajan “Uudet konstit vanhat aineet” kehoittaa puhdistamaan roiskeet ja läikkyneet ruoat mikroaaltouunista sekoittamalla 2 rkl ruokasoodaa 2 1/2 dl:aan vettä ja kuumentamaan seosta 2-3 minuuttia kuumimmalla teholla.

Pyyhi sitten uunin kostunut sisäpuoli hieman kostutetulla rätillä tai sienellä. Toisaalla samassa kirjassa neuvotaan kaatamaan tilkka vaniljauutetta kuppiin. Käytä sitten mikroa kuumimmalla teholla 1 min. ajan. Uute tappaa tunkkaiset hajut heti. Teos “Joka kodin niksit ja neuvot” antaa vinkiksi pahan hajun poistoon astian vettä jossa on hieman sitruunamehua, joka kuumennetaan täydellä teholla 1 min.

ajan. Pyyhi sitten uuni. “Etikkakirja” neuvoo puhdistamaan uunin kiehauttamalla siinä etikkaa. Sekoita 1/4 lasia etikkaa ja 1 lasi vettä kupissa ja kuumenna 5 min. Tämä poistaa hajut ja pehmentää roiskeet.40 ääntä Oliko vastauksesta sinulle hyötyä? Haluatko jättää uuden kysymyksen?, Ti, 14.6.2022 – 11:45 – Markku Markkula (ei varmistettu) Otsonointi toimii, jos ei halua mitään etikkasitruunasotkuja kokeilla. Raikastaa huoneistoa muutenkin. Desitech tehnyt töissä meillä hyvää jälkeä kun on tarvittu.
Katso täydellinen vastaus

You might be interested:  Mitä Tehdä Kun Vauva Herää Keskellä Yötä?

Miksi jotkut vaatteet haisevat pesun jälkeen?

Vaatteet haisevat tunkkaiselta säilytyksen jälkeen – Puhtaana vaatekaappiin laitetut vaatteetkin haisevat joskus tunkkaiselta, kun olet ottamassa niitä käyttöön. Syynä voi olla huonosti kuivunut pyykki, liian täyteen ahdettu kaappi tai johonkin vaatteeseen tarttunut pinttynyt haju.

 1. Vaatteiden kuivaus Jotta puhdas pyykkisi ei ala haisemaan ummehtuneelta tai homeelta, kiinnitä huomiota myös pyykkien kuivaukseen pesun jälkeen.1.
 2. Nosta pyykit pois koneesta mahdollisimman pian pesuohjelman loputtua.2.
 3. Anna vaatteiden kuivua ilmavasti narulla tai kuivaustelineessä mieluiten ulkona tai kuivassa huoneessa (ei kosteassa kylpyhuoneessa), jossa ilma kiertää hyvin.3.

Älä viikkaa vaatteita ns. kaappikuivana, vaan vasta, kun ne ovat ihan oikeasti kuivia. Vaatteiden säilytys – Vaatteet olisi aina parempi pitää ilmavasti henkarissa, kuin tiiviissä pinossa laatikossa. – Jos se ei ole mahdollista, voit laittaa viikattujen vaateiden sekaan pieniä laventelipusseja raikastamaan.

– Ihanteelliset säilytysolosuhteet ovat seuraavat: Pimeä tila, ilman suhteellinen kosteus 50–55 % ja lämpötila 12–18 °C. – Talvi- tai kesäsäilöön varastoitavat vaatteet kannattaa ensin pestä ja kuivattaa huolellisesti ja säilöä sitten ilmatiiviiseen säilytyslaatikkoon tai tyhjiöpussiin, johon ei pääse kosteus sisään.

Arvotekstiilit kuten nahka-, mokka-, villa- ja turkisvaatteet kannattaa säilöä ilmavassa tasalämpöisessä tilassa eli ei muovipussissa eikä kellarissa. Pinttyneet hajut Likaantuneet vaatteet on parempi pestä mahdollisimman pian, etteivät tahrat ja hajut pääse pinttymään kankaaseen.

Erityisesti urheiluvaatteet tulisi pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Ota liikuntavaatteet pois kassista heti kotiin saapumisen jälkeen, käännä ne ympäri ja laita tuulettumaan ulos tai kylpyhuoneeseen odottamaan pesua. Urheiluvaatteille on kehitetty myös erikseen hajuja neutralisoivia pyykinpesuaineita, joilla saa muistakin kuin urheilutekstiileistä pinttyneet hajut irti.

Käyttämällä huuhteluainetta vaatteesi saavat lisäksi raikkaan tuoksun. Lisätietoa hankalien hajujen poistosta löydät täältä.
Katso täydellinen vastaus

Miten saada paha haju pois Nahkatakista?

Suihkuta vodkaa – Mittaa suihkepulloon 3 osaa vodkaa ja yksi osa vettä. Käännä vaate nurinpäin ja kastele se kevyesti suihkuttamalla. Anna kuivua hyvin. Vodkan haju häviää kuivuessaan ja samalla se poistaa hajuja ja bakteereja.
Katso täydellinen vastaus

Miten peittää paha haju?

Ruokasooda – Sekoita ruokasoodasta ja vedestä tahna ja levitä se vaatteen kohtaan, joka haisee kaikista pahimmalle. Anna vaikuttaa 10-15 minuuttia. Kun seos on vaikuttanut, harjaa ruokasooda huolellisesti pois. Pese vaate lopuksi normaalisti pesukoneessa.
Katso täydellinen vastaus

Miten saada tunkkainen haju pois kaapista?

Hannamari Rahkonen – Tervetuloa kurkkaamaan meidän käytävään, tarkemmin ottaen keväällä kirpputorilta hankkimamme vanhan puisen kaapiston uumeniin. Elämää nähneet ja historian kerroksia keränneet messinkilautaset, puuleikkuulaudat, kakkuvadit, suklaamuotit, vispilät, kuparikattilat, keramiikkalautaset ja aterimet ovat suuri intohimoni.

Monessa suhteessa olen minimalisti, mutta astioiden suhteen minussa taitaa olla sittenkin jonkin sortin keräilijägeeniä Meillä kotona on aika selkeälinjaista, koska en pidä runsaista sisustusesineiden määrästä, mutta tämä hylly on meidän hullunkurinen poikkeus muuten modernissa kodissa. Vintage-astiat eivät missään nimessä ole vain koristeita, vaan ihan arkikäytössä.

Sen lisäksi ne toimivat kuvausrekvisiittoinani. Nautin tästä näystä joka kerta kävellessäni itsekerätyn sekalaisen kuppikunnan ohi. Mitähän ne kertoisivat elämästään, jos osaisivat puhua? Jossain vaiheessa tuntui vähintäänkin harmilliselta säilöä kauniita astioita ovellisten kaappien uumeniin ja aloin etsiä puista kaapistoa raskasta kuormaa kantamaan.

Etsimispuuhat olivatkin kinkkinen juttu – ovat mokomat kiven alla tai maksavat mansikoita. Mutta niin vain yhtenä maaliskuun päivänä törmäsin kirpputorilla ihan sattumalta tähän täydelliseen, jykevään jättiläiseen. Ruotsista tullut täysipuinen kaapisto maksoi Varastotien kirpputorilla 140 € mikä oli enemmän kuin kohtuullinen hinta ehjästä ja siististä puuvanhuksesta.

Kotona aivan ensimmäisenä puuhana oli kaapin pesu, tähän minulla olisikin pari tosi hyvää kikkaa: etikka-vesi -suihke ja ruokasooda. Kävin kaikki pinnat läpi pyyhkeellä, jonka olin kastellut etikka-vesi -liuoksessa (sekoitussuhde 1:1). Kaapisto ei haissut pahalle, mutta siinä oli kevyt ummehtunut tuoksunvire.

 • Ostin lisäksi marketista ison soodapurnukan ja jaoin sen moneen kuppiin (noin desi soodaa per kuppi), kaadoin joukkoon vielä runsaasti jauhettua kardemummaa ja panin ovet kiinni pariksi päiväksi.
 • Tuoksu raikastui kertaheitolla! Tykkään tämän jättiläisen hengestä, siitä kuinka kokonaisuus vangitsee katseen.

Katsotaan josko innostun jossain vaiheessa hiomaan kaikki pinnat puulle ja öljyämään värittömällä kalusteöljyllä puun oman sävyn korostamiseksi. Mielestäni raakapuu on kaikista kauneinta – siinä on autenttista, hyvää tuntua, jota on hankala selittää. : Hajunpoisto vanhasta puukaapista tai puusta luonnollisesti
Katso täydellinen vastaus

Miten poistaa homeen haju?

Poista homeen haju vaatteesta etikan avulla näin: –

 1. Sekoita ämpärissä vesi ja etikka. Sopiva suhde on puoli desia etikkaa ja viisi litraa viileää vettä.
 2. Liota homeenhajuisia vaatteita etikkavedessä muutamasta tunnista vuorokauteen.
 3. Pese vaate pesukoneessa hoito-ohjeen mukaan.
 4. Huom! Herkkiä vaatemateriaaleja pestessä kannattaa ensin kokeilla vain pienellä alueella, miten vaate reagoi etikan kanssa.

Kannattaa kokeilla myös epämiellyttävän hajuisten vaatteiden saunottamista. Tetrakloorianisoli-yhdisteen haju saattaa lähteä vaatteesta saunassa. Lue myös: Etikka, suola ja sitruuna – tehokkaat siivousaineet löytyvät jo kaapeistasi! Näin käytät niitä oikein!
Katso täydellinen vastaus

Miten mummolan hajun saa pois?

Haju on erittäin vaikea poistaa – Joskus esimerkiksi kirpputorilta löytää jonkin vanhan esineen, joka kotiin vietynä haiseekin tetrakloorianisolin ansiosta sietämättömästi. Martat neuvovat, että tuote kannattaa pestä ja sitten kuumentaa saunassa. Pieneen tuotteeseen voi käyttää lämpöpuhallinta tai tehokasta hiustenkuivaajaa.

 • Maalatussa huonekalussa maalikerrosten poistaminen saattaa auttaa.
 • Jos haju ei lähde, varminta on hävittää tuote.
 • Rakennuksessa tetrakloorianisoli-yhdisteen voi todeta mittaamalla.
 • Joskus koti voi osoittautua hajun takia asumiskelvottomaksi.
 • Jos talon rakenteet, ruokatarvikkeet ja vaatteet sekä muoviastiatkin haisevat pesun jälkeen, ei sille ole mitään tehtävissä.

Ei se lähde muuten kuin polttamalla koko talo, Rämö sanoo.
Katso täydellinen vastaus

Mitä tehdä jos hengittää savua?

Häkämyrkytys

 • Häkämyrkytystä pitää epäillä, jos pako- tai palokaasuille altistumisen yhteydessä esiintyy seuraavia oireita: päänsärky, huimaus, oksentelu, korvien soiminen, näköhäiriöt, heikotus, levottomuus
 • Ensiapuna on toimittaa altistunut välittömästi raittiiseen ilmaan.
 • Jos epäillään häkämyrkytystä ja altistuneella on selviä oireita, hänet pitää toimittaa välittömästi ambulanssilla sairaalaan. Jo ambulanssissa aloitetaan sataprosenttisen hapen hengittäminen.

Häkää eli hiilimonoksidia (CO) syntyy epätäydellisessä palamisessa. Ilmassa olevaa häkää ei voida aistia, sillä se on väritön, hajuton ja mauton kaasu. Ilmasta häkä siirtyy helposti keuhkojen kautta vereen. Veressä häkä sitoutuu happea hanakammin punasolujen hemoglobiiniin, jolloin syntyy karboksihemoglobiinia.

 1. Oska se ei pysty sitomaan happea, elimistöön syntyy hapenpuutetta.
 2. Un karboksihemoglobiinin osuus on 20 % veren hemoglobiinista, alkaa esiintyä oireita.
 3. Yleisimmin häkämyrkytykset aiheutuvat bensiinikäyttöisen auton tyhjäkäynnistä suljetussa tilassa ja polttoaineella tai kaasulla hiljaa käyvistä lämmitinlaitteista.

Myös taitamattomaan puulämmitykseen voi liittyä häkämyrkytyksen vaara. Kova tupakointi ja runsaat liikenteen päästöt voivat johtaa lieviin häkämyrkytyksen oireisiin. Kuolemaan johtaneen häkämyrkytyksen yleisimmät syyt ovat huoneistopalo ja itsemurha. Häkämyrkytystä pitää epäillä, jos pako- tai palokaasuille altistumisen yhteydessä esiintyy seuraavia oireita: päänsärky, huimaus, oksentelu, korvien soiminen, näköhäiriöt, heikotus, levottomuus.

 1. Hengitys kiihtyy ja sydämen syke nousee.
 2. Iho ja limakalvot voivat tulla tavallista punaisemmiksi.
 3. Vaikean myrkytyksen oireita ovat tajunnantason heikentyminen tai tajuttomuus, kouristukset, hengitysvaikeudet ja harva pulssi.
 4. Hengenahdistusoiretta ilmaantuu keuhkosairaille ja sydänsairaille jo pienistäkin häkämääristä.
You might be interested:  Miksi Puhelin Ei Näytä Jos Tulee Viesti?

Oireet johtuvat pääasiassa hapen puutteesta, mutta hiilimonoksidi voi myös suoraan vaurioittaa kudoksia. Koska häkämyrkytyksen kaltaisia oireita voi esiintyä monista muistakin syistä, aina ei voi olla varma, johtuvatko oireet häkäkaasusta. Varminta on kuitenkin aina toimia sen mukaisesti, että oireiden syynä olisi häkä, jos ollaan suljetussa tilassa ja lähettyvillä on mahdollinen häkää tuottava laite.

 • Ensiapuna on toimittaa altistunut välittömästi raittiiseen ilmaan.
 • Lievät oireet häviävät itsellään asteittain tunnin parin aikana.
 • Jos epäillään häkämyrkytystä ja altistuneella on selviä oireita, hänet pitää toimittaa välittömästi ambulanssilla sairaalaan.
 • Jo ambulanssissa aloitetaan sataprosenttisen hapen hengittäminen.

Vaikeimmissa tapauksissa annetaan painekammiossa ylipainehappihoitoa. Häkämyrkytyksiä voidaan tehokkaasti ehkäistä seuraavilla toimenpiteillä.

 • Vältetään auton tyhjäkäyntiä suljetuissa tiloissa.
 • Asunnon savuhormit tarkistetaan ja nuohotaan säännöllisesti.
 • Tulisijan pellit suljetaan vasta, kun hiilet ovat tummuneet.
 • Kaasua tai polttoainetta käyttäviä lämmittimiä käytetään vain hyvin tuuletetuissa tiloissa.
 • Lämmityslaitteet huolletaan säännöllisesti.

Mika Valtonen ja Jouni Kurola. Häkämyrkytys. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 7.4.2022.

Artikkelin tunnus: dlk00759 (004.014) © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Häkämyrkytys
Katso täydellinen vastaus

Mitä tehdä kun on hengittänyt savua?

Mitä minun on tehtävä, jos olen hengittänyt savua? Ota yhteys sairaanhoitoon arviota varten. Jos sinun on vaikea hengittää, soita välittömästi 112.
Katso täydellinen vastaus

Miksi pakoputkesta tulee valkoista savua?

Valkoinen pakokaasu on aina merkki kosteudesta. Paksua valkoista savua ja höyryäviä pilviä esiintyy talvella kaikissa autoissa. Kun parkkeeraat auton jättäen sen muutamaksi tunniksi kylmään, tämä ilmiö on luonnollinen. Pakokaasu on kerännyt ilmasta kondensaatioita jäähtymisen aikana.
Katso täydellinen vastaus

Miksi sisällä haisee viemäri?

Mitä tehdä, kun kotona haisee viemäri Kiinteistöjen sisätiloissa esiintyvät viemärin hajut voivat johtua useista erilaisista syistä. Pahaa hajua sisätiloissa aiheuttavat viemärikaasut kuten esim. rikkivety. Rikkivetyä syntyy viemäriputkissa, kun orgaaninen aine hajoaa hapettomissa olosuhteissa.

Hajun syy on hyvä aina selvittää, koska kyseessä voi olla vähitellen muodostuva viemäritukos, joka saattaa aiheuttaa kalliin vesivahingon kiinteistössä. Mikäli lattiakaivojen hajulukot ovat kuivia tai likaisia, syntyy niistäkin hajuhaittoja. Vesilukon veden haihtuessa, syntyy suora yhteys viemäriin, jolloin viemärikaasut pääsevät kiinteistön sisätiloihin.

Lavuaarin viemärin lattiaputken tiivistys saattaa olla puutteellinen, jolloin tulee hajuja, kun koneellinen ilmanvaihto on alipaineinen. Varmista myös, että viemäri vetää normaalisti eikä jäteveden padotusta esiinny WC-pytyssä, lavuaareissa tai lattiakaivoissa.

Hajuja voivat aiheuttaa myös kiinteistön ilmanvaihdon rakenteelliset virheet kuten esim. viemärin tuuletusputket, jotka ovat liian lähellä sisäilman tuloputkia. Kiinteistökohtaiset jätevesipumppaamot voivat olla myös hajujen syynä, kun pumppaamolle kertyy viemärijätettä, joka mätänee kiinteistön putkissa tai pumppaamon imukaivon säiliössä esim.

viikonlopun aikana. Mikäli hajut jatkuvat tarkistuksien ja korjaustoimenpiteiden jälkeen niin on hyvä tehdä viemäreiden tuuletuksien savukokeet, jolloin hajujen aiheuttaja löytyy asiantuntijan ohjeistuksella. Viemärikuvauksilla saadaan selville viemärin kunto, tukokset ja jätevesivuodot.

Puhdista kylpyhuoneen lattiakaivot ja niiden ritilät.Tarkista onko WC-pyttyjen ja WC-istuimien, lattiakaivojen ja lavuaarien vesilukoissa vettä.Tarkista viemäriputkien tiivistys. Varmista viemäreiden toimivuus ja selvitä padotuksen syy.Varmista kiinteistössä mahdollisesti olevan jätevesipumppaamon sijainti ja toiminta.Tarkista viemäreiden tuuletusputkien ja sisäilman tuloputkien sijainti ja etäisyys.Tilaa viemärikuvaus viemärin kunnon tarkistamiseksi tai mahdollisen tukoksen löytämiseksi.

Julkaistu 9.4.2019 : Mitä tehdä, kun kotona haisee viemäri
Katso täydellinen vastaus

Montako hajua ihminen haistaa?

Jos geenien määrästä voi jotain päätellä, meidän nenämme ei vedä vertoja kärsälle eikä monelle kuonollekaan. Tästä huolimatta pystymme haistamaan jopa miljoona miljoonaa tuoksua, väittävät neurobiologi Leslie Vosshall Rockefellerin yliopistosta ja hänen kollegansa Sciencessa vuonna 2014 ilmestyneessä tutkimuksessaan.
Katso täydellinen vastaus

Mistä tietää haiseeko pahalta?

3. Kokeile hengitystestejä – On olemassa muutama helppo kikka selvittää, haiseeko hengityksesi. Klassikko: Pidä kämmentäsi tai kämmeniäsi suusi edessä ja hengitä ulos. Haista tämän jälkeen, haiseeko hengityksesi. Parhaan tuloksen saat, jos peset kätesi ennen haistelua – muuten haistat vain kätesi.

 • Nuolaisutesti: Nuolaise kättäsi ja odota kymmenen sekuntia.
 • Jos kohta haisee pahalle, niin haisee todennäköisesti myös hengityksesi.
 • Lusikkatesti: Ota lusikka ja kaapaise sillä varovasti kielesi takaosaa.
 • Anna lusikan kuivua ja nuuhkaise sitä.
 • Jos lusikka haisee, haisee myös hengityksesi todennäköisesti.

Makutesti: Jos suussasi on erikoinen maku, haisee hengityksesi todennäköisesti.
Katso täydellinen vastaus

Miten mummolan hajun saa pois?

Haju on erittäin vaikea poistaa – Joskus esimerkiksi kirpputorilta löytää jonkin vanhan esineen, joka kotiin vietynä haiseekin tetrakloorianisolin ansiosta sietämättömästi. Martat neuvovat, että tuote kannattaa pestä ja sitten kuumentaa saunassa. Pieneen tuotteeseen voi käyttää lämpöpuhallinta tai tehokasta hiustenkuivaajaa.

Maalatussa huonekalussa maalikerrosten poistaminen saattaa auttaa. Jos haju ei lähde, varminta on hävittää tuote. Rakennuksessa tetrakloorianisoli-yhdisteen voi todeta mittaamalla. Joskus koti voi osoittautua hajun takia asumiskelvottomaksi. – Jos talon rakenteet, ruokatarvikkeet ja vaatteet sekä muoviastiatkin haisevat pesun jälkeen, ei sille ole mitään tehtävissä.

Ei se lähde muuten kuin polttamalla koko talo, Rämö sanoo.
Katso täydellinen vastaus

Miten saa Nahkatakista pahan hajun pois?

Tuuleta nahkatakki kosteassa ilmassa – Jos nappanahkaisen takin pinta vaikuttaa elottomalta ja kuivalta, kannattaa se viedä sateen jälkeen ulos, tai vaihtoehtoisesti kylpyhuoneeseen, jossa on juuri käyty suihkussa. Ripusta takki leveälle henkarille ja jätä kuivumaan. Takin pinnan voi myös käsitellä värittömällä mehiläisvahalla, joka suojaa nahkaa ja tasoittaa väriä.
Katso täydellinen vastaus

Miten saa pahan hajun pois huonekaluista?

Tupakan haju pois sohvasta – Tupakanhaju on eräs helpoimmin kalusteisiin ja huoneistoon pinttyvistä hajuista, ja se voi pysyä paikallaan vielä pitkäänkin sen jälkeen, kun tupakoija on poistunut tilasta. Voit kokeilla seuraavia keinoja saadaksesi tupakan hajun pois sohvasta:

Huolehdi tilan säännöllisestä tuuletuksesta aina, kun sohvalla tai sen lähistöllä on tupakoitu. Voit kokeilla irrottaa pinttyneen tupakanhajun viemällä sohvan ulkoilmaan ja asettamalla sen suojaisaan paikkaan tuulettumaan muutamaksi vuorokaudeksi. Jos sohvassa on irrotettava päällinen, kokeile pestä se pyykkikoneessa pesuohjeiden mukaisesti käyttämällä raikastavaa pesuainetta (esimerkiksi Surf). Voit myös kokeilla liottaa päällisiä etikkavedessä, jos kangas kestää sen. Ripottele sohvan päälle ruokasoodaa ja anna soodan vaikuttaa vähintään puoli tuntia, ennen kuin imuroit sen huolellisesti pois. Jos haju ei ole lähtenyt sohvasta, toista käsittely mutta anna ruokasoodan vaikuttaa tällä kertaa usean tunnin ajan. Aseta sohvan lähistölle astiallinen etikkavettä ja jätä astia paikalleen vähintään vuorokaudeksi. Voit myös suihkuttaa etikkavettä suoraan sohvalle, jos sohvasi kestää sen (testaa asia ensin huomaamattomaan kohtaan sohvaa) ja pyyhkiä sitten sohvan pinnan puhtaalla liinalla tai talouspaperilla. Jos muut keinot eivät tehoa, kannattaa kokeilla ammattilaisen tarjoamaa otsonointipalvelua tai vuokrata otsonaattori (muista noudattaa laitteen käyttöohjeita tarkasti).

Miten Savun Hajun Saa Pois Sisätiloista
Katso täydellinen vastaus

Miten saa pahan hajun pois kaapista?

Puhdista hyllyt ensin imuroimalla. Pese ne sen jälkeen miedolla pesuaineella. Laita rättiin pari tippaa väkiviinaetikkaa ja pyyhi hyllyt. Näin kaappiin jää raikas tuoksu pitkäksi aikaa.
Katso täydellinen vastaus